Κυριακή 1 Αυγούστου 2010

Η μάχη για αποκατάσταση του Κέντρου

Μετά τους συνεχείς ελέγχους και τη μόνιμη παρουσία της αστυνομίας φαίνεται κάτι να αλλάζει στην ιστορική περιοχή

Του Κωστα Ονισενκο

Η μόνιμη παρουσία της αστυνομίας και οι συνεχείς έλεγχοι στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας τις τελευταίες εβδομάδες, δίνουν την αίσθηση ότι «κάτι αλλάζει» στην αντιμετώπιση εκ μέρους της πολιτείας του μεγάλου, οφθαλμοφανούς, προβλήματος γκετοποίησης της περιοχής. Παράλληλα, ένα συνεχές «κρυφτούλι» μεταξύ ένστολων και ατόμων με παραβατική συμπεριφορά βρίσκεται σε εξέλιξη, τα «στέκια» μεταφέρονται αλλού, δεκάδες συλλήψεις και προσαγωγές αποτελούν καθημερινό φαινόμενο. Προηγήθηκαν χρόνια συνεχούς και κλιμακούμενης υποβάθμισης (από τη λήξη των Ολυμπιακών Αγώνων και έπειτα ) κατά τα οποία πολλά καταστήματα έκλεισαν και η καρδιά της Αθήνας, η Ομόνοια, έγινε συνώνυμο της εγκληματικότητας και της παρακμής με βασικά στοιχεία τα ναρκωτικά, την πορνεία και το παρεμπόριο. Η εγκατάλειψη του Κέντρου καταγγέλθηκε επανειλημμένα μέσω κινητοποιήσεων κατοίκων, επαγγελματιών και φορέων, αλλά και με παρέμβαση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου κ. Ιωάννη Τέντε. Μάλιστα, μελέτη του Ινστιτούτου Ερευνών του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου της Ελλάδας κατέδειξε ότι τα ξενοδοχεία του Κέντρου υστερούν κατά 48% σε έσοδα σε σχέση με τα εκτός Κέντρου, εξαιτίας αυτών των προβλημάτων αν και οι τιμές τους είναι χαμηλότερες περί το 20% (Μάιος 2009 - 2010). Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ» τα συμπεράσματα ανάλογης μελέτης που θα δημοσιοποιηθεί τις προσεχείς ημέρες και αφορά την κίνηση των εμπορικών καταστημάτων στο τμήμα που εμπερικλείεται ανάμεσα στις πλατείες Καραϊσκάκη - Μοναστηρακίου - Κουμουνδούρου - Βάθης - Ομονοίας είναι εξίσου απογοητευτικά. Εκτός από τις τεράστιες οικονομικές ζημίες των επαγγελματιών και το αίσθημα ανασφάλειας των πολιτών, ο Συνήγορος του Πολίτη, σε πρόσφατη έκθεσή του, κατέγραψε για πρώτη φορά μια άλλη πτυχή του ζητήματος: αυτή αφορά τον τρόπο που η αναποτελεσματικότητα της πολιτείας στην αντιμετώπιση καθημερινών προβλημάτων οδηγεί στην ξενοφοβία και τον ρατσισμό. «Ιδιαίτερα από το 2008, η δυσφορία και η ανασφάλεια κυρίως των Eλλήνων πολιτών (αλλά και των παλαιότερων μεταναστών) διογκώνεται και μετατρέπεται σε εγκληματοφοβία, κοινωνική ένταση, έντονη ξενοφοβία και επιθετικές διαθέσεις αυτοδικίας», αναφέρεται μεταξύ άλλων. «Πάντα τέτοιες διαδικασίες επηρεάζουν τη συλλογική συνείδηση ακόμα και όταν έχει εκλείψει η αντικειμενική διάσταση που το έχει προκαλέσει», σχολιάζει στην «Κ» ο συντάκτης της έκθεσης, Βοηθός Συνήγορος του Πολίτη κ. Βασίλης Καρύδης. Οπως εξηγεί, το αίσθημα ξενοφοβίας των πολιτών που έζησαν τον φόβο από την εγκληματικότητα θα αμβλυνθεί πολύ καιρό μετά την επίλυση των προβλημάτων στο κέντρο της Αθήνας.


Τα στέκια του κακού μεταφέρθηκαν στην οδό Πατησίων

«Η μάχη θα είναι σκληρή και θα κρατήσει καιρό», σχολίαζε στην «Κ» αξιωματικός της Ασφάλειας Αττικής την ώρα που ομάδα συναδέλφων του πραγματοποιούσε προσαγωγές στην οδό Τοσίτσα, την περασμένη εβδομάδα. Ο συγκεκριμένος πεζόδρομος -ανάμεσα στο Αρχαιολογικό Μουσείο και το Πολυτεχνείο- έχει μετατραπεί σε σημείο συγκέντρωσης εκατοντάδων ουσιοεξαρτημένων, αλλά και εμπόρων ναρκωτικών. Μετά τη δύση του ηλίου το εμπόριο ναρκωτικών γίνεται δημοσίως επί της οδού Πατησίων. Πολλοί από τους χρήστες παλαιότερα συγκεντρώνονταν στην πλατεία Εξαρχείων, αλλά απομακρύνθηκαν μετά την παρέμβαση κατοίκων. Στην Τοσίτσα, «μετακόμισαν» οι έμποροι ναρκωτικών μετά την αυξημένη αστυνομική παρουσία των τελευταίων εβδομάδων στην οδό Μενάνδρου και στα γύρω στενά.

Οι συνεχόμενες επιχειρήσεις στο κέντρο της πρωτεύουσας, η ενίσχυση των περιπολιών και η μόνιμη αστυνομική δύναμη που είναι εγκατεστημένη σε διάφορα σημεία πέριξ της Ομόνοιας έφεραν ως αποτέλεσμα τον σταδιακό διασκορπισμό των αλλοδαπών και των παραβατικών στοιχείων σε περιοχές γύρω από το κέντρο. Αρχής γενομένης από πέρυσι το καλοκαίρι, όταν μεγάλο μέρος των μεταναστών που έβρισκαν κατάλυμα σε εγκαταλελειμμένες πολυκατοικίες στο κέντρο «μετακόμισε» σε κτίρια σε άλλες περιοχές -όπως το Μεταξουργείο- μετά τις παρεμβάσεις της αστυνομίας και του δήμου. Αντίστοιχα, οι επιχειρήσεις «σκούπα» πίσω από το δημαρχείο Αθηνών ώθησαν πολλές από τις γυναίκες που έκαναν «πιάτσα» στα γύρω στενά να μετακινηθούν προς την Πατησίων, στο ύψος της πλατείας Αμερικής «και πιο κάτω». Επί της Πατησίων έχει μεταφερθεί και μεγάλο μέρος της διακίνησης των ναρκωτικών, ακόμα και μέσα στο Πάρκο Κύπρου και Πατησίων.

Κέντρο διακίνησης ναρκωτικών εξακολουθεί να αποτελεί η οδός Γερανίου. Τον τελευταίο μήνα η γωνία Μενάνδρου - Σοφοκλέους, αλλά και η πλατεία Θεάτρου, παραμένουν «καθαρές», ενώ το εμπόριο έχει μετακινηθεί και προς τα στενά, κοντά στην πλατεία Κουμουνδούρου. Εκτεταμένο εμπόριο και δημόσια χρήση ναρκωτικών εξακολουθεί να γίνεται και επί της Δώρου (πεζόδρομος). Η μόνιμη παρουσία της αστυνομίας έξω από το Εθνικό Θέατρο (πρόσφατα, εκτεταμένο δημοσίευμα της «Κ») οδήγησε τους εμπόρους λίγα μέτρα πιο κάτω επί της Αγίου Κωνσταντίνου.

Συμμορίες

Η πλατεία Βάθης, ο Κολωνός, το Μεταξουργείο, αλλά και τα στενά γύρω από την Ομόνοια, πλήττονται από συμμορίες που ληστεύουν πεζούς και οδηγούς Ι. Χ. Καθημερινά το δελτίο συμβάντων της ΕΛ. ΑΣ. καταγράφει τουλάχιστον τρία τέτοια περιστατικά. Oσον αφορά το συγκεκριμένο αδίκημα, σύμφωνα με αστυνομικούς, τα ίδια άτομα συλλαμβάνονται, οδηγούνται στη Δικαιοσύνη, αφήνονται ελεύθεροι και... ξανασυλλαμβάνονται την επομένη. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, τα μέλη σπείρας Αλγερινών που ενώ φέρονται να διέπραξαν 132 ληστείες, δεν προφυλακίστηκαν, αν και «αγνώστου διαμονής». Ανάλογες αποφάσεις ώθησαν τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου κ. Ιωάννη Τέντε να εκδώσει εγκύκλιο (Α. Π. 2799/4, 7 Ιουλίου 2010) με την οποία υπενθυμίζει τις προϋποθέσεις της προφυλάκισης, κυρίως όσον αφορά τους «αγνώστου διαμονής».

Πρόσφατα, ο αρχηγός της ΕΛ. ΑΣ. πραγματοποίησε συνάντηση με εκπροσώπους μεταναστών από το Πακιστάν, το Μπανγκλαντές και το Αφγανιστάν κατά την οποία «επισημάνθηκε η ανάγκη για στενότερη συνεργασία σε πνεύμα κατανόησης». Σύμφωνα με πληροφορίες, ωστόσο, κυριότερο αντικείμενο της συζήτησης αποτέλεσαν οι συμπλοκές μεταξύ συμμοριών διαφόρων εθνικοτήτων στο κέντρο της Αθήνας. Οι εκπρόσωποι των μεταναστών συμφώνησαν να ορίσουν εκπροσώπους - διαμεσολαβητές οι οποίοι θα βρίσκονται σε επαφή με την ΕΛ. ΑΣ. για την κατά το δυνατόν πρόληψη τέτοιων συγκρούσεων...

Eκλεισε μετά 27 χρόνια λειτουργίας

Έκλεισε το ξενοδοχείο του ύστερα από 27 χρόνια λειτουργίας. Ο κ. Γιώργος Χατζηστρατής λέει στην «Κ» ότι «έβαλα λουκέτο γιατί είχαν ακυρωθεί οι περισσότερες δουλειές που είχα. Ο λόγος; Το έγκλημα.

Οι τουρίστες που φιλοξενούσαμε έπεφταν συχνά θύματα επιθέσεων από συμμορίες που δρουν στην περιοχή. Αλλοδαποί, όπως μου έλεγαν οι πελάτες μου, έκλεβαν τα χρυσαφικά από τις γυναίκες, αλυσίδες ακόμα και σκουλαρίκια.

Οδηγός τουριστικού λεωφορείου με τον οποίο συνεργαζόμασταν έπεσε θύμα αιματηρής επίθεσης και ληστείας. Το γραφείο του ακύρωσε τη σύμβαση μαζί μας.

Μια οικογένεια τουριστών τηλεφώνησε στην πρεσβεία της χώρας της για να έρθει περιπολικό της αστυνομίας και να τους πάρει άρον άρον μόλις είδαν την κατάσταση», υποστηρίζει ο κ. Χατζηστρατής.

Το ξενοδοχείο του «Αθηναία» βρίσκεται στην πλατεία Αγίου Κωνσταντίνου, επί της Βηλαρά, και απασχολούσε οκτώ άτομα μόνιμο προσωπικό. Στην ίδια περιοχή ιδιοκτήτης καφενείου σκέφτεται να βάλει λουκέτο, καθώς κινδύνευσε να χάσει την όρασή του από επίθεση χρήστη ναρκωτικών.

«Τους έβλεπα να κάνουν χρήση μπροστά στο μαγαζί μου. Από δίπλα Αφρικανοί πουλούσαν ναρκωτικά λες και ήταν καραμέλες. Κάθε μέρα μάλωνα μαζί τους και τους έδιωχνα μέχρι που ένας από αυτούς, προφανώς κατόπιν εντολής από πρεζέμπορο, μου επιτέθηκε με σιδηρογροθιά στο κεφάλι μεσ' τη μέση του δρόμου. Διακομίστηκα με ασθενοφόρο. Για δύο εκατοστά σώθηκε το μάτι μου».

Οπως υπογραμμίζει ο κ. Δημ. Νικολακόπουλος, συντονιστής της Κίνησης Πολιτών Κέντρου Αθήνας (ΚΙΠΟΚΑ), ιστορίες όπως αυτές είναι εκατοντάδες και έχουν οδηγήσει σε μαρασμό μεγάλο μέρος των επιχειρήσεων του κέντρου της πρωτεύουσας. «Το κράτος χάνει εκατομμύρια από φόρους, εξαιτίας της υποβάθμισης του σημαντικότερου εμπορικού τριγώνου της πρωτεύουσας, ωστόσο, αδιαφορεί. Επειδή όμως οι περισσότεροι επιχειρηματίες του ιστορικού κέντρου, μέλη της ΚΙΠΟΚΑ, δεν αδιαφορούν για τις περιουσίες και τις ζωές τους, μετά την προώθηση των θεμάτων μας σε όλους τους αρμόδιους φορείς, θα προσφύγουμε στα δικαστήρια και στην Ε.Ε.», καταλήγει ο ίδιος.

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, 1/8/10

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου