Τρίτη 6 Ιουλίου 2010

Ανύπαρκτες οι Επιτροπές των Δήμων για το παρεμπόριο

Σοβαρό πρόβλημα αντιμετωπίζουν οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες με τους παράνομους πωλητές, οι οποίοι στήνουν πάγκους στις κεντρικές πλατείες και αποκομίζουν μεγάλα οικονομικά οφέλη, χωρίς να κόβουν αποδείξεις.

Από τη μια, λοιπόν, οι επιχειρηματίες χάνουν αρκετά χρήματα, ενώ από την άλλη το Ελληνικό κράτος δεν εισπράττει τον Φόρο Προστιθέμενης Αξίας (Φ.Π.Α.), με τις συνολικές απώλειες να ξεπερνούν τα 20 δισεκατομμύρια ευρώ τον χρόνο!

Η Πολιτεία έχει δώσει στους Δήμους την αρμοδιότητα για την καταπολέμηση του παρεμπορίου, όμως κανείς από τους έξι ΟΤΑ του νησιού μας δεν έχει προχωρήσει στη σύσταση Ειδικών Επιτροπών για την πάταξη αυτού του φαινομένου, και έτσι οι παράνομοι μικροπωλητές έχουν βρει ελεύθερο πεδίο.


Ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου, Γεράσιμος Τσουλούφης, ανέφερε ότι εξαιτίας της οικονομικής κρίσης, αλλά και του παρεμπορίου, δύο στους τρεις επιχειρηματίες δεν μπορούν να καλύψουν τις οφειλές τους προς το ασφαλιστικό τους ταμείο.

«Κάθε καλοκαίρι παρατηρούμε ότι οι παράνομοι μικροπωλητές ξεφυτρώνουν σαν μανιτάρια στο νησί μας. Έχω σχετικές καταγγελίες και από τον Λαγανά, αλλά και από την πόλη της Ζακύνθου (πλατεία Σολωμού), η οποία το βράδυ της Κυριακής έμοιαζε με το… Ναϊρόμπι, μιας και είχε στηθεί ένα παζάρι άνευ προηγουμένου. Επικοινωνήσαμε με το Αστυνομικό Τμήμα Λαγανά, καθώς και με τον Ταξίαρχο της Αστυνομικής Διεύθυνσης Ζακύνθου. Υπάρχει η υπόσχεση ότι θα ενταθούν οι έλεγχοι στον κεντρικό δρόμο του Λαγανά. Σε ό,τι έχει να κάνει με την πόλη, θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Λιμενάρχη, Γιάννη Στάθη, ο οποίος όταν του ανέφερα το πρόβλημα έδειξε πρόθυμος να βοηθήσει και μάλιστα χθες το βράδυ έγινε μια επιχείρηση στην πλατεία Σολωμού, σε συνεργασία με τη Δημοτική Αστυνομία, αλλά και με την Αστυνομία. Επισημαίνω, πάντως, ότι αρμοδιότητα για το ζήτημα του παρεμπορίου έχουν οι Δήμοι του νησιού. Δυστυχώς, όμως, αν και θα έπρεπε να δημιουργήσουν Επιτροπές με τη συμμετοχή του τμήματος Εμπορίου, της Εφορίας, αλλά και της Αστυνομίας, δεν το έχουν κάνει. Ο Δήμος Ζακυνθίων, μάλιστα, ανέφερε, ως δικαιολογία, ότι δεν συστήνει την Επιτροπή, επειδή δεν έχει αποθήκες για να βάλει μέσα τα προϊόντα που θα κατασχεθούν! Θέλω να παρακαλέσω όλες τις Υπηρεσίες να σκύψουν πάνω στο πρόβλημα, δεδομένου ότι πέρα από εμάς έχει απώλειες εσόδων και το κράτος. Υπολογίζεται ότι χάνονται 20 δις ευρώ, σε ετήσια βάση. Εξάλλου, δύο στους τρεις επιχειρηματίες δεν μπορούν να πληρώσουν το ΤΕΒΕ» υπογράμμισε ο κ. Τσουλούφης.

Θα συνεχιστούν οι νομικές ενέργειες για το “Sprider”

Eν τω μεταξύ, ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου αναφέρθηκε και στο ζήτημα με το πολυκατάστημα «Sprider», το οποίο κέρδισε τα ασφαλιστικά μέτρα.

«Δεν μπορώ να σχολιάσω την απόφαση της Δικαιοσύνης. Εκείνο που θα αναφέρω είναι ότι στηριχτήκαμε σε έναν νόμο (3377), ο οποίος δεν επιτρέπει την ανάπτυξη πολυκαταστημάτων στο νησί μας πάνω από τα 500 τετραγωνικά μέτρα. Από τη στιγμή που δεν ισχύουν κάποιοι Νόμοι, θα πρέπει να καταργηθούν, ούτως ώστε να μην ταλαιπωρούμαστε και εμείς. Τις επόμενες ημέρες θα κάνουμε ένα Διοικητικό Συμβούλιο και θα περιμένουμε την πρόταση του δικηγόρου μας. Οι συνάδελφοι να είναι σίγουροι ότι θα εξαντλήσουμε κάθε νομικό περιθώριο» τόνισε ο πρόεδρος των εμπόρων.

ΗΜΕΡΑ ΤΣΗ ΖΑΚΥΘΟΣ, 6/7/2010

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου