Δευτέρα 31 Μαΐου 2010

Πάνω από 5 δισ. ευρώ χάνει το κράτος από το παρεμπόριο!

Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΦΡΑΓΚΟΥ

«Η χώρα είναι σε πόλεμο για την Οικονομία» συνηθίζει να επαναλαμβάνει ο πρωθυπουργός, αναμένοντας να εισακουσθεί από την κρατική εισπρακτική μηχανή. Μόνο που η τελευταία κωφεύει επιδεικτικά, με πιο χαρακτηριστική περίπτωση αυτή της δράσης του παραεμπορίου. Και ας χάνει το Ελληνικό Δημόσιο πάνω από πέντε δισ. ευρώ ετησίως από τα λεγόμενα «μαγαζιά του πεζοδρομίου». Γιατί ούτε ΦΠΑ δεν πληρώνουν οι πλανόδιοι ούτε, φυσικά, δηλώνουν τα κέρδη τους. Αφήστε τους δασμούς, τις ασφαλιστικές εισφορές, τα ενοίκια, τους λογαριασμούς των ΔΕΚΟ που δεν καταβάλλονται, γιατί όλα γίνονται κυριολεκτικά στο πόδι… Δεν εκπλήσσουν επομένως κανέναν τα στοιχεία που αποδεικνύουν ότι ένα στα τέσσερα καταστήματα βάζει λουκέτο εξαιτίας των παράνομων μικροπωλητών.

Για τον ίδιο λόγο χάνονται δύο στις πέντε θέσεις εμποροϋπαλλήλων, ο κλάδος των οποίων βιώνει από πρώτο χέρι τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης.
Ολα αυτά και κυρίως η περίεργη αδράνεια της επίσημης Πολιτείας οδήγησαν σε αναβρασμό τον εμπορικό κόσμο που κατέβηκε στους δρόμους, για πρώτη φορά, έπειτα από 32 χρόνια. Το Σάββατο στην καρδιά του ιστορικού κέντρου, στην πλατεία Καπνικαρέας, συγκεντρώθηκαν δεκάδες επαγγελματίες, πολλοί εκ των οποίων αυτοαπασχολούμενοι που προτίμησαν να κλείσουν τα καταστήματά τους προκειμένου να διαδηλώσουν την αντίθεσή τους στις αυτοσχέδιες υπαίθριες αγορές που έχουν στήσει σχεδόν παντού πάνω από 170.000 Αφρικανοί και Ασιάτες.

Στην εκδήλωση συμμετείχε ο Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών και τα τρία σημαντικότερα σωματεία του εμπορικού τριγώνου της πρωτεύουσας.
Εκείνο, όμως, που ξένισε τους παρευρισκόμενους ήταν η παντελής απουσία, με εξαίρεση τον βουλευτή του ΛΑΟΣ Θανάση Πλεύρη, εκπροσώπων των πολιτικών κομμάτων και της ηγεσίας της Ελληνικής Αστυνομίας. Όπως έλεγαν αγανακτισμένοι οι τελευταίοι, οι αστυνομικοί κάνουν (με άνωθεν εντολή;) τα «στραβά μάτια» στη διακίνηση των λαθραίων προϊόντων και στους πάγκους που κατακλύζουν κάθε γωνιά της πόλης. Το χειρότερο είναι, όπως καταγγέλλουν, ότι οι άνδρες της ΕΛ.ΑΣ. γνωρίζουν τις διευθύνσεις των αποθηκών απ’ όπου προμηθεύονται την πραμάτεια τους οι πλανόδιοι, αλλά οι προϊστάμενοί τους δεν τους αφήνουν να επέμβουν!

Πάντως, οι έμποροι που πραγματοποίησαν πορεία ακολουθώντας τη διαδρομή Καλαμιώτου – Αγ. Μάρκου – Ευρυπίδου - Αιόλου - Πλ. Κοτζιά – Σοφοκλέους- Ευρυπίδου και Αγ. Μάρκου, δηλώνουν αποφασισμένοι να συνεχίσουν τον αγώνα τους ακόμη και χωρίς την Πολιτεία στο πλευρό τους.

Σε ανακοίνωσή του ο Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών τονίζει ότι «το παράνομο εμπόριο που ανθίζει στους κεντρικούς και όχι μόνο δρόμους της πρωτεύουσας προκαλεί, ενώ η ανοχή, η ένοχη σιωπή και οι πρακτικές που διευκόλυναν και διευκολύνουν τη γιγάντωση του φαινομένου προκαλούν δυσφορία στα μέλη του κοινωνικού ιστού».

Για τον εμπορικό κόσμο «το λαθρεμπόριο, το δουλεμπόριο, η φοροδιαφυγή, η εισφοροδιαφυγή και η εκμετάλλευση του αναφαίρετου δικαιώματος στην εργασία» γιγαντώνονται λόγω των ανεξέλεγκτων διαστάσεων που έχει λάβει το παραεμπόριο.

«Κάτι που αντικατοπτρίζεται στη σημερινή κοινωνική και οικονομική κατάντια της χώρας μας», όπως σημειώνεται στην ανακοίνωσή του, με την οποία ζητεί να εφαρμοσθεί -επιτέλους- το Σύνταγμα και οι νόμοι που απαγορεύουν τις παράνομες εμπορικές δραστηριότητες.

Θα τους ακούσει κανείς αρμόδιος και θα πάρει τα αναγκαία μέτρα ή θα συνεχισθεί το σημερινό φαινόμενο η Αθήνα να καταλαμβάνει την τελευταία θέση στην επιχειρηματικότητα σε σύνολο 34 ευρωπαϊκών πόλεων; Ισως, γιατί η πόλη έχει απολέσει, χάριν της καφρίλας, που ονομάζεται πολυτισμικότητα, το ελληνικό της χρώμα.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ 31/5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου