Σάββατο 15 Μαΐου 2010

Λουκέτα φέρνει το «πακέτο διάσωσης»

Περισσότερα λουκέτα και άδεια καταστήματα θα είναι το αποτέλεσμα των οικονομικών μέτρων, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της ΓΣΕΒΕΕ (επαγγελματοβιοτέχνες – έμποροι) και ΕΣΕΕ (έμποροι). Οι πρόεδροι των δύο οργανώσεων έδωσαν σήμερα κοινή συνέντευξη Τύπου για να ανακοινώσουν ότι οι μικρομεσαίοι θα κλείσουν μεθαύριο τα καταστήματά τους, συμμετέχοντας στην απεργία της ΓΣΕΕ.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΓΣΕΒΕΕ, Δ. Ασημακόπουλο, οι επιπτώσεις της κρίσης θα φανούν από το φθινόπωρο, μετά τη λήξη της τουριστικής περιόδου, ενώ «στις αρχές του 2011 θα δούμε πράγματα που δεν μπορούμε να τα φανταστούμε». Αν δεν υπάρξει έξαρση λουκέτων, τόνισε ο ίδιος χαρακτηριστικά, θα πάρουμε το Νόμπελ οικονομίας.

Η ΕΣΕΕ θα παρουσιάσει τις επόμενες ημέρες έρευνα σύμφωνα με την οποία 65.000 επιχειρήσεις βρίσκονται στα όριά τους και τα «κόκκινα» επιχειρηματικά δάνεια αυξήθηκαν από 11,5 δις. ευρώ στο τέλος του 2009, στα 17.5 δις. τώρα. Ο πρόεδρος της Συνομοσπονδίας κ. Β. Κορκίδης είπε ότι για να υπάρξει πάγωμα ή μείωση των τιμών υπάρχουν προϋποθέσεις όπως μείωση ενοικίων και δημοτικών τελών, πάγωμα των λογαριασμών των ΔΕΚΟ και πάταξη του παρεμπορίου. Για το θέμα των τιμών η θέση της ΓΣΕΒΕΕ είναι ότι στους κλάδους που υπάρχουν περιθώρια μπορεί να γίνουν μειώσεις. Ο κ.Ασημακόπουλος  τόνισε πάντως ότι οι τιμές διαμορφώνονται από το εισαγωγικό εμπόριο που είναι ολιγοπωλιακό, με τριγωνικές συναλλαγές και το λεγόμενο transfer pricing ώστε «τα προϊόντα να έρχονται παραφουσκωμένα στην Ελλάδα και οι επιχειρήσεις που τα φέρνουν να εμφανίζουν ελάχιστα κέρδη». Ο πρόεδρος του  Εμπορικού Συλλόγου της Αθήνας κ. Π. Καρέλλας ανέφερε ότι οι τιμές κατά 70  - 80 % καθορίζονται από τους αποκλειστικούς διανομείς και εισαγωγείς.

Real Estate News 15/5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου