Σάββατο 24 Απριλίου 2010

«Βρισκόμαστε σε κατάσταση ασφυξίας»

Γιώργος Παπαχρυσάνθου, πρόεδρος Εμπορικού Συλλόγου Αμαρουσίου, ιδιοκτήτης καταστήματος με υποδήματα

«Υπάρχει σοβαρή πτώση στην κίνηση και συνεχώς θα μεγαλώνει. Καταστήματα έχουν κλείσει και κατά τα φαινόμενα αυτό θα αυξηθεί το επόμενο διάστημα.

Η πτώση του τζίρου που έχουμε είναι της τάξης του 20-30%. Η αγοραστική δύναμη έχει μειωθεί και δεν υπάρχει καλή ψυχολογία στους καταναλωτές. Δεν θέλω να είμαι μάντης κακών αλλά οι περισσότερες επιχειρήσεις δεν θα αντέξουν. Ηταν λάθος η μείωση των μισθών, γιατί αυτά τα χρήματα θα τροφοδοτούσαν την αγορά. Απολύσεις ήδη γίνονται, όμως σε λίγο δεν θα έχουμε μόνον άνεργους υπαλλήλους αλλά και άνεργους εμπόρους».


Γρηγόρης Παπαδάτος, πρόεδρος Εμπορικού Συλλόγου Νέας Ιωνίας, ιδιοκτήτης καταστήματος με υποδήματα

«Στη Νέα Ιωνία, μετά και την περίοδο των εκπτώσεων, έχουμε κατά μέσο όρο πτώση τζίρου και κίνησης κατά 40%. Ισως και μεγαλύτερη, μικρότερη σίγουρα όχι. Η αγορά βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση και πολλά καταστήματα βάζουν λουκέτο. Μεταξύ των εμπόρων ακούς πλέον προτάσεις για βίαιες κινητοποιήσεις. Μας δημιουργούν και φορτώνουν υποχρεώσεις, χωρίς να μας προτείνουν λύσεις. Η αγανάκτηση έχει ξεχειλίσει. Βρισκόμαστε σε κατάσταση ασφυξίας. Το μόνο καλό είναι ότι πλέον υπάρχει ομοφωνία και ομοψυχία μεταξύ των εμπόρων».

Θανάσης Τσίνος, πρόεδρος Εμπορικού Συλλόγου Νίκαιας, ιδιοκτήτης καταστήματος με αθλητικά είδη

«Μόνο το τελευταίο εξάμηνο στη Νίκαια η πτώση του τζίρου και της κίνησης είναι μεταξύ 30-50%. Τα έτη 2008 και 2009 υπήρχε πτώση 15%, ενώ για το 2009 μέχρι και τους πρώτους μήνες του 2010 υπάρχει πτώση της τάξης του 20%. Στην εορταστική περίοδο τα καταστήματα βούλιαξαν. Στην περίοδο των εκπτώσεων η κίνηση σε σχέση με άλλες χρονιές ήταν μειωμένη κατά 25%. Υπάρχει η πρόβλεψη πως αν η κατάσταση δεν αλλάξει, το 30% των καταστημάτων θα έχουν κλείσει μέχρι τον Αύγουστο. Ηδη γίνονται απολύσεις, ενώ άλλοι τους κρατάνε επειδή δεν έχουν να τους δώσουν τις αποζημιώσεις».

Κωνσταντίνος Μαδιάς, πρόεδρος Εμπορικού Συλλόγου Γλυφάδας, ιδιοκτήτης κοσμηματοπωλείου

«Η πτώση της λιανικής πώλησης των εμπορευμάτων στη Γλυφάδα είναι κατά μέσο όρο 20%. Υπάρχουν όμως και συνάδελφοι που εμφανίζουν πτώση έως και 80%. Στον Δήμο Ελληνικού υπάρχει πτώση της τάξης 20% και στη Βούλα 25%. Ομως, τουλάχιστον στη Βούλα, έχουν κλείσει λιγότερα καταστήματα γιατί τα ενοίκια εκεί είναι φτηνότερα. Εδώ στη Γλυφάδα μπήκαμε στην κρίση με κρίση. Βρισκόμαστε σε μια διαδικασία ύφεσης από το 2002 που ξεκίνησαν τα έργα του τραμ και διήρκεσαν 22 με 23 μήνες. Χάθηκαν επίσης με το τραμ και 2.500 θέσεις στάθμευσης ημερησίως. Επίσης μας έπληξε οικονομικά και η απομάκρυνση του αεροδρομίου. Αυτή τη στιγμή, στον πιο κεντρικό δρόμο της Γλυφάδας υπάρχουν 20-25 κλειστά καταστήματα. Δεν είχε ξαναγίνει ποτέ κάτι τέτοιο. Φοβόμαστε όλοι τη διαρκή ύφεση, αφού με μαθηματική ακρίβεια οδηγούμαστε σε απόλυτη συρρίκνωση».

Βασιλική Μαλλιοστάθη, Πρόεδρος Εμπορικού Συλλόγου Περιστερίου, ιδιοκτήτρια καταστήματος με υποδήματα

«Η πτώση σε τζίρο και κίνηση που βλέπουμε στο Περιστέρι είναι από 30-50%. Πρέπει όλοι να κατανοήσουμε την ανάγκη αλλαγής νοοτροπίας και να υπάρξει συμφωνία με όλους τους εκπροσώπους της αγοράς για πάγωμα τιμών σε όλα τα προϊόντα και τις υπηρεσίες. Μείωση στο κόστος αγοράς και παραγωγής προϊόντων, έτσι ώστε να φτάνουν στον καταναλωτή φτηνότερα. Να λειτουργήσουμε με τη λογική των μειωμένων κερδών για να αναπληρωθεί η χαμένη αγοραστική δυνατότητα που δημιουργήθηκε από την κρίση, τον αθέμιτο ανταγωνισμό, την κερδοσκοπία αλλά και την ανεξέλεγκτη λειτουργία της αγοράς εδώ και πολλά χρόνια. Ως συλλογικότητα των εμπόρων του Περιστερίου και αρμόδιος φορέας επικεντρωνόμαστε στα εξής θέματα: Η δημιουργία πολυκαταστημάτων στα ήδη επιβαρημένα από την οικονομική κρίση καταστήματα θα μας δώσει το τελικό κτύπημα. Η καθυστέρηση των έργων του μετρό έχει παραλύσει ουσιαστικά την εμπορική κίνηση της πόλης. Το παραεμπόριο ουσιαστικά είναι ένα από τα πλέον φλέγοντα θέματα».

Γιώργος Ασημακόπουλος, πρόεδρος Εμπορικού Συλλόγου Χαλανδρίου, ιδιοκτήτης ιβλιοχαρτοπωλείου

«Υπάρχει μεγάλη πτώση, όχι μόνο του τζίρου αλλά και της επισκεψιμότητας των καταναλωτών. Δεν έχουν ούτε όρεξη ούτε καλή ψυχολογία. Το πρόβλημα εδώ έχει ενταθεί το τελευταίο δίμηνο. Μετά το πρώτο δεκαήμερο των εκπτώσεων υπάρχει τέτοια καθίζηση στην αγορά που στα 20 χρόνια που είμαι έμπορος, πρώτη φορά βλέπω. Μερικές από τις προτάσεις θα είναι π.χ. τις Δευτέρες, που είναι "νεκρές" μέρες, από τις 11 το πρωί μέχρι και τις 14.00 να υπάρχει έκπτωση 20% σε όλα τα καταστήματα. Επίσης θα επανεξετάσουμε και το ωράριο. Προσπαθούμε να δώσουμε κίνητρο να βγει ο κόσμος έξω. Παρά την πτώση, στο εμπορικό κέντρο του Χαλανδρίου δεν έχουν κλείσει καταστήματα. Ακόμα και να κλείσει κάποιο, αμέσως νοικιάζεται. Οι γύρω δρόμοι ωστόσο αντιμετωπίζουν πρόβλημα. Εάν γίνουν περικοπές και στον ιδιωτικό τομέα, τότε η αγορά πέθανε». 

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ 24/4

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου