Σάββατο 1 Μαΐου 2010

Πάρε πίσω τη ζωή σου!


Τον τελευταίο καιρό, με τον θόρυβο που ξεσήκωσε η δράση της ομάδος «ΠΑΡΕΜΠΟΡΙΟ STOP!» στο κέντρο της Αθήνας το ζήτημα του λαθρεμπορίου και των παρανόμων μικροπωλητών στα εμπορικότερα σημεία της χώρας μας άρχισε να κινείται από τους πάντες. Ολόκληρος ο τύπος έχει ξεχυθεί στους δρόμους, ενώ η τηλεόραση το τοποθετεί στην ημερησία ύλη της σε καθημερινή βάση.

Μία μικρή ακτιβιστική ενέργεια ξύπνησε τους εμπόρους από τον λήθαργο και εξενεύρισε αφάνταστα εκείνους που επωφελούντο από αυτόν, είτε πολιτικά είτε οικονομικά. Η γνώστη κάστα των νεοταξιτών προδοτών, που φιλοξενούνται από τους μεγαλύτερους δημοσιογραφικούς ομίλους της χώρας μίλησε για ρατσισμό, για κομματικά υποκινούμενη δράση, για πογκρόμ και ένα σωρό άλλες αηδίες που ήρθαν απλά να επαληθεύσουν το πόσο άθλιοι είναι αυτοί που διαχειρίζονται την 4η εξουσία στην χώρα μας.


Τι κι αν έχυσαν όμως το δηλητήριό τους; Τι κι αν μας διέβαλαν με κάθε τρόπο; Τι κι αν επιστράτευσαν τους γνωστούς αυτόπτες μάρτυρες; Τι κι αν ανέσυραν σενάρια ταινιών για να σπιλώσουν την φυσική αντίδραση μίας δοκιμασμένης κοινωνίας. Μίας κοινωνίας που απειλείται να χάσει τις ισορροπίες της από την σταθερή εξόντωση της μεσαίας τάξεως και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Τι κι αν απείλησαν; Τι κι αν έστησαν μέχρι και πορείες μαζί με τους αλλοδαπούς για να απειλήσουν τους εμπόρους του κέντρου;

Η ουσία είναι ότι η πολιτεία θορυβήθηκε. Φοβήθηκε μήπως συμβούν πραγματικά πογκρόμ. Ανησύχησε μήπως χαλάσουν τα όποια σχέδια των ταγών της για τις ερχόμενες εκλογές. Κι έτσι, δειλά-δειλά, η Ερμού καθάρισε κάπως. Οι Αφρικανοί μικροπωλητές κάνουν πολύ περισσότερα χιλιόμετρα ημερησίως, καταδιωκόμενοι ή έστω παίζοντας το γνωστό κρυφτούλι – κολοκυθιά με τους δημοτικούς αστυνομικούς και τους ελάχιστους αστυφύλακες που διαθέτει ενισχυτικά η ΕΛ.ΑΣ.

Εν συνεχεία, βγήκαν όλοι κι άρχισαν να μουρμουρίζουν περί δραστικών μέτρων και περί επιλύσεως του προβλήματος. Εμείς δεν χαρήκαμε, διότι ξέρουμε ότι είναι άχρηστοι. Ή μάλλον, ξέρουμε ότι δεν θέλουν. Το είδαμε, διότι όταν θέλησαν, μετά την δράση μας, έστω για κάποιες μέρες, για κάποιες ώρες – αν θέλετε – καθάρισαν τα πάντα. Πολλώ δε μάλλον, δεν εξεπλάγημεν, όταν ακούσαμε την πολυπόθητη «λύση»: «Θα βρούμε έναν χώρο, όπου θα πληρώνουν όλοι αυτοί οι κακόμοιροι άνθρωποι ένα συμβολικό αντίτιμο, 1 ευρώ, και θα τους τον παραχωρήσουμε για να πωλούν εκεί την πραμάτεια τους, χωρίς να ενοχλούν. Θα δημιουργήσουμε έτσι και ένα ‘έθνικ’ παζάρι στην πόλη μας».

Αυτό είναι. Μ’ ένα σμπάρο δυο τρυγόνια. Και οι παράνομοι μικροπωλητές θα εξαφανισθούν από τους πεζοδρόμους και τις στάσεις του ΜΕΤΡΟ, αλλά και ‘έθνικ’ παζάρι θα αποκτήσουμε, διότι ως γνωστόν... αυτό μας έλλειπε! Ποιος φωστήρας το σκέφτηκε αυτό; Πώς δεν το είχαμε σκεφτεί κι εμείς νωρίτερα; Το πρωτοάκουσα ζωντανά στα τέλη του περασμένου Νοεμβρίου από τον Γ.Γ. Εμπορίου, τον κ. Κομνηνό, ενώ εν συνεχεία άρχισαν να το πιπιλίζουν και κάποια πρόσωπα από την ηγεσία του εμπορικού συνδικαλισμού και προσφάτως ο ίδιος ο δήμαρχος Αθηναίων, ο κ. Κακλαμάνης.

Η πολιτεία για άλλη μία φορά, θέλει να διαπράξει το ίδιο έγκλημα που διέπραξε με τους λαθρομετανάστες. Επειδή δεν ήθελε να τους ξεφορτωθεί, είτε λόγω των ενοχικών της συμπλεγμάτων, είτε λόγω υστεροβουλίας – βλ. Ιθαγένειες, δικαίωμα ψήφου κ.ο.κ. – αποφάσισε να τους νομιμοποιήσει. Έτσι και τώρα, επειδή τάχα το πρόβλημα των παρανόμων μικροπωλητών δεν αντιμετωπίζεται – περίεργο διότι εγώ άλλα είδα – πρέπει να νομιμοποιήσουμε την παράνομη δραστηριότητά τους και να τους διαθέσουμε και κάποιον χώρο για να πωλούν τα παράνομα προϊόντα τους.

Όταν το ακούσαμε αυτό επίσημα να κατατίθεται από τον δήμαρχο σε συνέντευξη στην ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ, αναρωτηθήκαμε ως «ΠΑΡΕΜΠΟΡΙΟ STOP!»: Πώς ακριβώς θα γίνει αυτό, την στιγμή που οι μισοί τουλάχιστον από τους παρανόμους μικροπωλητές δεν έχουν άδεια διαμονής στην Ελλάδα; Έπειτα, τι προϊόντα θα πωλούνται εκεί; Αφού η συντριπτική πλειονότητα των προϊόντων που διαθέτουν είναι «μαϊμού» και άρα, βάσει νόμου, προς κατάσχεση και καταστροφή.

Επίσης, πώς ακριβώς τεκμηριώνεται ο όρος «έθνικ»; Οι τσάντες που θα πωλούνται είναι προϊόντα λαϊκής τέχνης από την εξωτική Λουϊβιτονία, ενώ τα γυαλιά από το ρημαζόμενο από εμφυλίους πολέμους κράτος του Ρεϊμπάν. Πώς λέμε Πακιστάν...
Στοίχημα: Ελάχιστοι θα κάνουν χρήση του παζαριού. Το παζάρι βέβαια θα γεμίσει, αφού για να στεγασθούν όλοι οι παράνομοι μικροπωλητές αυτής της χώρας, δεν φτάνει ούτε ο Θεσσαλικός κάμπος.

Όλο αυτό το σχεδιάκι γίνεται με πρόφαση την αποφυγή της αύξησης της εγκληματικότητας. «Κάνουμε τα ‘στραβά μάτια’ για να μην γίνουν κλέφτες και δολοφόνοι. Θα τους φτιάξουμε ένα ‘έθνικ’ παζάρι για να βγάζουν το ψωμί τους», λέει ο κ. Δήμαρχος. Τέλεια! Τι καλός άνθρωπος ο κ. Δήμαρχος! Να τον ξαναψηφίσουμε!

Ερώτημα: Υπάρχουν πάρα πολλοί Έλληνες μικροπωλητές, οι οποίοι αδειοδοτούνται με λαδώματα και υπόγειες διαδικασίες από τους δήμους, βρίσκονται εδώ και δεκαετίες σε καθεστώς ημιπαρανομίας. Βρίσκονται, όπως είναι και λογικό, σε μόνιμη σύγκρουση με τα συνδικάτα εμπόρων και λαϊκατζήδων και αν μη τι άλλο διεκδικούν την νομιμοποίησή τους εδώ και πάρα πολύ καιρό. Αυτοί τι πρέπει να κάνουν τώρα; Να γίνουν κλέφτες; Να γίνουν ληστές; Να γίνουν δολοφόνοι; Προσωπικά, δεν θα τους αδικούσα, αν το έκαναν...

Κακά τα ψέμματα, άλλο είναι το ζητούμενο. Για άλλη μια φορά, κάποιοι θέλουν να έχουν και την πίττα ολόκληρη και τον σκύλο χορτάτο. Η βασική αιτία του εκφυλισμού της πολιτικής τα τελευταία 35 χρόνια. Αφενός, μην δυσαρεστήσουμε την αριστερά και μας πει κακούς ρατσιστές και ακροδεξιούς. Αφετέρου, μην δυσαρεστήσουμε τους επιχειρηματίες φίλους μας που μας χρηματοδοτούν. Το αποτέλεσμα, μία πολιτική αχταρμάς, χωρίς σχέδιο, με λύσεις μεσοβέζικες και καταστροφικές. Το θύμα; Το θύμα είναι αυτό που στην Ελλάδα κάποτε, χωρίς την παραμικρή δόση ειρωνείας, αποκαλούσαμε «οι νοικοκυραίοι». Σήμερα είναι αντικείμενο χλευασμού και με την ρετσινιά ενός «μικροαστισμού».

Για να γίνω πιο κατανοητός, το θύμα είναι αυτός που δεν έχει χρόνο ούτε να βογκήξει. Κι όταν τον έχει, δεν έχει το κουράγιο. Το θύμα είστε όλοι εσείς που αποφασίσατε από νωρίς να έχετε την ζωή σας στα χέρια σας. Κάνατε μια επιχείρηση για να μην εξαρτάστε από κανέναν. Ή, σε άλλες περιπτώσεις, δεν θέλατε να φιλήσετε κατουρημένες ποδιές για έναν διορισμό στο δημόσιο ή σε γραφείο κάποιας πολυεθνικής, και αποφασίσατε να δουλέψετε σε μία μικρή εταιρεία. Τώρα, όλοι εσείς μαζί κινδυνεύετε. Κινδυνεύετε, διότι σας πήραν την δουλειά σας, είτε αυτό λέγεται τζίρος είτε αυτό λέγεται θέση εργασίας. Και μαζί με τη δουλειά σας, σας πήραν τη ζωή σας, που κάποτε ελέγχατε μόνοι σας, χωρίς την ανάγκη κανενός.

Εμείς στο «ΠΑΡΕΜΠΟΡΙΟ STOP!» λέμε:

ΠΑΡΕ ΠΙΣΩ ΤΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΣΟΥ!
ΠΑΡΕ ΠΙΣΩ ΤΗ ΖΩΗ ΣΟΥ!

Σήμερα είναι Πρωτομαγιά. Θυμήσου ότι εργαζόμενοι δεν είναι μόνον οι άλλοι. Είσαι κι εσύ! Σε περιμένουμε για να αγωνιστούμε δίπλα-δίπλα, μακριά από κομματικές μεθοδεύσεις και πολιτικά παιχνίδια.

Παναγιώτης Δούμας
ΠΑΡΕΜΠΟΡΙΟ STOP!
paremporiostop@gmail.com
Τηλ: 2118009220

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου