Δευτέρα 19 Απριλίου 2010

Παναγής Καρέλας (πρόεδρος ΕΣΑ): «Θα κινδυνεύσει το πολιτικό σύστημα»


«Οι Αφρικανοί μικροπωλητές αποτελούν την τελευταία έκφραση του παράνομου μικροεμπορίου. Ζητήσαμε έλεγχο στην εισαγωγή και τη διακίνηση των παράνομων προϊόντων. Καθώς επίσης και έλεγχο των σημείων συγκέντρωσης των εμπορευμάτων, δηλαδή τις μεγάλες αποθήκες». Αυτό εκτιμά ο Παναγής Καρέλας, πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών.

Στην ερώτηση πώς εισάγονται και διακινούνται παράνομα τόσες χιλιάδες τόνοι εμπορευμάτων, είναι σαφής: «Φορτώνονται σε κοντέινερ και μπαίνουν με ευρωπαϊκά πιστοποιητικά από τα λιμάνια της Πάτρας και του Αστακού. Το οικονομικό όφελος από την εμπορία τους είναι τεράστιο, με αποτέλεσμα να έχουν διαβρωθεί όλοι οι μηχανισμοί ελέγχου. Βεβαίως, η νομοθεσία που αφορά τις ενδοευρωπαϊκές συναλλαγές επιτρέπει μόνο δειγματοληπτικό έλεγχο. Προτείναμε τη χρήση μηχανημάτων αναγνώρισης, ώστε να γίνεται ορατό το περιεχόμενο του κοντέινερ, ώστε να μη δηλώνουν άλλα προϊόντα και να εισάγονται διαφορετικά».

Ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου επισημαίνει τους κινδύνους από το περιστατικό αυτοδικίας μεταξύ εμπόρων και έγχρωμων μικροπωλητών: «οι έμποροι δεν έχουμε να χωρίσουμε τίποτα με τους έγχρωμους μικροπωλητές. Κανένα πρόβλημα δεν έχουμε μαζί τους», λέει, υποστηρίζοντας πως: «Οι δουλέμποροι τους φέρνουν και τους "ρίχνουν" στη συγκεκριμένη δουλειά. Στη Σενεγάλη και τη Σομαλία που ζούσαν αποκλείεται να γνώριζαν πού βρίσκεται η οδός Ερμού». Και επισημαίνει: «Ασφαλώς, η αντίδραση ορισμένων εμπόρων στην Ερμού το περασμένο Σάββατο με φοβίζει πολύ. Γνωρίζουμε ότι ορισμένοι Αφρικανοί μικροπωλητές απείλησαν ή χειροδίκησαν σε βάρος εμπόρων, καθοδηγούμενοι από προστάτες. Αλλά ευθύνεται η αδυναμία του κράτους που δεν ξέρει τι να τους κάνει. Διαμαρτυρόμαστε και μας απαντούν: "Να τους βάλουμε όλους φυλακή;"».

Μιλάει για «την αγανάκτηση που δημιούργησε στον εμπορικό κόσμο το παράνομο εμπόριο. Σ' εμάς απευθύνεται συνήθως το υπουργείο Οικονομικών, για να καλύψει τα ελλείμματα του προϋπολογισμού, μέσω έκτακτης φορολογίας. Κι από την άλλη, ο έμπορος βλέπει μπροστά του κάποιον να μην πληρώνει φόρους, τέλη και να μένει ατιμώρητος», υποστηρίζοντας ότι «στην ουσία, το έλλειμμα που παρουσιάζεται από το παραεμπόριο στον προϋπολογισμό καλείται να το πληρώσει ο έμπορος και ο κάθε φορολογούμενος πολίτης».

Η πρόταση του Εμπορικού Συλλόγου ποια είναι;

«Να δοθεί συγκεκριμένος χώρος στους νόμιμους μικροπωλητές να έχουν φορολογικό μητρώο και ταμειακή μηχανή. Επιπλέον, στο κέντρο της Αθήνας υπάρχουν 500 άδεια ακίνητα. Το κράτος μπορεί να πριμοδοτήσει τη στέγασή τους», προτείνει ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου, εκφράζοντας την ανησυχία του: «Αν το ακραίο περιστατικό του περασμένου Σαββάτου δεν το αντιμετωπίσουμε σοβαρά και παρεισφρήσουν κι άλλα στοιχεία ανάμεσα στους εμπόρους, θα φθάσουμε στο σημείο να κινδυνεύσει το πολιτικό σύστημα. Γι' αυτό πρέπει να κάνουμε τα πάντα, ώστε να λυθεί σύντομα το ζήτημα».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου