Παρασκευή 30 Απριλίου 2010

Κυνηγοί κεφαλών στην Αθήνα κατά Αφρικανών μικροπωλητών

Η επιδρομή ενάντια στους μετανάστες μικροπωλητές στην Ερμού το Σάββατο 10/4 ήταν ένα ακόμη στιγμιότυπο του ιδιότυπου πολέμου που διεξάγεται εδώ και χρόνια καθημερινά στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας. Μόνο που αυτή τη φορά τον ρόλο των ανδρών της ΕΛ.ΑΣ. και της δημοτικής αστυνομίας στo κυνηγητό των Αφρικανών μικροπωλητών ανέλαβαν αυτόκλητοι σωτήρες με ξεκάθαρες ακροδεξιές αναφορές, υπό τον μανδύα μιας ιντερνετικής πρωτοβουλίας με το όνομα «Παρεμπόριο STOP».

Η εικόνα των μικροπωλητών με τους μεγάλους λευκούς μπόγους στους ώμους να τρέχουν στην Ερμού και τους γύρω δρόμους είναι μια εικόνα γνώριμη σε όποιον έχει περπατήσει στο ιστορικό κέντρο. Τουλάχιστον τα τελευταία δύο χρόνια τα κυνηγητά αστυνομικών της ΕΛ.ΑΣ και του Δήμου Αθηναίων έχουν ενταθεί στο πλαίσιο του πολέμου κατά του παραεμπορίου, που ξεκίνησε η δημοτική αρχή το 2008 με αυστηρά μέτρα, όπως η κατάσχεση του εμπορεύματος και η επιβολή εξοντωτικών προστίμων ύψους 1000 ευρώ στην περίπτωση έλλειψης άδειας μικροπωλητή.


Η ρύθμιση αυτή στόχευε σαφώς τους Αφρικανούς της Ερμού, καθώς δεν μπορούν εκ του νόμου να εκδώσουν άδεια μικροπωλητή, αφού λόγω της καταγωγής τους υπόκεινται στη γνωστή ρατσιστική διάταξη του υπ. Ανάπτυξης, που ορίζει πως δικαίωμα απόκτησης άδειας έχουν μόνο οι αλλοδαποί κράτους-μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης και οι ομογενείς από τη νότια Αλβανία, την πρώην ΕΣΣΔ και τον Πόντο.

Στο πλαίσιο των εντατικών ελέγχων «για την πάταξη του παραεμπορίου» οι Αφρικανοί μικροπωλητές έχουν ήδη πληρώσει βαρύ τίμημα: ξυλοδαρμοί, συλλήψεις, εξευτελισμοί, δίκες και καταδίκες για «αντίσταση» κατά των οργάνων της τάξης....

Την καθημερινότητα αυτή μας περιέγραψαν για άλλη μια φορά, όταν τους συναντήσαμε το μεσημέρι της Πέμπτης στην παράλληλη οδό της Ερμού, την Καραγιώργη Σερβίας, με τα εμπορεύματα στην πλάτη να περιμένουν ένα σινιάλο ότι οι αστυνομικοί δεν τους ακολουθούν... Η προσέγγισή τους ήταν εύκολη, μιας και μιλούν χωρίς δισταγμό για όσα συμβαίνουν: «μας κυνηγούν καθημερινά οι αστυνομικοι, μας βρίζουν, μας χτυπούν. Δεν κάνουμε τίποτα κακό. Προσπαθούμε να ζήσουμε πουλώντας τσάντες. Ξέρουμε ότι είναι παράνομο αλλά δεν θέλουμε να γίνουμε κλέφτες...» μας λέει ο Μουσταφά από τη Σενεγάλη, ο οποίος κάνει αυτή τη δουλειά εδώ και 3 χρόνια. «Police partout, justice nulle part» (αστυνομία παντού, δικαιοσύνη πουθενά) θα πει κάποιος μέσα από την ομάδα στα γαλλικά, γλώσσα που μιλούν οι περισσότεροι μαζί με τα αγγλικά και τη μητρική τους. Όμως και με τα ελληνικά δείχνουν τα πάνε καλά: «κάνουμε μαθήματα ελληνικών, θέλουμε να ζήσουμε στην Ελλάδα, θέλουμε μια ευκαιρία» τονίζει ο Ιμπραήμα, Σενεγάλεζος και κείνος.

Τους ρωτήσαμε για τα γεγονότα του Σαββάτου και αμέσως μας απάντησαν στα αγγλικά «rascists», «fasists»αλλά και απταίστως στα ελληνικά «φασίστες».... Δεν έδειχναν καθόλου φοβισμένοι, ενώ την Τρίτη 13/4 πραγματοποίησαν πορεία στην Ερμού μαζί με Έλληνες αλληλέγγυους ως μια πρώτη κίνηση συλλογικής απάντησης στην επίθεση φασιστοειδών και εμπόρων/καταστηματαρχών.

Πάντως, σε σχέση με τους τελευταίους, ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθήνας (ΕΣΑ) Παναγής Καρέλλας διαρρηγνύει τα ιμάτιά του σε δηλώσεις και συνεντεύξεις στα ΜΜΕ (Ναυτεμπορική, ΝΕΑ, Ελευθεροτυπία) ότι ο Σύλλογος δεν έχει καμία σχέση με την ομάδα του «παρεμπόριο STOP» και καταδικάζει τέτοια φαινόμενα αυτοδικίας.Ωστόσο, σε δελτίο τύπου που εξέδωσε ο ΕΣΑ την Τρίτη 13 Απρίλη εμφανίζει την επιδρομή του Σαββάτου ως «το αποτέλεσμα της αγανάκτησης όλων εκείνων: -Που πληρώνουν φόρους. -Που κατα-
βάλλουν ασφαλιστικές εισφορές. -Που παρέχουν με πλήρη απασχόληση εργασία σε χιλιάδες ανθρώπους. -Που πληρώνουν υψηλά ενοίκια.-Που είναι τα μόνιμα θύματα κάθε προγράμματος δημοσιονομικής εξυγίανσης».

Η ακροδεξιά προέλευση των επικεφαλής της ομάδας του Facebook «Παρεμποριο STOP» έχουν τεκμηριωθεί επαρκώς από τη στήλη του Ιού της Ελευθεροτυπίας της περασμένης Κυριακής (18/4). Το μείζον πλέον είναι ότι, μετά τα γεγονότα, εκπρόσωποι του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη σε εκδήλωση του ΕΣΑ προανήγγειλαν ειδική ομάδα της αστυνομίας που θα στοχεύσει στην καρδιά του παραεμπορίου. Να περιμένουμε νέο πογκρόμ κράτους και παρακρατικών κατά των μεταναστών μικροπωλητών στο ιστορικό κέντρο;

Η ΑΥΓΗ 30/4

2 σχόλια:

  1. Αν είχες μαγαζί και ερχόντουσαν να τα στήσουν απ’ έξω και να πουλάνε θα σου έλεγα εγώ αν σε ένοιαζε ή όχι! Έξω από το χορό πολλά τραγούδια λέμε…Οι «καημένοι» οι αλλοδαποί, αυτά που γράφεις που τα έχεις δει γραμμένα εεε;;; ποιος σου είπε ότι οι άδειες παραμονής παρέχονται σύμφωνα με το χρώμα;;; έλεοςςςςςςς!!! και ποιοι ακριβώς είναι οι καημένοι;;; αυτοί που το πρωί πουλάνε τσάντες και cd και το βράδυ είναι νταμαρτζήδες και μπράβοι;;;(σε ποσοστό 80%), αυτοί που αν τους ζητήσεις για κάποιο λόγο 1000 ευρώ σε μια ώρα θα στα έχουν;;; αυτοί που πληρώνουν 2000-2500 ευρώ για να έρθουν στην Ελλάδα, ενώ αν έχουν αυτά τα χρήματα μπορούν να ζήσουν πλουσιοπάροχα στις πατρίδες τους;;; Για πιο λόγο έρχονται εδώ από τις στιγμή που δουλειές δεν υπάρχουν ούτε καν για τους ντόπιους;;; Έρχονται γιατί σε καμία άλλη χώρα στο κόσμο δεν μπορούν να κάνουν αυτά που κάνουν εδώ με τόση ευκολία και ανενόχλητοι από τη στιγμή που κράτος δεν υπάρχει. Εδώ έβαλαν όρια στη μετανάστευση η ΗΠΑ και η Αυστραλία! Εμείς δεν θα πρέπει να μιλάμε για όρια, αλλά για επαναπατρισμό όσον περισσεύουν, γιατί τώρα πια στερούν τα δικά μου δικαιώματα και ελευθερίες όταν π.χ δε μπορώ να περπατήσω στους δρόμους της πόλης μου. Για πήγαινε καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας και κυρίως μετά τις 8 το βράδυ, στο Ιστορικό Κέντρο και αν έχεις τα κότσια κάνε καμία βόλτα να δεις τι γίνεται και αν μπορείς έστω να περπατήσεις. Βεβαία να σημειώσουμε εδώ, γιατί πια τα κορόιδα πέθαναν, ότι αν είσαι οργανωμένος μέσα στο Συριζοπασόκ και σε ξέρουν εννοείται ότι δε θα σε πειράξουν, αλλά θα σου ανοίξουν και το δρόμο. Για ρώτα εκείνους τους ανυποψίαστους που πέρασαν οδικός από τη Σοφοκλέους και δέχτηκαν επιθέσεις από τους αλλοδαπούς, που έχουν κάνει γκέτο τη περιοχή, αυτούς που τους έσπασαν τα αυτοκίνητα για μερικά ευρώ και ένα κινητό, αυτούς που εκεί ήταν η γειτονιά τους και τώρα δεν μπορεί να είναι. Άσε! τα λόγια είναι περιττά και η καθημερινότητα μιλάει από μόνη της. Τώρα εσύ αν σε όλα τα παραπάνω βλέπεις ρατσισμό λόγω χρώματος ή εθνικότητας τότε έχεις ερμητικά τα μάτια σου και τα αυτιά σου κλειστά! Πάντως αν πραγματικά θες να βοηθήσεις μπορείς να τους πάρεις και στο σπίτι σου, γιατί στο δικό μας σπίτι δε χωράνε άλλοι και επειδή έχω μάθει να προσφέρω τα μέγιστα στους φιλοξενούμενους μου, προτιμώ να είναι λιγότεροι αλλά να περνάνε πραγματικά καλά χωρίς να δημιουργούν πρόβλημα στους υπολοίπους. Εάν και αυτό το θεωρείς ρατσισμό τότε μάλλον μόνο ένα λεξικό θα σε σώσει.

    Αλεξάνδρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. «μας κυνηγούν καθημερινά οι αστυνομικοί, μας βρίζουν, μας χτυπούν. Δεν κάνουμε τίποτα κακό. Προσπαθούμε να ζήσουμε πουλώντας τσάντες. Ξέρουμε ότι είναι παράνομο αλλά δεν θέλουμε να γίνουμε κλέφτες...»

    καταπληκτικό επιχείρημα για κατοίκους αφρικανικής χώρας... οι λεχρίτες έρχονται παράνομα στη χώρα, πουλάνε παράνομο εμπόρευμα, το πουλάνε παράνομα.. και απειλούν οτι εάν δεν κάνουν τα παραπάνω θα γίνουν κλέφτες...

    Δηλαδή το δίλημμα με τους τύπους είναι το κατά πόσο παράνομοι θα είναι..

    στα τσακίδια εσείς και οι Ελληνες προστάτες σας που τα αρπάζουν κάτω από το τραπέζι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή