Παρασκευή 7 Μαΐου 2010

Σε «γιουσουρούμ» μετατρέπεται το εμπορικό κέντρο όταν κλείνουν τα μαγαζιά

Το παρεμπόριο ανθεί και στη Νέα Ιωνία

• Για αθέμιτο ανταγωνισμό κάνουν λόγο οι έμποροί που ζητάνε δυναμική και κεντρική  αντιμετώπιση του ζητήματος
• Η Δημοτική Αστυνομία απλά διώχνει τους αλλοδαπούς, καθώς δεν διαθέτει τα μέσα και το προσωπικό, ώστε να εφαρμόσει την πολύπλοκη διαδικασία κατάσχεσης των εμπορευμάτων


Ένα από τα ζητήματα που απασχολούν έντονα τον εμπορικό κόσμο της Νέας Ιωνίας όπως και άλλων εμπορικών περιοχών, τόσο της Αθήνας, όσο και ολόκληρης της χώρας είναι το φαινόμενο των παράνομων αλλοδαπών (κυρίως) μικροπωλητών.


Tο θέμα έχει βρεθεί και πάλι στην επικαιρότητα λόγω των συντονισμένων επιχειρήσεων που γίνονται στο κέντρο της Αθήνας από τη δημοτική αστυνομία και την ΕΛΑΣ με ελέγχους μικροπωλητών, και κατασχέσεις χιλιάδων ειδών. Επίσης, έχουν γίνει και επεισόδια μεταξύ αγανακτισμένων εμπόρων και μικροπωλητών αλλά και μεταξύ δημοτικών αστυνόμων και αλλοδαπών τόσο στην Αθήνα όσο και στον Πειραιά.  

Στη Νέα Ιωνία δραστηριοποιούνται εδώ και χρόνια μικροπωλητές (σ.σ. οι τακτικοί υπολογίζονται γύρω στους 15 με 20), κυρίως από το Μπαγκλαντές και το Πακιστάν, στο εμπορικό κέντρο της πόλης και ιδιαίτερα στον πεζόδρομο της Μικράς Ασίας και την Λεωφόρο Ηρακλείου. Στους πάγκους τους υπάρχουν από ρολόγια και γυαλιά ηλίου μέχρι πορτοφόλια, κάλτσες και προσόψεις κινητών, είδη που "ακουμπούν" πάρα πολλά μαγαζιά της πόλης. Τους βλέπουμε σχεδόν κάθε ώρα της ημέρας, αλλά η παρουσία τους γίνεται πιο έντονη όταν κλείνουν τα μαγαζιά, καθώς τότε δεν γίνονται και περιπολίες από τη δημοτική αστυνομία. Ειδικά, τις Κυριακές στην Μικράς Ασίας δεν θα ήταν υπερβολή να πούμε ότι στήνεται ένα μικρό γιουσουρούμ , καθώς οι πάγκοι καταλαμβάνουν μεγάλο μέρος του πεζόδρομου.

Πολλοί από εμάς βλέπουμε με συμπάθεια τους μετανάστες δίπλα στους πάγκους, καθώς πρόκειται για κάποιους φτωχούς παράνομους, συνήθως, μετανάστες και κάποιοι άλλοι με μίσος γιατί “τρώνε το ψωμί των Ελλήνων”. Αυτό όμως που πρέπει να συνειδητοποιήσουμε είναι πως ουσιαστικά  αποτελούν τους τελευταίους τροχούς ενός μεγάλου κυκλώματος διακίνησης και εμπορίας προϊόντων με έσοδα πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ. Οι μετανάστες αναλαμβάνουν έναντι ευτελών μισθών να πωλήσουν τα εμπορεύματα που τους δίνουν οι "εγκέφαλοι", οι οποίοι ποτέ δεν πιάνονται. 

Φυσικά, ο ετήσιος τζίρος του παράνομου υπαίθριου εμπορίου είναι δύσκολο να υπολογιστεί με ακρίβεια, αλλά κάποιες εκτιμήσεις τον ανεβάζουν μεταξύ 17 και 20 δισεκατομμυρίων ευρώ με τα χαμένα έσοδα του κράτους από τη φοροδιαφυγή να ανέρχονται στα 4 με 5 δις.      



• Εμπορικός Σύλλογος: “Να συγκροτηθούν μεικτά κλιμάκια ελέγχου”

Έμποροι της Νέας Ιωνίας, με τους οποίους μίλησε το www.xtypos.gr , εκφράζουν την απόγνωση τους για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην πόλη με το παρεμπόριο και ζητούν να αναληφθούν πρωτοβουλίες για την πάταξη του φαινομένου τόσο σε τοπικό όσο και σε κεντρικό επίπεδο. Μιλούν δικαιολογημένα για “αθέμιτο ανταγωνισμό” και μάλιστα σε μια περίοδο που  ο τζίρος τους σημειώνει ελεύθερη πτώση. 

Ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Νέας Ιωνίας, κ. Γρηγόρης Παπαδάτος, εκφράζει στο www.xtypos.gr το φόβο του πως το παζάρι που στήνεται στο κέντρο τις Κυριακές, αν δεν διαλυθεί άμεσα, τότε θα επεκταθεί ακόμα περισσότερο και η Νέα Ιωνία θα μετατραπεί σε Μοναστηράκι. “Το ζήτημα βέβαια δεν είναι να φύγουν οι μικροπωλητές από τη Νέα Ιωνία και να πάνε π.χ. στο Χαλάνδρι, αλλά να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο κεντρικά”, μας λέει ο κ. Παπαδάτος, που ζητάει να συγκροτηθούν μεικτά κλιμάκια από τη δημοτική αστυνομία, την ΕΛΑΣ και την τοπική εφορία ώστε να καταγραφεί η παραβατικότητα της δραστηριότητας, καθώς η διακίνηση των εμπορευμάτων γίνεται χωρίς τιμολόγια.    

 Όσον αφορά όσους υποστηρίζουν πως αγοράζουν φθηνότερα από τους μικροπωλητές, ο κ. Παπαδάτος απαντάει με μια... ρητορική ερώτηση: “Αυτοί οι άνθρωποι δεν πληρώνουν ούτε τέλη, ούτε νοίκια, ούτε φόρους. Γιατί να μην πουλήσουν φτηνά;”.       



• Η κατάσχεση αποτελεί πολύπλοκη διαδικασία

Σχετικά με τον έλεγχο του παρεμπορίου πρέπει να τονισθεί πως με τον νόμο 3731/2008 η ΕΛΑΣ αποδεσμεύτηκε από τη σχετική αρμοδιότητα της τηρήσεως των διατάξεων για το υπαίθριο εμπόριο και το “μπαλάκι” πέρασε στους δήμους. Ωστόσο, με εγκύκλιο του Υπουργείου Εσωτερικών ορίζεται πως, αν η υπηρεσία δεν διαθέτει επαρκή μέσα και προσωπικό, ζητείται η συνδρομή της ΕΛΑΣ.  Οι Δημοτικοί Αστυνόμοι της Νέας Ιωνίας μέχρι σήμερα δεν έχουν άλλη επιλογή από το να διώχνουν τους μικροπωλητές, οι οποίοι μετά από λίγη ώρα ξαναστήνουν τους πάγκους τους, παίζοντας ένα “κρυφτούλι”. Η Δημοτική Αστυνομία συνεργάζεται με τα τοπικά τμήματα της ΕΛΑΣ κυρίως στις λαϊκές αγορές, όπου και ελέγχουν τις παραλαϊκές που στήνονται στους γύρω δρόμους.

Το www.xtypos.gr ρώτησε την αρμόδια Αντιδήμαρχο, κα Ρεγγίνα Ουσταμπασίδου, γιατί δεν ακολουθείται στη Νέα Ιωνία το παράδειγμα του Δήμου Αθηναίων που προχωρά σε κατασχέσεις των εμπορευμάτων, όπως αναφέραμε πιο πάνω. Όπως μας εξήγησαν, τόσο η κα Ουσταμασίδου όσο και αρμόδιοι υπηρεσιακοί παράγοντες, κάτι τέτοιο δεν είναι εύκολο να εφαρμοστεί και στην πόλη της Νέας Ιωνίας. Και ο βασικότερος λόγος είναι ότι η δημοτική αστυνομία στην Αθήνα διαθέτει αρκετές εκατοντάδες υπαλλήλους, ενώ στη Νέα Ιωνία αριθμεί μόλις 24 (νούμερο βέβαια ικανοποιητικό σε σύγκριση με άλλους Δήμους της περιοχής). Εδώ, πρέπει να υπογραμμιστεί πως η κατάσχεση εμπορευμάτων από τη δημοτική αστυνομία βάσει του Νόμου δεν είναι μια απλή διαδικασία, αλλά αρκετά πολύπλοκη, καθώς πρέπει αρχικά να συντάσσεται και να συμπληρώνεται ειδικό πρωτόκολλο κατάσχεσης και έπειτα να υπάρχει ειδικός χώρος αποθήκευσης των εμπορευμάτων τα οποία πρέπει να φυλάσσονται (έπειτα από αναλυτική καταγραφή) επί 24ωρου βάσης.

Ακολούθως, η Ειδική Επιτροπή Εκτίμησης αξίας κατασχεμένων προϊόντων, που συγκροτείται με απόφαση Δημάρχου, σύμφωνα με το άρθρο 11 του Ν.  3377/2005, προβαίνει στην σύνταξη Έκθεσης  εκτίμησης, στην οποία αναφέρονται τα κατασχεμένα είδη και η αξίας τους. Με βάση την Έκθεση εκτίμησης, ο Δήμαρχος, με απόφασή του επιβάλλει στον παραβάτη, τέλος ίσο με το δεκαπλάσιο της αξίας των κατασχεμένων προϊόντων, το οποίο αποτελεί πόρο του οικείου Δήμου. Επίσης, με απόφαση Δημάρχου:   α) καταστρέφονται υποχρεωτικά οι παράνομες απομιμήσεις βιοτεχνικών ή βιομηχανικών προϊόντων, τα παράνομα αντίγραφα CD και DVD ήχου και εικόνας,  τα παράνομα προϊόντα καπνού, τα αγροτικά προϊόντα, καθώς και τα ευαλλοίωτα προϊόντα θάλασσας, γαλακτοκομικά κ.λπ. και  β) διατίθενται σε ευαγή και λοιπά ιδρύματα μόνο τα βιοτεχνικά και βιομηχανικά  προϊόντα (π.χ. είδη ένδυσης, δερμάτινα είδη κ.λπ.), που κατασχέθηκαν, επειδή δεν συνοδεύονταν από τα παραστατικά που ορίζονται από τον Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων ή αυτός που τα πωλούσε δεν κατείχε την απαιτούμενη άδεια πωλητή, και εφόσον δεν αποτελούν παράνομες απομιμήσεις. Η κα Ουσταμπασίδου μας διαβεβαίωσε πως η Δημοτική Αρχή εξετάζει το θέμα περιμένοντας και τις τελικές εξελίξεις με τις αρμοδιότητες του “Καλλικράτη”, ενώ δεν αποκλείεται να έρθει το θέμα στο μέλλον στο Δημοτικό Συμβούλιο ώστε να ληφθούν και οι ανάλογες αποφάσεις.  Πάντως, το συμπέρασμα είναι ότι το κράτος έχει φορτώσει (και σε αυτήν την περίπτωση) μια σοβαρή αρμοδιότητα στην Αυτοδιοίκηση, χωρίς να την έχει ενισχύσει ανάλογα.

ΧΤΥΠΟΣ 7/5/2010

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου