Τετάρτη 4 Αυγούστου 2010

«Πόλεμος», σε εξέλιξη, στο κέντρο

Η αποσπασματικότητα των παρεμβάσεων και η εμπλοκή πολλών φορέων οδηγούν στη γεωγραφική μετατόπιση των εστιών παραβατικότητας

Του Κωστα Oνισενκο

Τα ναρκωτικά, η πορνεία, το παρεμπόριο και η παρουσία παράνομων μεταναστών δημιουργούν μεγάλα προβλήματα στο κέντρο της Αθήνας, που σε πολλές περιοχές παρουσιάζει αυξημένη παραβατικότητα. Μάλιστα, οι προσπάθειες αντιμετώπισης του προβλήματος, καθώς συχνά είναι αποσπασματικές, οδηγούν σε μετατόπιση των «κέντρων» όπου συγκεντρώνονται παράνομοι μετανάστες, τοξικομανείς και εκδιδόμενες γυναίκες σε άλλες περιοχές.


Την ακτινογραφία του πληθυσμού αλλά και όσων συμβαίνουν στο κέντρο της Αθήνας καταγράφουν στοιχεία που έχουν συγκεντρώσει υπηρεσίες του Δήμου Αθηναίων, τα οποία δημοσιεύει σήμερα η «Κ». Σύμφωνα με αυτά, το 40% των μεταναστών της Αττικής συγκεντρώνεται στον Δήμο Αθήνας καλύπτοντας το 19% του πληθυσμού του. Η συμμετοχή των παράνομων μεταναστών στην παραβατικότητα είναι αυξημένη, κυρίως στο παρεμπόριο. Οπως επισημαίνεται στη σχετική καταγραφή, ο τζίρος του παρεμπορίου εκτιμάται στα 7-10 δισ. ευρώ με ετήσια αύξηση της τάξεως του 20%. Πρόβλημα δημιουργείται και από την παράνομη κατάληψη χώρων πλησίον λαϊκών αγορών από μικροπωλητές αλλά και τα κυκλώματα αλλοδαπών επαιτών. Η καταγραφή του δήμου εξάλλου αναφέρει 250 οίκους ανοχής στο κέντρο της Αθήνας, από τους οποίους μόλις οι 7 λειτουργούν νόμιμα. Παράλληλα, κάνει λόγο για μετατροπή ξενοδοχείων σε οίκους ανοχής αλλά και αύξηση του αριθμού των «κέντρων ευεξίας» ή «στούντιο» που λειτουργούν επίσης ως κρυφοί οίκοι ανοχής. Οπως αναφέρεται μάλιστα, στο κέντρο της Αθήνας υπάρχουν πιάτσες όπου εκδίδονται ανήλικες. Διακίνηση ναρκωτικών γίνεται σε πολλά σημεία της Αθήνας, κυρίως γύρω από την Ομόνοια, ενώ παλιές βιοτεχνικές επιχειρήσεις που δεν λειτουργούν έχουν μετατραπεί σε κανονικά εργαστήρια ναρκωτικών.

Πόλοι έλξης

Οι τέσσερις από τις συνολικά επτά μονάδες του ΟΚΑΝΑ της Αττικής βρίσκονταν σε ακτίνα ενός τετραγωνικού χιλιομέτρου μέσα στο κέντρο της Αθήνας λειτουργώντας ως πόλοι έλξης - συγκέντρωσης για εξαρτημένους. Χαρακτηριστικά, όταν, τον Σεπτέμβριο του 2009, η μονάδα της Σοφοκλέους μεταφέρθηκε στο «Σωτηρία», το 90% των ουσιοεξαρτημένων και εμπόρων ναρκωτικών που σύχναζαν εκεί απομακρύνθηκε. Ωστόσο κάτοικοι της περιοχής αναφέρουν ότι αυξήθηκαν οι μικροκλοπές.

Ο δήμος, σύμφωνα με τη δημοτική αρχή, προσπαθεί. Ωστόσο «οι αρμοδιότητές μας φτάνουν έως ενός σημείου», απαντά σε όσους την κατηγορούν για αδράνεια. Τους πρώτους 5 μήνες του 2010 κλιμάκια της δημοτικής αστυνομίας πραγματοποίησαν 5.724 κατασχέσεις 215.618 προϊόντων παράνομης πώλησης. Παράλληλα, διεκπεραιώθηκαν 1.353 τηλεφωνικές καταγγελίες που αφορούσαν προβλήματα παραβατικότητας.

Από την πλευρά του δήμου επισημαίνεται ότι εκδίδει κάθε μήνα περίπου 10 εντολές για σφράγιση οίκων ανοχής. Από αυτές, εκτελούνται περίπου το 40% λόγω ασάφειας του νόμου, που επιτρέπει την ανάκλησή τους ύστερα από δικαστικές προσφυγές. Οι μισές εντολές που εκτελούνται αφορούν σε επανασφράγιση των ίδιων οίκων ανοχής. Ο δήμος συμμετείχε σε τουλάχιστον 40 εκκενώσεις και καθαρισμούς κτιρίων που είχαν καταληφθεί τα τελευταία δύο χρόνια. «Ο δήμος ανταποκρίνεται πλήρως σε αυτά που έχει θεσμική υποχρέωση να κάνει και μάλιστα τα ξεπερνά. Καλεί έτσι όλους τους συναρμόδιους φορείς να αναλάβουν τις ευθύνες τους», σχολιάζει ο Ελ. Σκιαδάς, αντιδήμαρχος και πρόεδρος του Κέντρου Υποδοχής Αστέγων (ΚΥΑΔΑ). Η σίτιση των αστέγων, σύμφωνα με τον κ. Σκιαδά, είναι μία από τις δράσεις αυτές.

Σκληρή μάχη

Τα στοιχεία παρουσιάζονται σε μια περίοδο κατά την οποία «μαίνεται» σκληρή μάχη της αστυνομίας με την παρανομία στο κέντρο, με τα πρώτα θετικά αποτελέσματα. Πολλοί από τους «απροσπέλαστους» δρόμους, όπως η Σωκράτους, η Γερανίου, η Μενάνδρου, η Σοφοκλέους κ.λπ., παρουσιάζουν σαφώς βελτιωμένη εικόνα λόγω της συνεχούς παρουσίας ανδρών της ΕΛ.ΑΣ. Αξιόλογες είναι και οι επιδόσεις της Ασφάλειας η οποία, μέσα σε λίγες μέρες, έχει πραγματοποιήσει σειρά συλλήψεων κακοποιών που είχαν ως ορμητήριο το ιστορικό κέντρο.

Οπως σημειώνουν ωστόσο στελέχη του δήμου, στην επανακατάληψη του δημόσιου χώρου της Αθήνας από το έγκλημα και την παρακμή συμβάλλει και η οικονομική κρίση. Ολο και περισσότεροι πολίτες επιλέγουν τα πάρκα, τις αλάνες και τα παγκάκια ως τόπους συνάντησης και αναψυχής λόγω οικονομικής στενότητας. «Ο κόσμος κατεβαίνει πλέον με το σάντουίτς του και κάθεται στο παγκάκι με την παρέα του, αντί να κλειστεί με τις ώρες σε κάποιο κατάστημα αποφεύγοντας την οποιαδήποτε επαφή με τον δημόσιο χώρο. Αυτό, σε συνδυασμό με τις κατάλληλες πολεοδομικές παρεμβάσεις σε υποβαθμισμένες περιοχές, μπορεί να συμβάλει στη λύση του προβλήματος του κέντρου», επισημαίνει η Τασία Λαγουδάκη, υπεύθυνη της Μονάδας Υποστήριξης Αξιολόγησης του Δήμου Αθηναίων. «Κάνουμε πεζοδρομήσεις και βάζουμε φωτισμός στα σημεία όπου υπάρχει πρόβλημα και προσπαθούμε να «περικυκλώσουμε» την προβληματική περιοχή μεταφέροντας τις δικές μας υπηρεσίες, όπως τη δημοτική αστυνομία, τις κοινωνικές μονάδες, το νέο ιστορικό αρχείο του δήμου κ.ά.», τονίζει.

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, 04/08/2010

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου