Τετάρτη 21 Ιουλίου 2010

«Εφιάλτης των Αθηναίων το κέντρο της πόλης τους»

Πόρισμα-καταπέλτης του Συνηγόρου του Πολίτη


Καταπέλτης για τις συνθήκες διαβίωσης, την υγιεινή και την ασφάλεια των κατοίκων στο ιστορικό εμπορικό κέντρο της Αθήνας είναι το πόρισμα που συνέταξε ο Συνήγορος του Πολίτη μετά τις αλλεπάλληλες αυτοψίες που πραγματοποίησε στην περιοχή και τις συναντήσεις που είχε με τους αρμόδιους φορείς. Η μαζική διαμονή σε μισθωμένα διαμερίσματα της περιοχής υπό άθλιες συνθήκες και η συστηματική υποβάθμιση των γενικών όρων διαβίωσης και κυκλοφορίας, ακόμη και όσον αφορά και αυτή την ευχέρεια πρόσβασης σε ορισμένα σημεία της περιοχής, διαμορφώνουν μια εφιαλτική εικόνα, όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στο πόρισμα. Ο Συνήγορος του Πολίτη διαπιστώνει ότι η γκετοποίηση του κέντρου της Αθήνας έχει ως αποτέλεσμα να παραβιάζονται θεμελιώδη δικαιώματα και να τίθεται σε δοκιμασία η ποιότητα ζωής των εκεί διαβιούντων ή απασχολούμενων προσώπων, ελλήνων ή αλλοδαπών. Συγκεκριμένα στο πόρισμα διαπιστώνονται τα εξής:

«Πρώτον, η δημόσια υγεία τίθεται σε κίνδυνο αφενός με την ελλιπή τήρηση όρων υγιεινής και καθαριότητας, αφετέρου με την περιορισμένη συνδρομή που παρέχουν οι αρμόδιες υπηρεσίες υγείας και καθαριότητας τόσο του κεντρικού κράτους όσο και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Δεύτερον, η δημόσια τάξη και η ασφάλεια διακυβεύονται από τις περιστάσεις αυξημένης επικινδυνότητας που φέρονται να επικρατούν στην περιοχή και από την ανεπαρκή αστυνόμευση».


Στο σύνθετο αυτό πλέγμα ακανθωδών κοινωνικών προβλημάτων, επισημαίνεται στο πόρισμα, φέρονται να συμβάλλουν κατά κύριο λόγο:

«Η συγκέντρωση και ανέλεγκτη εγκατάσταση και κυκλοφορία στην περιοχή υπέρμετρου πλήθους αλλοδαπών, στερουμένων ως επί το πλείστον νόμιμων εγγράφων παραμονής.

Η κατά εκατοντάδες ή και χιλιάδες καθημερινή τους συνάθροιση επί του οδοστρώματος, που καθιστά εξαιρετικά δυσχερή ή και αδύνατη την κυκλοφορία και, κατά συνέπεια, σε συνδυασμό με την άνθηση του παρεμπορίου, πλήττει καίρια τη νόμιμη επιχειρηματική δράση στην περιοχή. Η αθλιότητα των συνθηκών διαβίωσης αυτών των αλλοδαπών και το συνακόλουθο έντονα ρυπογόνο αποτέλεσμα.

Η συστηματική και ανέλεγκτη εμπορία και χρήση ναρκωτικών ουσιών και η εν γένει παραβατικότητα και εγκληματικότητα του δρόμου, που συνδέεται με την αυξημένη παρουσία τοξικοεξαρτημένων ατόμων.

Η οργανωμένη εγκληματικότητα κυκλωμάτων εμπορίας ανθρώπων και σεξουαλικής εκμετάλλευσης κυρίως γυναικών αλλοδαπής προέλευσης.

Η διακοπή των πιστώσεων για την ανάπλαση του ιστορικού κέντρου, αναφέρεται, η εξάχνωση της κοινωνικής ευφορίας από την προετοιμασία και τη διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων, η περιστολή της αστυνομικής εγρήγορσης, η επανάκαμψη των τοξικομανών και η δημιουργία πορνικής πιάτσας υπήρξαν τα πρώτα συμπτώματα, τα οποία γρήγορα πολλαπλασιάστηκαν και με την αρχόμενη οικονομική ύφεση. Το ιστορικό κέντρο και η ευρύτερη περιοχή έχουν μετατραπεί σε χώρο υπέρμετρης συγκέντρωσης νεοφερμένων μεταναστών χωρίς χαρτιά και αιτούντων άσυλο, χωρίς δίκτυα υποδοχής, εργασία και στέγη, με υψηλή θεατότητα στον δημόσιο χώρο και ρυπογόνες πρακτικές, αλλά και ανάπτυξη μικρο-εγκληματικότητας επιβίωσης, η μεγάλη έκταση της οποίας επηρεάζει αποφασιστικά την ποιότητα της καθημερινής ζωής των πολιτών, αποθαρρύνει την επισκεψιμότητα και συμβάλλει στην περαιτέρω υποβάθμιση της περιοχής. Στο πλαίσιο αυτό δημιουργούνται δίκτυα μαύρης αγοράς ναρκωτικών, κλοπιμαίων, παρεμπορίου και πορνείας, που συντηρούν και αναπαράγουν αυτή την ανομική κατάσταση».

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΝΙΚΟΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ

ΤΟ ΒΗΜΑ, 21/7/10

2 σχόλια:

  1. Μάλισταααααα.....ωραία, το κατάλαβαν όλοι επιτέλους, ακόμα και ο Συνήγορος του Πολίτη, ότι το κέντρο των Αθηνών έχει γίνει γκέτο-φυλακή για τους Αθηναίους πολίτες. Το διαπίστωσαν όλοι το αυτονόητο...αμήν!!!!Μπράβο παλικάρια!!!!και τώρα...ΤΙ ΘΑ ΚΑΝΟΥΜΕ????υπάρχει κανένα πόρισμα για το το ΤΙ ΘΑ ΚΑΝΟΥΜΕ?????γιατί....πορίσματα και εκθέσεις μπορεί να γράψει και ο σκύλος μου που τον βγάζω βόλτα στην Κυψέλη και βλέπει κι αυτός τι γίνεται....ΤΙ ΘΑ ΚΑΝΟΥΜΕ?????

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΣΥΜΦΩΝΩ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΟΛΑΛΗΣΑΝΤΑ
    ΛΟΓΙΑ,ΜΕΛΕΤΕΣ,ΠΟΡΙΣΜΑΤΑ ΜΠΛΑ ΜΠΛΑ ΜΠΛΑ
    ΠΡΑΞΕΙΣ ΜΗΔΕΝ ΚΑΙ Η ΑΘΗΝΑ(ΑΝΘΡΩΠΟΙ,ΚΟΙΝΩΝΙΑ,ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ)ΠΕΘΑΙΝΕΙ ΣΕ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑ ΑΘΛΙΟΤΗΤΑΣ
    ΚΑΤΙ ΠΑΡΑΞΕΝΟ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ
    ΜΗΠΩΣ ΚΡΥΒΕΤΑΙ ΤΟ ΑΘΗΝΑΙΚΟ ΒΑΤΟΠΕΔΙ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή