Κυριακή 6 Απριλίου 2003

Κυνήγι του παρεμπορίου και της φοροδιαφυγής

Στο στόχαστρο του ΣΔΟΕ περισσότεροι από 50.000 πλανόδιοι μικροπωλητές

Εκτακτο επιχειρησιακό σχέδιο προκειμένου να αντιμετωπισθούν αποτελεσματικότερα το παρεμπόριο και η εκτεταμένη φοροδιαφυγή που έχουν παρατηρηθεί τους τελευταίους μήνες έχει εκπονήσει και υλοποιεί με ιδιαίτερη ένταση το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος το οποίο αναμένεται να ολοκληρωθεί στις 31 Ιουλίου 2003.

Το υπουργείο Οικονομικών, ύστερα από εκατοντάδες καταγγελίες επαγγελματικών και κοινωνικών φορέων για έξαρση του παρεμπορίου και της φοροδιαφυγής σε ολόκληρη την επικράτεια, ευελπιστεί μέσω του ΣΔΟΕ και των ελεγκτικών υπηρεσιών του να εξαλείψει το νοσηρό αυτό φαινόμενο, που πλήττει γενικότερα την ελληνική οικονομία και τις στεγασμένες εμπορικές και βιοτεχνικές επιχειρήσεις.


Σύμφωνα με το σχέδιο ελέγχου, στο στόχαστρο του ΣΔΟΕ έχουν τεθεί το τελευταίο δεκαήμερο περισσότεροι από 50.000 πλανόδιοι μικροπωλητές και προμηθευτές αυτών, με σκοπό να πραγματοποιηθούν φορολογικοί και τελωνειακοί έλεγχοι στα προϊόντα που παράγονται σε τρίτες χώρες (Κίνα, Ταϊλάνδη, Ταϊβάν, Κορέα κ.ά.) και εισάγονται ή διακινούνται εντός των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Οπως τονίζει στο «Βήμα» ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών κ. Γ. Κανελλόπουλος, το υπουργείο Οικονομικών θα εμμείνει αποφασιστικά στη μείωση του παρεμπορίου και στην ίδια φορολογική αντιμετώπιση την οποία θα πρέπει να έχουν με τις υπόλοιπες επιχειρήσεις.

Σύμφωνα με τον κ. Κανελλόπουλο, χιλιάδες ελληνικές βιοτεχνίες παραπαίουν οικονομικά λόγω του αθέμιτου ανταγωνισμού που δέχονται από το παρεμπόριο και θα πρέπει οι δημοτικές αρχές να μη δίνουν αφειδώς τις σχετικές άδειες. Πάντως όσοι πλανόδιοι μικροπωλητές δεν έχουν σχετικές άδειες από τις κατά τόπους δημοτικές αρχές θα υποχρεωθούν στο μέλλον και αυτοί να αποκτήσουν τα στοιχειώδη φορολογικά έγγραφα, τα οποία θα βοηθούν τις φορολογικές υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών να αντλούν πληροφορίες για τους προμηθευτές και τους εισαγωγείς των προϊόντων που διακινούν προκειμένου στη συνέχεια να ελεγχθούν εξονυχιστικά.

Αναλυτικά, σύμφωνα με το έκτακτο επιχειρησιακό σχέδιο δράσης του ΣΔΟΕ, το οποίο υπογράφει ο επικεφαλής του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος κ. Δ. Μπατζελής, τριμελή συνεργεία θα πραγματοποιούν σε καθημερινή βάση ελέγχους των συνοδευτικών εγγράφων που φέρουν οι οδηγοί φορτηγών αυτοκινήτων που προέρχονται από Ιταλία και μεταφέρουν κυρίως εμπορευματοκιβώτια (κοντέινερ) τα οποία εμπεριέχουν είδη ένδυσης, υπόδησης, ηλεκτρικές μικροσυσκευές οικιακής χρήσης, ραδιόφωνα, κασετόφωνα, CD, ρολόγια παντός τύπου, τσάντες, ομπρέλες κτλ.

Επίσης ειδικά συνεργεία θα καταγράψουν τους επαγγελματίες που έχουν καταστήματα στην πλατεία Κουμουνδούρου, στο Μοναστηράκι, στο Θησείο και αλλού στην Αττική και στην περιοχή Βαρδάρη της Θεσσαλονίκης, οι οποίοι ενδέχεται να προμηθεύουν τους πλανόδιους αλλοδαπούς μικροπωλητές προς τους οποίους δεν εκδίδουν φορολογικά στοιχεία.

Οι έλεγχοι θα πραγματοποιούνται σε φορολογικά θέματα όπως ο Φόρος Προστιθεμένης Αξίας, ο Κώδικας Βιβλίων και Στοιχείων κτλ., ενώ το ΣΔΟΕ έχει διαπιστώσει ότι έξαρση του παρεμπορίου παρατηρείται κάθε Παρασκευή.

Οσον αφορά τους ελέγχους στους πλανόδιους μικροπωλητές, οι οποίοι δραστηριοποιούνται κυρίως στις παρυφές των κινητών λαϊκών αγορών, καθώς και σε εμπορικούς δρόμους ή κοντά σε σταθμούς λεωφορείων, τρένων, μετρό, πεζοδρόμους κ.α., θα εξακολουθήσουν να διενεργούνται με αμείωτο ρυθμό, με ιδιαίτερη έμφαση στα είδη ένδυσης, οικιακής χρήσης, σε μικροσυσκευές, CD, εργαλεία, ρολόγια, υφάσματα, κεντήματα κτλ. που προέρχονται κυρίως από την Κίνα, την Κορέα, την Ταϊβάν, την Ταϊλάνδη, τη Σιγκαπούρη κ.α., με αντικειμενικό σκοπό την παρεμπόδιση της επέκτασης του παρεμπορίου που διενεργείται κυρίως από αυτούς.

ΤΟ ΒΗΜΑ, 6/4/2003

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου