Σάββατο 24 Απριλίου 2010

Χαρτογράφηση του εγκλήματος στο κέντρο της πρωτεύουσας

Οι «πιάτσες» για κλοπές, ναρκωτικά, πορνεία

Μικροκλοπές από τοξικομανείς, ληστείες σε περαστικούς από συμμορίες, διακίνηση και λήψη ναρκωτικών, πορνεία, μοίρασμα εισπράξεων από εκμετάλλευση ομοεθνών, πώληση κλοπιμαίων, παρεμπόριο λαμβάνουν χώρα καθημερινά σε συγκεκριμένες «πιάτσες» εντός του τριγώνου μεταξύ πλατείας Ομονοίας, πλ. Μεταξουργείου και πλ. Μοναστηρακίου.

Ο χάρτης της παρανομίας στο κέντρο

Γωνία Σοφοκλέους και Μενάνδρου, ένα από τα πλέον επικίνδυνα σημεία

Του Κωστα Oνισενκο

Ωρα 13.00, οδός Αγίου Κωνσταντίνου. Αυτοκίνητο σταματάει λίγα μέτρα από το ανακαινισμένο Εθνικό Θέατρο, ένας έμπορος ναρκωτικών δίνει ένα «φιξάκι» στον συνοδηγό και παίρνει χρήματα. Στο απέναντι πεζοδρόμιο ένας χρήστης ναρκωτικών αγοράζει τη δόση του από τέσσερα άτομα του κυκλώματος διακίνησης. Από αυτούς ο ένας κρατάει στην τσέπη του μια μικρή ποσότητα ναρκωτικών έτσι ώστε αν συλληφθεί να μην κατηγορηθεί για εμπόριο, τα υπόλοιπα ναρκωτικά βρίσκονται σε κοντινές «καβάντζες», σε ζαρτινιέρες, κάδους σκουπιδιών, κάτω από σταθμευμένα οχήματα, σε ρολόγια της ΕΥΔΑΠ κ.α. Οι υπόλοιποι τρεις εκτελούν τον ρόλο του τσιλιαδόρου: οι δύο κοιτάνε σε διαφορετικές κατευθύνσεις και ο τρίτος βρίσκεται σε πιο μακρινή απόσταση με ένα κινητό στο χέρι. Οι δράστες αντιλαμβάνονται την πεζή περιπολία από μακριά και απομακρύνονται, κάνουν τον γύρο του τετραγώνου και επιστρέφουν σε δέκα λεπτά.


Επτά άτομα στέκονται έξω από κατάστημα στην οδού Νικηφόρου, μεταξύ Αγίου Κωνσταντίνου και Πειραιώς, οι δύο μιλούν στο κινητό. Ανά τακτά χρονικά διαστήματα τρεις ομάδες των δύο ατόμων περνούν από δίπλα τους και παραλαμβάνουν πακέτα με σπιρτόκουτα τα οποία, όπως μας εξηγούν θαμώνες της περιοχής, περιέχουν κάνναβη. Οι ομάδες κινούνται πεζή σε όλη την περιοχή μεταξύ Αγίου Κωνσταντίνου και Πειραιώς πουλώντας το «μαύρο», όπως το «διαφημίζουν» οι ίδιοι στους περαστικούς που περνούν από τη Μενάνδρου και τη Γερανίου. Οι επτά δεν μετακινούνται από τη θέση τους, ούτε όταν αντιλαμβάνονται τη φωτογραφική μηχανή να τους στοχεύει από απέναντι, ούτε όταν περνάει περιπολικό της Αμεσης Δράσης, αφού το «εμπόρευμά» τους βρίσκεται ήδη καλά φυλαγμένο σε «καβάντζα» σε απόσταση λίγων μέτρων.

Σφυρίγματα, συνθηματικά

Στη γωνία Σοφοκλέους και Μενάνδρου, που μαζί με την οδό Γερανίου θεωρούνται από τα πλέον επικίνδυνα σημεία του Κέντρου, βρίσκονται συγκεντρωμένοι δεκάδες χρήστες, αλλά και έμποροι ναρκωτικών. Μια κροτίδα δίνει το σύνθημα ότι έχει έρθει το εμπόρευμα, αμέσως σημειώνεται κινητοποίηση.

Ανάλογη εικόνα καταγράφεται και στην πλατεία Θεάτρου, μόνο που εκεί πολλοί από τους έμπορους είναι ως επί το πλείστον οι ίδιοι χρήστες ναρκωτικών.

Στις περιοχές με αυξημένη διακίνηση ουσιών η εγκληματικότητα είναι πολλαπλάσια των άλλων περιοχών της Αθήνας. Μικροκλοπές από τους τοξικομανείς, ληστείες σε περαστικούς από συμμορίες αλλοδαπών. Στην οδό Μενάνδρου, όπως καταγγέλλει στην «Κ» ο Ζώης Κωνσταντόπουλος, ο οποίος διατηρεί βιοτεχνία με ρούχα στην περιοχή, συμμορία περίπου 15 ατόμων πραγματοποιεί καθημερινές ληστείες. «Δύο ομάδες των πέντε ατόμων κρατάνε τσίλιες και εντοπίζουν τα υποψήφια θύματα στις εισόδους της Μενάνδρου, στη Σοφοκλέους και στην Πειραιώς, ενώ οι υπόλοιποι πραγματοποιούν τις ληστείες. Δρουν τις ώρες που δεν υπάρχει Αστυνομία. Μια παρόμοια συμμορία δραστηριοποιείται και κάτω από την 3ης Σεπτεμβρίου. «Βλέπεις να κυκλοφορούν τρία ή τέσσερα άτομα. Μόλις αυτοί βρίσκουν κάποιον να περπατάει μόνος, σφυρίζουν και μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα εμφανίζονται άλλοι δέκα και επιτίθενται στον άτυχο περαστικό», περιγράφει ο Παν. Δαλάρης, καταστηματάρχης της περιοχής.

Τοξικομανείς επαίτες που κάνουν χρήση δημοσίως, παρεμπόριο, πιάτσες με εκδιδόμενες γυναίκες, αιματηρές συμπλοκές καθιστούν το κέντρο της Αθήνας απροσπέλαστο.

Το πρόβλημα δεν αντιμετωπίζεται ριζικά μόνο με την αστυνόμευση

Τον «χάρτη» της εγκληματικότητας του κέντρου της Αθήνας, κυρίως του «αμαρτωλού» τριγώνου Πειραιώς-Αθηνάς-Αγίου Κωνσταντίνου, έχει καταρτίσει η Κίνηση Πολιτών Κέντρου Αθήνας (ΚΙΠΟΚΑ) και τον προωθεί στους αρμόδιους φορείς (Εισαγγελία, ΕΛ.ΑΣ.).

Σε αυτόν, σύμφωνα με τους συντάκτες του, καταγράφονται αναλυτικά τα σημεία με αυξημένη εγκληματικότητα, το είδος των αδικημάτων και η εθνικότητα των δραστών (όταν πρόκειται για εθνικές συμμορίες ή κυκλώματα). Μάλιστα, μέσα στα στοιχεία περιλαμβάνονται ακόμα και συγκεκριμένες διευθύνσεις χώρων που χρησιμοποιούνται ως αποθήκες κλοπιμαίων, κέντρα διακίνησης ναρκωτικών και μοιράσματος των χρημάτων που προέρχονται από την πορνεία. «Αποδεικνύουμε ότι η εγκληματικότητα έχει και όνομα και διεύθυνση. Η ΚΙΠΟΚΑ, μετά πολύμηνη εργασία διεκπεραίωσε μια αναλυτική χαρτογράφηση της εγκληματικότητας στο Κέντρο. Θεωρούμε ότι αφού εμείς ως απλοί πολίτες είμαστε σε θέση να εντοπίζουμε τις ακριβείς διευθύνσεις που χρησιμοποιούνται ως ορμητήρια των συμμοριών και τα κέντρα διακίνησης παράνομων προϊόντων, θα πρέπει να είναι σε θέση να το κάνει και η Αστυνομία, η οποία οφείλει και να τα αντιμετωπίσει», αναφέρει ο Δημ. Νικολακόπουλος, συντονιστής της Κίνησης.

Από μια προσεκτική παρατήρηση του τρόπου δράσης των κακοποιών διαπιστώνει κανείς ότι το πρόβλημα δεν αντιμετωπίζεται ριζικά με το σύστημα της εμφανούς αστυνόμευσης (όπως οι περιπολίες και η ομάδα ΔΙ.ΑΣ.), γεγονός που παραδέχονται στην «Κ» και στελέχη της ΕΛ.ΑΣ.

Ευθύνονται πολλοί φορείς

Συνδικαλιστές της ΕΛ.ΑΣ., μιλώντας εξ ονόματος αστυνομικών που υπηρετούν σε μάχιμες θέσεις στο Κέντρο, υποστηρίζουν ότι η ευθύνη θα πρέπει να αναζητηθεί σε διάφορους φορείς και όχι μόνο από την Αστυνομία. «Κάθε πρωί εκατοντάδες αυτόφωρα φεύγουν από τα τμήματα ασφαλείας για την Ευελπίδων. Ωστόσο, οι περισσότεροι από τους συλληφθέντες αφήνονται ελεύθεροι και από την επόμενη κιόλας ημέρα η Αστυνομία επωμίζεται την ευθύνη να τους ξανασυλλάβει. Για παράδειγμα, όπως μου διηγήθηκαν συνάδελφοι, συλληφθείς για τρεις κλοπές οχημάτων, δεν προφυλακίστηκε. Αυτό αφορά σχεδόν το σύνολο των ατόμων που συλλαμβάνονται για την εγκληματικότητα που ταλανίζει το κέντρο της Αθήνας», αναφέρει ο Σπήλιος Κρικέτος εκ μέρους της Ενωσης Αστυνομικών Αττικής.

Ακόμη, τα τμήματα Τάξης και Ασφάλειας του Κέντρου έχουν αποδυναμωθεί τις τελευταίες εβδομάδες λόγω της μετακίνησης αστυνομικών προς τη νεοσύστατη ομάδα ΔΙ.ΑΣ. Η αναπλήρωση των κενών θέσεων στο Α.Τ. Ομονοίας (λιγότερες από μισές θέσεις είναι καλυμμένες) γίνεται πολύ αργά, με στελέχη που έχουν έρθει από επιτελικές θέσεις και αργούν να προσαρμοστούν στις δύσκολες συνθήκες του Κέντρου. Τα τμήματα του Κέντρου, επιπροσθέτως, αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα χώρου στα κρατητήρια, με αποτέλεσμα, η τοπική Αστυνομία να μην προβαίνει σε συλλήψεις για αδικήματα, όπως η πορνεία ή το παρεμπόριο.

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ 24/4

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου