Δευτέρα 26 Απριλίου 2010

Τα «έψαλλαν» στην Κυβέρνηση για το παρεμπόριο και τη φορολογία


Μόνο η Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων, Βάσω Αλεξανδρίδου, καθώς και ο Βουλευτής Ζακύνθου, Δημήτρης Βαρβαρίγος, εκπροσώπησαν την Κυβέρνηση στο 2ο συνέδριο των Εμπορικών Συλλόγων στα Ιόνια Νησιά, το οποίο πραγματοποιήθηκε το Σάββατο, στο ξενοδοχείο “Παλατίνο”.

Παρά τις προσκλήσεις που είχε απευθύνει ο Εμπορικός Σύλλογος Ζακύνθου στην υπουργό Οικονομίας, Λούκα Κατσέλη, αλλά και στην υφυπουργό Τουρισμού, Άντζελα Γκερέκου, καμία από τις δύο δεν κατάφερε να έρθει στη Ζάκυνθο.


Η συμμετοχή του κόσμου, καθώς και των τοπικών αρχών ήταν μικρή, με τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου, Κώστα Καποδίστρια, να σχολιάζει σχετικά:

«Πέρα από την οικονομική κρίση, υπάρχει και κρίση συνείδησης».

Καυστικός ήταν από τη μεριά του ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου, Γεράσιμος Τσουλούφης, ο οποίος απαίτησε τη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

«Δυστυχώς, οι αρμόδιοι φορείς δείχνουν να μην έχουν αντιληφθεί την κρισιμότητα της κατάστασης. Τα απαραίτητα για έναν τόπο έργα υποδομής, παραμένουν ακόμα και σήμερα στάσιμα. Η ιδιωτική πρωτοβουλία άλλαξε τη μορφή των νησιών με ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις, με καταστήματα και με επιχειρήσεις που καλύπτουν τις ανάγκες μεγάλης γκάμας τουριστών. Το κράτος, αντιθέτως, δεν εξόπλισε τα νησιά μας με τα κατάλληλα έργα, όπως μαρίνες, οδικά δίκτυα και ευέλικτες κρατικές υπηρεσίες. Μόνοι μας και σχεδόν εγκαταλελειμμένοι, αγωνιστήκαμε και δημιουργήσαμε αυτά που απολαμβάνουν σήμερα οι επισκέπτες μας. Αυτή, όμως, η μονομερής και ελλιπής ανάπτυξη, είχε σαν αποτέλεσμα με τις πρώτες δυσκολίες να εμφανιστούν και τα πρώτα προβλήματα, που σε μια περίοδο παρατεταμένης κρίσης γίνονται αξεπέραστα και οδηγούν τις τοπικές κοινωνίες σε αδιέξοδο και σταδιακό οικονομικό μαρασμό. Το εμπόριο σήμερα, πέρα από την αναμενόμενη πτώση του τζίρου, αντιμετωπίζει ένα εχθρικό κράτος, που προσπαθεί με κάθε δυνατό τρόπο να εισπράττει συνεχώς και περισσότερα από τις επιχειρήσεις, ενώ αρνείται να θεσπίσει μέτρα προστασίας τους. Αναφέρομαι, κυρίως, στις μικρές οικογενειακές επιχειρήσεις, που οι τζίροι είναι μικροί και οι συνάδελφοι δεν μπορούν να ενταχθούν σε κανένα πρόγραμμα ενίσχυσης των επιχειρήσεών τους. Αυτές οι επιχειρήσεις στα νησιά μας, που δουλεύουν λίγους μήνες και προσφέρουν σε σημαντικό βαθμό στον τουρισμό και στην ανάπτυξη, δεν μπορούν να εξασφαλίσουν τα απαραίτητα που χρειάζεται η οικογένειά τους για να ζήσει. Εφορία, ασφαλιστικά ταμεία, τράπεζες και προμηθευτές, σε συνθήκες οικονομικής κρίσης έχουν γίνει μια θηλιά στο λαιμό κάθε μικρής επιχείρησης, που χρωστάει παντού και δεν βλέπει φως πουθενά. Μέσα από το συνέδριό μας ζητάμε να σκύψουν οι αρμόδιοι στα προβλήματα που έχουν οι επιχειρήσεις μας, που ως επί το πλείστον είναι όλες μικρές και οικογενειακές. Ζητάμε συντονισμένες προσπάθειες από τους αρμόδιους φορείς με σκοπό την ανάκαμψη του τουρισμού και τη στήριξη της τοπικής οικονομίας, διασφαλίζοντας την επιβίωση των μικρών επιχειρήσεων. Ζητάμε τη δρομολόγηση ενεργειών για την προώθηση του τουρισμού, που θα φέρουν και πάλι τη χαρά στα πρόσωπα των ανθρώπων που ζουν και πασχίζουν για τα όμορφα και ευλογημένα Επτάνησα», σημείωσε ο κ. Τσουλούφης.

Μητροπολίτης: «Μαύρα μάτια κάναμε για να σας δούμε κ. Αλεξανδρίδου!»

Με αιχμές κατά της κ. Βάσως Αλεξανδρίδου (Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων), ξεκίνησε την ομιλία του ο Μητροπολίτης Ζακύνθου, κ. Χρυσόστομος.

«Καλωσορίσατε κ. Γενικέ στη Ζάκυνθο, αν και κάναμε μαύρα μάτια για να σας δούμε στο νησί μας! Το να κλείνουν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, είναι μια συμφορά για τον τόπο. Αυτό που συμβαίνει στη Ζάκυνθο και στα άλλα νησιά, είναι τραγικό. Οι έμποροι θα πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι είναι απαραίτητο να φυλάνε λίγα χρήματα στην άκρη, προκειμένου να έχουν τη δυνατότητα να αντιμετωπίσουν τις… κακές ώρες. Εάν ξοδεύουν ένα ευρώ παραπάνω από εκείνα που μαζεύουν, τότε δεν πρόκειται να γίνουν καλύτερα τα πράγματα γι΄ αυτούς. Ο συνδετικός κρίκος της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων ήταν ο πολιτισμός, όμως τώρα είναι μόνο τα συνέδρια. Αυτό θα πρέπει να το προσέξετε, κ. Αλεξανδρίδου. Η κυβέρνηση θα πρέπει να κατανέμει ισότιμα το ενδιαφέρον της για τους τέσσερις Νομούς των Ιονίων Νήσων. Από τη Ζάκυνθο λείπει το νερό, ενώ δεν έχουμε Νοσοκομείο. Όταν, λοιπόν, μιλάμε για μαρίνα ή για προβλήτα πρόσδεσης κρουαζιεροπλοίων, είναι είδη πολυτελείας, που τα βλέπουμε με τα… κυάλια!», τόνισε ο κ. Χρυσόστομος.

Β. Αλεξανδρίδου: “Έχουμε εξασφαλίσει 13 εκ. ευρώ για την Υγεία”

Η Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων, Βάσω Αλεξανδρίδου, έκανε λόγο για μια δύσκολη χρονιά, εξαιτίας της οικονομικής κρίσης. «Τα Ιόνια Νησιά έχουν πλούσια πολιτιστική κληρονομιά, καθώς και φυσική ομορφιά. Στη Ζάκυνθο υπάρχει μια ισορροπημένη ανάπτυξη. Η φετινή χρονιά θα είναι δύσκολη, όμως εμείς κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν, προκειμένου η Περιφέρειά μας να αναπτυχθεί σωστά. Ήδη, σε συνεργασία με την Υπουργό Υγείας, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, έχουμε εξασφαλίσει 13 εκ. ευρώ για την Υγεία στα Ιόνια. Από ΄κει και πέρα, στις αρχές Μαίου θα βρίσκομαι ξανά στη Ζάκυνθο και σε συναντήσεις που θα έχω με υπηρεσιακούς παράγοντες θα εξετάσουμε όλα τα έργα», ανέφερε η Περιφερειάρχης.

Δ. Βαρβαρίγος: «Η Κυβέρνηση παίρνει μέτρα για τη στήριξη των επιχειρήσεων»

Ο Βουλευτής Ζακύνθου, Δημήτρης Βαρβαρίγος, επισήμανε ότι η Κυβέρνηση κάνει ό,τι μπορεί, ούτως ώστε η Ελλάδα να ξεπεράσει την οικονομική κρίση.

«Είναι σε όλους γνωστό ότι η χώρα μας έγινε αντικείμενο κερδοσκοπικών παιχνιδιών. Περνάμε περίοδο οικονομικής κρίσης, όμως η Κυβέρνηση έχει προβεί στη ρύθμιση των χρεών που έχουν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, έχει λάβει ευνοϊκά μέτρα για όσους είναι γραμμένοι στον 'Τειρεσία', ενώ έχει προβλεφθεί και η ενίσχυση των επιχειρήσεων με 100 εκ. ευρώ. Θεωρώ ότι αυτές είναι κινήσεις που βοηθούν το εμπόριο», σημείωσε ο κ. Βαρβαρίγος.

Τα συμπεράσματα

Θα πρέπει ν΄ αναφερθεί ότι χαιρετισμό απηύθηναν ο αντινομάρχης, Σωτήρης Καρακάς, ο Δήμαρχος Αρκαδίων, Στέλιος Μποζίκης, ο Δήμαρχος Αλυκών, Αντώνης Γκούσκος, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου, Κώστας Καποδίστριας, ο πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Αχαϊκής Συνεταιριστικής Τράπεζας, κ. Φλωράτος, ενώ μηνύματα απέστειλαν η υφυπουργός Τουρισμού, Άντζελα Γκερέκου, ο Βουλευτής ΠΑΣΟΚ της Λευκάδας, Σπύρος Μαργέλης, ο Βουλευτής ΠΑΣΟΚ της Κεφαλλονιάς, κ. Μοσχόπουλος, καθώς και ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου, Βασίλης Κορκίδης.

Από ΄κει και πέρα, ομιλία πραγματοποίησε ο αντιπρόεδρος της ΕΣΕΕ, κ. Παγώνης, ο πρόεδρος της ΟΕΒΕ, Γιώργος Στασινόπουλος, καθώς και οι πρόεδροι των Εμπορικών Συλλόγων από τα υπόλοιπα Ιόνια Νησιά.

Σε ό,τι αφορά τα συμπεράσματα που βγήκαν από το συνέδριο, αυτά είναι τα εξής: 1) Το εμπόριο είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με τον τουρισμό, επομένως πρέπει να γίνουν σημαντικές υποδομές στα Ιόνια Νησιά, 2) Η Κυβέρνηση θα πρέπει να καταπολεμήσει το παρεμπόριο, και όχι να φορολογεί μόνο τις νόμιμες επιχειρήσεις και 3) Είναι αδήριτη ανάγκη οι έμποροι της Ζακύνθου να “ενωθούν”, ούτως ώστε να φτιάξουν το δικό τους πολυκατάστημα. Αν γίνει αυτό, τότε δεν θα υπάρχει χώρος για την ανάπτυξη “ξένων” πολυκαταστημάτων στη Ζάκυνθο.

Παρουσίαση βιβλίου και βραβεύσεις

Αξίζει να σημειωθεί ότι το απόγευμα της ίδιας ημέρας, παρουσιάστηκε το βιβλίο “Οδηγός του εμπορίου” από τους κ.κ. Διονύση Γουάδστωρ και Σπύρο Ξένο, ενώ ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου βράβευσε τους εμπόρους, Στάθη Μυλωνά, Νίκο Κοντονή και Γιώργο Γαβριέλη. Το συνέδριο έκλεισε με συναυλία από τους “Τραγουδιστάδες τση Ζάκυθος”.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου