Παρασκευή 23 Ιουλίου 2010

Πρώτη στις «μαϊμούδες» η Ελλάδα

Η Ελλάδα κατέχει την πρώτη θέση, μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ, στα προϊόντα«μαϊμούδες», σύμφωνα με έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Τσιγάρα, ρούχα και φάρμακα τα πιο συχνά είδη που διακινούνται παράνομα, ενώ πρωταρχική πηγή εισροής είναι η Κίνα.

Η έκθεση αφορά τις δράσεις στα τελωνεία της ΕΕ για την «καταπολέμηση των απομιμήσεων και παραποιήσεων», αλλά και την επιβολή των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας και όπως προκύπτει τα προϊόντα «μαϊμούδες», που δέσμευσαν τα ελληνικά τελωνεία την προηγούμενη χρονιά, αυξήθηκαν από 3,6 εκατ. το 2008 σε 21,9 εκατ. το 2009.

Συνολικά για τους «27» δεσμεύτηκαν από τα τελωνεία των κρατών μελών 118 εκατ. προϊόντα το 2009.

Το σύνολο εμφανίζεται μειωμένο σε σχέση με το 2008, που ήταν178, 9 εκατ. προϊόντα.

Μετά την Ελλάδα, σε δεσμεύσεις προϊόντων ακολουθούν η Ολλανδία με 17,9 εκατ. αντικείμενα, η Ιταλία με 12,9 εκατ. αντικείμενα και η Βουλγαρία με 11,3 εκατ. αντικείμενα.


Από την έκθεση προκύπτει ακόμη ότι γενικότερα για τους «27», τσιγάρα, ρούχα και επώνυμα είδη είναι τα βασικά προϊόντα, που κατασχέθηκαν από τις τελωνειακές Αρχές με την υποψία της παραβίασης των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας, ενώ σημαντικό μερίδιο καταλαμβάνουν επίσης προϊόντα καθημερινής χρήσης, τα οποία, σύμφωνα με ειδικούς εγκυμονούν κινδύνους για την υγεία των πολιτών, όπως σαμπουάν, οδοντόκρεμες, παιχνίδια, φάρμακα και οικιακές συσκευές.

Επιπλέον, στην έκθεση επισημαίνεται ότι οι παραβάσεις των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας, οι οποίες στο παρελθόν αφορούσαν κυρίως τα είδηπολυτελείας, αφορούν πλέον όλο και περισσότερο προϊόντα, που χρησιμοποιούνται από τους πολίτες στην καθημερινή τους ζωή.

Στις κατηγορίες προϊόντων με τα υψηλότερα ποσοστά δεσμεύσεων από τα τελωνεία συγκαταλέγονται τα τσιγάρα (με ποσοστό 19% των δεσμεύσεων), άλλα προϊόντα καπνού (16%), τα επώνυμα προϊόντα (13%) και τα φάρμακα (10%).

Η Κίνα εξακολουθεί να είναι η κύρια πηγή προϊόντων, που παραβιάζουν ταδικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας, με 64% των παράνομων προϊόντων, ενώ από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και την Αίγυπτο προέρχονται τα μεγαλύτερα ποσοστά συγκεκριμένων κατηγοριών παράνομων προϊόντων.

Όπως αναφέρει ακόμη η έκθεση της Επιτροπής, περισσότερο από 77% του συνόλου των δεσμευθέντων προϊόντων καταστράφηκαν, ή απετέλεσαν, αντικείμενο δικαστικής διαδικασίας για τονπροσδιορισμό της παράβασης.

ΤΑ ΝΕΑ, 22/7/10

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου