Τρίτη 9 Φεβρουαρίου 2010

Η «χαρτογράφηση» της υποβάθμισης

Της Ελενας Kαρανατση

Το σκηνικό της παραβατικότητας που εκτυλίσσεται καθημερινά στο κέντρο της Αθήνας απαρτίζεται από ποικίλες μορφές της, με σημαντικότερες την πορνεία, τη διακίνηση και τη χρήση ναρκωτικών, την παράνομη δράση μεταναστών, τη σωρεία ληστειών, κλοπών και διαρρήξεων. Η εικόνα του ιστορικού κέντρου της πόλης και των πέριξ αυτού συμπληρώνεται από την παρουσία αστέγων, επαιτών και εγκαταλελειμμένων κτιρίων, τα οποία φιλοξενούν συνήθως την πιο εξαθλιωμένη πλευρά της ζωής.

Χθες, ο δήμαρχος Αθηναίων κ. Ν. Κακλαμάνης παρουσίασε τη ζοφερή εικόνα του κέντρου της Αθήνας, όπως αυτή αποτυπώθηκε και χαρτογραφήθηκε από τη Δημοτική Αστυνομία. Παράλληλα, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για τη δημόσια υγεία, τονίζοντας ότι παρατηρείται έξαρση των κρουσμάτων φυματίωσης, ηπατίτιδας και AIDS, που οφείλεται κυρίως σε παράνομους μετανάστες οι οποίοι προέρχονται από χώρες όπου οι υποδομές για τη δημόσια υγεία είναι ανύπαρκτες.


Το πρόβλημα οξύνεται, όπως είπε, καθώς πολλοί από αυτούς εργάζονται σε συνθήκες αδήλωτης εργασίας σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, χωρίς να διαθέτουν τα απαραίτητα βιβλιάρια υγείας.

Σύμφωνα με τη Δημοτική Αστυνομία, η πραγματική αιτία της αναταραχής δεν είναι παρά ο έλεγχος της «πιάτσας» του κέντρου των Αθηνών, το οποίο αποτελεί ιδανικό στέκι διακίνησης ναρκωτικών, trafficking, κλοπής πορτοφολιών και αρπαγής τσαντών. Ορατό είναι το φαινόμενο της μαστροπείας ανήλικων κοριτσιών, τα περισσότερα εκ των οποίων είναι θύματα trafficking και οι προαγωγοί τους προκαλούν συχνά σοβαρά επεισόδια. «Διασημότερες» από τις πιάτσες της πορνείας είναι η Ευριπίδου και η οδός Σωκράτους, όπου κοπέλες από τη Νιγηρία εκβιάζονται για να έρθουν στην Ελλάδα υπό την απειλή βουντού από υπερεθνικά δίκτυα trafficking.

Μόνο 7 με άδεια

Από τη Σοφοκλέους προς το Μεταξουργείο μέχρι και τα Πατήσια λειτουργούν 250 οίκοι ανοχής, εκ των οποίων μόνον οι 7 διαθέτουν άδεια. Επιπλέον, ορισμένα παλιά ξενοδοχεία του κέντρου έχουν μετατραπεί σε πορνεία, ενώ τελευταίας εσοδείας χώροι «φιλοξενίας» πληρωμένου έρωτα είναι τα «στούντιο», δηλαδή μικρά σπίτια χωρίς κόκκινο φως στην είσοδό τους, τα οποία «παρέχουν υπηρεσίες» σχεδόν αποκλειστικά σε Ελληνες, με αρκετά υψηλότερες τιμές από τις πιάτσες, τα οποία λαμβάνουν άδεια από το υπουργείο συνήθως υπό τον αποπροσανατολιστικό τίτλο «Κέντρα Σωματικής Ευεξίας».

Το ακανθώδες ζήτημα της διακίνησης και χρήσης ναρκωτικών περιορίστηκε ελάχιστα μετά την απομάκρυνση ενός εκ των τεσσάρων κέντρων του ΟΚΑΝΑ από την οδό Σοφοκλέους στο νοσοκομείο «Σωτηρία». Ωστόσο, απομένουν άλλα τρία, για τα οποία ο δήμος έχει προτείνει την απομάκρυνσή τους από το κέντρο. Ωστόσο, στην ευρύτερη περιοχή του ιστορικού κέντρου, παλαιές βιοτεχνικές επιχειρήσεις έχουν μετατραπεί σε εργαστήρια ναρκωτικών. Συνολικά, έχουν καταμετρηθεί 1.640 εγκαταλελειμμένα κτίρια.

Το παρεμπόριο και η παράνομη παρουσία μεταναστών σε λαϊκές αγορές είναι άλλη μία όψη της παραβατικότητας, ενώ από το γκρίζο τοπίο του κέντρου δεν λείπουν οι άστεγοι, οι οποίοι περιφέρονται και κοιμούνται σε λόφους, πλατείες, άλση, πεζοδρόμια, σιδηροδρομικούς σταθμούς, στοές κτιρίων. Σύμφωνα με το Ιδρυμα Αστέγων, έχουν καταγραφεί περίπου 1.700 άτομα σε περισσότερα από 460 σημεία της πόλης.

Τέλος, ο δήμαρχος αναφέρθηκε σε μία σειρά πολεοδομικών παρεμβάσεων: Ακαδημία Πλάτωνος (σχέδιο ανάπλασης περίπου 1.000 στρεμμάτων), Διπλή Ανάπλαση (σε Ελαιώνα και Λ. Αλεξάνδρας με την απαλλοτρίωση 132 στρεμμάτων για χώρους πρασίνου), ανάπλαση Ψυρρή με πεζοδρόμηση του μεγαλύτερου κομματιού της περιοχής, καθώς και στην υπό δημιουργία νέα πλατεία του κέντρου της Αθήνας που θα χωροθετηθεί σε μία έκταση 1,3 στρεμμάτων δίπλα στο Εθνικό Θέατρο, στο σημείο όπου πρόκειται να κατεδαφιστεί μέσα στους επόμενους μήνες ένα παλαιό κτίριο, το οποίο αγόρασε ο δήμος από το Ναυτικό Απομαχικό Ταμείο.

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ 9/2

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου