Δευτέρα 25 Αυγούστου 2008

Το παρεμπόριο απειλεί την οικονομία

Με πληγή που δεν κλείνει και αιμορραγεί ακατάσχετα μοιάζει η ανεξέλεγκτη δράση του παραεμπορίου.

Τα παράνομα κυκλώματα «πετυχαίνουν» λαθραίες πωλήσεις 5 δισεκατομμυρίων ευρώ στερώντας 2 δισ. ευρώ φόρους από το κράτος, ενώ 12 επαγγελματικοί κλάδοι οδεύουν προς εξαφάνιση, όπως καταγγέλλουν εκπρόσωποι του εμπορικού κόσμου, οι οποίοι εκπέμπουν «SΟS» και πλέον δεν διστάζουν να πουν ότι η πολιτεία εθελοτυφλεί στο πρόβλημα και δεν θέλει να το αντιμετωπίσει.

Η... μαύρη διακίνηση ρούχων, παπουτσιών, CDs, δερμάτινων και άλλων βιομηχανικών προϊόντων γίνεται από περίπου 50.000 οικονομικούς μετανάστες -θύματα κι αυτοί μεγάλων λαθρεμπόρων, οι οποίοι μένουν πάντα στο απυρόβλητο. Πρόκειται για τα λεγόμενα προϊόντα-«μαϊμού» που πωλούνται στο 1/10 της τιμής ενός επώνυμου.


Το παραεμπόριο απειλεί την οικονομία

Το παραεμπόριο αντιπροσωπεύει το 30 με 40% του συνολικού εμπορίου και αυτό που βλέπει καθημερινά ο πολίτης, δηλαδή τις εικόνες των οικονομικών μεταναστών να πωλούν τα εμπορεύματα με αυτοσχέδιους πάγκους στις κεντρικές εμπορικές πιάτσες στην Ερμού, το Σύνταγμα, την Ομόνοια, στα καταστήματα αναψυχής είναι η... παρανυχίδα του προβλήματος, αφού οι... πηγές εισόδου των εμπορευμάτων αυτών μένουν πάντα ανοιχτές.

Η νομιμοποίηση των εισαγωγών των κινέζικων προϊόντων και η αθρόα έλευση στη χώρα μας λαθρομεταναστών είναι τα δύο κύρια αίτια της άνθησης του παραεμπορίου.

Οσο για τους ελέγχους, τα νούμερα που έχει να επιδείξει η πολιτεία είναι... αστεία μπροστά στο μέγεθος του προβλήματος.

Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Ανάπτυξης, το οκτάμηνο του έτους από μεικτά κλιμάκια ελέγχου στην Αττική έγιναν 4.000 έλεγχοι και 441 κατασχέσεις προϊόντων. Μόνο τον Ιούλιο διενεργήθηκαν 899 έλεγχοι και 107 κατασχέσεις.

SΟS ΑΠΟ ΤΗ ΓΣΕΒΕΕ
Εξαφανίζονται 12 εμπορικοί και επαγγελματικοί κλάδοι από την αγορά

Δώδεκα εμπορικοί και επαγγελματικοί κλάδοι κινδυνεύουν με αφανισμό από το λαθρεμπόριο εμπορευμάτων, όπως σημειώνει ο γενικός γραμματέας της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Ελλάδος (ΓΣΕΒΕΕ) Ν. Σκορίνης, ο οποίος υπογραμμίζει ότι το θέμα δεν είναι να γίνονται χτυπήματα μόνο στους οικονομικούς μετανάστες, αλλά στις πραγματικές πηγές διακίνησης των «μαϊμού» προϊόντων.

Κλάδοι όπως της αργυροχρυσοχοϊας, της κατασκευής πουκαμίσων, τα δισκάδικα, τα εργαστήρια και τα μαγαζιά ρούχων, δερμάτινων ειδών, ειδών ταξιδιού, υποδημάτων, ανταλλακτικών αυτοκινήτου, ωρολογίων, οικιακών σκευών, ηλεκτρονικών, πώλησης λογισμικών έχουν σχεδόν τελειώσει.

Οπως λέει ο κ. Σκορίνης: «Πολλά, όμως, από τα προϊόντα που έρχονται από χώρες φτηνού κόστους μπαίνουν παράνομα. Δεν μιλάμε μόνο για κινέζικά ρούχα, δερμάτινα, ηλεκτρονικά, αξεσουάρ κ.λπ.

Μιλάμε για μια πληθώρα ειδών και από άλλες χώρες, τα οποία παρακάμπτουμε κάτω από την πίεση κατά των κινεζικών. Κάνουμε λάθος όμως.

Γιατί να αφήσουμε π.χ. έξω από το οπτικό μας πεδίο τα CD, τα καύσιμα, τα ανταλλακτικά, τα κοσμήματα κ.λπ. που τινάζουν στον αέρα ολόκληρα επαγγέλματα;».

Τα «θύματα»

Και συνεχίζει απαριθμώντας κλάδους μικρομεσαίων επιχειρήσεων, παραδοσιακών βιοτεχνιών στη χώρα μας που έχουν αφανιστεί: «Σημαντικές είναι οι αρνητικές επιπτώσεις του παραεμπορίου στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Κλάδοι ολόκληροι έχουν αφανιστεί. Σήμερα π.χ. το θεωρούμε "φυσικό" να μην υπάρχει στην Ελλάδα παραγωγή υποκαμίσων.

Ομως ο κλάδος αυτός ήταν από τα πρώτα θύματα του παραεμπορίου στα τέλη της δεκαετίας του 80.

Θεωρούμε "φυσικό" να βλέπουμε την πώληση CD σε κάθε καφετέρια και δρόμο. Ομως τα καταστήματα πώλησης μουσικών προϊόντων έχουν πλέον αφανιστεί.

Ο κλάδος αργυροχρυσοχοϊας έχει κρίση εδώ και 15 χρόνια εξαιτίας των παράνομων εισαγωγών κοσμημάτων και της παραεμπορικής διακίνησής τους. Ενας κλάδος με ιστορία 5.000 χρόνων κινδυνεύει να αφανιστεί.

Τα εργαστήρια και τα μαγαζιά ρούχων, δερμάτινων ειδών, ειδών ταξιδιού, υποδημάτων, ανταλλακτικών αυτοκινήτου, ωρολογίων, οικιακών σκευών, ηλεκτρονικών, πώλησης λογισμικών και τόσα άλλα που δεν αναφέρουμε, πλήττονται άμεσα».

Ο κ. Σκορίνης σημειώνει ακόμη την αντίθεση πως τα κινεζικά προϊόντα που διακινούνται εκτός συνόρων επιδοτούνται από τη χώρα παραγωγής τους, αλλά εδώ, στην Ελλάδα, διακινούνται αφορολόγητα: «Ηδη έχουμε παρενέργειες σε πολλούς κλάδους.

Οταν ένα προϊόν μπαίνει παράνομα ή και ημινόμιμα αλλά πρακτικά χωρίς δασμούς, το οποίο έχει ήδη επιδοτηθεί στη χώρα παραγωγής έμμεσα με φτηνό εργατικό κόστος και διακινείται εδώ χωρίς φορολογία και χωρίς εμπορικό κόστος, δεν μπορεί παρά να σαρώσει την αγορά.

Σε αυτήν την περίπτωση δεν μπορεί να γίνεται λόγος για ανταγωνιστικότητα. Μπορεί να γίνει λόγος μόνο για εφαρμογή του νόμου την οποία ακούμε, αλλά δεν βλέπουμε».

Μιλά ακόμη και για το εγχώριο παραεμπόριο, όπως στη διάθεση «πειρατικών» CD και περιγράφει: «Πέρα, όμως, από το παραεμπόριο εισαγόμενων, έχουμε και το παραεμπόριο των ντόπιων προϊόντων. Δεν μπορούμε να χωρίσουμε το παραεμπόριο σε καλό ντόπιο και κακό εισαγόμενο, έστω και αν οι επιπτώσεις δεν είναι ακριβώς οι ίδιες. Το μέτωπο αυτό δεν πρέπει να το διασπούμε.

Θα ήταν λάθος π.χ. να φωνάζουμε κατά των παράνομων CD που μπαίνουν από Βουλγαρία και να μην κάνουμε το ίδιο για όσα ξεκινούν από την Αγ. Βαρβάρα Αττικής».

Τα κέρδη είναι τεράστια γι αυτούς που διακινούν λαθραία μεγάλο αριθμό εμπορευμάτων. Ωστόσο, στην πλειονότητα των περιπτώσεων κυνηγιέται ο μικρός. Ο γενικός γραμματέας της ΓΣΕΒΕΕ τονίζει: «Αν κάνουμε μια σοβαρότερη ανάλυση, θα δούμε ότι παραεμπόριο και παραοικονομικές δραστηριότητες εντοπίζονται κατά κύριο λόγο εκεί που παρουσιάζονται οι μεγάλες ευκαιρίες παράνομων κερδών.

Μπορεί ο φτωχός βιοπαλαιστής με το καροτσάκι ή ο "Κινέζος" του δρόμου να πουλάει εκατοντάδες κομμάτια ρούχα, παπούτσια και είδη ταξιδιού, αν δεν έχει προηγηθεί παράνομη μαζική εισαγωγή εκατοντάδων χιλιάδων από αυτά από χονδρικούς παραεμπόρους εδώ ή σε άλλη χώρα της ΕΕ; Πώς δικαιολογείται να εμφανίζονται κατά καιρούς στα καροτσάκια τα ίδια είδη με τις ίδιες τιμές και κανείς να μην ερευνά πώς έφτασαν στα καροτσάκια; Αν τώρα συλλάβουμε τους ανθρώπους με τα καροτσάκια, είναι κανείς που πιστεύει ότι θα χτυπηθεί και το παραεμπόριο;

Το πρόβλημα, λοιπόν, εντοπίζεται αμέσως. Χτύπημα του παραεμπορίου σημαίνει κατ αρχάς χτύπημα στις πηγές, στον χώρο των μεγάλων παραβατών οι οποίοι βέβαια δεν αποκλείεται, το αντίθετο μάλιστα, να κάνουν όλες αυτές τις παρανομίες με το κάλυμμα άλλων νόμιμων δραστηριοτήτων».

ΣΤΟΙΧΕΙΑ-ΣΟΚ
Ενα παράνομο κάθε 2 νόμιμα προϊόντα

Ενα προς δύο είναι η αναλογία του παράνομου - νόμιμου προϊόντος στη χώρα μας, ενώ το 2006 παγκοσμίως το παραεμπόριο πλαστών κινεζικών ειδών ανήλθε στα 400 δισ. δολ. Τα στοιχεία αυτά παρουσιάστηκαν σε ημερίδα που διοργάνωσε το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο της Αθήνας.

Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Πειραιά, κ. Β. Κορκίδης, «τα τελευταία χρόνια η αναλογία του παράνομου προϊόντος έναντι του νόμιμου είναι ένα προς δύο και η τελική τιμή του παράνομου αγαθού διαμορφώνεται σε πολλές περιπτώσεις στο 1/10 της τιμής του νόμιμου. Στο κύκλωμα παράνομης διακίνησης προϊόντων συμμετέχουν 30.000 μικροπωλητές στο λεκανοπέδιο και άλλοι 20.000 στην υπόλοιπη Ελλάδα που στην πλειονότητά τους είναι, ως γνωστόν, οικονομικοί μετανάστες.

Το ελληνικό οργανωμένο εμπόριο και η ελληνική παραγωγική αλυσίδα αντιμετωπίζουν μια συνεχή απειλή και βιώνουν ένα περιβάλλον αθέμιτα ανταγωνιστικό, που τα μερίδια πλούτου και εργασίας συνεχώς ανακατανέμονται και επιβάλλεται ένας γενικότερος συναγερμός. Επιβάλλεται άμεσα η αναδόμηση τόσο του εμπορίου όσο και της ελληνικής βιοτεχνίας.

Το παραεμπόριο τυπικά απαγορεύεται. Ουσιαστικά, όμως, οι παράνομοι εδώ και χρόνια δρουν σχεδόν ανενόχλητοι, χωρίς να πληρώνουν φόρους, κερδοσκοπώντας σε βάρος των καταναλωτών, του υγιούς εμπορίου, της τοπικής κοινωνίας, της ελληνικής οικονομίας και της απασχόλησης. Θέτουν σε σοβαρό κίνδυνο τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, αποδυναμώνουν το νόμιμο, στεγασμένο, υγιές εμπόριο και φυσικά αδιαφορούν για την ποιοτική κατοχύρωση, την υγεία και την ασφάλεια του καταναλωτή», καταλήγει ο κ. Κορκίδης.

Και βέβαια οι εκπρόσωποι των επιχειρηματιών θέτουν τα ερωτήματα: «Είναι απορίας άξιο πώς σε ένα τόσο σοβαρό θέμα, όπως το παραεμπόριο, που για πρώτη φορά ίσως συμφωνούμε όλοι, πολιτικοί, βιοτέχνες, έμποροι, Επιμελητήρια, Σύλλογοι, κοινωνικοί εταίροι, δεν μπορέσαμε μέχρι σήμερα να το ελέγξουμε και να το περιορίσουμε.

Το ερώτημα είναι: Θέλουμε και δεν μπορούμε; Ή μπορούμε και δεν θέλουμε; Χωρίς βέβαια να αποκλείεται και η άποψη ότι ούτε μπορούμε, ούτε θέλουμε».

Εξάλλου, σύμφωνα και με άλλα στοιχεία που συγκέντρωσε και παρουσίασε ο πρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου της Αθήνας, κ. Π. Ραβάνης:

Στα 350 ανέρχονται τα κινεζικά καταστήματα που λειτουργούν μόνο στον Πειραιά. Στα περισσότερα εξ αυτών εκτός της λιανικής εμπορίας διεξάγεται χονδρεμπόριο.

Στις 130 υπολογίζονται οι λαϊκές αγορές στην Αθήνα. Μόνο 11 καταγράφονται στο Περιστέρι.

Στην ίδια ημερίδα του ΒΕΑ έγιναν γνωστά και στοιχεία σχετικά με την έκταση του παραεμπορίου στην παγκόσμια αγορά:

Στα 400 δισ. δολ. έφτασε η εμπορία προϊόντων «μαϊμού», τα οποία κατασκευάστηκαν στην Κίνα το 2006.

Ενα στα τρία ευρώ που ξοδεύουν οι καταναλωτές καταλήγει στο παραεμπόριο.

Το παράνομο εμπόριο και οι απομιμήσεις υπολογίζεται ότι αντιπροσωπεύουν το 5% με 7% του παγκόσμιου εμπορίου.

Ενα στα δύο επικίνδυνα προϊόντα είναι κινεζικής προέλευσης.

Κ. ΜΙΧΑΛΟΣ
Παράνομες συνδιαλλαγές κυκλωμάτων με κρατικούς λειτουργούς

Σοβαρή απειλή για την οικονομία, την ασφάλεια του καταναλωτή αλλά και τις νόμιμες επιχειρήσεις απειλεί το παρεμπόριο, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου της Αθήνας (ΕΒΕΑ) κ. Κ. Μίχαλο. Ο ίδιος υπαινίσσεται και παράνομες συνδιαλλαγές ανάμεσα σε κυκλώματα και επίορκους κρατικούς λειτουργούς.

«Η ανάπτυξη του παραεμπορίου είναι εκτεταμένη», υπογραμμίζει ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ συνεχίζοντας: «Με δεδομένο ότι το παραεμπόριο δεν καταβάλλει ούτε φόρους (φόρο εισοδήματος και ΦΠΑ), ούτε τέλη, ούτε δασμούς, ούτε ενοίκια κ.ά., είναι προφανές ότι ανταγωνίζεται αθέμιτα το υγιές εμπόριο, περιορίζει τα κρατικά έσοδα και αποτελεί σοβαρή απειλή για την υγεία και την ασφάλεια του καταναλωτή».

«Παραεμπορικές δραστηριότητες ασκούνται συνήθως με εισαγόμενα λαθραία είδη», λέει και μέσα από τις προτάσεις του αποκαλύπτει τις... τρύπες και του δρόμους εισόδου των παράνομων προϊόντων:

«Η μορφή αυτή του παραεμπορίου μπορεί να αντιμετωπιστεί με την καλύτερη φύλαξη των συνόρων, με την επισήμανση και τη διάλυση των κεντρικών αποθηκών των ειδών αυτών που βρίσκονται συνήθως στα μεγάλα αστικά κέντρα και με την αποδιοργάνωση των κυκλωμάτων τροφοδοσίας που συνδέουν τις κεντρικές αυτές αποθήκες με τους παράνομους λιανέμπορους.

Φυσικά και στον χώρο αυτό απαιτείται αυστηρότατη εποπτεία, ώστε να αποφευχθεί κάθε περίπτωση συνδιαλλαγής».

Χρήστος Κολωνάς

ΕΘΝΟΣ, 25/8/2008

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου