Τρίτη 1 Ιουνίου 2010

Ένταση μεταξύ εμπόρων και ΠΑΜΕ στον Πειραιά

Μέσα σε δύο ημέρες οι έμποροι επανέλαβαν αυτό που δεν τολμούσαν να κάνουν τα τελευταία τριάντα χρόνια: να κατεβούν στο δρόμο και να διεκδικήσουν δυναμικά αυτά που δικαιούνται.

Το περασμένο Σάββατο η ακτιβιστική ομάδα «Παρεμπόριο Stop» οργάνωσε συγκέντρωση και «περίπατο» στο εμπορικό τρίγωνο Αθηνών, με τη συμμετοχή του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών και άλλων δύο μεγάλων σωματείων του κέντρου.

Στην εκδήλωση, που το «Παρεμπόριο Stop» είχε προσκαλέσει τους αρχηγούς των κομμάτων, τους βουλευτές της Α' Αθηνών και τις ηγεσίες του Δήμου Αθηναίων και της ΕΛ.ΑΣ., παρέστη μόνον ο βουλευτής Α' Αθηνών του ΛΑ.Ο.Σ., Θάνος Πλεύρης.

Μετά τις καθιερωμένες συνεντεύξεις στα ΜΜΕ, οι συγκεντρωθέντες προχώρησαν σε πορεία μέσα από τους πεζοδρόμους του Εμπορικού Τριγώνου. Κι ενώ η πορεία επρόκειτο να ολοκληρωθεί μπροστά από το Δημαρχιακό Μέγαρο, αποφασίστηκε να συνεχιστεί μέσα από τα σοκάκια του λεγομένου «Αβάτου» της Αθήνας, μέσα από την Σωκράτους, την Σοφοκλέους, την Μενάνδρου και την Ευριπίδου. Οι σκηνές για αρκετούς ήταν σοκαριστικές, με τους ναρκομανείς να βρίσκονται ξαπλωμένοι με τις σύριγγες στο οδόστρωμα και εκατοντάδες αλλοδαπούς να κάνουν κάθε είδους παραβατικές ενέργειες, από την πώληση κλοπιμαίων μέχρι αυτήν των ναρκωτικών.
Ευχάριστη έκπληξη και συνάμα δικαίωση για αυτήν την προέκταση της πορείας ήταν η ενσωμάτωση σε αυτήν δεκάδων εμπόρων που εδρεύουν σε αυτό το υποβαθμισμένο, αν και ακριβό, κομμάτι του κέντρου.

Παρά το φορτισμένο κλίμα και τις απειλές που κυκλοφορούσαν κυρίως μέσω του διαδικτύου, δεν παρατηρήθηκε το παραμικρό έκτροπο.

Συνέχεια στο Λιμάνι του Πειραιώς
Το πρωί της Δευτέρας, τα τρία μεγαλύτερα σωματεία της Αθήνας, σε συνεργασία με τον Εμπορικό Σύλλογο Πειραιώς και την συμμετοχή της ομάδος «Παρεμπόριο Stop» προχώρησαν σε συγκέντρωση στο Σταθμό του Ηλεκτρικού στον Πειραιά και πορεία μέχρι τον ΟΛΠ και το Terminal 7, όπου καταπλέουν τα κρουαζιερόπλοια. Εκεί, υποδέχθηκαν τους τουρίστες των τριών από τα έξι πλοία που κατάφερα να καταπλεύσουν και οι οποίοι είχαν πρώτα προπηλακισθεί από ομάδα του ΠΑΜΕ, το οποίο είχε αποκλείσει το λιμάνι.

Η υποδοχή επεφύλασσε λουλούδια και κρητικούς χορούς από κρητικό συγκρότημα και οι ταλαιπωρημένοι τουρίστες έδειχναν να το απολαμβάνουν. Ωστόσο, τα μέλη της ομάδος του ΠΑ.ΜΕ. επετέθησαν φραστικά προς τους εμπόρους, με αποτέλεσμα να απειληθεί επεισόδιο με συνεχόμενες αντεγκλήσεις μεταξύ τους. Το σύνθημα που κυριάρχησε, πέραν του καλωσορίσματος που επαναλαμβανόταν στα αγγλικά από τις ντουντούκες, ήταν το «Εργάτες είμαστε κι εμείς», το οποίο προκάλεσε την οργή των μελών του ΠΑ.ΜΕ.

Τα επεισόδια δεν θα είχαν αποφευχθεί αν η εκατοντάδες των εμπόρων που πορεύθηκαν στο σημείο δεν είχαν αποχωρήσει, την ώρα που έφτασαν οι «ενισχύσεις» από ροπαλοφόρους του Περισσού.

Ανακοίνωση

Τα παραπάνω σωματεία των Εμπόρων εξέδωσαν από κοινού την παρακάτω ανακοίνωση:

Με ιδιαίτερη επιτυχία ανταποκρίθηκε ο επιχειρηματικός κόσμος Αθήνας και Πειραιά στην κοινή πρόσκληση - κάλεσμα που απηύθυναν οι Εμπορικοί Σύλλογοι Αθηνών και Πειραιώς, καθώς και οι Σύλλογοι Τουριστικών καταστημάτων περιοχών Αθήνας και καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος Πλάκας - Μαναστηρακίου, οι οποίοι και καλωσόρισαν τους τουρίστες, επιβάτες των κρουαζιεροπλοίων, που τελικά κατάφεραν να προσδέσουν στο Λιμάνι του Πειραιά.
 

Με παραδοσιακούς χορούς και λουλούδια έδειξαν στους επισκέπτες της χώρας μας, το φιλόξενο πρόσωπό της, στέλνοντας παράλληλα προς κάθε κατεύθυνση το ηχηρό μήνυμα αναγκαιότητας να διαφυλαχθεί πάση θυσία ο ελληνικός τουρισμός, η αξιοπρέπεια και το κύρος της Ελλάδας.
 

Οι εκπρόσωποι των ανωτέρω φορέων δήλωσαν, ότι η πρώτη αυτή συγκέντρωση θα αποτελέσει την απαρχή και άλλων εκδηλώσεων που θα ακολουθήσουν, προκειμένου να προασπιστούν τα κοινωνικά αλλά και οικονομικά συμφέροντα της χώρας.

ΕΜΠΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΕΙΡΑΙΩΣ
ΕΜΠΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΘΗΝΩΝ
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΩΝ ΠΕΡΙΟΧΩΝ ΑΘΗΝΑΣ
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΩΝ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΟΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΠΛΑΚΑΣ-ΜΟΝΑΣΤΗΡΑΚΙΟΥ


ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΚΟΣΜΟΣ 31/5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου