Σάββατο 24 Ιουλίου 2010

Ερώτηση στη βουλή για το ιστορικό κέντρο της Αθήνας

Οι βουλευτές της «Δημοκρατικής Αριστεράς»  Φώτης Κουβέλης, Θανάσης Λεβέντης, Νίκος Τσούκαλης καιΓρηγόρης Ψαριανός κατέθεσαν στην βουλή προς τα υπουργεία Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Πολιτισμού και Τουρισμού και Προστασίας του Πολίτη την ακόλουθη ερώτηση σχετικά με την κατάσταση στο ιστορικό κέντρο των Αθηνών:

Την κατάσταση στο κέντρο της Αθήνας λίγο πολύ τη γνωρίζουμε όλοι. Η υποβάθμιση των όρων ποιότητας ζωής και κυκλοφορίας υπήρξε ραγδαία τα τελευταία χρόνια, ειδικά μετά τους Ολυμπιακούς του 2004. Πλήθος αλλοδαπών χωρίς έγγραφα παραμονής, ελλιπής έως ανύπαρκτη τήρηση όρων υγιεινής και καθαριότητας, ανεξέλεγκτη εμπορία και χρήση ναρκωτικών, παραεμπόριο, οργανωμένη εγκληματικότητα και πορνεία, συνθέτουν την καθημερινή πραγματικότητα της περιοχής. Οι μόνιμοι κάτοικοι έχουν φύγει σχεδόν όλοι, τα κτίρια αφήνονται να καταρρεύσουν ή φιλοξενούν στοιβαγμένους αλλοδαπούς σε άθλιες συνθήκες υγιεινής, όλο και περισσότερες επιχειρήσεις βάζουν λουκέτο ενώ ταυτόχρονα μειώνεται και η τουριστική ζήτηση. Φαίνεται πως μόνο ο δήμαρχος Αθηναίων πιστεύει πως το ιστορικό κέντρο «είναι καθαρό, είναι φιλικό και το τετραγωνικό πωλείται πανάκριβα»…(!!).


Ο Συνήγορος του Πολίτη στις 20/07 διαπιστώνει ότι δημιουργείται «ένας κοινωνικός 'ηθικός πανικός', αύξουσες τάσεις εθνοφυλετικής και κοινωνικής μισαλλοδοξίας, αλλά και ευνοϊκές συνθήκες για τη δράση ακραίων πολιτικών ομάδων με ξενοφοβικές και ρατσιστικές αντιλήψεις… Διαπιστώνεται επίσης πολύχρονη αδράνεια και έλλειψη βούλησης των αρμοδίων φορέων, τόσο της κεντρικής διοίκησης όσο και της τοπικής αυτοδιοίκησης να ασκήσουν τα προβλεπόμενα από το ήδη ισχύον νομοθετικό πλαίσιο καθήκοντά τους προκειμένου να αντιμετωπιστούν άμεσα τα ζητήματα».

Η Επιτροπή Περιβάλλοντος της Βουλής στην τελευταία αξιολόγησή της σχετικά με το Ιστορικό Κέντρο (13/07) «επιμένει στη διαπίστωσή της ότι το Ιστορικό Κέντρο της Αθήνας είναι σε βαθιά παρακμή και ότι σύντομα η κατάστασή του θα είναι, σε ορισμένα σημεία του, μη αναστρέψιμη καθώς αποσυντίθεται ο κοινωνικός του ιστός.».

Εντούτοις, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ μετά από 10 μήνες διακυβέρνησης δεν έχει να επιδείξει ούτε καν ένα σχέδιο συνολικής αντιμετώπισης της κατάστασης, πόσω μάλλον συγκεκριμένες ενέργειες. Όπως τονίζει η Επιτροπή της Βουλής «τα αποτελέσματα μιλούν από μόνα. Η ισχύς των παρεμβάσεων των εμπλεκόμενων φορέων είναι πολύ ασθενέστερη από την ένταση των προβλημάτων, ενώ όσο δεν προκύπτει συντονισμός μεταξύ των φορέων, οι ήδη περιορισμένες αρμοδιότητες αποδυναμώνονται ακόμη περισσότερο.» Η Επιτροπή κάνει λόγο για μία «Βαβέλ αρμοδιοτήτων», ουσιαστικά δηλαδή για σοβαρές επικαλύψεις αρμοδιοτήτων μεταξύ των φορέων της τοπικής αυτοδιοίκησης και της κεντρικής διοίκησης. Επισημαίνει δε ότι η «Βαβέλ» αυτή χρησιμοποιείται συχνά ως το άλλοθι για την αδράνεια αρμόδιων κατά περίπτωση φορέων."

Με βάση τα προαναφερόμενα, ερωτώνται οι αρμόδιοι κ.κ. Υπουργοί:
  • Για ποιο λόγο υπάρχει τόσο μεγάλη καθυστέρηση στην αντιμετώπιση ίσως του πιο επείγοντος προβλήματος του κέντρου της Αθήνας;
  • Σκοπεύετε να εκπονήσετε ένα ενιαίο σχέδιο ανασυγκρότησης του Ιστορικού Κέντρου αντιμετωπίζοντας το θέμα σε όλες τις διαστάσεις του, πολεοδομικά, οικονομικά, κοινωνικά, περιβαλλοντικά, πολιτιστικά και πότε πρόκειται να ολοκληρωθεί ένας τέτοιος σχεδιασμός;
  • Με ποιους τρόπους θα υπερβείτε το σκόπελο της επικάλυψης αρμοδιοτήτων μεταξύ των εμπλεκόμενων φορέων, ώστε να πραγματωθεί όσο το δυνατόν πιο γρήγορα το σχέδιο ανασυγκρότησης του Ιστορικού Κέντρου;

2 σχόλια:

  1. και θα απαντησουν
    το μελεταμε,ΘΑ συντονιστουμε,θα γινει πορισμα για το πως θα συντονιστουμε,θα ανατεθει σε εταιρια συμβουλων,θα γινει διαγωνισμος για την αναθεση σε συμβουλο,θα εξετασουμε τις προσφυγες και ισως το 2346 μχ να ληφθουν αποφασεις που η εφαρμογη τους θα ξεκινησει οχι αργοτερα απο το 2759 μχ οποτε θα αρχισει η αντιμετωπιση του προβληματος που θα ολοκληρωθει το 3276μχ ενοψει του οτι οσοι κατοικουν και εργαζονται στο κεντρο θα ειναι στους ουρανους σε ενα αλλαο συμπαν

    ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΣ ΔΟΥΛΕΥΟΥΝ ΚΑΤΙ ΚΡΥΒΕΤΑΙ ΑΠΟ ΥΨΗΛΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ REAL ESTATE

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Real estate.... συμφωνω με τον Sceptic. Πριν λίγες μέρες μου το είπε και ένας αξιωματικός σε αστυνομικό Τμήμα της περιοχής του κέντρου... μου είπε ότι δεν υπάρχει βούληση από ψηλά για να δοθεί λύση...προσδοκούν ότι θα απαξιωθούν τα ακίνητα των Αθηνών και θα τα αγοράσουν εταιρείες Real Estate και ιδιώτες σε τιμές-ξεφτίλα, πράγμα που ήδη συμβαίνει δηλαδή...τα πωλητήρια στη γειτονιά μου είναι πάρα πολλά.
    Είναι όμως απίστευτα βλάκες....γιατί τα μισά και πλέον σπίτια που πωλούνται τα αγοράζουν αλλοδαποί!επενδύουν το χρήμα που βγάζουν από το παρεμπόριο, τα ναρκωτικά, την πορνεία και αγοράζουν σπίτια και επιχειρήσεις..Δεν ξέρω αν το έχουν διαπιστώσει οι φωστήρες διαννοουμενοι που βγάζουν πορίσματα αλλά ήδη κυοφορούνται δίκτυα μαφίας διαφόρων εθνικοτήτων σε ΚΑΘΕ γειτονιά των Αθηνών..τώρα είναι σε εμβρυικό στάδιο..πώς θα είναι σε 10 χρόνια???Πιστεύουν οι αφελείς παπαρολόγοι ότι μια ωραια πρωια θα τους διώξουν για να ανέβουν οι τιμές στα ακίνητά τους???και πώς θα τους διώξουν???πώς θα ξεριζώσουν τις μαφίες και τις συμμορίες??Μήπως τους έδιωξαν σε πιο οργανωμένα κράτη..π.χ ιταλία, Γαλλία?Φυσικά και όχι!αν ριζώσει η μαφία, δεν κουνιέται!

    ΑπάντησηΔιαγραφή