Κυριακή 23 Μαΐου 2010

Οράματα υπάρχουν μόνο για τους άλλους

Παρουσιάζοντας μία αγγελική εικόνα για το σύνολο των μεταναστών στην Ελλάδα και υπό πρίσμα μίας παράλογης ενοχής που φορτώνεται στην ελληνική κοινωνία, η κυβέρνηση προχωρά ακάθεκτη στην περιβόητη «ενσωμάτωση» των εποίκων της χώρας μας. Μετά την ψήφιση του επαίσχυντου νομοσχεδίου για την ιθαγένεια αλλά και την έναρξη των διαδικασιών εντάξεως των πρώτων 500.000 περίπου αλλοδαπών στο εκλογικό σώμα, με την οποία ασχοληθήκαμε στο προηγούμενο φύλλο του «ΕΚ», το ΠΑΣΟΚ ξεκινά ένα νέο κύμα νομιμοποιήσεων. Ένα κύμα νομιμοποιήσεων ενδεδυμένο με τον μανδύα της αναβαθμίσεως των αστικών κέντρων και δη της Αθήνας.

Στην «Καθημερινή» της περασμένης Κυριακής (δεν βρήκαμε πουθενά αλλού σχετικές επίσημες πληροφορίες), είδαμε σε άρθρο της Μαρίας Δεληθανάση – λέγε με φερέφωνο των Προπατζήδων - τα πρώτα δείγματα αυτής της δόλιας διαδικασίας που πλασάρεται στην κοινή γνώμη ως διυπουργικό πόρισμα για «Εφικτές λύσεις, με όραμα, για το κέντρο», για την εκπόνηση του οποίου συνεργάσθηκαν διάφοροι συμβουλάτορες υπουργείων, καθηγητές, όπως ο Βασίλης Καρύδης και ΜΚΟ, υπό την εποπτεία του υφυπουργού ΠΡΟ.ΠΟ. Σπύρου Βούγια. Η «πεφωτισμένη» αυτή ομάδα φέρει την επωνυμία «Δράση για την Αθήνα».

Στο «διυπουργικό πόρισμα» η «Δράση για την Αθήνα» καταπιάνεται με διάφορα ζητήματα, όπως η λαθρομετανάστευση, το παρεμπόριο, οι οίκοι ανοχής αλλά και η χρήση γης, όπου βέβαια γίνεται και πάλι αναφορά στην εκμετάλλευση αλλοδαπών χωρίς νομιμοποιητικά έγγραφα από κακούς Έλληνες εκμισθωτές. Και μπορεί να είναι θεμιτή η δίωξη Ελλήνων ιδιοκτητών που με παράνομες διαδικασίες διαθέτουν τα ακίνητά τους σε λαθρομετανάστες, όμως τα όσα το πόρισμα προτείνει για τους ίδιους τους λαθρομετανάστες, όπως και για το παρεμπόριο που αυτοί κυρίως ασκούν, μπορούν να χαρακτηρισθούν τουλάχιστον εμετικά.

Για την λαθρομετανάστευση, η ομάδα Βούγια προτείνει την καταμέτρηση των λαθρομεταναστών και την σύναψη διακρατικών συμφωνιών (κυρίως με Μαρόκο και Αλγερία) για την επαναπροώθησή τους. Μέχρι εδώ καλά. Σε όσους παραμείνουν – σε όλους πολύ φοβούμαστε, καθώς και στους αιτούμενους πολιτικό άσυλο προτείνεται η παροχή αδειών εργασίας σε όσους εργάζονται και διαχωρισμός του δικαιώματος στην εργασία από την κατοχή αδείας παραμονής, καθώς ο επαναπατρισμός κρίνεται… αδύνατος.

Μ’ άλλα λόγια, περί τους 250.000 λαθρομετανάστες που ζουν στο κέντρο της Αθήνας, σύμφωνα πάντα με το πόρισμα, θα λάβουν άδεια εργασίας ως αυτοαπασχολούμενοι. Την ώρα δηλαδή που η αγορά πεθαίνει και μαζί της και η αγορά εργασίας, ο κ. Βούγιας θα ρίξει στον ανταγωνισμό άλλα 250.000 άτομα, με το πρόσχημα ότι θα ταυτοποιηθούν και θα συμβάλουν στην ενίσχυση των ασφαλιστικών ταμείων. Τα επιχειρήματα είναι γνωστά. Το ερώτημα όμως παραμένει: Τι θα κάνουν όλοι αυτοί;

Η απάντηση έρχεται στα προτεινόμενα για το παρεμπόριο. Η ομάδα Βούγια, διατυπώνοντας τις επιφυλάξεις της για τους ισχυρισμούς των εμπόρων εις ό,τι αφορά τα διαφυγόντα κέρδη τους από το παρεμπόριο και ανταπαντώντας ότι ούτε οι νόμιμοι έμποροι ελέγχονται από τις υπηρεσίες του Υπουργείου Οικονομικών (!!!), προτείνει την καταμέτρηση των παρανόμων μικροπωλητών, εκλαμβάνοντας ως δεδομένο ότι οι περισσότεροι είναι αιτούμενοι πολιτικό άσυλο και άρα δεν μπορούν να απελαθούν.

Θα τους παράσχει λοιπόν την ανωτέρω άδεια εργασίας και για τα προϊόντα τους ζητά την κατάργηση της καταστροφής τους (πλην των CD και DVD) και ζητά κατόπιν μίας φαιδρής διαδικασίας… την επαναδιοχέτευσή τους στην αγορά μέσω καταγεγραμμένων απόρων, στο πλαίσιο «προνοιακής πολιτικής». Διευκρινίζει δε, εις ό,τι αφορά τις απομιμήσεις (την συντριπτική πλειονότητα δηλαδή αυτών των προϊόντων), ότι με την συναίνεση των ενδιαφερομένων εταιρειών (βλ. Louis Vuitton, D&G, Gucci κλπ.) θα μπορούσε να γίνει μόδα με κέρδος για τους απόρους η πώληση προϊόντων «fake»(!!!). Τέλος, επαναλαμβάνεται η ουτοπική ιδέα που τελευταία παπαγαλίζει και ο δήμαρχος Αθηναίων, περί δημιουργίας «πολυπολιτισμικών παζαριών» για να πωλούνται τα προϊόντα αυτά.

Την ίδια ώρα που η κ. Δεληθανάση έγραφε τις αράδες της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε την προώθηση νομοσχεδίου προς ψήφιση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, για την πριμοδότηση χωρών που θα δεχθούν πολιτικούς πρόσφυγες, κυρίως Ιρακινούς που βρίσκονται αυτή τη στιγμή στη Συρία, με την χορήγηση 6.000 ευρώ κατ’ άτομο. Ευτυχώς, το συγκεκριμένο νομοσχέδιο είναι αμφίβολο αν θα γίνει αποδεκτό, ξέρουμε όμως την στάση που θα κρατήσουν οι περισσότεροι Έλληνες ευρωβουλευτές… Είναι δε βέβαιο ότι όλοι οι πρόσφυγες του κόσμου έχουν μια θέση στο «όραμα» του κ. Βούγια και της συμβούλου του, πρώην μοντέλου του PENTHOUSE, κ. Αλ Σαλέχ.

Για τους Έλληνες που οδηγούνται στην εξαθλίωση, ο κ. Βούγιας δεν έχει κάποια αντίστοιχη φώτιση. Για τους χιλιάδες ανέργους που παράγει πλέον το ελληνικό κατάντημα, οι φωστήρες των υπουργείων και των ΜΚΟ δεν έχουν κάποια σχέδια. Γιατί άλλωστε; Υπάρχει πλέον άφθονη νέα πελατεία…

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΚΟΣΜΟΣ 22/5

2 σχόλια:

  1. Θα διατυπώσω μόνο μία ερώτηση: αφού θέλετε να σταματήσει το παρεμπόριο (δηλαδή το εμπόριο που γίνεται έτσι κι αλλιώς -με πελάτες και Έλληνες...), γιατί να μη νομιμοποιηθούν αυτοί οι 250.000 εργαζόμενοι και να κάνουν το εμπόριο νόμιμα πληρώνοντας φόρους, δημοτικά τέλη, τέβε κτλ. όπως εσείς και όλοι μας;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Λογικό το ερώτημα, για κάποιον όμως που δεν έχει την εμπειρία του τι σημαίνει νομιμοποίηση στην Ελλάδα. Η απάντηση είναι κι αυτή ένα ερώτημα: Τη στιγμή που η επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα παραπαίει, την στιγμή που η ίδια η κυβέρνηση μιλάει για υπερπληθυσμό επιχειρήσεων, την ώρα που οι συνθήκες λειτουργίας της αγοράς είναι απαράδεκτες, θεωρείτε ότι είναι λογικό να προστεθούν στον ανταγωνισμό άλλες 250.000 αυτοαπασχολουμένων πλανοδίων εμπόρων; Από την άλλη, δεν είναι άδικο αυτό, απέναντι σε όλους αυτούς που πασχίζουν για χρόνια να εξασφαλίσουν μία άδεια και δεν την λαμβάνουν, οι κύριοι αυτοί, χωρίς καμία νομική τεκμηρίωση της παρουσίας τους καν στην χώρα, να επιβραβεύονται με τέτοιου είδους ευεργετήματα; Οι νομιμοποιήσεις έχουν ένα νόημα όταν κινούνται στα μέτρα του λογικού. Δεν είναι δυνατόν να χαρίζεις άδειες εργασίας και διαμονής σε εκατοντάδες χιλιάδων ανθρώπων, ενάντια σε κάθε έννοια ισονομίας, με το ψευδοδίλημμα ότι αλλιώς θα γίνουν κλέφτες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή