Τετάρτη, 1 Οκτωβρίου 2003

Και σύγκρουση με το παρεμπόριο

Δεν «απελευθερώνεται» το ωράριο των καταστημάτων, διαβεβαιώνει ο Κ.Κουλούρης

Παρεμπόριο, ωράριο λειτουργίας καταστημάτων, εκπτώσεις και επαγγελματική στέγη κυριάρχησαν στη συνάντηση του υφυπουργού Ανάπτυξης Κίμων Κουλούρη με τους εκπροσώπους του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών την Τετάρτη.

Μετά τη συνάντηση ο υφυπουργός δήλωσε ότι θα συσταθεί μόνιμη διαρκής μεικτή επιτροπή, η οποία θα εξετάσει όλα τα θέματα. Επανέλαβε ότι προτίθεται να «συγκρουστεί κατά μέτωπο» με το παρεμπόριο, ξεκαθάρισε ότι δεν θα «μπει από το παράθυρο» η «απελευθέρωση» του ωραρίου με αφορμή τους Ολυμπιακούς Αγώνες και χαρακτήρισε θετική για την αγορά την εφαρμογή της κοινοτικής απόφασης για τα ανταλλακτικά των αυτοκινήτων και μηχανών.

Σε ό,τι αφορά στις εκπτώσεις, οι έμποροι, όπως δήλωσε ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθήνας Παναγής Καρέλας, ζητούν να καθοριστεί σταθερό χρονικό διάστημα εκπτωτικής περιόδου δύο φορές το χρόνο, μικρότερης διάρκειας από το ισχύον και οι προσφορές να γίνονται μέχρι πέντε φορές το χρόνο και όχι για διάστημα μεγαλυτερο των δύο εβδομάδων.

Για το παρεμπόριο οι έμποροι είπαν ότι θα προχωρήσουν σε μηνύσεις σε περίπτωση που δεν διαπιστωθεί πρόθεση ελέγχου στην αγορά, ενώ ο υφυπουργός τόνισε ότι οι ρυθμίσεις του νέου νομοσχεδίου για τη λειτουργία της αγοράς επιτρέπουν αυστηρότερο έλεγχο. Πάντως, ο κ. Καρέλας ανέφερε ότι, μετά τα εξώδικα που έχει στείλει ο σύλλογος σε όλους τους συναρμόδιους φορείς, ετοιμάζεται στο πρώτο δεκαήμερο Οκτωβρίου να προχωρήσει και σε μηνύσεις.

Σχετικά με το ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων, ο ΕΣΑ τάσσεται υπέρ της διεύρυνσης του αλλά όχι σε μεγάλη κλίμακα. Σε περίπτωση που κατά την περίοδο των Ολυμπιακών Αγώνων αποφασιστεί ότι τα καταστήματα θα λειτουργούν Κυριακές και αρκετές επιπλέον ώρες καθημερινά, τότε οι έμποροι ζητούν ενίσχυση από τον ΟΑΕΔ για την πρόσληψη επιπλέον προσωπικού.

Σε ό,τι αφορά στην επαγγελματική στέγη, οι έμποροι επισήμαναν ότι τα ενοίκια έχουν αυξηθεί σημαντικά και αδικαιολόγητα στο κέντρο της Αθήνας, με αποτέλεσμα το κόστος να περνά στον καταναλωτή και ζήτησαν εκ νέου διαμόρφωση του θεσμικού πλαισίου, ώστε να αποφεύγονται οι στρεβλώσεις. Στο πλαίσιο του διαλόγου προτάθηκε να συζητηθεί και η διεύρυνση του χρόνου ενοικίασης επαγγελματικού χώρου.

IN.GR 1/10

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου