Σάββατο 17 Ιουλίου 2010

Το παρεμπόριο βόμβα στα θεμέλια της οικονομίας

Το παραεμπόριο, ως παράνομη οικονομική δραστηριότητα μη καταγραφόμενη στο ΑΕΠ, συμβάλλει στην απόκτηση αδήλωτου εισοδήματος από μία μεγάλη μερίδα εμπλεκομένων με συνέπεια την απώλεια από το κράτος των απαραίτητων φορολογικών πόρων.

Γιώργος Α. Κορομηλάς
Αντιπρόεδρος Ινστιτούτου Οικονομικών και Φορολογικών Μελετών

Οι εκπτώσεις ξεκίνησαν και οι έμποροι ευελπιστούν ότι θα αυξηθεί λίγο ο τζίρος τους και θα μπορέσουν, αν όχι να κερδίσουν πολλά, τουλάχιστον να αυξήσουν τη ρευστότητά τους με σκοπό να καλύψουν τις τρέχουσες υποχρεώσεις.


Αν, όμως, βγει κάποιος από εμάς μια βόλτα στην αγορά θα δει μπροστά στα καταστήματα απλωμένη σε σεντόνια την «πραμάτεια» πάσης φύσης «εμπόρων» οι οποίοι διαθέτουν αμφιβόλου ποιότητας εμπορεύματα, συνήθως «μαϊμούδες», σε προκλητικά χαμηλές τιμές στοχεύοντας στο συρρικνωμένο βαλάντιο του καταναλωτή. Παραεμπόριο λοιπόν, δηλαδή παραοικονομία σε όλο της το μεγαλείο, δηλαδή απώλεια εσόδων για το ελληνικό κράτος το οποίο κάνει τα αδύνατα δυνατά για να σταθεί στα πόδια του μεσούσης της ύφεσης.

Πολλοί θεωρούν το παραεμπόριο ως αυτοτελώς υφιστάμενο πρόβλημα, όμως δεν είναι έτσι. Το παρεμπόριο, ως παράνομη οικονομική δραστηριότητα μη καταγραφόμενη στο ΑΕΠ, συμβάλλει αφενός στην απόκτηση αδήλωτου εισοδήματος από μία μεγάλη μερίδα εμπλεκομένων με συνέπεια την απώλεια από το κράτος των απαραίτητων φορολογικών πόρων και αφετέρου τη διακοπή λειτουργίας πολλών εμπορικών επιχειρήσεων. Εξάλλου, είναι γνωστό ότι ο παράνομος έμπορος έχει ανταγωνιστικό πλεονέκτημα σε σχέση με το νόμιμο έμπορο, ανταγωνιστικό πλεονέκτημα το οποίο κατά κύριο λόγο στηρίζεται στο χαμηλό κόστος των αμφιβόλου ποιότητας προϊόντων που διαθέτει και στο χαμηλό κόστος αδήλωτης εργασίας, με αποτέλεσμα την άνιση και άδικη αναδιανομή του πλούτου εις βάρος όλων μας και την απώλεια φορολογικών και ασφαλιστικών πόρων.

Στο ερώτημα ποιοι είναι οι κλάδοι εκείνοι των επιχειρήσεων, ειδικά των μικρομεσαίων, οι οποίοι πλήττονται από τη μάστιγα του παραεμπορίου, η απάντηση είναι όλοι. Το εμπορικό κατάστημα κλείνει ελλείψει πελατείας, με συνέπεια να οδηγούνται σε κλείσιμο οι χονδρέμποροι και φυσικά οι βιοτέχνες. Το κλείσιμο των επιχειρήσεων οδηγεί με τη σειρά του στην αύξηση των μεγεθών της ανεργίας, η οποία με τη σειρά της συμβάλλει στην περαιτέρω επιδείνωση της κατάστασης.

Ενδεικτικά αναφέρεται ότι σύμφωνα με στοιχεία από το μητρώο του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου της Αθήνας 1.448 επιχειρήσεις διέκοψαν τη λειτουργία τους το πρώτο εξάμηνο του 2010 έναντι 789 οι οποίες ιδρύθηκαν το ίδιο διάστημα. Οι περισσότερες διακοπές σημειώθηκαν τον μήνα Μάρτιο, φθάνοντας τις 299, έναντι 279 τον Ιούνιο, 245 τον Μάιο, 228 τον Απρίλιο, 213 τον Φεβρουάριο και 184 τον Ιανουάριο.

Οι συνεχώς αυξανόμενες παράνομες εισαγωγές προϊόντων από χώρες με φθηνό εργατικό κόστος, εισαγωγές των οποίων ο έλεγχος δεν είναι εύκολος, δίνει μία επιπλέον διάσταση στην ανεξέλεγκτη μορφή που έχει λάβει το παράνομο εμπόριο. Είναι εύκολο πλέον να αντιληφθεί κανείς ότι το παραεμπόριο, το οποίο δρα παρασιτικά εις βάρος του νόμιμου εμπορίου, παρουσιάζει συνεχή αύξηση. Μιλάμε για μορφή χιονοστιβάδας, η οποία στο πέρασμά της αφανίζει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και συρρικνώνει τα δημόσια έσοδα.

Ίσως η διαχρονική έλλειψη ουσιαστικού ελέγχου με πρόφαση την κοινωνική ευαισθησία και την αλληλεγγύη σε διάφορες «κοινωνικά αποκλεισμένες» ομάδες, όπως π.χ. των πάσης φύσης οικονομικών μεταναστών, συνήθως λαθρομεταναστών, να γιγάντωσε επικίνδυνα το φαινόμενο, με αποτέλεσμα σήμερα να έχουμε φτάσει στο σημείο το παραεμπόριο να έχει όλα τα χαρακτηριστικά του νόμιμου εμπορίου, σε ό,τι αφορά ειδικά τα δίκτυα διανομής και τους τελικούς πωλητές. Όμως, η ουσιαστική διαφορά είναι ότι το παραεμπόριο επειδή διεξάγεται πέρα από κάθε νόμιμη διαδικασία έχει ελάχιστο κόστος και μεγάλα κέρδη, με συνέπεια να ανταγωνίζεται αθέμιτα τις νόμιμες επιχειρήσεις, ένα μέρος των οποίων μαθηματικά οδηγείται μέρα με τη μέρα στο «λουκέτο».

Κατά καιρούς οι φορείς των επαγγελματιών των βιοτεχνών και των εμπόρων έχουν εκπέμψει σήμα κινδύνου για το μέλλον της επιχειρηματικότητας λόγω του παραεμπορίου και έχουν ζητήσει τη λήψη και εφαρμογή άμεσων μέτρων ενίσχυσης της αγοράς και ενίσχυσης της πραγματικής οικονομίας με την ουσιαστική πάταξη των παράνομων οικονομικών δραστηριοτήτων.

Η στήριξη από την πολιτεία του νόμιμου εμπορίου, μέσω αυστηρών μέτρων που θα καθιστά ασύμφορο το παραεμπόριο, θα συμβάλλει στην ανάπτυξη, στην αύξηση της απασχόλησης και φυσικά στην αύξηση των δημοσίων εσόδων.

ΗΜΕΡΗΣΙΑ, 17/7/10

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου