Σάββατο, 11 Σεπτεμβρίου 2010

Κοινές δράσεις για ενίσχυση της εξωστρέφειας

Συνεργασία του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος με την Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου

Της Μπέττυς Κυριακίδου

Κοινές δράσεις για την προώθηση της ελληνικής παραγωγής και την υποκατάσταση των εισαγωγών από ελληνικά προϊόντα αποφάσισαν χθες, στο πλαίσιο σύσκεψης, ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος (ΣΕΒΕ) και η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ).

“Στόχος μας είναι η σύσφιξη των σχέσεων μεταξύ εξαγωγέων και εμπόρων, ώστε να μετατρέψουμε την ελληνική οικονομία από βαθιά εισαγωγική, που δεν πιστεύει στον εαυτό της, σε οικονομία εξωστρεφή, με αυτοπεποίθηση”, σημείωσε ο πρόεδρος του ΣΕΒΕ Δημήτρης Λακασάς.

Μεταξύ των στόχων που έχουν θέσει οι δύο φορείς είναι η πάταξη του παραεμπορίου και ο έλεγχος της αγοράς, καθώς και η δημιουργία συστάδων επιχειρήσεων τόσο εμπορικών όσο και παραγωγικών στο εξωτερικό, με έμφαση στα Βαλκάνια, προκειμένου να συμβάλλουν στην εξωστρέφεια της ελληνικής παραγωγής, αντισταθμίζοντας τις απώλειες από τη μείωση της ελληνικής κατανάλωσης. Εξάλλου, θέση των δύο φορέων είναι να διατηρηθεί ο ελληνικός νηογνώμονας και να απορροφηθεί από την Επιθεώρηση Ελληνικών Πλοίων.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Βασίλης Κορκίδης ανέφερε ότι θα πρέπει να προστατευτεί η μικρομεσαία ελληνική επιχείρηση από τον αφελληνισμό και τον αφανισμό που επιχειρείται από τις πολυεθνικές εταιρείες. “Η συνεργασία εμπορίου και παραγωγής μπορεί να αποτελέσει σωσίβιο στην κρίση”, υπογράμμισε.
Αναφερόμενος στις συνέπειες που είχε η κρίση στις εμπορικές επιχειρήσεις, σημείωσε ότι το εμπόριο είναι πολύ σκληρό για να πεθάνει.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, 11/9

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου