Τρίτη, 4 Μαΐου 2010

Είτε διαφωνούμε είτε όχι πρέπει να φανούμε ενωμένοι

Στις 2/12/2006 οι έμποροι της οδού Κολοκοτρώνη είχαν διαδηλώσει με έναν πρωτότυπο τρόπο, χωρίς να ενοχλήσουν κανέναν και προσελκύοντας όλα τα ΜΜΕ. Έβγαλαν από ένα-δύο χαρτοκιβώτια μπροστά από τα καταστήματά τους και τοποθέτησαν πλακάτ πάνω σε κάθε κολωνάκι. Διαμαρτύρονταν τότε για την απαξίωση του κέντρου της Αθήνας από τις συνεχείς πορείες και διαδηλώσεις,δείχνοντας ότι μπορεί κανείς να κινητοποιείται χωρίς να ενοχλεί τους άλλους.

Το «ναι μεν αλλά» δεν είναι από τις αγαπημένες μου εκφράσεις. Πιστεύω ότι πρέπει να παίρνει κανείς θέση και όχι με πρόσχημα την «αντικειμενικότητα» να αυτοτοποθετείται υπέρ άνω των πραγμάτων και των εξελίξεων.

Για αύριο, Τετάρτη, 5 Μαΐου, η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου – για τους πολλούς εμπόρους που δεν το ξέρουν – το ύψιστο συνδικαλιστικό όργανο των μικρομεσαίων εμπόρων της χώρας, ιστότιμος κοινωνικός εταίρος της ΓΣΕΕ και του ΣΕΒ, αποφάσισε το κλείσιμο των εμπορικών καταστημάτων για όλη την ημέρα.

Προσωπικά, θεωρώ ότι ΠΡΕΠΕΙ όλοι οι έμποροι να κλείσουν τα καταστήματά τους για να εμφανισθούν συσπειρωμένοι σ’ αυτήν την δύσκολη συγκυρία. Για κανέναν άλλον όμως λόγο. Η επιλογή του κλεισίματος αποτελεί για εμένα μία κατ’ εξοχήν εσφαλμένη λύση διαμαρτυρίας και πολύ φοβούμαι ότι η μη ανταπόκριση μεγάλης μερίδας των εμπόρων στο κάλεσμα της ΕΣΕΕ θα επιβεβαιώσει αυτήν μου την πεποίθηση.


Είθισται η μεθοδολογία των κινητοποιήσεων να γίνεται με άξονα κάποιους στόχους. Ένας στόχος είναι η ικανοποίηση κάποιων αιτημάτων, ένας άλλος είναι η ευαισθητοποίηση ή – αν θέλετε – ο εκβιασμός της κοινής γνώμης, ένας άλλος η κάλυψη από όσο το δυνατόν περισσότερα ΜΜΕ και ο πιο σημαντικός η μαζικότητα της συσπειρώσεως γύρω από την κινητοποίηση.

Με την απόφασή της η ΕΣΕΕ έδειξε ότι πλην της ικανοποιήσεως των δικαίων αιτημάτων μας, δεν γνωρίζει καν ότι και οι λοιποί στόχοι που προανέφερα πρέπει να ικανοποιηθούν, ώστε η κινητοποίησή της να κριθεί επιτυχημένη και να συμβάλλει στο βασικό ζητούμενο. Με το κλείσιμο των καταστημάτων, την στιγμή που τα καταστήματα ενδύσεως – υποδήσεως, που είναι και τα περισσότερα, έρχονται πέμπτα στις προτεραιότητες του καταναλωτικού κοινού, κανείς δεν θα ενοχληθεί, κανείς δεν θα στεναχωρηθεί.

Η μπακαλίστικη λογική του να κάνουμε την κινητοποίησή μας μαζί με ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΗ κλπ., μιας και ούτως ή άλλως την Τετάρτη δεν θα πατήσει άνθρωπος στα καταστήματά μας, καταδικάζει την κινητοποίηση αυτή στην αφάνεια αλλά και την τοποθετεί στο ίδιο καζάνι με όλους αυτούς που αποδεδειγμένα όλα αυτά τα χρόνια δεν ενδιαφέρθηκαν ποτέ για τα προβλήματά μας και χαμογελούσαν χαιρέκακα, καθώς μας έβλεπαν να καταρρέουμε. Το να αναγνωρίσει κανείς και σ’ αυτούς το δίκαιο των αιτημάτων τους είναι άλλο πράγμα και το να πορευθεί δίπλα τους άλλο. Οι μικρομεσαίοι έμποροι και οι αυτοαπασχολούμενοι είναι ΠΑΡΑ ΠΟΛΛΟΙ και αδικούνται κατάφορα, όταν καλούνται να πορευθούν υπό την σκιά πανό, λερωμένων από τη στείρα αντίδραση και τον μηδενισμό μιας τριακονταετίας. Ως εκ τούτου, και επικοινωνιακά, κρίνω ότι η προσπάθειά μας θα θαφτεί.

Όλα τα ανωτέρω, σε συνδυασμό με το αντιδεοντολογικό του χαρακτήρα των κινητοποιήσεων εργατών και υπαλλήλων, με απεργίες, κλεισίματα δρόμων, επεισόδια κ.ο.κ. συμβάλλουν ακόμη περισσότερο στην απαξίωση του πολύπαθου κέντρου των Αθηνών και απομακρύνουν πολλούς εκ των εμπόρων του από την πιθανότητα συσπειρώσεως σε μία κοινή δράση, με μπροστάρη την ΕΣΕΕ και τα υπόλοιπα πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια όργανα.

Είναι καιρός να κάτσουμε κάτω και να συζητήσουμε με σοβαρότητα το πώς θα διεκδικούμε. Τρόποι υπάρχουν, μυαλό και φαντασία περισσεύει στους Έλληνες εμπόρους και θέληση επίσης. Οι Έλληνες έμποροι θα έπρεπε κανονικά να μπουν μπροστά, διότι απασχολούν το 30% του εργατικού δυναμικού της χώρας και γιατί περισσότερο απ’ οποιονδήποτε άλλον είναι κοντά στο πεζοδρόμιο. Ένα βήμα απ’ τη βιτρίνα του καθενός είναι το οδόστρωμα και δεν χρειάζεται τίποτε περισσότερο από αυτό το βήμα για να καταλάβει η πολιτεία πόσο δυνατοί είμαστε. Αυτό το βήμα όμως, πρέπει να το κάνουμε μόνοι μας, με τα μαγαζιά μας ανοικτά και με τους δικούς μας όρους.

Για την ώρα, είναι υποχρέωση όλων των εμπόρων να συμμορφωθούν στην γραμμή της ΕΣΕΕ και να κλείσουν αύριο τα καταστήματά τους, διασώζοντας έτσι και το κύρος τους.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΔΟΥΜΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου