Πέμπτη 13 Μαΐου 2010

Προϋποθέσεις θέτουν οι έμποροι για τη μείωση των τιμών στα είδη ευρείας κατανάλωσης

Συγκεκριμένες προϋποθέσεις, όπως μείωση ενοικίων, δημοτικών τελών και λογαριασμών ΔΕΚΟ, ρύθμιση των φορολογικών και ασφαλιστικών εισφορών και ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών, θέτει η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ), απαντώντας στο κάλεσμα της Λ.Κατσέλη για μείωση των τιμών στα είδη ευρείας κατανάλωσης.
Ειδικότερα, στο κάλεσμα της υπουργού Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας & Ναυτιλίας για μια συμφωνία πλαίσιο για τη μείωση των τιμών στα είδη ευρείας κατανάλωσης, απάντησε ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Βασίλης Κορκίδης:

«Όλοι καταναλωτές, επιχειρηματίες, εργαζόμενοι του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα επωμιζόμαστε μεγάλα βάρη, αλλά πρέπει να βάλουμε πλάτη για την έξοδο από την κρίση. O εμπορικός κόσμος το έχει αποδείξει στην πράξη καθώς έχει επωμιστεί ήδη την αύξηση του 2% του ΦΠΑ πριν από λίγες εβδομάδες. Δεν μπορεί όμως να ζητούνται περαιτέρω χαμηλότερες τιμές στην αγορά, και κατά συνέπεια μείωση κόστους παραγωγής και μείωση μεικτού κέρδους, όταν η κυβέρνηση δεν έχει ακόμα άρει τις στρεβλώσεις που σύμφωνα και με την ίδια την Υπουργό «πολλές φορές βάζει το ίδιο το κράτος».
Σύμφωνα με τον κ. Κορκίδη, για να αλλάξει η ψυχολογία τόσο των πολιτών όσο και της αγοράς και να φύγει ο πανικός και ο φόβος απαιτείται η μείωση των εισοδημάτων να αντικατασταθεί από μείωση τιμών, αλλά η μείωση τιμών απαιτεί τις παρακάτω προϋποθέσεις:
* Μείωση ενοικίων, δημοτικών τελών, λογαριασμών ΔΕΚΟ
* Περαιτέρω ρύθμιση φορολογικών και ασφαλιστικών εισφορών
* Πραγματική ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών και αντιμετώπιση των στρεβλώσεων από τις καταχρηστικές χρεώσεις των τραπεζών.
* Αναζήτηση καταναλωτικών αποθεμάτων από το παρεμπόριο - παραοικονομία
* Αμεση ενεργοποίηση προγραμμάτων ενίσχυσης μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων
* Μείωση φορολογικών συντελεστών
* Ουσιαστική ενεργοποίηση της Επιτροπής Ανταγωνισμού
* Εφαρμογή εμπορικής χωροταξίας και απρόσκοπτης λειτουργίας της αγοράς
Η ΕΣΕΕ ζητά να γίνουν άμεσα θεσμικές παρεμβάσεις που θα ενισχύσουν την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας όπως η αναβάθμιση του ρόλου της Επιτροπής Ανταγωνισμού η βελτίωση του θεσμικού πλαισίου ίδρυσης και λειτουργίας των επιχειρήσεων, η ενίσχυση του ρόλου του ελεγκτικού μηχανισμού και των παρατηρητήριων τιμών, η πάταξη του παραεμπορίου.
Τέλος, ο εμπορικός κόσμος ζητά την δημιουργία ενός πακέτου ενίσχυσης της ρευστότητας προς την πραγματική οικονομία, αντίστοιχη με το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας για την ενίσχυση των Τραπεζών.

ΤΑ ΝΕΑ 13/5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου