Σάββατο 26 Ιουνίου 2010

Καυτό καλοκαίρι με αυξήσεις παντού

Για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, η αύξηση των συντελεστών του Φ.Π.Α. δημιουργεί ένα σημαντικό πρόβλημα επιβίωσης, αν και πολλές από αυτές προτίθενται να απορροφήσουν την αύξηση μειώνοντας τα ήδη συρρικνωμένα κέρδη τους, σε μια προσπάθεια να κρατήσουν τον καταναλωτή κοντά τους και να μη στραφεί αυτός στο παρεμπόριο.

Οι καταναλωτές στη χώρα μας καλούνται από την επόμενη Πέμπτη, για άλλη μια φορά, να πληρώνουν ακριβότερα αγαθά και υπηρεσίες. Αιτία η νέα αύξηση των συντελεστών του Φ.Π.Α. Ειδικότερα από την 1η Ιουλίου αυξάνονται για δεύτερη φορά!!! μέσα στο 2010 οι συντελεστές του Φ.Π.Α. και ειδικότερα, ο κανονικός συντελεστής από 21% αυξάνεται σε 23%, ο μειωμένος συντελεστής (τρόφιμα κ.λπ.) από 10%, αυξάνεται σε 11%, και ο μειωμένος κατά 50% συντελεστής, που ισχύει για ορισμένα αγαθά (βιβλία κ.λπ.) από 5%, αυξάνεται σε 5,5%. Οι μειωμένοι συντελεστές οι οποίοι ισχύουν για τα νησιά του Αιγαίου, αυξάνονται από 15%, 7% και 4%, σε 16%, 8% και 4% αντίστοιχα.

Η αύξηση αυτή έρχεται ως συνέπεια των μέτρων που λαμβάνει η κυβέρνηση για την εφαρμογή του μηχανισμού στήριξης της ελληνικής οικονομίας από τα κράτη - μέλη της ζώνης του ευρώ και το διεθνές νομισματικό ταμείο.


Ποιες είναι οι επιπτώσεις από την νέα αύξηση των συντελεστών του Φ.Π.Α.; Πολλές, με κυρίαρχη τον περιορισμό της κατανάλωσης στα άκρως απαραίτητα που θα έχει σαν κύριο αποτέλεσμα τη μείωση του τζίρου των επιχειρήσεων γενικά. Ως γνωστόν στην αλυσίδα του εμπορίου η μείωση των λιανικών πωλήσεων πυροδοτεί αλυσιδωτές αντιδράσεις οι οποίες οδηγούν σε βαθύτερη από την αναμενόμενη ύφεση.

Ειδικά δε για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, η αύξηση των συντελεστών του Φ.Π.Α. δημιουργεί ένα σημαντικό πρόβλημα επιβίωσης, αν και πολλές από αυτές προτίθενται να απορροφήσουν την αύξηση μειώνοντας τα ήδη συρρικνωμένα κέρδη τους, σε μια προσπάθεια να κρατήσουν τον καταναλωτή κοντά τους και να μη στραφεί αυτός στο παρεμπόριο.

Ποιοι κερδίζουν από την αύξηση αυτή; Μα φυσικά θα κερδίσουν όσοι, ευτυχώς λίγοι, περιμένουν να ανεβάσουν τις τιμές κατά το δοκούν, με πρόσχημα το Φ.Π.Α., με αποτέλεσμα να αρχίσουν να κερδοσκοπούν πάλι ασύστολα εκμεταλλευόμενοι τη συγκυρία αυτή.

Περιμένει κανένας ότι θα αυξηθούν παράλληλα και τα δημόσια έσοδα; Όχι, γιατί παρά την αύξηση των συντελεστών οι προβλέψεις είναι δυσοίωνες και αναμένεται να υπάρξει στασιμότητα, ίσως και μείωση, στα δημόσια έσοδα διότι είναι αποδεδειγμένο ότι όσο αυξάνονται οι φόροι, ειδικά οι έμμεσοι, τόσο αυξάνεται και η φοροδιαφυγή. Παράλληλα θα πρέπει να θεωρηθεί σίγουρο ότι ένα πολύ μεγάλο μέρος της κατανάλωσης θα μετακομίσει από τη νόμιμη οικονομία στη «μαύρη» οικονομία δηλαδή την παραοικονομία, διότι ως γνωστόν ο παραοικονομών έχει πλεονέκτημα έναντι του νόμιμου εμπόρου, πλεονέκτημα το οποίο στηρίζεται κατά κύριο λόγο στο ότι δεν καταβάλλει φόρους ούτε ασφαλιστικές εισφορές με αποτέλεσμα να καθίσταται περισσότερο ανταγωνιστικός και να μπορεί να προσφέρει αγαθά και υπηρεσίες, έστω αμφιβόλου ποιότητας, σε καλύτερες τιμές.

Υπάρχει εξ’ άλλου και το παράδειγμα της Γερμανίας, όπου σύμφωνα με έρευνα του καθηγητή κ. Φρίντριχ Σνάιντερ, η παραοικονομία στη Γερμανία εμφάνισε ανοδική πορεία το 2007, για πρώτη φορά έπειτα από τρία χρόνια λόγω της αύξησης του Φ.Π.Α. στο 19% από 16%. Με προηγούμενες νομοθετικές ρυθμίσεις, επήλθε μείωση των εισοδημάτων κατά συνέπεια και της αγοραστικής δύναμης μεγάλης μερίδας των πολιτών με αποτέλεσμα ήδη να καταγράφεται παράλληλη μείωση της κατανάλωσης με αποτέλεσμα να μειώνονται αντίστοιχα τα φορολογικά έσοδα και να αυξάνεται με γοργούς ρυθμούς το δημοσιονομικό έλλειμμα. Όταν ένα μεγάλο ποσοστό του ακαθάριστου εθνικού προϊόντος δεν είναι καταγεγραμμένο, όταν η παραοικονομία ανθεί, αυξήσεις στην έμμεση φορολογία, όπως αυτή του Φ.Π.Α., οδηγεί σε ακριβώς αντίθετα από τα προσδοκώμενα αποτελέσματα, ειδικά σε περιόδους όπως αυτή που διανύουμε που η χώρα μας βρίσκεται σε βαθιά οικονομική ύφεση η οποία προβλέπεται να διαρκέσει για πολλά χρόνια ακόμα.

Επίσης θα πρέπει να επισημανθεί ότι, οι καταναλωτές, θα χάσουν πλέον το ενδιαφέρον τους για τη συλλογή αποδείξεων διότι πολλοί θα προτιμήσουν να κερδίσουν μια «έκπτωση» αντί να απαιτήσουν την απόδειξη προσδοκώντας σε μια μικρότερη μείωση φόρου την επόμενη χρονιά, ειδικά σε αγαθά και υπηρεσίες που από την 1η Ιουλίου θα έχουν Φ.Π.Α. 23%.

ΗΜΕΡΗΣΙΑ, 26/6

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου