Τετάρτη 15 Σεπτεμβρίου 2010

Ο «Λεπέν του πολυπολιτισμού»

Το φως της δημοσιότητος είδαν προ μερικών ημερών τα κείμενα της αλληλογραφίας Καρατζαφέρη - Κακλαμάνη, με αντικείμενο την επίτευξη προγραμματικής (;) συμφωνίας μεταξύ των δύο ανδρών για στήριξη του Νικήτα Κακλαμάνη στην υποψηφιότητά του για ανανέωση της θητείας του ως δήμαρχος Αθηναίων.

Η ατζέντα Καρατζαφέρη
Στην πρώτη επιστολή (30/6), ο Γιώργος Καρατζαφέρης με πολύ φιλικό ύφος αναγνωρίζει «τον αγώνα που δίδει για την Αθήνα αυτό το χρονικό διάστημα» ο νυν δήμαρχος και ονοματίζει ως τα σημαντικότερα προβλήματα της πόλεως την μετανάστευση, την γκετοποίηση, το παρεμπόριο, τις πορείες και διαδηλώσεις και την αύξηση της παραβατικότητας και εγκληματικότητας. Δίνοντας δε το στίγμα του εξ' αρχής, επισημαίνει ότι «η τυχόν επί πλέον ανοχή θα εκληφθεί ως συνενοχή». Πιο συγκεκριμένα, ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ. ζήτησε από τον δήμαρχο την δέσμευσή του για δέκα σημεία, τα οποία είναι:

1. Πληρέστερη αστυνόμευση και πίεση προς την κεντρική διοίκηση.
2. Απεγκλώβιση των καταστηματαρχών από την μάστιγα του παρεμπορίου.
3. Μετακίνηση του ΟΚΑΝΑ και μάχη κατά των ναρκωτικών.
4. Απελευθέρωση κτηρίων από καταληψίες.
5. Οικιστικές αναπλάσεις.
6. Ανάδειξη των προβλημάτων που δημιουργούν οι διαδηλώσεις.
7. Τέλος στις αυθαιρεσίες.
8. Ριζική αντιμετώπιση του «Κράτους των Εξαρχείων».
9. Αποτελεσματικές πρωτοβουλίες για την εξάλειψη του προβλήματος των λαθρομεταναστών στα φανάρια.
10. Την μη συμμετοχή «νομιμοποιημένων» μεταναστών στο ψηφοδέλτιό του.

Ασαφής απάντηση
Απαντώντας μετά από μία εβδομάδα (7/7) ο δήμαρχος Αθηναίων υπεραμύνεται του «ακροδεξιού» του προφίλ, επικαλούμενος τον χαρακτηρισμό στο παρελθόν από τον τύπο ως «ο Λεπέν της Ελλάδος». Δεν προβαίνει σε καμμία απολύτως δέσμευση, προφασιζόμενος ότι για τον κύριο κορμό των θέσεων του προέδρου του ΛΑ.Ο.Σ. έχει ήδη τοποθετηθεί υπέρ στο παρελθόν και πετώντας το μπαλάκι τις περισσότερες φορές στην κυβέρνηση. Μ' άλλα λόγια, αν ήθελε κανείς να συνοψίσει τα γραφόμενα του δημάρχου θα μπορούσε κανείς να πει ότι κατ' ιδίαν θα έλεγε στον Γιώργο Καρατζαφέρη: «Φίλε Γιώργο, αφού με ξέρεις. Με έχουν κατηγορήσει ότι είμαι δικός σας. Συμφωνώ μ' αυτά που λες, όμως για τα περισσότερα δεν έχω αρμοδιότητα, αφού εξαρτώνται από την κυβέρνηση». Αποδίδοντας όμως στην καθομιλούμενη την φιλική απάντηση του κ. Κακλαμάνη, δεν θα πρέπει να παραλείψει κανείς το κλείσιμο της επιστολής, το οποίο είναι και το «κλου»: «...η προσωπική μας φιλία, τουλάχιστον σε ό,τι με αφορά, δεν πρόκειται να αλλάξει από ενδεχόμενη αλλαγή στη δική σου ξεκάθαρη μέχρι στιγμής στήριξη της υποψηφιότητάς μου. Δεν επιθυμώ η στήριξή σου στο πρόσωπό μου, να γίνει αιτία του οποιουδήποτε εσωκομματικού σου προβλήματος.» Μ' άλλα λόγια: «Φίλε Γιώργο, κι αν δεν με στηρίξεις δεν πειράζει. Αν είναι να έχεις κρεβατομουρμούρα, άστο καλύτερα.»

Πέτυχε αυτό που ήθελε
Μ' αυτό και μόνο, ο Νικήτας Κακλαμάνης κέρδισε την στήριξη του Γιώργου Καρατζαφέρη, ο οποίος δεν θα ήθελε να σε καμμία περίπτωση να φανεί ότι ενδίδει στις όποιες γκρίνιες εισπράττει εντός των τειχών του κόμματός του. Κι απ' ό,τι φαίνεται, ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ. ενοχλήθηκε αρκετά από τους υπαινιγμούς Κακλαμάνη, αφού στο καπάκι, την αμέσως επόμενη ημέρα (8/7) αποστέλλει δεύτερη επιστολή, γράφοντας: «Τα βιαστικά συμπεράσματα ενίοτε διολισθαίνουν και μπορούν να εκληφθούν περίπου ως εκβιαστικά. Προϊόντος του χρόνου θα αποσαφηνισθεί η αναγκαιότητα της αλληλογραφίας μας.» Μ' άλλα λόγια: «Έτσι είσαι Νικήτα; Ωραία. Κάτσε τώρα όλο το καλοκαίρι σ' αναμμένα κάρβουνα και τα λέμε από Σεπτέμβρη.»

Πολυπολιτισμός χωρίς μετανάστες
Το καλοκαίρι πέρασε και πιθανότατα ο δήμαρχος να ήταν όντως σ' αναμμένα κάρβουνα, καθώς καθ' όλη την διάρκεια του θέρους η πιθανότητα στηρίξεως ανεξάρτητης υποψηφιότητας από το ΛΑ.Ο.Σ. φάνταζε εξίσου μεγάλη. Η ιστορία βέβαια, άλλο θα γράψει, αφού ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ. θα στηρίξει τον προκλητικό Νικήτα Κακλαμάνη, με την ελπίδα απλά ότι θα δικαιώσει τον χαρακτηρισμό του «Λεπέν της Ελλάδος». Σε ανακοίνωση μάλιστα που εξέδωσε την Πέμπτη, προτείνει ως υποψήφιους δημοτικούς συμβούλους, την Βάσω Τσαμπιέρη, τον Δημήτρη Κωνσταντάρα, τον Γιώργο Μαργέτη, τον Θεόδωρο Ρουμπάνη και τον Απόστολο Μπαμίχα. Εύλογα, γεννάται το ερώτημα, πώς ο «Λεπέν της Ελλάδος» θα καταπολεμήσει τα γκέτο, την εγκληματικότητα και το παρεμπόριο, όταν στην επίσημη ιστοσελίδα του Δήμου Αθηναίων, διακηρύσσει το όραμά του για μία πολυπολιτισμική Αθήνα. Πώς θα επιτευχθεί ο εκσυγχρονισμός και η ανάπλαση της πόλεως, όταν ο δήμαρχος αποτελεί δεκανίκι της κυβέρνησης και της Αλ Σάλεχ, στα σχέδια για πολυπολιτισμικά παζάρια και αύξηση των οίκων ανοχής; Και μπορεί ο δήμαρχος να επικρίνει δημοσίως την ατζέντα του Σπύρου Βούγια, όμως το πόρισμα που θα κληθεί πλέον να διαμορφώσει σε νομοσχέδιο ο νέος υπουργός ΠΡΟ.ΠΟ., Χρήστος Παπουτσής, έχει συνυπογραφεί από αντιδημάρχους και δημοτικούς συμβούλους, μέλη της παρατάξεώς του. Ως εκ τούτου, μόνον αμφίβολες μπορούν να κρίνονται οι όποιες δεσμεύσεις του Νικήτα Κακλαμάνη. Αυτό δεν χρειάζεται ιδιαίτερα πολιτικά ένστικτα για να γίνει αντιληπτό, καθώς μεγάλη μερίδα εκείνων που στις τελευταίες δημοτικές εκλογές είχαν δείξει την εμπιστοσύνη τους στον Νικήτα Κακλαμάνη, αναζητούν εναλλακτικές λύσεις. Ιδιαίτερα αποφασισμένοι να μαυρίσουν τον δήμαρχο είναι οι έμποροι. Όσο και αν στις επιστολές του ο Νικήτας Κακλαμάνης μιλά για συνεργασίες με τον Εμπορικό Σύλλογο Αθηνών και για αποτελεσματική δράση απέναντι στο πρόβλημα του παρεμπορίου, η αλήθεια είναι διαφορετική. Από την ημέρα που ανέλαβε τα καθήκοντά του χρειάστηκε να περάσουν χρόνια μέχρι να αξιωθεί να δεχθεί στο γραφείο του την ηγεσία του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών. Ειδικότερα εις ό,τι αφορά το πρόβλημα του παρεμπορίου, μονίμως ο δήμαρχος τους έκανε «πάσα» στον αντιδήμαρχο και εκείνος με την σειρά του «σέντρα» στον εκάστοτε υπουργό δημοσίας τάξεως, ο οποίος με βάση τον υπάρχοντα νόμο απεποιείτο των ευθυνών του.

Ο απολογισμός
Οι εικόνες της επί Κακλαμάνη Αθήνας έχουν καταγραφεί ως οι θλιβερότητες στην σύγχρονη ιστορία αυτής της πόλεως, ενώ χαρακτηριστική είναι η απόλυτη αποτυχία του στο να εξαργυρώσει την ολυμπιακή επένδυση σε τουρισμό και εμπορική ανάκαμψη. Η πόλη αποτελεί απαγορευτικό προορισμό για τους τουρίστες, αφού είναι βρώμικη, αφιλόξενη, άναρχη και εντελώς αλλοτριωμένη - τουλάχιστον πολιτισμικά. Το παρεμπόριο οργιάζει, η αυθαιρεσία ξεκινά από την πόρτα του δημαρχιακού μεγάρου, ενώ οι όποιες ενέργειες για αντιμετώπιση όλων αυτών των προβλημάτων ξεκίνησαν μετά από δραστικές κινητοποιήσεις κατοίκων και μόνον εν' όψει των εκλογών τους τελευταίους μήνες. Οι όποιες πιέσεις του κ. Κακλαμάνη προς την «Κεντρική Διοίκηση», στην οποία φορτώνει όλα τα προβλήματα των Αθηνών περιορίζονται σε δημόσιες δηλώσεις. Το 2006 ο κ. Κακλαμάνης παρέλαβε μια πόλη με πολλά προβλήματα μεν, αλλά ανακαινισμένη και αρκετά βελτιωμένη λόγω τεραστίων ποσών που κατασπαταλήθηκαν εν όψει της Ολυμπιάδος. Στα τέσσερα χρόνια της θητείας του δεν έδωσε το παραμικρό δείγμα ανταποδοτικότητος στα βαριά δημοτικά τέλη που εισέπραττε αφειδώς από τους δοκιμαζόμενους Αθηναίους, ενώ παραδίδει μια πόλη χρεοκοπημένη, εγκαταλελειμμένη και παραδομένη στο έλεος των λαθρομεταναστών και του εγκλήματος. Για τους Νεοδημοκράτες που σκέπτονται να σεβαστούν το χρίσμα που του έχει δοθεί από τον πάλαι ποτέ φίλο του, Αντώνη Σαμαρά, να υπενθυμίσουμε με πόση ιδιοτέλεια και καιροσκοπισμό αντιμετώπισε το ζήτημα της εκλογής νέου προέδρου στην Νέα Δημοκρατία. Αυτό και μόνο είναι ενδεικτικό του πολιτικού ανδρός. Εναλλακτικές άλλωστε υπάρχουν.


Παναγιώτης Δούμας

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΚΟΣΜΟΣ, 15/9/2010

1 σχόλιο:

  1. μπραβο κ.δουμα
    ας ελπισουμε οτι οι αθηναιοι(που<>και πεθαινουν)καθε μερα στην εφιαλτικοτερη πολη του κοσμου ,θα κανουν την σωστη επιλογη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή