Πέμπτη 2 Δεκεμβρίου 2010

Παρέμβαση ΕΛΑΣ, ΣΔΟΕ και Εισαγγελίας ζητά ο Ρόβλιας για το παρεμπόριο

ο Υφυπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, κ. Ρόβλιας


Τη σύμπραξη ΕΛΑΣ, ΣΔΟΕ και Εισαγγελίας ζήτησε ο Υφυπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, κ. Ντίνος Ρόβλιας, με έγγραφό του, που απηύθυνε προς τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, κ. Χρήστο Παπουτσή, προς τον Ειδικό Γραμματέα του ΣΔΟΕ κ. Ιωάννη Καπελέρη και προς τους Προϊσταμένους των Εισαγγελιών Πρωτοδικών Πειραιά και Θεσσαλονίκης, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το παράνομο εμπόριο οπωροκηπευτικών προϊόντων που λαμβάνει χώρα γύρω από τις Κεντρικές Αγορές Αθηνών (Ρέντη) και Θεσσαλονίκης, ακόμα και τις βραδινές ώρες.

Σύμφωνα με τις καταγγελίες που έφτασαν στον Υφυπουργό κ. Ντίνο Ρόβλια, και τις οποίες χαρακτηρίζει ως ιδιαίτερα σοβαρές, μεγάλες ποσότητες οπωροκηπευτικών διακινούνται παρανόμως στις πιο πάνω περιοχές, τις περισσότερες φορές μάλιστα χωρίς παραστατικά.

Η παραβατική αυτή συμπεριφορά ζημιώνει τόσο το κράτος, όσο και τις νόμιμες επιχειρήσεις του κλάδου. Όπως έχει επανειλημμένα δηλώσει ο κ. Ρόβλιας, η παρανομία θα αντιμετωπιστεί και το παραεμπόριο θα καταπολεμηθεί σε όλα τα επίπεδά του.

ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ

Παρασκευή 26 Νοεμβρίου 2010

Παραεμπόριο, οι καταναλωτικές Μαϊμουδιές μας και η συμβολή μας στην Κρίση και την ανεργία

του Μανώλη Γ. Ψαρουδάκη, Πρόεδρου Εμπορικού Συλλόγου Ρεθύμνου

Δεν είναι η πρώτη φορά που αναφέρομαι στο θέμα του παρεμπόριου, στην συνδικαλιστική ατζέντα και του Ρεθύμνου υπήρχε από όταν παρέλαβα τις σημειώσεις 15 χρόνια πριν και το συναντάμε ακόμα όχι ίδιο αλλά μεγαλύτερο δυστυχώς με όλες τις παρενέργειες του στην Ελληνική κοινωνία και οικονομία.

Θα προσπαθήσω με στοιχεία και αριθμούς να περιγράψω αυτή την κατάσταση και να προτείνω λύση.

Τετάρτη 24 Νοεμβρίου 2010

Πακιστανοί παράνομοι μικροπωλητές απειλούν καταστηματάρχες...

Δεν πάει άλλο...!

Ξεφεύγει η κατάσταση με τους παράνομους αλλοδαπούς μικροπωλητές στον Πειραιά οι οποίοι έχουν αποθρασυνθεί με την ανοχή του ελληνικού κράτους.Μετά την κατακόρυφη πτώση του τζίρου τους λόγω του ανεξέλεγκτου παραεμπορίου αλλά και της οικονομικής κρίσης που βιώνουν, οι Ελληνες έμποροι έχουν να αντιμετωπίσουν και τις απειλές των λαθρομεταναστών που κάνουν χρυσές δουλειές έξω από τα καταστήματά τους πουλώντας παράνομα εμπορεύματα.

Συγκεκριμένα, την Τετάρτη 18 Νοεμβρίου, ομάδα Πακιστανών εκτόξευσε απειλές κατά Ελλήνων καταστηματαρχών στην οδό Ναυαρίνου, με αφορμή τη σύλληψη ομοεθνή τους για παραεμπόριο. Μετά από καταγγελίες των εμπόρων επί της οδού Ναυαρίνου για την παρουσία παράνομων μικροπωλητών πέριξ του Ηλεκτρικού Σταθμού του Πειραιά, αστυνομικοί συνέλαβαν τον Πακιστανό ο οποίος πωλούσε cd - μαϊμού.

Κυριακή 14 Νοεμβρίου 2010

Η Αθηναϊκή Τριλογία κατέστη ρυπαρό παζάρι...



Σε καθεστώς απολύτου ευτελισμού βρίσκονται κορυφαία εμβληματικά κτίρια των Αθηνών, όπως το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο στην οδό Πατησίων και τα τρία κτίρια της Αθηναϊκής Τριλογίας (Βαλλιάνειος Βιβλιοθήκη, Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο και Σιναία Ακαδημία) στην Πανεπιστημίου (φωτογραφία). Το υπαίθριο παρεμπόριο ανθεί, στο Μουσείο μάλιστα παράλληλα με το εμπόριο ναρκωτικών. Κανένα σημάδι ότι η κατάσταση μπορεί να αλλάξει σύντομα.

Παρασκευή 12 Νοεμβρίου 2010

Δεσμεύσεις για ΦΠΑ, παρεμπόριο και προμήθειες

Μαιρη Λεμπεση

Θετικό ήταν το κλίμα στη συνάντηση του προεδρείου του Συνδέσμου Ελλήνων Βιομηχάνων Κλωστοϋφαντουργών (ΣΕΒΚ) με τον υφυπουργό Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, κ. Ντίνο Ρόβλια. Οι εκπρόσωποι του ΣΕΒΚ απέσπασαν την υπόσχεση ότι θα υπάρξει μέριμνα για τα ζητήματα που τους απασχολούν και συγκεκριμένα το παρεμπόριο, τις καθυστερήσεις της επιστροφής του ΦΠΑ και τις κρατικές προμήθειες των Ενόπλων Δυνάμεων. Οπως επεσήμανε στην «Κ» ο πρόεδρος του ΣΕΒΚ, κ. Ελ. Κούρταλης, θα υπάρξει και νέα συνάντηση μεταξύ των δύο πλευρών σύντομα, σχετικά με το τι μέλλει γενέσθαι σε καθένα από αυτά τα ζητήματα. Παράλληλα, ο ΣΕΒΚ θα έχει συνάντηση και με τον πρόεδρο της Εθνικής Τράπεζας, κ. Β. Ράπανο, προκειμένου να συζητηθεί το θέμα της χρηματοδότησης των επιχειρήσεων για την αγορά βάμβακος. Σημειώνεται ότι η τιμή του έχει αυξηθεί σχεδόν 150% στο διάστημα ενός έτους.

Στη συνάντηση με τον κ. Ρόβλια αρχικά συζητήθηκε η εφαρμογή πλαισίου ελέγχου της αγοράς για τον έλεγχο του παρεμπορίου, ενώ στο θέμα των κρατικών προμηθειών, ο κ. Κούρταλης σημείωσε ότι το ποσό που αναλώνουν οι Ενοπλες Δυνάμεις και ο ευρύτερος δημόσιος τομέας σε προϊόντα ένδυσης και κλωστοϋφαντουργίας ανέρχεται σε περίπου 80 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι θα ήταν χρήσιμο αυτό το ποσό να παρέμενε σε ελληνικά χέρια, ειδικά στην παρούσα οικονομική συγκυρία, κατά το πρότυπο κι άλλων ευρωπαϊκών χωρών. Προς αυτήν την κατεύθυνση θα ήταν χρήσιμη η τροποποίηση του ν. 118/07, η απλοποίηση των γραφειοκρατικών διαδικασιών αλλά και η συντόμευση των διαδικασιών κατακύρωσης των διαγωνισμών. Τέλος, στο θέμα της επιστροφής του ΦΠΑ, ο ΣΕΒΚ επεσήμανε ότι καθώς ο κλάδος είναι εξωστρεφής, εξάγοντας το 70% της παραγωγής του, οι επιχειρήσεις δεν έχουν τη δυνατότητα συμψηφισμού με αντίστοιχες εισπράξεις από τις πωλήσεις στο εξωτερικό. Για τον λόγο αυτό, είναι κρίσιμο η καταβολή του οφειλόμενου ΦΠΑ για τις επιχειρήσεις αυτές να είναι άμεση.

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, 12/11

Κυριακή 10 Οκτωβρίου 2010

Στο σκαμνί καθίζει τον Κακλαμάνη το «ΠΑΡΕΜΠΟΡΙΟ STOP!»

Γιώργος Ρεκατσίνας, Παναγιώτης Καπράλος, Γιάννης Γιαννάκενας, Δημήτρης Ζαφειρόπουλος, Γιάννης Ζωγράφος, Παναγιώτης Δούμας και Γιάννης Βαρελόγιαννης. Οι μηνυτές του Δημάρχου Αθηναίων δικαιώνονται. Μαζί τους και το σύνολο των επιχειρηματιών και κατοίκων της Αθήνας, που βλέπουν την πόλη τους καθημερινά να μετατρέπεται σε ένα απέραντο τριτοκοσμικό παζάρι.
«Μάταιη» είχαν χαρακτηρίσει την προσπάθεια της ομάδας «Παρεμπόριο Stop», για ανάδειξη του προβλήματος αλλά και των υπαιτίων της απαράδεκτης κατάστασης που επικρατεί με τους παράνομους μικροπωλητές στην Αθήνα, κάποιοι, στο ξεκίνημά της.

Ως Κασσάνδρες, είχαν «προβλέψει» πως η απόφαση λίγων απογοητευμένων από την αναλγησία της Πολιτείας εμπόρων, δεν θα ήταν ικανή να ωθήσει το σύστημα να αναλάβει δραστικά μέτρα για την αντιμετώπιση του ζητήματος- με τα μέσα που όχι εμείς, αλλά ο νόμος επιτάσσει!

Ευτυχώς, οι γνώμες των πιο αισιόδοξων, το αυστηρό νομοθετικό πλαίσιο και η ανεξαρτησία της ανώτατης βαθμίδας της Ελληνικής Δικαιοσύνης, όπως εκφράζεται από την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, ήταν αρκετά ώστε να αντιπαλέψουν το «σύστημα» που προσωποποιείται στις θεραπαινίδες της «τέταρτης εξουσίας» που έχουν εδώ και καιρό αναλάβει εργολαβικά την εκπροσώπηση του «αντιρατσισμού» και της αναρχολαγνείας, μέσω των ΜΜΕ.

Μήπως άκουσε κανείς σας για την εξέλιξη της υπόθεσης; Μήπως ασχολήθηκαν με την πορεία της μηνυτήριας αναφοράς που για πρώτη φορά στα δικαστικά χρονικά, στρέφεται με επαρκές νομικό οπλοστάσιο κατά των θεσμών της τοπικής αυτοδιοίκησης και της ηγεσίας της ΕΛ.ΑΣ. ταυτοχρόνως, για παράβαση καθήκοντος;

Δεδομένου ότι τέτοιες κινήσεις πολιτών ή επαγγελματικών κατηγοριών αναφέρονται στα ΜΜΕ μόνο για να αποτελέσουν αφορμή δυσμενών σχολίων κατά των μηνυτών (με τους γνωστούς χαρακτηρισμούς περί «ξενοφοβίας» κλπ κλπ) και μόνο για την προβολή κάποιων επαγγελματιών «προοδευτικών», είναι λογικό ότι δεν έχει γίνει καμία απολύτως μνεία περί της υπόθεσης.

Αξίζει λοιπόν να αναφέρουμε, ότι με εντολή του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, ο αρμόδιος Εισαγγελέας Πλημμελειοδικών διεξάγει ήδη προκαταρκτική εξέταση για την διαπίστωση της τέλεσης των καταγγελλομένων αδικημάτων, μέσω του 20ου Πταισματοδίκη Αθηνών, στα χέρια του οποίου βρίσκεται η υπόθεση από 13/7/2010. Ήδη οι μάρτυρες μηνυτές, έχουν κληθεί και κατέθεσαν στοιχεία ενώπιον του προανακριτή, στις 7 και 8 Οκτωβρίου, προσκομίζοντας τις αποδείξεις εκείνες που στοιχειοθετούν την άσκηση της δίωξης κατά των υπαιτίων θεσμικών φορέων. Τα στοιχεία ως γνωστόν είναι επαρκέστατα, οι ευθύνες αυτονόητες και επομένως η έκβαση της υπόθεσης προμηνύεται θετική.

Δεν επιχαίρουμε- το αντίθετο- που τα πρόσωπα που εκφράζουν θεσμικά τους φορείς κατά των οποίων στρέφονται οι έμποροι, θα υποστούν τη δικαστική βάσανο. Και αυτό, όχι γιατί λυπόμαστε που θα ταλαιπωρηθούν, αλλά γιατί στην πραγματική Δημοκρατία, οι πραγματικοί ηγέτες προτιμούν να λογοδοτούν στο λαό και όχι στα Δικαστήρια...

Γιάννης Ζωγράφος Δικηγόρος- ΜΔΕ Ποινικού Δικαίου Επιστ. Συνεργάτης στη Βουλή των Ελλήνων

Τετάρτη 22 Σεπτεμβρίου 2010

Δεν αντέχουμε άλλο

Εκδήλωση διαμαρτυρίας στο Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Πειραιώς διοργανώνει σήμερα το απόγευμα η Ομοσπονδία Εμπορικών Συλλόγων Αττικής επ’ αφορμή της ημέρας του «Ελληνικού Εμπορίου».

«Η καθιέρωση της 22 Σεπτεμβρίου ως 'Ημέρα Ελληνικού Εμπορίου' μας δίνει την ευκαιρία, αντί εορτασμού, να εκδηλώσουμε την αντίδραση και την αγωνία μας στην συνεχιζόμενη τακτική αποδυνάμωσης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που βρίσκονται πλέον στα όρια της αντοχής τους με κίνδυνο επιβίωσης τους» αναφέρει στην ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία.

Η ανακοίνωση κλείνει με την φράση «Το μήνυμα είναι ένα: ‘ΔΕΝ ΑΝΤΕΧΟΥΜΕ ΑΛΛΟ’».

Η εκδήλωση στο FACEBOOK

Τετάρτη 15 Σεπτεμβρίου 2010

Ο «Λεπέν του πολυπολιτισμού»

Το φως της δημοσιότητος είδαν προ μερικών ημερών τα κείμενα της αλληλογραφίας Καρατζαφέρη - Κακλαμάνη, με αντικείμενο την επίτευξη προγραμματικής (;) συμφωνίας μεταξύ των δύο ανδρών για στήριξη του Νικήτα Κακλαμάνη στην υποψηφιότητά του για ανανέωση της θητείας του ως δήμαρχος Αθηναίων.

Η ατζέντα Καρατζαφέρη
Στην πρώτη επιστολή (30/6), ο Γιώργος Καρατζαφέρης με πολύ φιλικό ύφος αναγνωρίζει «τον αγώνα που δίδει για την Αθήνα αυτό το χρονικό διάστημα» ο νυν δήμαρχος και ονοματίζει ως τα σημαντικότερα προβλήματα της πόλεως την μετανάστευση, την γκετοποίηση, το παρεμπόριο, τις πορείες και διαδηλώσεις και την αύξηση της παραβατικότητας και εγκληματικότητας. Δίνοντας δε το στίγμα του εξ' αρχής, επισημαίνει ότι «η τυχόν επί πλέον ανοχή θα εκληφθεί ως συνενοχή». Πιο συγκεκριμένα, ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ. ζήτησε από τον δήμαρχο την δέσμευσή του για δέκα σημεία, τα οποία είναι:

Κυριακή 12 Σεπτεμβρίου 2010

Απαντήσεις στην καθημερινότητά μας


Οι υποψήφιοι δήμαρχοι σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη μιλούν για κυκλοφοριακό, παρεμπόριο, καθαριότητα, ζητιάνους, αδέσποτα

Του Παναγη Γαλιατσατου

Κυκλοφοριακό και πάρκινγκ, δημοτικές επιχειρήσεις, ζητιάνοι και αδέσποτα, παρεμπόριο και καθαριότητα. Το πλέγμα των προβλημάτων είναι κοινό στις μεγάλες ελληνικές πόλεις και ιδιαίτερα στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη.

Η «Κ» απευθύνθηκε στους υποψήφιους δημάρχους που στηρίζουν τα κόμματα εξουσίας στις δύο μεγαλουπόλεις, θέτoντάς τους το συγκεκριμένο πλαίσιο προβλημάτων με τις ίδιες ερωτήσεις. Η αφετηρία ήταν ευθύς εξαρχής άνιση. Ο Ν. Κακλαμάνης είναι ο δήμαρχος που διεκδικεί την επανεκλογή του, ενώ οι άλλοι τρεις διεκδικούν το θώκο.

Σε ό,τι αφορά το κυκλοφοριακό και το πρόβλημα του πάρκινγκ, είναι σαφές ότι οι κ. Καμίνης και Μπουτάρης προσανατολίζονται σε περιορισμό της αυτοκίνησης. Τόσο ο κ. Κακλαμάνης, όσο και ο κ. Γκιουλέκας τάσσονται εναντίον του περιορισμού των υπαλλήλων στις δημοτικές επιχειρήσεις. Ο κ. Γκιουλέκας διαβεβαιώνει ότι «δεν θα απολυθεί προσωπικό», ενώ ο κ. Κακλαμάνης τονίζει «πως δεν είναι στο πνεύμα της “ουσιαστικής κυβέρνησης” της Ελλάδας, δηλαδή της τρόικας». Ο δήμαρχος τονίζει ότι υπάρχει φτώχεια και ανεργία και ζητεί με έμφαση στο σημείο αυτό τις θέσεις του κ. Καμίνη. Εκείνος πάλι από την πείρα του ως Συνήγορος του Πολίτη, προτείνει προσέγγιση του ζητήματος με βάση τις ανάγκες που πρέπει να καλύψει μια δημοτική επιχείρηση.

Σε ό,τι αφορά την επαιτεία και τα αδέσποτα, ο δήμαρχος δηλώνει περήφανος και για το κοινωνικό δίχτυ προστασίας και για τα προγράμματα του δήμου για τα αδέσποτα. Ο κ. Καμίνης προαναγγέλλει άσκηση αρμοδιοτήτων και εφαρμογή του νόμου, γιατί «ο νόμος υπάρχει για να εφαρμόζεται», ενώ σε ό,τι αφορά τα αδέσποτα, θα υπάρξει συνεργασία με τις φιλοζωικές οργανώσεις. Το ίδιο θέλει και ο κ. Γκιουλέκας, ο οποίος προαναγγέλλει εντατικούς ελέγχους και ενεργοποίηση των κοινωνικών υπηρεσιών σε ό,τι αφορά την επαιτεία. Να ξεκαθαρίσουμε ότι «οι άνθρωποι που εξωθούνται στην αθλιότητα αλλά και τα αδέσποτα, δεν αποτελούν ρύπους προς απορρύπανση», τονίζει ο κ. Μπουτάρης.

Σε ό,τι αφορά το παρεμπόριο, ο κ. Κακλαμάνης επισημαίνει πως με δική του πρωτοβουλία λειτουργούν μεικτά κλιμάκια ελέγχου. Για τον κ. Καμίνη, το πρόβλημα δεν λύνεται με επιχειρήσεις «σκούπα». Απαράδεκτο φαινόμενο που δεν μπορεί να συνεχιστεί το χαρακτηρίζει ο κ. Γκιουλέκας, όμως ο κ. Μπουτάρης επισημαίνει πως καλύπτει ανάγκες στη δεδομένη οικονομική συγκυρία και ότι προσανατολίζεται στη δημιουργία νόμιμων φθηνών αγορών.

Σε ό,τι αφορά την καθαριότητα, ο κ. Κακλαμάνης υποστηρίζει ότι επί των ημερών του η κατάσταση έγινε καλύτερη, ενώ ο κ. Καμίνης επισημαίνει πως η καθαριότητα αποτελεί προϋπόθεση για την αισθητική αναβάθμιση της πόλης.

Οι ερωτήσεις
  1. Το κυκλοφοριακό, οι ώρες που χάνονται στην κίνηση, είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα της καθημερινότητας του πολίτη. Η έλλειψη πάρκινγκ είναι ένα άλλο μεγάλο πρόβλημα. Μπορείτε, αν εκλεγείτε, να κάνετε κάτι για το κυκλοφοριακό και τι; Τι σχεδιάζετε για το πρόβλημα του πάρκινγκ;
  2. Οι δημοτικές επιχειρήσεις έχουν πλεόνασμα προσωπικού και δεν έχουν διακριθεί για τις υπηρεσίες που προσφέρουν. Συνήθως είναι υπέρογκα ελλειμματικές. Πώς θα τις κάνετε πιο αποτελεσματικές και πιο προσοδοφόρες; Θα κλείσετε κάποιες ή θα μειώσετε το προσωπικό αν δεν γίνεται αλλιώς;
  3. Ανήκουν και τα δύο στην εικόνα των μεγαλουπόλεων στη χώρα μας: Ζητιάνοι και μικροπωλητές στα φανάρια, αδέσποτα σκυλιά στους δρόμους και στις πλατείες. Μπορείτε να ελέγξετε τις διασταυρώσεις, ώστε να μην παρενοχλούνται οι πολίτες; Τι σχέδιο έχετε για τα αδέσποτα σκυλιά;
  4. Οι εμπορικές επιχειρήσεις πληρώνουν δημοτικά τέλη, το παρεμπόριο όχι. Το παρεμπόριο ανθεί όμως στους δρόμους, ακόμα και τους πιο εμπορικούς, στα όρια της δημοτικής σας επικράτειας. Δεν είναι άδικο αυτό; Και τι σκοπεύετε να κάνετε;
  5. Παρά το μεσογειακό φώς, οι ελληνικές πόλεις εμφανίζουν μια γκρίζα εικόνα, που ώς ένα βαθμό οφείλεται στην ελλιπή καθαριότητα. Οι πολίτες δεν είναι ικανοποιημένοι με την κατάσταση. Τι δυνατότητες έχετε να τη βελτιώσετε; Και τι σχεδιάζετε;

Εξαφανίστηκε και το παρεμπόριο λόγω ΔΕΘ;

Περνώντας σήμερα το μεσημέρι από την οδό Τσιμισκή στο κέντρο της Θεσσαλονίκης (και συγκεκριμένα στο ύψος της Αριστοτέλους) πρόσεξα ότι...  όλοι οι παράνομοι πλανόδιοι πωλητές, που κάθε μέρα καταλαμβάνουν το μισό πεζοδρόμιο με τα σεντόνια τους και με τα προϊόντα τους επάνω σε αυτά, έλειπαν!!! Υποψιάζομαι ότι τους απομάκρυναν λόγω ΔΕΘ. Για να μην αντικρίσει η... πολιτική ηγεσία (λέμε τώρα) της χώρας που κουβαλήθηκε στην πόλη μας για τη ΔΕΘ αυτή τη! ν κατάντια! Υποθέτω βέβαια ότι από την ερχόμενη εβδομάδα το παρεμπόριο θα βρίσκεται πάλι εκεί!

Έτσι έχουν λοιπόν τα πράγματα: Η Εταιρία Προστασίας των Πολιτικών (Ελληνική Αστυνομία για τον κόσμο) φρόντισε μέσα σε 24 ώρες και εξαφάνισε το... Παρεμπόριο από το κέντρο της Θεσσαλονίκης! Το κατάφερε! Τοοοόσο καιρό που φωνάζουν οι επαγγελματίες της περιοχής (αλλά και κάθε περιοχής και πόλης σε αυτή τη χώρα) η Ελληνική Αστυνομία απλώς αδιαφόρησε...

Σάββατο 11 Σεπτεμβρίου 2010

Νέο χτύπημα κατά του παραεμπορίου από τις υπηρεσίες του Δήμου Αθηναίων

Αν και το σχετικό ρεπορτάζ δεν αναφέρει κάτι σχετικό, προ-
σέξτε την πινακίδα στην πρόσοψη της αποθήκης...

Μεγάλες ποσότητες φρούτων και λαχανικών που φυλάσσονταν υπό ακατάλληλες συνθήκες σε υπόγεια αποθήκη επί της οδού Σαπφούς και προορίζονταν να διατεθούν παράνομα στην αγορά, εντόπισαν σήμερα το πρωί οι αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου Αθηναίων, στο πλαίσιο των επιχειρήσεων καθαρισμού και απολύμανσης κτιρίων στο κέντρο της πόλης, που συνεχίζονται με εντολή του Δημάρχου Νικήτα Κακλαμάνη.

Τα προϊόντα που εντοπίστηκαν κρίθηκαν άκρως ακατάλληλα για τη δημόσια υγεία, καθώς ο χώρος φύλαξής τους δεν πληρούσε τους βασικούς κανόνες υγιεινής, ενώ πολλά από αυτά λόγω των υψηλών θερμοκρασιών είχαν αρχίσει να αλλοιώνονται. Όλες οι ποσότητες των οπωροκηπευτικών κατασχέθηκαν και θα καταστραφούν από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου Αθηναίων, σύμφωνα με τις νόμιμες διαδικασίες που προβλέπονται σε αυτές τις περιπτώσεις.

Η επιχείρηση πραγματοποιήθηκε παρουσία εισαγγελέα, με τη συμμετοχή της Ελληνικής Αστυνομίας, της Δημοτικής Αστυνομίας, της Υγειονομικής Διεύθυνσης της Νομαρχίας Αθηνών και κλιμακίου της ΥΠΕΕ (πρώην ΣΔΟΕ).

Σε δηλώσεις του ο Διευθυντής της Δημοτικής Αστυνομίας Δήμου Αθηναίων Στέλιος Κρασσάς τόνισε, μεταξύ άλλων:

"Βρισκόμαστε σε μια από τις πολλές επιχειρήσεις που πραγματοποιούνται καθημερινά στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας, με τη βούληση και την εντολή του Δημάρχου Αθηναίων Νικήτα Κακλαμάνη και του αρμόδιου Αντιδημάρχου Ανδρέα Παπαδάκη. Εντοπίστηκαν μεγάλες ποσότητες φρούτων και λαχανικών, τα οποία είναι χειρίστης ποιότητας και θα οδηγηθούν προς καταστροφή αφού είναι επικίνδυνα για τη δημόσια υγεία. Είμαστε στην πηγή του παραεμπορίου. Προσπαθούμε καθημερινά με τρεις και τέσσερις επιχειρήσεις την ημέρα να το καταπολεμήσουμε. Συνεχίζουμε την προσπάθεια ευελπιστώντας το καλύτερο για την πόλη μας".

ΑΘΗΝΑ Η ΠΟΛΗ ΜΑΣ, 11/9

Κοινές δράσεις για ενίσχυση της εξωστρέφειας

Συνεργασία του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος με την Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου

Της Μπέττυς Κυριακίδου

Κοινές δράσεις για την προώθηση της ελληνικής παραγωγής και την υποκατάσταση των εισαγωγών από ελληνικά προϊόντα αποφάσισαν χθες, στο πλαίσιο σύσκεψης, ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος (ΣΕΒΕ) και η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ).

“Στόχος μας είναι η σύσφιξη των σχέσεων μεταξύ εξαγωγέων και εμπόρων, ώστε να μετατρέψουμε την ελληνική οικονομία από βαθιά εισαγωγική, που δεν πιστεύει στον εαυτό της, σε οικονομία εξωστρεφή, με αυτοπεποίθηση”, σημείωσε ο πρόεδρος του ΣΕΒΕ Δημήτρης Λακασάς.

Μεταξύ των στόχων που έχουν θέσει οι δύο φορείς είναι η πάταξη του παραεμπορίου και ο έλεγχος της αγοράς, καθώς και η δημιουργία συστάδων επιχειρήσεων τόσο εμπορικών όσο και παραγωγικών στο εξωτερικό, με έμφαση στα Βαλκάνια, προκειμένου να συμβάλλουν στην εξωστρέφεια της ελληνικής παραγωγής, αντισταθμίζοντας τις απώλειες από τη μείωση της ελληνικής κατανάλωσης. Εξάλλου, θέση των δύο φορέων είναι να διατηρηθεί ο ελληνικός νηογνώμονας και να απορροφηθεί από την Επιθεώρηση Ελληνικών Πλοίων.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Βασίλης Κορκίδης ανέφερε ότι θα πρέπει να προστατευτεί η μικρομεσαία ελληνική επιχείρηση από τον αφελληνισμό και τον αφανισμό που επιχειρείται από τις πολυεθνικές εταιρείες. “Η συνεργασία εμπορίου και παραγωγής μπορεί να αποτελέσει σωσίβιο στην κρίση”, υπογράμμισε.
Αναφερόμενος στις συνέπειες που είχε η κρίση στις εμπορικές επιχειρήσεις, σημείωσε ότι το εμπόριο είναι πολύ σκληρό για να πεθάνει.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, 11/9

Παρασκευή 10 Σεπτεμβρίου 2010

Δημόσια προσευχή μουσουλμάνων στην Πλ. Κοτζιά

Υποψήφιοι της δικομματικής διαχείρισης...



Ο εκ νέου υποψήφιος των ΝΔ - ΛΑ.Ο.Σ. για το Δήμο Αθηναίων Ν. Κακλαμάνης στάθηκε ουσιαστικά ο καλύτερος δήμαρχος Αθήνας και πρόεδρος της ΚΕΔΚΕ για την κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ. Υποστήριξε το αντιλαϊκό «Μνημόνιο» και τον αντιδραστικό «Καλλικράτη». Συνέχισε την εμπορευματοποίηση των δημοτικών υπηρεσιών και τη φορολόγηση των δημοτών. Εκλεισε δημοτικούς παιδικούς σταθμούς, σπρώχνοντας τα παιδιά στους ιδιώτες που λυμαίνονται το χώρο. Τάχθηκε κατά των εργατικών κινητοποιήσεων στο κέντρο. Χαρακτηριστικό ότι πρόσφατα, μέσω επιστολών, ο Καρατζαφέρης του έθεσε ζητήματα όπως ότι «η Αθήνα υποφέρει από την ανεξέλεγκτη μετανάστευση (..) από το παρεμπόριο, από τις συνεχείς πορείες και διαδηλώσεις στο κέντρο (...) Επιβάλλεται πληρέστερη αστυνόμευση (...) να αναδείξουμε τα προβλήματα από τις διαρκώς αυξανόμενες διαδηλώσεις που αναστατώνουν, στην κυριολεξία ρημάζουν, το εμπορικό κέντρο, να δοθεί ένα τέλος στις αυθαιρεσίες». Ο δε Κακλαμάνης του απαντούσε «ότι μάλλον υπάρχει κοινή θέση στον κορμό των θεμάτων που θίγεις».

Ο επίσημος κυβερνητικός υποψήφιος (με τη στήριξη μερίδας τής πάντα πρόθυμης «ανανεωτικής αριστεράς») για την Αθήνα, Γ. Καμίνης, διορισμένος από κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ «Συνήγορος του Πολίτη», ισχυριζόταν ήδη από τις 10/11/2003, ότι λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών εξέλιξης της ελληνικής κοινωνίας (διώξεις αντιφρονούντων, όπως τις προσδιόρισε, και χούντα), μεγάλα κομμάτια της ελληνικής κοινωνίας δεν αποδέχονται «ρυθμίσεις» στο δικαίωμα π.χ. της ελεύθερης συνάθροισης, το οποίο (έλεγε) ασκείται πολλές φορές καταχρηστικά. Χαρακτήριζε σκανδαλώδη την ανοχή σε καταλήψεις δρόμων και του κέντρου της πόλης. Πρόσθετε ότι πρέπει το θέμα να ρυθμιστεί και να επιβληθούν στοιχειώδεις περιορισμοί. Παρέμεινε «Συνήγορος» και επί ΝΔ. Βέβαια, ουδέποτε «συνηγόρησε» υπέρ του «πολίτη» που γκρεμοτσακίζεται από τις σκαλωσιές για το μεροκάματο ή κακοπληρώνεται, δουλεύοντας δεκάωρα ανασφάλιστος σε επιχειρήσεις. Αλλά επαναλάμβανε στις 9/12/09: «Τίθεται ένα γενικότερο ζήτημα προστασίας δικαιωμάτων, το οποίο είναι στενά συνδεδεμένο με το θέμα των συναθροίσεων (...) Δυστυχώς η δημοκρατική πολιτεία ακόμα (...) δεν έχει κατορθώσει να ψηφίσει ένα νόμο για τις διαδηλώσεις, που θα προστατεύει τα δικαιώματα όλων. Και των ανθρώπων οι οποίοι δημόσια διαδηλώνουν τις πεποιθήσεις τους, αλλά και αυτών των υπολοίπων, των οποίων ενδεχομένως να κινδυνεύει η ιδιοκτησία, οι επιχειρήσεις τους».

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ, 10/9

Τρίτη 24 Αυγούστου 2010

Καυγάς μεταξύ νομίμων και παρανόμων μικροπωλητών στον Πλαταμώνα


Άγριος καυγάς έγινε το βράδυ του περασμένου Σαββάτου στον Πλαταμώνα, μεταξύ εγχρώμων λαθρεμπόρων και νομίμων μικροπωλητών για τις θέσεις στην παραλιακή οδό του θερέτρου. Ενώ η κίνηση κορυφωνόταν, οι γνωστοί έγχρωμοι μικροπωλητές τοποθέτησαν τα εμπορεύματά τους μπροστά στις θέσεις των μικροπωλητών, οι οποίο κατέχουν νομίμως τα συγκεκριμένα πόστα, καταβάλλοντας ενοίκιο στον Δήμο Ανατολικού Ολύμπου. Στις προτροπές να απομακρυνθούν, οι Αφρικανοί άρχισαν τις προκλήσεις.

Αυτόπτες μάρτυρες αναφέρουν ότι όσα συνέβησαν ήταν απερίγραπτα. Όπως αναφέρει το «Ενιαίο Συνδικάτο Μικροπωλητών Ελλάδος», ο απλός καυγάς που ξεκίνησε με διαπληκτισμούς εξελίχθηκε με συμπλοκή, καθώς ενεπλάκησαν ένθερμοι του... κατς, υποστηρίζοντας την μία ή την άλλη πλευρά... Η σύγκρουση διήρκεσε δύο ολόκληρες ώρες (!!!), με καρέκλες και άλλα αντικείμενα να εκσφενδονίζονται προς κάθε κατεύθυνση, τραυματίζοντας μάλιστα ανύποπτους τουρίστες.

Ύστερα από καθυστερημένη παρέμβαση της ΕΛ.ΑΣ. οι προταίτιοι συνελήφθησαν και οδηγήθηκαν στο αυτόφωρο. Οι καταστηματάρχες του Πλαταμώνα εξέφρασαν την αγανάκτησή τους για την μόνιμη παρουσία των αλλοδαπών λαθρομικροπωλητών, που καταλαμβάνουν θέσεις χωρίς να καταβάλλουν το αντίστοιχο αντίτιμο, όπως οι Έλληνες.

Κυριακή 22 Αυγούστου 2010

Αυτό θα πει ευνομούμενο κράτος...

Σταθμός ΜΕΤΡΟ Αγ. Δημητρίου υπό το άγρυπνον βλέμμα του νόμου... Δεν φταίνε βέβαια οι αστυνομικοί. Φταίει η πολιτεία που νομοθετεί με τέτοιον τρόπο, ώστε η αστυνομία να μην μπορεί να παρέμβει, ορίζοντας την Δημοτική Αστυνομία ως αποκλειστικό αρμόδιο για την δίωξη του παρεμπορίου. Από την άλλη, η Δημοτική Αστυνομία δεν έχει τον εξοπλισμό για να αντιμετωπίσει τους επιθετικούς παρανόμους μικροπωλητές...

Πρόστιμα για το παρεμπόριο

Με βαριά πρόστιμα στους καταναλωτές οι οποίοι αγοράζουν προϊόντα από τους πάγκους ή τα πεζοδρόμια στα οποία στήνουν την πραμάτεια τους πλανόδιοι προσπαθούν να λύσουν το τεράστιο πρόβλημα του παρεμπορίου ιταλικές πόλεις, όπως η Φλωρεντία. Οποιος συλληφθεί να αγοράζει από μια ζώνη ή ένα κάδρο μέχρι μια τσάντα Λουί Βιτόν - «μαϊμού» πρέπει να πληρώσει πρόστιμο τουλάχιστον 500 ευρώ. Και όσοι πλανόδιοι διαθέτουν άδειες για πάγκους υποχρεούνται να εκδίδουν αποδείξεις. Και η ανάσα του φοροελεγκτή είναι επάνω τους, αφού τόσο η δημοτική όσο και η οικονομική αστυνομία κάνουν αισθητή την παρουσία τους όλη μέρα στις πολυσύχναστες από τουρίστες περιοχές.

Στη Θεσσαλονίκη, οι φορείς εξακολουθούν να ανταλλάσσουν επιστολές με τους αρμόδιους για να επισημαίνουν το τεράστιο πρόβλημα του παρεμπορίου που πλήττει όχι μόνο τις νόμιμα λειτουργούσες επιχειρήσεις αλλά και την ελληνική οικονομία λόγω της απίστευτης φοροδιαφυγής και εισφοροδιαφυγής που αυτό συνεπάγεται.

Δ.Ι.


ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ, 22/8/2010

Παρασκευή 20 Αυγούστου 2010

Λαθρομετανάστης λαθρέμπορος γρονθοκόπησε έμπορο στην Πλάκα

Ο άτυχος έμπορος, κ. Διονύσης Μανωλίδης με εμφανή τα σημάδια από την επίθεση που δέχθηκε.
Εχθές το βράδυ, λίγο πριν τις 8 μμ, στην οδό Αδριανού, στην Πλάκα, μπροστά στα μάτια δεκάδων έκπληκτων τουριστών, λαθρομετανάστης παράνομος μικροπωλητής από το Μπανγκλαντές επετέθη με γροθιές κατά του εμπόρου δερματίνων ειδών, Διονύση Μανωλίδη, ο οποίος για πολλοστή φορά του ζήτησε να απομακρυνθεί από τον χώρο μπροστά από το κατάστημά του.

Κυριακή 15 Αυγούστου 2010

Το παρεμπόριο… γονατίζει την αγορά

Τίποτε δεν αλλάζει... αφού δεν θέλουν να αλλάξουν τίποτε!
Την ώρα που η κυβέρνηση πανηγυρίζει, η πραγματική οικονομία αναστενάζει.

Η ασφυξία των επιχειρήσεων διευρύνεται και τα λουκέτα ακολουθούν το ένα το άλλο.

Δυστυχώς, μια βόλτα στο ιστορικό τρίγωνο της Αθήνας, αλλά και στους δρόμους του πρώτου λιμανιού της χώρας, στον Πειραιά, έρχεται, για να επιβεβαιώσει το χάλι στο οποίο έχουν οδηγηθεί οι έμποροι.

Σε κεντρικές οδούς καταστήματα κλειστά. Καταστήματα ξενοίκιαστα.
Καταστήματα που ενημερώνουν τους πελάτες τους ότι σε 15 ημέρες βάζουν λουκέτο.

Απόρροια της ανερμάτιστης οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης Παπανδρέου, που μέχρι στιγμής παρακολουθεί με σταυρωμένα χέρια τα αδιέξοδα της «πράσινης» στρατηγικής.

Όπως, με σταυρωμένα χέρια, παρακολουθεί και τη γιγάντωση του παρεμπορίου, που… γονατίζει την αγορά.

Φαίνεται, όμως, ότι κανένας κυβερνητικός παράγοντας δεν έχει περάσει από δρόμους, όπως η Πανεπιστημίου, η Σταδίου, η Ερμού και η Βουκουρεστίου.

Αλλιώς, θα παρατηρούσε, κατά πάσα πιθανότητα, το πλήθος των πλανόδιων μικροπωλητών.

Την ώρα, μάλιστα, που υπολογίζεται πως η απώλεια εσόδων από αυτό το φαινόμενο, όπου η Αθήνα είναι «πρωταθλήτρια», φτάνει τα οκτώ με δέκα δισεκατομμύρια ευρώ το χρόνο.

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ, 15/8/2010

Τρίτη 10 Αυγούστου 2010

Στους παράνομους «πάγκους» και τους λαθραίους μικροπωλητές το 30% του εμπορίου


Ενώ το υπουργείο Οικονομικών προσπαθεί να μαζέψει έσοδα και η Τρόικα πιέζει συνεχώς προς αυτήν την κατεύθυνση, αυξάνεται συνεχώς το παράνομο υπαίθριο εμπόριο, με τους αλλοδαπούς-λαθρομετανάστες κυρίως μικροπωλητές να έχουν εγκαταστήσει την… επαγγελματική τους στέγη σε άπειρα σημεία της πόλης.

Η χώρα μας κατέχει και επίσημα την πρώτη θέση στην κυκλοφορία των εν λόγω προϊόντων, ενώ τα διαφυγόντα κέρδη του κράτους από τη φορολογία φτάνουν τα 5 δισ. ευρώ το χρόνο.

Το παραεμπόριο λαμβάνει χώρα σε κεντρικότατα σημεία της Αθήνας όπως Ερμού, Μοναστηράκι, μπροστά στο Πανεπιστήμιο, σε σταθμούς μετρό, δηλαδή παντού… και φυσικά πάντα με τηνανοχή του Κακλαμάνη και διαφόρων άλλων ανίκανων-να εκτελέσουν τον νόμο- δημάρχων (λόγω συμφερόντων?)

Σύμφωνα με την ετήσια έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής η Ελλάδα κατέχει ευρωπαϊκή πρωτιά στη διακίνηση προϊόντων απομιμήσεων (μαϊμού), παρά τις κατασχέσεις . Μόνο πέρυσι, οι ελληνικές τελωνειακές αρχές δέσμευσαν 21,9 εκατ. τεμάχια προϊόντων απομιμήσεων, σχεδόν το 20% επί των συνολικών προϊόντων «μαϊμού», που εντοπίστηκαν στην ΕΕ των 27.

Συνολικά, για τους 27 της ΕΕ δεσμεύτηκαν από τα τελωνεία των κρατών μελών 118 εκατ. προϊόντα, το 2009. Στις κατηγορίες προϊόντων με τα υψηλότερα ποσοστά δεσμεύσεων από τα τελωνεία συγκαταλέγονται τα τσιγάρα, με ποσοστό 19%, άλλα προϊόντα καπνού (16%), τα επώνυμα προϊόντα (13%) και τα φάρμακα (10%).

Επίσης, σημαντικό μερίδιο καταλαμβάνουν και τα προϊόντα καθημερινής χρήσης, όπως σαμπουάν, οδοντόκρεμες, φάρμακα, παιχνίδια, αλλά και ηλεκτρικές συσκευές. Στις χώρες προέλευσης των προϊόντων μαϊμού συγκαταλέγονται η Άπω Ανατολή, η Κίνα, η Μαλαισία, η Ινδονησία, το Πακιστάν και η Ινδία.

Οι δυσοίωνες προβλέψεις για το εμπόριο, δείχνουν επιδείνωση των δεικτών ασφυξίας της αγοράς και βουτιά των πωλήσεων, ενώ τρεις στις δέκα μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις κινδυνεύουν να πτωχεύσουν, με σοβαρές επιπτώσεις στην απασχόληση.

Το εφιαλτικό σενάριο της χρεοκοπίας εμπορικών επιχειρήσεων και μαζικών απολύσεων, επιβάλλει την επιστροφή του τζίρου, από το παρεμπόριο, στο νόμιμο στεγασμένο εμπόριο. Το παρεμπόριο μάλιστα εκτιμάται ότι αντιπροσωπεύει το 30% του εμπορίου στη χώρα μας και είναι μια αιμορραγία για την ελληνική οικονομία.

ΔΕΛΤΙΟ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΑΛΛΟΔΑΠΩΝ, 10/8/2010

Σάββατο 7 Αυγούστου 2010

Κύκλωμα πλανόδιων παρεμπορίου,επιτίθεται σε καταστηματάρχες στα Χανιά

Φαίνεται πως το θράσος των κυκλωμάτων που δραστηριοποιούνται στο παραεμπόριο δεν έχει όρια.

Αυτήν τη φορά πάντως κάποιοι πλανόδιοι μικροπωλητές που κάνουν «χρυσές» δουλειές στην Αγία Μαρίνα και στον Πλατανιά προκάλεσαν την αντίδραση καταστηματαρχών της περιοχής.
Αγανακτισμένοι από τα όσα συμβαίνουν κάθε καλοκαίρι, πληροφορίες κάνουν λόγο πως, μετά από διαπληκτισμούς, συγκέντρωσαν ότι οι μικροπωλητές πωλούσαν είδη και τα παρέδωσαν στο Αστυνομικό Τμήμα Νέας Κυδωνίας, όπου και υπεβλήθησαν οι σχετικές μηνύσεις.

Τετάρτη 4 Αυγούστου 2010

«Πόλεμος», σε εξέλιξη, στο κέντρο

Η αποσπασματικότητα των παρεμβάσεων και η εμπλοκή πολλών φορέων οδηγούν στη γεωγραφική μετατόπιση των εστιών παραβατικότητας

Του Κωστα Oνισενκο

Τα ναρκωτικά, η πορνεία, το παρεμπόριο και η παρουσία παράνομων μεταναστών δημιουργούν μεγάλα προβλήματα στο κέντρο της Αθήνας, που σε πολλές περιοχές παρουσιάζει αυξημένη παραβατικότητα. Μάλιστα, οι προσπάθειες αντιμετώπισης του προβλήματος, καθώς συχνά είναι αποσπασματικές, οδηγούν σε μετατόπιση των «κέντρων» όπου συγκεντρώνονται παράνομοι μετανάστες, τοξικομανείς και εκδιδόμενες γυναίκες σε άλλες περιοχές.

Κυριακή 1 Αυγούστου 2010

Η μάχη για αποκατάσταση του Κέντρου

Μετά τους συνεχείς ελέγχους και τη μόνιμη παρουσία της αστυνομίας φαίνεται κάτι να αλλάζει στην ιστορική περιοχή

Του Κωστα Ονισενκο

Η μόνιμη παρουσία της αστυνομίας και οι συνεχείς έλεγχοι στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας τις τελευταίες εβδομάδες, δίνουν την αίσθηση ότι «κάτι αλλάζει» στην αντιμετώπιση εκ μέρους της πολιτείας του μεγάλου, οφθαλμοφανούς, προβλήματος γκετοποίησης της περιοχής. Παράλληλα, ένα συνεχές «κρυφτούλι» μεταξύ ένστολων και ατόμων με παραβατική συμπεριφορά βρίσκεται σε εξέλιξη, τα «στέκια» μεταφέρονται αλλού, δεκάδες συλλήψεις και προσαγωγές αποτελούν καθημερινό φαινόμενο. Προηγήθηκαν χρόνια συνεχούς και κλιμακούμενης υποβάθμισης (από τη λήξη των Ολυμπιακών Αγώνων και έπειτα ) κατά τα οποία πολλά καταστήματα έκλεισαν και η καρδιά της Αθήνας, η Ομόνοια, έγινε συνώνυμο της εγκληματικότητας και της παρακμής με βασικά στοιχεία τα ναρκωτικά, την πορνεία και το παρεμπόριο. Η εγκατάλειψη του Κέντρου καταγγέλθηκε επανειλημμένα μέσω κινητοποιήσεων κατοίκων, επαγγελματιών και φορέων, αλλά και με παρέμβαση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου κ. Ιωάννη Τέντε. Μάλιστα, μελέτη του Ινστιτούτου Ερευνών του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου της Ελλάδας κατέδειξε ότι τα ξενοδοχεία του Κέντρου υστερούν κατά 48% σε έσοδα σε σχέση με τα εκτός Κέντρου, εξαιτίας αυτών των προβλημάτων αν και οι τιμές τους είναι χαμηλότερες περί το 20% (Μάιος 2009 - 2010). Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ» τα συμπεράσματα ανάλογης μελέτης που θα δημοσιοποιηθεί τις προσεχείς ημέρες και αφορά την κίνηση των εμπορικών καταστημάτων στο τμήμα που εμπερικλείεται ανάμεσα στις πλατείες Καραϊσκάκη - Μοναστηρακίου - Κουμουνδούρου - Βάθης - Ομονοίας είναι εξίσου απογοητευτικά. Εκτός από τις τεράστιες οικονομικές ζημίες των επαγγελματιών και το αίσθημα ανασφάλειας των πολιτών, ο Συνήγορος του Πολίτη, σε πρόσφατη έκθεσή του, κατέγραψε για πρώτη φορά μια άλλη πτυχή του ζητήματος: αυτή αφορά τον τρόπο που η αναποτελεσματικότητα της πολιτείας στην αντιμετώπιση καθημερινών προβλημάτων οδηγεί στην ξενοφοβία και τον ρατσισμό. «Ιδιαίτερα από το 2008, η δυσφορία και η ανασφάλεια κυρίως των Eλλήνων πολιτών (αλλά και των παλαιότερων μεταναστών) διογκώνεται και μετατρέπεται σε εγκληματοφοβία, κοινωνική ένταση, έντονη ξενοφοβία και επιθετικές διαθέσεις αυτοδικίας», αναφέρεται μεταξύ άλλων. «Πάντα τέτοιες διαδικασίες επηρεάζουν τη συλλογική συνείδηση ακόμα και όταν έχει εκλείψει η αντικειμενική διάσταση που το έχει προκαλέσει», σχολιάζει στην «Κ» ο συντάκτης της έκθεσης, Βοηθός Συνήγορος του Πολίτη κ. Βασίλης Καρύδης. Οπως εξηγεί, το αίσθημα ξενοφοβίας των πολιτών που έζησαν τον φόβο από την εγκληματικότητα θα αμβλυνθεί πολύ καιρό μετά την επίλυση των προβλημάτων στο κέντρο της Αθήνας.

Παρασκευή 30 Ιουλίου 2010

Μενίδι: Μικροπωλητές κάτω από την ΕΦΟΡΙΑ

Αυτή η εικόνα επικρατεί αυτή την ώρα κάτω από την Εφορεία στο ΜΕΝΙΔΙ, με μικροπωλητές, χωρίς τιμολόγια, ίσως και άδεια παραμονής να πουλάνε την πραμάτεια τους, την ώρα που δεκάδες έμποροι (μαζί και εγώ) είμαστε έτοιμοι να βάλουμε λουκέτο στα μαγαζιά μας. ΑΙΣΧΟΣ... Αναγνώστης ΤΡΩΚΤΙΚΟ, 30/7/10

Πέμπτη 29 Ιουλίου 2010

Ανθεί το παρεμπόριο στην Αλεξανδρούπολη

Πέντε μέρες πέρασαν από την καταγγελία του συλλόγου επαγγελματιών  Αλεξανδρούπολης για την ανεξέλεγκτη δράση των πλανόδιών  αλλοδαπών  μικροπωλητών .  Οι επαγγελματίες ζήτησαν την ενεργοποίηση  της  τριμερή  επιτροπή  ελέγχου  για να  διαπιστωθεί  αν  οι    μικροπωλητές   φέρουν  όλα  τα  σχετικά  έγγραφα  νομιμοποίησης  ως  μικροπωλητές  όπως  και  του  εμπορεύματος  τους . Η τηλεόραση ΘράκηΝετ καταγράφει τις εξέλιξης στο πρόβλημα αυτό στο ρεπορτάζ που ακολουθεί:


Δευτέρα 26 Ιουλίου 2010

Κανένα αποτέλεσμα για παρεμπόριο και άγρα πελατών

Με τον Διοικητή του Αστυνομικού Τμήματος Λαγανά συναντήθηκαν μέλη του Εμπορικού Συλλόγου Ζακύνθου, τα οποία ζήτησαν την καταπολέμηση του παρεμπορίου και της άγρας πελατών. Βεβαίως, ο Εμπορικός Σύλλογος έχει κάνει πολλές συναντήσεις μέχρι τώρα, όμως όλα δείχνουν ότι δεν υπάρχει κανένα αποτέλεσμα, κάτι εξάλλου που επιβεβαίωσε και ο αντιπρόεδρος του κλάδου, Γιώργος Στασινόπουλος. “Οι επιχειρηματίες του Λαγανά μάς ζήτησαν να κάνουμε κάτι για το παρεμπόριο και την άγρα πελατών, δυό φαινόμενα που τους πλήττουν οικονομικά. Συναντηθήκαμε, λοιπόν, με τον Διοικητή του Αστυνομικού Τμήματος Λαγανά, στον οποίο γνωστοποιήσαμε τα προβλήματα αυτά και τον παροτρύναμε να παρέμβει. Δυστυχώς, όμως, για άλλη μια φορά καταλάβαμε πως παρά τη θέληση που έχουν οι αστυνομικοί να βοηθήσουν, εντούτοις τα χέρια τους είναι “δεμένα”, λόγω της έλλειψης προσωπικού. Οι θεσμοί της Πολιτείας και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης δεν είναι οργανωμένοι, επομένως δεν έχουν τη δυνατότητα να συγκροτήσουν κάποια όργανα για να κάνουν ελέγχους. Είναι αδιανόητο οι έμποροι να ζητούν από τις Δημόσιες Υπηρεσίες να κάνουν τη δουλειά τους. Μάς στέλνουν από τον Άννα στον Καϊάφα. Ο ένας μάς λέει ότι δεν έχει προσωπικό, ο δεύτερος επικαλείται έλλειψη αρμοδιότητας και ο τρίτος ισχυρίζεται ότι δεν έχει αποθήκες για να βάλει μέσα σε αυτές τα κατασχεμένα προϊόντα των πλανόδιων. Αυτή η κατάσταση δεν μπορεί να συνεχιστεί. Εκτός από τους επιχειρηματίες, έχει απώλεια εσόδων και το κράτος. Αν, λοιπόν, η Κυβέρνηση δεν πατάξει το παρεμπόριο, τότε τα πράγματα δεν πρόκειται να αλλάξουν. Δεν αρνούμαστε ότι γίνεται μια προσπάθεια, ωστόσο αυτή δεν φέρνει κανένα αποτέλεσμα. Σοβαρό ζήτημα είναι και η άγρα πελατών, η οποία δυσφημεί το νησί μας. Δεν επιτρέπεται τα πεζοδρόμια του Λαγανά να είναι κατειλημμένα από “κράχτες” και κανείς να μην τους συνετίζει. Οι περιοχές έχουν νεκρώσει και καλό θα ήταν να αναλογιστούμε όλοι τις ευθύνες μας” σημείωσε ο κ. Στασινόπουλος.

ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΖΑΚΥΘΟΣ, 26/7/10

Σάββατο 24 Ιουλίου 2010

Ερώτηση στη βουλή για το ιστορικό κέντρο της Αθήνας

Οι βουλευτές της «Δημοκρατικής Αριστεράς»  Φώτης Κουβέλης, Θανάσης Λεβέντης, Νίκος Τσούκαλης καιΓρηγόρης Ψαριανός κατέθεσαν στην βουλή προς τα υπουργεία Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Πολιτισμού και Τουρισμού και Προστασίας του Πολίτη την ακόλουθη ερώτηση σχετικά με την κατάσταση στο ιστορικό κέντρο των Αθηνών:

Την κατάσταση στο κέντρο της Αθήνας λίγο πολύ τη γνωρίζουμε όλοι. Η υποβάθμιση των όρων ποιότητας ζωής και κυκλοφορίας υπήρξε ραγδαία τα τελευταία χρόνια, ειδικά μετά τους Ολυμπιακούς του 2004. Πλήθος αλλοδαπών χωρίς έγγραφα παραμονής, ελλιπής έως ανύπαρκτη τήρηση όρων υγιεινής και καθαριότητας, ανεξέλεγκτη εμπορία και χρήση ναρκωτικών, παραεμπόριο, οργανωμένη εγκληματικότητα και πορνεία, συνθέτουν την καθημερινή πραγματικότητα της περιοχής. Οι μόνιμοι κάτοικοι έχουν φύγει σχεδόν όλοι, τα κτίρια αφήνονται να καταρρεύσουν ή φιλοξενούν στοιβαγμένους αλλοδαπούς σε άθλιες συνθήκες υγιεινής, όλο και περισσότερες επιχειρήσεις βάζουν λουκέτο ενώ ταυτόχρονα μειώνεται και η τουριστική ζήτηση. Φαίνεται πως μόνο ο δήμαρχος Αθηναίων πιστεύει πως το ιστορικό κέντρο «είναι καθαρό, είναι φιλικό και το τετραγωνικό πωλείται πανάκριβα»…(!!).

Ερώτηση στη βουλή για την γκετοποίηση της οδού Τοσίτσα

Οι βουλευτές του ΛΑ.Ο.Σ. Άδωνις Γεωργιάδης και Θάνος Πλεύρης κατέθεσαν προς τον υπουργό «Προστασίας του Πολίτη» στις 15/7 την ακόλουθη ερώτηση:

Η κατάσταση η οποία επικρατεί καθ’ όλη την διάρκεια της ημέρας σε όλο το μήκος της οδού Τοσίτσα, μεταξύ του Πολυτεχνείου και του Μουσείου, είναι εκτός από απαράδεκτη και άκρως επικίνδυνη για την ασφάλεια των πολιτών. Συγκεκριμένα ο πεζοδρόμος της Τοσίτσα έχει καταλειφθεί από λαθρομετανάστες, τοξικομανείς, αστέγους, αναρχικούς και διάφορα άλλα περιθωριακά στοιχειά, οι οποίοι εκμεταλλεύονται το άσυλο του Πολυτεχνείου, το «άβατο» των Εξαρχείων, αλλά και την αδυναμία της Πολιτείας να επιβάλει την τάξη, και προβαίνουν σε παράνομες πράξεις, ειδικά τις νυχτερινές ώρες είναι αδύνατον κάποιος πολίτης να διέλθει από το συγκεκριμένο δρόμο.

ΠΑΕΚ: «Ψωνίζετε από τα τοπικά καταστήματα»

Η Παναιγιάλεια Ανεξάρτητη Επιμελητηριακή Κίνηση σε συνεργασία με το Επιμελητήριο Αχαΐας, συνεχίζει την διαφημιστική καμπάνια στήριξης της τοπικής οικονομίας και με πρότασή της, τυπώνεται στο επόμενο περιοδικό του Επιμελητηρίου, αφίσα στήριξης των ελληνικών και τοπικών προϊόντων.

Παράλληλα η ΠΑΕΚ με το σλόγκαν “ΒΓΕΙΤΕ ΓΙΑ ΨΩΝΙΑ” καλεί τους καταναλωτές, να στηρίξουν τα τοπικά εμπορικά καταστήματα εκμεταλλευόμενοι τις αληθινές εκπτώσεις τους με σκοπό την ενίσχυση της τοπικής οικονομίας και της ευρύτερης περιοχής της Αιγιάλειας.

Τέλος η ΠΑΕΚ αναλαμβάνει δράση σε τοπικά εμπορικά ζητήματα, όπως η διερεύνηση νέων χώρων στάθμευσης στο κέντρο της πόλης μας, καθώς και το ανεξέλεγκτο παρεμπόριο αλλοδαπών επιχειρήσεων και πλανόδιων πωλητών, το οποίο έχει φτάσει σε επίπεδα κορεσμού, κυρίως στα είδη ένδυσης και υπόδησης, βάζοντας θηλιά στα τοπικά καταστήματα, μεγαλύτερη και από την υφιστάμενη οικονομική κρίση.

Παρασκευή 23 Ιουλίου 2010

Πρώτη στις «μαϊμούδες» η Ελλάδα

Η Ελλάδα κατέχει την πρώτη θέση, μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ, στα προϊόντα«μαϊμούδες», σύμφωνα με έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Τσιγάρα, ρούχα και φάρμακα τα πιο συχνά είδη που διακινούνται παράνομα, ενώ πρωταρχική πηγή εισροής είναι η Κίνα.

Η έκθεση αφορά τις δράσεις στα τελωνεία της ΕΕ για την «καταπολέμηση των απομιμήσεων και παραποιήσεων», αλλά και την επιβολή των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας και όπως προκύπτει τα προϊόντα «μαϊμούδες», που δέσμευσαν τα ελληνικά τελωνεία την προηγούμενη χρονιά, αυξήθηκαν από 3,6 εκατ. το 2008 σε 21,9 εκατ. το 2009.

Συνολικά για τους «27» δεσμεύτηκαν από τα τελωνεία των κρατών μελών 118 εκατ. προϊόντα το 2009.

Το σύνολο εμφανίζεται μειωμένο σε σχέση με το 2008, που ήταν178, 9 εκατ. προϊόντα.

Μετά την Ελλάδα, σε δεσμεύσεις προϊόντων ακολουθούν η Ολλανδία με 17,9 εκατ. αντικείμενα, η Ιταλία με 12,9 εκατ. αντικείμενα και η Βουλγαρία με 11,3 εκατ. αντικείμενα.

Πέμπτη 22 Ιουλίου 2010

Καταγγελλία Εμπορικού Συλλόγου Αλεξανδρουπόλεως για παρεμπόριο

Η αγανάκτηση του εμπορικού κόσμου της Αλεξανδρουπόλεως για την ιδαίτερη έκταση που έχει πάρει το θλιβερό φαινόμενο του παρεμπορίου στην ακριτική πόλη οδήγησε τον πρόεδρο τον Εμπορικό Σύλλογο να προβεί σε καταγγελλία και να εγγαλέσει τον δήμαρχο και την ΕΛ.ΑΣ. να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα.
Τις τελευταίες μέρες η αγορά της Αλεξανδρούπολης έχει κατακλυστεί από πλανόδιους αλλοδαπούς μικροπωλητές επισημαίνουμε την και πολλών Βουλγάρων οι οποίοι πουλούν το αγνώστου προελεύσεως και ποιότητας και ίσως χωρίς τα νόμιμα παραστατικά να το συνοδεύουν εμπόρευμά
τους .

Στην επιστολή-καταγγελλία του, ο Εμπορικός Σύλλογος Αλεξανδρουπόλεως αναφέρει:

«Δραστηριοποιούνται όλες τις ώρες της ημέρας και σε διάφορους χώρους από τις παραλίες, τους κεντρικούς δρόμους όπως και στην παραλιακή οδό της πόλης μας κατά τις βραδινές ώρες ακόμη και έμπροσθεν των καταστήματά μας δυσχεραίνοντας την δική μας λειτουργία μας και δημιουργούν και πρόβλημα αθέμιτου ανταγωνισμού στις δικές μας επιχειρήσεις.

Θα σας παρακαλούσαμε όπως ενεργοποιήσετε την τριμερή επιτροπή ελέγχου και αν διαπιστωθεί ότι οι προαναφερόμενοι μικροπωλητές δεν φέρουν όλα τα σχετικά έγγραφα νομιμοποίησης τους ως μικροπωλητές όπως και του εμπορεύματος τους να προβείτε σε όλες τις νόμιμες ενέργειες έναντί τους διασφαλίζοντας έτσι και εμάς τους εμπόρους όσο και τους ανυποψίαστους καταναλωτές.

Περιμένουμε άμεσα τις ενέργειές και παρακαλούμε όπως μας ενημερώσετε για το αποτέλεσμα των ενεργειών σας.
»

Θύμα εγκατάλειψης και αδιαφορίας ο κήπος της Εθνικής Βιβλιοθήκης

Του Δημητρη Pηγοπουλου

Μέχρι σήμερα γνωρίζαμε ότι η Εθνική Βιβλιοθήκη αντιμετωπίζει σοβαρό στεγαστικό πρόβλημα. Οι χώροι της ιστορικής έδρας στην οδό Πανεπιστημίου θεωρούνται ανεπαρκείς για το έργο ενός σύγχρονου ιδρύματος και το ζήτημα πιθανότατα να ήταν ακόμα ανοικτό αν δεν είχε προκύψει η δωρεά του Ιδρύματος Νιάρχου για την κατασκευή των νέων της εγκαταστάσεων (όπως και της Εθνικής Λυρικής Σκηνής) στο Πολιτιστικό και Εκπαιδευτικό Πάρκο που θα κατασκευαστεί στην έκταση του παλιού Ιπποδρόμου.

Φαίνεται, όμως, ότι η προβληματική κατάσταση δεν περιορίζεται στο εσωτερικό της Εθνικής Βιβλιοθήκης. Παραδόξως το περισσότερο εκτεθειμένο στην κοινή θέα τμήμα του συγκροτήματος είναι αυτό που δημιουργεί σοβαρά ερωτήματα για την εικόνα ενός κορυφαίου πνευματικού ιδρύματος της χώρας. Μια σύντομη βόλτα στον μικρό κήπο της Εθνικής Βιβλιοθήκης, που αναπτύσσεται πίσω από το κτίριο του Θεόφιλου Χάνσεν, εντυπωσιάζει ακόμα κι εμάς τους Αθηναίους που όσο και να ’ναι είμαστε μαθημένοι σε μικρές ή μεγάλες εστίες εγκατάλειψης και αδιαφορίας. Στην προκειμένη περίπτωση η έκπληξη έχει να κάνει με το γεγονός ότι μιλάμε για έναν ισχυρό πυλώνα του κορυφαίου αρχιτεκτονικού συνόλου της νεοκλασικής Αθήνας (την Αθηναϊκή Τριλογία) στην καρδιά της πρωτεύουσας. Είχε κανείς την εντύπωση ότι τα πολλά και σημαντικά προβλήματα των λιγοστών δημοσίων κτιρίων με ιστορικό και αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον προέρχονται συνήθως από εξωτερικούς εισβολείς (γκράφιτι, παρεμπόριο κ. ά). Αυτή τη φορά το αντι-παράδειγμα της Εθνικής Βιβλιοθήκης μάς δίνει την πληροφορία ότι ο εχθρός μπορεί να είναι ο ίδιος μας ο (κακός) εαυτός.

Τετάρτη 21 Ιουλίου 2010

«Εφιάλτης των Αθηναίων το κέντρο της πόλης τους»

Πόρισμα-καταπέλτης του Συνηγόρου του Πολίτη


Καταπέλτης για τις συνθήκες διαβίωσης, την υγιεινή και την ασφάλεια των κατοίκων στο ιστορικό εμπορικό κέντρο της Αθήνας είναι το πόρισμα που συνέταξε ο Συνήγορος του Πολίτη μετά τις αλλεπάλληλες αυτοψίες που πραγματοποίησε στην περιοχή και τις συναντήσεις που είχε με τους αρμόδιους φορείς. Η μαζική διαμονή σε μισθωμένα διαμερίσματα της περιοχής υπό άθλιες συνθήκες και η συστηματική υποβάθμιση των γενικών όρων διαβίωσης και κυκλοφορίας, ακόμη και όσον αφορά και αυτή την ευχέρεια πρόσβασης σε ορισμένα σημεία της περιοχής, διαμορφώνουν μια εφιαλτική εικόνα, όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στο πόρισμα. Ο Συνήγορος του Πολίτη διαπιστώνει ότι η γκετοποίηση του κέντρου της Αθήνας έχει ως αποτέλεσμα να παραβιάζονται θεμελιώδη δικαιώματα και να τίθεται σε δοκιμασία η ποιότητα ζωής των εκεί διαβιούντων ή απασχολούμενων προσώπων, ελλήνων ή αλλοδαπών. Συγκεκριμένα στο πόρισμα διαπιστώνονται τα εξής:

«Πρώτον, η δημόσια υγεία τίθεται σε κίνδυνο αφενός με την ελλιπή τήρηση όρων υγιεινής και καθαριότητας, αφετέρου με την περιορισμένη συνδρομή που παρέχουν οι αρμόδιες υπηρεσίες υγείας και καθαριότητας τόσο του κεντρικού κράτους όσο και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Δεύτερον, η δημόσια τάξη και η ασφάλεια διακυβεύονται από τις περιστάσεις αυξημένης επικινδυνότητας που φέρονται να επικρατούν στην περιοχή και από την ανεπαρκή αστυνόμευση».

Να πώς επικηρύσσουν τους στόχους τους...

Αφίσα, προκήρυξη, Indymediα και διακίνηση μέσω των στρατών μίσους που συγκροτούνται μέσα στα εκπαιδευτικά ιδρύματα. Έτσι λειτουργεί το σύστημα των "φίλων" του κ. Χρυσοχοΐδη, οι οποίοι πήγαν τα φάνε και τον ίδιο.

Πινακίδα του δήμου Φλωρεντίας για τις απομιμήσεις



Προειδοποιητική πινακίδα του Δήμου Φλωρεντίας, η οποία γράφει «Όχι απομιμήσεις, ευχαριστούμε!» και προειδοποιεί τους επισκέπτες του κέντρου της πόλεως ότι η αγορά προϊόντων απομίμησης είναι παράνομη και τιμωρείται με πρόστιμο από € 500,00 έως και € 10.000,00.

Στην Ελλάδα και δη στην Αθήνα, όχι μόνον δεν γίνονται τέτοιες κινήσεις αλλά η κυβέρνηση σχεδιάζει να επιβραβεύσει τους παρανόμους μικροπωλητές με ειδικούς χώρους διάθεσης των λαθραίων προϊόντων τους, καταργώντας την καταστροφή των «μαϊμούδων» και επαναδιοχετεύοντάς τις στο εμπόριο, με σκοπό τα «fake», όπως αποκαλεί χαρακτηριστικά τις «μαϊμούδες», να γίνουν μόδα.

Τι να κάνουμε όμως; Τους φωστήρες αυτούς, όπως και τους προηγούμενους, εμείς τους διαλέγουμε. Οι ερχόμενες τοπικές εκλογές, ελπίζουμε να είναι η ευκαιρία για να εκφράσει ο ελληνικός λαός την αγανάκτησή του. Αν δεν το κάνει, τότε είναι άξιος της μοίρας του...

ΕΣΠ: Κίνδυνος από τους «καμικάζι» του παραεμπορίου


Κίνδυνος-Θάνατος είναι κατά τον Εμπορικό Σύλλογο Πειραιώς τα «αυτό»-κινούμενα καταστήματα πλανόδιων του παραεμπορίου στην πόλη του Πειραιά.

Ο ΕΣΠ με επιστολή του ζήτησε την παρέμβαση της ηγεσίας του υπουργείου προστασίας του Πολίτη σημειώνοντας πως κατά κύριο λόγο οι πλανόδιοι μικροπωλητές που προέρχονται από Ασία, Αφρική και άλλες χώρες που στερούνται εγγράφων πολύ δε περισσότερο αδειών οδήγησης, οδηγούν επικίνδυνα στην πόλη δημιουργώντας εν παραλλήλων προβλήματα στο υγιές εμπόριο καθώς τα οχήματα αυτά συνήθως μεταφέρουν την παράνομη προς πώληση πραμάτεια.

Τρίτη 20 Ιουλίου 2010

Συλλυπητήρια

Το «ΠΑΡΕΜΠΟΡΙΟ STOP!» ως μέλος της ελληνικής μπλογκόσφαιρας αλλά και αναγνωρίζοντας τις υπηρεσίες του Σωκράτη Γκιόλια στην πραγματική ενημέρωση και την δημοσιογραφία μέσα από το «ΤΡΩΚΤΙΚΟ» εκφράζει την βαθύτατη λύπη του για την απώλεια του νέου αυτού δημοσιογράφου και δηλώνει τα ειλικρινή συλλυπητήριά του στην οικογένεια του εκλιπόντος.

Κυριακή 18 Ιουλίου 2010

Εικόνα από την «Δανία του Νότου» που φτιάχνει ο πρωθυπουργός

Παρά τις διαβεβαιώσεις του πρωθυπουργού και τις πομπώδεις εξαγγελίες του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, το παρεμπόριο όχι απλά δεν περιορίζεται αλλά πλέον έχει εξαπλωθεί σε κάθε γωνία της χώρας. Η ομάδα «ΠΑΡΕΜΠΟΡΙΟ STOP!» συλλέγει συστηματικά τους τελευταίους μήνες καταγγελίες εμπορικών συλλόγων και πολιτών σχετικά με την έντονη παρουσία παρανόμων μικροπωλητών σε όλους τους τουριστικούς προορισμούς της χώρας. Η φωτογραφία που δημοσιεύθηκε στο ιστολόγιο «Οι Επίκαιροι» και απεικονίζει έναν παράνομο μικροπωλητή να εμπορεύεται ανενόχλητος την πραμάτεια του πάνω στο κατάστρωμα ενός πλοίου, μαρτυρά του λόγου το αληθές αλλά και το κατάντημα στο οποίο έχει περιέλθει η πατρίδα μας.

ΟΙ ΕΠΙΚΑΙΡΟΙ - 18/7/10

Σάββατο 17 Ιουλίου 2010

Το παρεμπόριο βόμβα στα θεμέλια της οικονομίας

Το παραεμπόριο, ως παράνομη οικονομική δραστηριότητα μη καταγραφόμενη στο ΑΕΠ, συμβάλλει στην απόκτηση αδήλωτου εισοδήματος από μία μεγάλη μερίδα εμπλεκομένων με συνέπεια την απώλεια από το κράτος των απαραίτητων φορολογικών πόρων.

Γιώργος Α. Κορομηλάς
Αντιπρόεδρος Ινστιτούτου Οικονομικών και Φορολογικών Μελετών

Οι εκπτώσεις ξεκίνησαν και οι έμποροι ευελπιστούν ότι θα αυξηθεί λίγο ο τζίρος τους και θα μπορέσουν, αν όχι να κερδίσουν πολλά, τουλάχιστον να αυξήσουν τη ρευστότητά τους με σκοπό να καλύψουν τις τρέχουσες υποχρεώσεις.

Πόρισμα «Δράση για την Αθήνα»

Την κατάθεση του πλήρους φακέλου του πορίσματος «Δράση για την Αθήνα» ζητούν με αίτησή τους από τις 5 Ιουλίου, οι βουλευτές του ΛΑ.Ο.Σ. Άδωνις Γεωργιάδης και Αθανάσιος Πλεύρης. Υπενθυμίζουμε ότι παρά το γεγονός ότι κάποιοι δημοσιογράφοι γνωστών εκδοτικών συγκροτημάτων έχουν στα χέρια τους το εν λόγω 38 σελίδων πόρισμα και παρ' ό,τι γίνονται συχνές αναφορές σε αυτό, το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη δεν το έχει επισήμως δημοσιεύσει.

Δράση σε 7 καυτούς τομείς για μια ασφαλή Αθήνα

Τι αναφέρει πόρισμα ομάδας εργασίας για την εικόνα που παρουσιάζει το κέντρο της πρωτεύουσας και τι προτείνει

Πρωτοποριακές προτάσεις για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής στην Αθήνα και για την ασφάλεια κατοίκων και επισκεπτών περιλαμβάνονται στο σχέδιο της ομάδας εργασίας που συστάθηκε υπό τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη κ. Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και τον υφυπουργό κ. Σπύρο Βούγια. Οπως ανέφεραν στελέχη του υπουργείου, το πόρισμα θα παρουσιαστεί εντός των προσεχών ημερών στο Υπουργικό Συμβούλιο προκειμένου να παρθούν οι οριστικές αποφάσεις. Οι εισηγήσεις των μελών της επιτροπής αφορούν επτά βασικούς τομείς και ειδικότερα το παρεμπόριο, τους μη νόμιμους μετανάστες, τη λειτουργία καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος, τη διακίνηση ναρκωτικών, τα εκδιδόμενα πρόσωπα, τους αστέγους και τα κτίρια (εγκαταλειμμένα, κτίρια που τελούν υπό κατάληψη, κτίρια που ενοικιάζονται σε αλλοδαπούς εν είδει ξενοδοχείου κ.ά.). Όπως επισημαίνεται στο πόρισμα, τα προβλήματα αυτά «οδηγούν στη δημιουργία ενός υποβαθμισμένου και εγκληματογόνου περιβάλλοντος, που έχει ήδη λάβει διαστάσεις ανθρωπιστικής κρίσης, ενώ ευνοεί ξενοφοβικές και ρατσιστικές αντιλήψεις». Ετσι κατατίθενται συγκεκριμένες προτάσεις για «Δράση στην Αθήνα», όπως τιτλοφορείται χαρακτηριστικά το πρόγραμμα.

Αμεση δράση για το ιστορικό κέντρο

Της Ιφιγενειας Διαμαντη

Άμεση δράση για την προστασία της δημόσιας υγείας και τάξης, πρόταση για αναγνώριση ειδικού καθεστώτος διαμονής για τους αλλοδαπούς που αν και δεν διαθέτουν χαρτιά δεν μπορούν να απελαθούν και ορισμό κάποιου υφιστάμενου φορέα ως υπευθύνου συντονισμού, ελέγχου υλοποίησης και λογοδοσίας προτείνει ο Συνήγορος του Πολίτη σε πολυσέλιδο πόρισμά του που αφορά το ιστορικό εμπορικό κέντρο της Αθήνας. Το έγγραφο εστάλη την περασμένη εβδομάδα στον υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη κ. Σπύρο Βούγια, καθώς και σε όλους τους φορείς που εμπλέκονται.

Τετάρτη 14 Ιουλίου 2010

Εφιστά την προσοχή ο Εμπορικός Σύλλογος ενόψει της περιόδου των θερινών εκπτώσεων

Επ’ ευκαιρία της έναρξης των θερινών εκπτώσεων οι οποίες σύμφωνα με το νόμο θα αρχίσουν την Πέμπτη, 15 Ιουλίου και θα λήξουν την Τρίτη, 31 Αυγούστου, ο Εμπορικός Σύλλογος Καβάλας ενημερώνει τα μέλη του ώστε να επιδείξουν ιδιαίτερη προσοχή στα κάτωθι:

Επ’ ευκαιρία της έναρξης των θερινών εκπτώσεων οι οποίες σύμφωνα με το νόμο θα αρχίσουν την Πέμπτη, 15 Ιουλίου και θα λήξουν την Τρίτη, 31 Αυγούστου, ο Εμπορικός Σύλλογος Καβάλας ενημερώνει τα μέλη του ώστε να επιδείξουν ιδιαίτερη προσοχή στα κάτωθι:

Η αναγραφή διπλής τιμής, δηλαδή της παλαιάς (συνήθως διαγραμμένης) και της νέας τιμής όλων των ειδών που πωλούνται με έκπτωση είναι υποχρεωτική σε εμφανή σημεία του καταστήματος και οπωσδήποτε στα σημεία όπου αυτά εκτίθενται.
Η αναγραφή ποσοστού έκπτωσης ανήκει στην διακριτική ευχέρεια της επιχείρησης. Εάν αναγραφεί ποσοστό, πρέπει να προσδιορίζεται ότι πρόκειται για έκπτωση (π.χ. «50% έκπτωση»).

Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί στην ακρίβεια των εκπτωτικών αναγγελιών, διότι τα προβλεπόμενα πρόστιμα είναι βαρύτατα. Η κάθε παροχή πρέπει να ταυτίζεται και να ανταποκρίνεται προς την αναγγελία, οικονομικά, ποσοτικά και ποιοτικά.

Υπενθυμίζουμε ότι, μετά τις τροποποιήσεις του ν. 3769/2009 και παρά την έντονη αντίθεση του Εμπορικού Συλλόγου Καβάλας και της ΕΣΕΕ, επιτρέπονται οι προσφορές μέχρι την παραμονή της έναρξης των επίσημων εκπτώσεων, με αποτέλεσμα το φαινόμενο των γενικευμένων προεκπτώσεων να πλήττει την αξιοπιστία του θεσμού. Η ΕΣΕΕ βρίσκεται ήδη σε τακτική συνεννόηση με την Γενική Γραμματεία Εμπορίου του Υπουργείου Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, για τον επανασχεδιασμό ενός νέου θεσμικού πλαισίου λειτουργίας της αγοράς αναφορικά με τις εκπτώσεις, τις προσφορές και τις προωθητικές ενέργειες, με στόχο την διεύρυνση του παραγωγικού χρόνου, 12 μήνες το χρόνο.

Ο Ε.Σ.Κ. καλεί αφενός μεν τους συναδέλφους εμπόρους να προστατεύσουν τον θεσμό των εκπτώσεων και να αναδείξουν για μία ακόμη φορά τον παραδοσιακό σεβασμό του εμπορίου προς τους καταναλωτές, αφετέρου δε το καταναλωτικό κοινό να προτιμήσει και να στηρίξει τα οργανωμένα εμπορικά καταστήματα για τις αγορές του και όχι το κάθε μορφής παρεμπόριο, το οποίο ούτε ποιότητα προσφέρει, ούτε εγγυήσεις, ούτε αποδείξεις.

Κ-ΤΥΠΟΣ, 14/7

Πεδίο μάχης το εμπορικό κέντρο

Σε πεδίο συγκρούσεων μεταξύ της αστυνομίας και των μεταναστών - μικροπωλητών μετατρέπεται καθημερινά το ιστορικό κέντρο της πόλης. Κυνηγητό στην Ευαγγελιστρίας, κατασχέσεις εμπορευμάτων στην Αγίου Μάρκου, αγώνες δρόμου στην Αιόλου είναι πλέον η καθημερινή εικόνα που βιώνουν οι έμποροι του ιστορικού κέντρου οι οποίοι δίνουν αγώνα επιβίωσης με αντίπαλο την κρίση και το παρεμπόριο. Το πιο ενδιαφέρον από όλα όσα διαδραματίζονται στο κέντρο της πόλης είναι το χειροκρότημα των καταστηματαρχών σε κάθε κατάσχεση παρανόμου εμπορεύματος. Δεν θα μπορούσε  όμως να είναι διαφορετικά αφού το άγχος του κλειστού καταστήματος που κατέβασε τα ρολά πριν μερικές εβδομάδες είναι ο εφιάλτης των καταστηματαρχών. Στην Αγίου Μάρκου σε ένα δρόμο με μήκος λιγότερο από 100 μέτρα 10 καταστήματα κλειστά. Στις παρόδους της η κατάσταση τραγική. Στη Χρυσοσπηλιωτίσσης 2 στα 3 καταστήματα έχουν κατεβάσει τα ρολά και κανείς δεν ξέρει τι θα γίνει αύριο. Αν όμως αληθεύουν οι πληροφορίες των ανθρώπων που έχουν συναλλαγές μαζί τους τότε το κλείσιμο τουλάχιστον 10 επιχειρήσεων είναι θέμα χρόνου. Αλλά και στην αγορά γραφείων τα πράγματα δεν είναι καλύτερα. Σε κάθε κτίριο ενοικιαστήρια και πωλητήρια. Στο γωνιακό κτίριο της Αιόλου με την Νικίου 7 ενοικιαστήρια είναι οι πιο αληθινοί μάρτυρες της κρίσης. Σε μία αγορά που πεθαίνει το πιο βολικό είναι να δημιουργούμε υπεύθυνους.

REALESTATE NEWS, 14/7/2010

Για τους ανθρωπιστές του χαβιαριού



Η ομάδα κοινωνικού ακτιβισμού «ΠΑΡΕΜΠΟΡΙΟ STOP!» εκφράζει την βαθύτατη ανησυχία της ως προς τον ρόλο που επιλέγουν να παίξουν συγκεκριμένα ΜΜΕ και δημοσιογράφοι την δύσκολη και κρίσιμη αυτή περίοδο που βιώνει ο ελληνικός λαός.

Μετά την παραπληροφόρηση που ακολούθησε την δράση που πραγματοποιήσαμε στις 10 Απριλίου, η οποία με κάθε τρόπο προσπάθησε να μας συνδέσει με κόμματα, πρόσωπα και καταστάσεις και η οποία διαψεύσθηκε πανηγυρικά από την πλαισίωση της πρωτοβουλίας μας από θεσμικά όργανα του εμπορικού συνδικαλισμού, ξεκινά τώρα η δεύτερη πράξη εμπαιγμού της κοινής γνώμης.
Δημοσιογράφοι, όπως ο κ. Αναγνωστάκης του MEGA, εντεταλμένοι της κυβερνήσεως, έρχονται να προπαγανδίσουν υπέρ αυτών που, αφού παραβίασαν απρόσκλητοι τα σύνορά μας και εκμεταλλεύθηκαν την ανοχή μας, παραβαίνουν τον νόμο σε κάθε πτυχή της καθημερινότητάς τους, λέγοντας ότι το παρεμπόριο πρέπει να συνεχισθεί, ώστε αυτοί οι άνθρωποι να μην γίνουν κλέφτες. Ποτέ, ωστόσο, δεν ακούσαμε να αναρωτιέται κανείς, τι θα κάνουν όλοι εκείνοι που εξοντωμένοι από κάποιους «ανθρωπιστές» και «σοσιαλιστές» του χαβιαριού με τα «σινιέ» πουκάμισα σαν τον κ. Αναγνωστάκη, καλούνται σήμερα να κλείσουν τις επιχειρήσεις τους και να γίνουν σερβιτόροι και ορντινάντζες των μεγαλοκαρχαριών.

Το ψευδοδίλημμα παρεμπόριο ή έγκλημα ακούστηκε πρώτα από τα χείλη του δημάρχου Αθηναίων και υιοθετήθηκε εν συνεχεία από την κυβέρνηση, η οποία αυτήν την στιγμή στήνει ολόκληρο μηχανισμό νομιμοποίησης του παρεμπορίου, των εμπλεκομένων σ’ αυτό λαθρομεταναστών και των κατασχεμένων εμπορευμάτων του. Μέσα από το πόρισμα της ομάδος «Δράση για την Αθήνα», την οποία συγκρότησε ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Βούγιας, η κυβέρνηση δείχνει την επιθυμία της να συντηρήσει διακαώς τους φορείς του «πολυπολιτισμού», τους οποίους η ίδια και οι προκάτοχοί της εισήγαγαν αφειδώς στην χώρα μας, να επιτύχει το συντομότερο δυνατόν την κατάρρευση του κοινωνικού μας ιστού και να επιταχύνει τον θάνατο του μικρομεσαίου εμπορίου και κατ’ επέκτασιν της μεσαίας τάξεως.

Το γιατί, ας το αναζητήσουν όλοι στα συμφέροντα που εξυπηρετούνται από την παρουσία όσο το δυνατόν περισσοτέρων μεταναστών στην Ελλάδα και από την υποβάθμιση τεραστίων κομματιών της Αθήνας και άλλων μεγάλων ελληνικών πόλεων. Η ομάδα «ΠΑΡΕΜΠΟΡΙΟ STOP!» καλεί όλους τους Έλληνες να αποδοκιμάσουν την φθηνή προπαγάνδα της κυβερνήσεως και των διαπλεκομένων μ’ αυτήν δημοσιογράφων και καναλαρχών και υπενθυμίζει ότι η δράση του συνεχίζεται ακόμη και όσο ο λαός κάνει τα μπάνια του…

Σάββατο 10 Ιουλίου 2010

ΓΑΔΑ: Απολογισμός δράσεων για το Κέντρο της Αθήνας Α' εξαμήνου 2010

Η Γενική Αστυνομική Διεύθυνσης Αττικής πραγματοποιεί σε τακτική βάση ειδικές δράσεις που επικεντρώνονται στην καταπολέμηση αδικημάτων και παραβατικών φαινομένων στο κέντρο της Αθήνας. Οι δράσεις αυτές συστηματοποιήθηκαν και εντάθηκαν από τις 13 Μαρτίου 2010. Είναι στοχευμένες και πραγματοποιούνται σε συνεργασία με άλλες συναρμόδιες αρχές και φορείς, όπως η δημοτική αστυνομία, η Διεύθυνση Υγιεινής της Νομαρχίας Αθηνών, η Υπηρεσία Ειδικών Ελέγχων (ΥΠΕΕ) του Υπουργείου Οικονομικών κ.α.

Μέσα από τις επιχειρήσεις πατάσσονται εγκληματικά δίκτυα και οδηγούνται στη δικαιοσύνη υπεύθυνοι για εμπορία ναρκωτικών, δικτύων πορνείας και ανθρώπινης εκμετάλλευσης, παρεμπορίου, ενώ ως προς τα κτίρια αντιμετωπίζονται η παράνομη μίσθωση και οι ανθυγιεινές εστίες. Έχουν κατασχεθεί εκατοντάδες χιλιάδες είδη παραεμπορίου και έχουν συλληφθεί παράνομοι εκμισθωτές κτιρίων σε αλλοδαπούς.

Παρασκευή 9 Ιουλίου 2010

«Πολυκατάστημα»... μαϊμούδων στο κέντρο της Αθήνας

«Πολυκατάστημα» με κινέζικα προϊόντα και απομιμήσεις επωνύμων ρούχων, είχε δημιουργήσει σε ακατοίκητη οικία στην οδό Σοφοκλέους 53, ομάδα που κάνει παρεμπόριο στο κέντρο της Αθήνας.

Μάλιστα το είχε οργανώσει τόσο καλά, που διέθετε ακόμη και ιντερνετ, μέσω του οποίου δεχόταν τις παραγγελίες για μεγάλες ποσότητες προϊόντων.

Επίσης, τα εμπορεύματα τα είχαν τοποθετήσει κατά μάρκα σε κάθε δωμάτιο ,ώστε ο πελάτης να βρίσκει κατευθείαν την φίρμα που επιθυμεί.

Τρίτη 6 Ιουλίου 2010

Ανύπαρκτες οι Επιτροπές των Δήμων για το παρεμπόριο

Σοβαρό πρόβλημα αντιμετωπίζουν οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες με τους παράνομους πωλητές, οι οποίοι στήνουν πάγκους στις κεντρικές πλατείες και αποκομίζουν μεγάλα οικονομικά οφέλη, χωρίς να κόβουν αποδείξεις.

Από τη μια, λοιπόν, οι επιχειρηματίες χάνουν αρκετά χρήματα, ενώ από την άλλη το Ελληνικό κράτος δεν εισπράττει τον Φόρο Προστιθέμενης Αξίας (Φ.Π.Α.), με τις συνολικές απώλειες να ξεπερνούν τα 20 δισεκατομμύρια ευρώ τον χρόνο!

Η Πολιτεία έχει δώσει στους Δήμους την αρμοδιότητα για την καταπολέμηση του παρεμπορίου, όμως κανείς από τους έξι ΟΤΑ του νησιού μας δεν έχει προχωρήσει στη σύσταση Ειδικών Επιτροπών για την πάταξη αυτού του φαινομένου, και έτσι οι παράνομοι μικροπωλητές έχουν βρει ελεύθερο πεδίο.

"Όργια παρεμπορίου στο ΑΠΘ"

«Σήμερα βρέθηκα στο ΑΠθ για μια ορκωμοσια φοιτητων.Τα μάτια μου αντίκρυσαν οργιο παρεμπορίου.Ένα ζευγάρι είχε σε ενα φορτηγακι κατι μπουκετα με λουλουδια... και τα πουλουσε διχως αποδείξεις δίχως χαρτιά σε όποιον εμπαινε και με θράσσος δήλωνε οτι δεν ειναι καταστηματαρχες αλλά βρηκαν τα λουλουδια απο αποθηκες που τα πουλανε χοντρικη και τα δινει για να κανει αρπαχτη.Βεβαια αυτο που ειπαν δεν το ανεφεραν σε αγοραστες αλλα σε κατι κυριους που ηταν απο το σωματειο ανθοπωλων και τους ελεγαν οτι η πραξη αυτη ηταν παρανομη.Εγω πάντως θεωρησα ηÎ! �ικο να παω να παρω τα λουλουδια μου απο ενα μαγαζι και ετσι να μην αναγκασω και αλλους επαγγελματιεσ να κλεινουν επειδη εχουν βρεθει κατι λαμογια και κανουν αρπαχτες.Αυτο το προβλημα παντως το θυμαμαι χρονια.το καλυτερο ειναι να ευαισθητοποιηθοπυμε όλοι και να ψωνιζουνμε απο μαγαζια.»

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ
------------------------------------------------------------------------------------

"Που να πάτε μέσα στο κυλικείο του πολυτεχνείου, πάνω στον 1ο όροφο που είναι ο διάδρομος ο μεγάλος να δείτε ένα κύριο ο οποίος έχει στήσει εδώ και ένα χρόνο επιχείρηση καθημερινή με πειρατικά cd / dvd και βιβλία, ραδιοφωνάκι να παίζει όλη μέρα...ολόκληρα σταντ με πειρατική πραμάτεια και με τις ευλογίες καθηγητών / φοιτητών που δεν διαμαρτύρονται καθόλου...μπ..... αυτή η χώρα."

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ 

Σχόλια που δημοσιεύθηκαν στο ΤΡΩΚΤΙΚΟ

ΤΡΩΚΤΙΚΟ, 6/7/10

Σάββατο 3 Ιουλίου 2010

Επιχείρηση-σκούπα στο κέντρο της Αθήνας για παρεμπόριο, ναρκωτικά και πορνεία

Επιχείρηση-σκούπα πραγματοποίησε την Παρασκευή η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής, στην ευρύτερη περιοχή του κέντρου της Αθήνας για την αντιμετώπιση εγκληματικών και παραβατικών φαινομένων.

Σύμφωνα με στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα από την ΕΛ.ΑΣ., σε ελέγχους που διενήργησαν αστυνομικοί, σε συνεργασία με υπαλλήλους της Δημοτικής Αστυνομίας του Δήμου Αθηναίων, για την αντιμετώπιση του παραεμπορίου, σε κεντρικούς δρόμους και πλατείες του κέντρου της Αθήνας, ελέγχθηκαν 65 άτομα και κατασχέθηκαν συνολικά 1.522 είδη, τα οποία παραδόθηκαν στη Δημοτική Αστυνομία.

Παρασκευή 2 Ιουλίου 2010

Ανακοίνωση Εμπορικού Συλλόγου Αργοστολίου «Η Κράνη» για το παρεμπόριο

Tο εμπόριο ήδη πληρώνει πολύ ακριβά το λογαριασμό της οικονομικής κρίσης και των πολιτικών αντιμετώπισης που ακολουθούνται. Τα στοιχεία απεικονίζουν με τον ποιό πειστικό τρόπο την πτώση των πωλήσεων των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.
Σε αυτό το ζοφερό οικονομικό περιβάλλον εκτός από τη συρρίκνωση της ιδιωτικής κατανάλωσης το εμπόριο έχει να αντιμετωπίσει και την παράνομη δραστηριότητα του παραεμπορίου.

Ήδη στην πόλη μας εμπορικοί δρόμοι έχουν πλημμυρίσει από υπαίθριους πλανόδιους μικροπωλητές ακόμα και δίπλα στις πόρτες των σπιτιών μας . θα πρέπει λοιπόν στο πρόβλημα αυτό να υπάρξει άμεση παρέμβαση όλων των αρμόδιων ελεγκτικών φορέων.

Πέμπτη 1 Ιουλίου 2010

Ποιοί στηρίζουν το καρτέλ του παρεμπορίου

Του Μάνου Μεϊμαράκη

Οργανωμένα συμφέροντα χονδρεμπόρων και κρατικών λειτουργών οδήγησαν στην σημερινή έκρυθμη κατάσταση, καταγγέλλουν παράγοντες της αγοράς, αγανακτώντας για την οκνηρία των διοικήσεων των εμπορικών επιμελητηρίων και της πολιτικής ηγεσίας της χώρας να προλάβουν έστω τα χειρότερα. Δεκάδες εμπορικοί κλάδοι αντιμετωπίζουν τον αφανισμό τους από την αγορά έχοντας απέναντι τους περισσότερους από 50.000 παράνομους και μη αλλοδαπούς μικροπωλητές , ενώ σε περίπου 70 δις ευρώ για την τελευταία πενταετία υπολογίζονται τα διαφυγόντα κέρδη στο εξωτερικό από υπηρεσίες μεταφοράς χρημάτων. «Το καρτέλ του λαθρεμπορίου των πεζοδρομίων είναι εδώ, και δεν μπορεί κανείς να τους ενοχλήσει γιατί θα απειληθεί η κοινωνική συνοχή της χώρας».

«Ελέγξτε αισχροκέρδεια και παρεμπόριο»

Τη συνεργασία όλων και την εντατικοποίηση των ελέγχων με στόχο την όσο το δυνατό πιο αποτελεσματική εποπτεία της αγοράς και προστασία των καταναλωτών από παράνομες εμπορικές πρακτικές ζήτησε η Γενική Γραμματέας Περιφέρειας Ηπείρου Δήμητρα Γεωργακοπούλου-Μπάστα από τους Δ/ντες Εμπορίου των τεσσάρων Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων.

Η Γενική Γραμματέας το πρωί της Τετάρτης κατά τη διάρκεια σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στο γραφείο της στην Περιφέρεια παρουσία και του Νομάρχη Θεσπρωτίας Β. Γιόγιακα ενόψει και της αυξημένης τουριστικής κίνησης ζήτησε τον βέλτιστο συντονισμό των αρμόδιων Διευθύνσεων Εμπορίου και των κλιμακίων ελέγχων, καθώς και τη διαρκή ενεργοποίηση όλων των εποπτικών μηχανισμών.

«Θέλουμε ελεύθερη αγορά και όχι ασυδοσία», είπε απευθυνόμενη στους Δ/ντες Εμπορίου και ζήτησε μέσω των υπηρεσιών τους να εστιάσουν την προσοχή τους στην προστασία του καταναλωτή και να περάσουν το μήνυμα στους ανθρώπους της αγοράς πως για να είναι ανταγωνιστικοί πρέπει να είναι και ποιοτικοί. «Στόχος μας δεν είναι να επιβάλουμε πρόστιμα, αλλά να συνετίσουμε τους παραβάτες», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Κλείνοντας η Γενική Γραμματέας επεσήμανε πως τα περισσότερα παράπονα εκφράζονται για τις τιμές των καυσίμων και τις διαστάσεις που παίρνει το παρεμπόριο και προς αυτή την κατεύθυνση πρέπει να εστιάσουν την προσοχή τους οι ελεγκτικοί μηχανισμοί προκειμένου να προληφθούν ή και να παταχθούν τυχόν παραβατικές συμπεριφορές.

Η ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΗΠΕΙΡΟΥ, 1/7

Σάββατο 26 Ιουνίου 2010

Ερώτηση στη βουλή για το διυπουργικό πόρισμα «Δράση για την Αθήνα»

Ύστερα από τις διαμαρτυρίες της ομάδος μας για το λεγόμενο διυπουργικό πόρισμα «Δράση για την Αθήνα», οι βουλευτές του ΛΑ.Ο.Σ. Άδωνις Γεωργιάδης και Θάνος Πλεύρης κατέθεσαν προς το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη σχετική ερώτηση:

Καυτό καλοκαίρι με αυξήσεις παντού

Για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, η αύξηση των συντελεστών του Φ.Π.Α. δημιουργεί ένα σημαντικό πρόβλημα επιβίωσης, αν και πολλές από αυτές προτίθενται να απορροφήσουν την αύξηση μειώνοντας τα ήδη συρρικνωμένα κέρδη τους, σε μια προσπάθεια να κρατήσουν τον καταναλωτή κοντά τους και να μη στραφεί αυτός στο παρεμπόριο.

Οι καταναλωτές στη χώρα μας καλούνται από την επόμενη Πέμπτη, για άλλη μια φορά, να πληρώνουν ακριβότερα αγαθά και υπηρεσίες. Αιτία η νέα αύξηση των συντελεστών του Φ.Π.Α. Ειδικότερα από την 1η Ιουλίου αυξάνονται για δεύτερη φορά!!! μέσα στο 2010 οι συντελεστές του Φ.Π.Α. και ειδικότερα, ο κανονικός συντελεστής από 21% αυξάνεται σε 23%, ο μειωμένος συντελεστής (τρόφιμα κ.λπ.) από 10%, αυξάνεται σε 11%, και ο μειωμένος κατά 50% συντελεστής, που ισχύει για ορισμένα αγαθά (βιβλία κ.λπ.) από 5%, αυξάνεται σε 5,5%. Οι μειωμένοι συντελεστές οι οποίοι ισχύουν για τα νησιά του Αιγαίου, αυξάνονται από 15%, 7% και 4%, σε 16%, 8% και 4% αντίστοιχα.

Η αύξηση αυτή έρχεται ως συνέπεια των μέτρων που λαμβάνει η κυβέρνηση για την εφαρμογή του μηχανισμού στήριξης της ελληνικής οικονομίας από τα κράτη - μέλη της ζώνης του ευρώ και το διεθνές νομισματικό ταμείο.

Μήπως είμαι αντιδραστική;

...ή έχουμε παραχωρήσει το γήπεδο στους φασίστες;

Της Μαρίνας Βήχου.

Τους τελευταίους μήνες ειλικρινά αναρωτιέμαι μήπως έχω γίνει αντιδραστική επειδή δεν θέλω την υποβάθμιση που χρόνια τώρα βιώνω ως πολίτης του κέντρου -με την ευρύτερή του έννοια- αυτής της πόλης και πιο συγκεκριμένα της περιοχής που περικλείεται από τις πλατείες Βικτωρίας, Αμερικής και Αγίου Παντελεήμονα. Να σας ομολογήσω ακόμα ότι δύο φορές τη χρονιά που μας πέρασε έκανα τη σκέψη να φύγω από την περιοχή, αφού δεν είμαι ούτε με τους φασίστες ούτε με την υποβάθμιση και την γκετοποίηση που σταδιακά ενισχύεται εξαιτίας της υποβάθμισης.

Μήπως είμαι αντιδραστική που θέλω να νιώθω ασφάλεια όταν κυκλοφορώ στην περιοχή μου και στο κέντρο της πόλης όπου είμαι αναγκασμένη να προσέχω τι κουβαλώ στην τσάντα μου, γιατί ήδη μου έχουν μια φορά κλέψει το πορτοφόλι και μια άλλη το κινητό μου;

Πέμπτη 24 Ιουνίου 2010

Κατασχέσεις προϊόντων παρεμπορίου στην Κέρκυρα

Συλήψεις για ναρκωτικα, κλοπές, επαιτεία, παρεμπόριο

Σειρά συλλήψεων έκανε η αστυνομία χθες και προχθές στην πόλη της Κέρκυρας.
  • Χθες η ΟΠΚΕ σε συνεργασία με τη Δημοτική Αστυνομία πραγματοποίησε επιχείρηση ελέγχου του παρεμπορίου στην πόλη. Συνελήφθησαν μικροπωλητές, που δεν διέθεταν άδεια παραμονής και δεσμεύτηκαν τα μικροαντικείμενα που πωλούσαν παρανόμως.
  • Συνελήφθησαν την Τρίτη το απόγευμα, στην Ηγουμενίτσα 3 Κερκυραίοι και ένας Ρωσοπόντιος, κάτοικος Θεσσαλονίκης, στην κατοχή των οποίων βρέθηκαν 108 κιλά ινδικής κάνναβης και τα οποία είχαν κρυμμένα σε ΙΧ αυτοκίνητο, με προορισμό την Κέρκυρα.
  • Συνελήφθη την Τρίτη, 52χρονη η οποία έκρυβε στην τσάντα της είδη ρουχισμού από εμπορικό κατάστημα, αφού πρώτα αφαιρούσε τα αντικλεπτικά συστήματα.
  • Συνελήφθησαν τρεις αλλοδαποί 25, 20 και 18 ετών για επαιτεία.
  • Συνελήφθη χθες το πρωί, 21χρονος αλλοδαπός για υπεξαίρεση. Στο σπίτι του βρέθηκαν κλεμμένα αντικείμενα.
  • Συνελήφθησαν, τέλος, τρεις (3) αλλοδαποί ηλικίας 23, 18 και 34 χρόνων διότι στο σπίτι όπου διέμεναν βρέθηκαν και κατασχέθηκαν 29 γραμμάρια περίπου ηρωίνη.
ΕΡΤ, 24/6

Τετάρτη 23 Ιουνίου 2010

To ΕΒΕΑ ζητάει δημιουργία Σώματος Δίωξης Παρεμπορίου

Τη δημιουργία Σώματος Δίωξης Παρεμπορίου πρότεινε ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ, κ. Κ. Μίχαλος, σε ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών σε συνέχεια της επιστολής που απέστειλε προς τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, κ. Μ. Χρυχοχοΐδη.

Στόχος της σύσκεψης ήταν να συντονιστούν και να ενταθούν οι προσπάθειες όλων των συναρμόδιων φορέων για την εξάλειψη του καταστροφικού αυτού προβλήματος για το υγιές εμπόριο.

Στη σύσκεψη, στην οποία μετείχαν ο γ.γ.Εμπορίου, κ. Στέφανος Κομνηνός, ο αντιδήμαρχος Αθηναίων, κ. Ανδρέας Παπαδάκης, ο ταξίαρχος της ΕΛ.ΑΣ., κ. Ιωάννης Λιούκας, ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών, κ. Παναγής Καρέλας, καθώς και εκπρόσωποι της Νομαρχίας Αθηνών, των Τελωνείων, του ΣΔΟΕ, της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου και του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Αθήνας, υπήρξε κοινή διαπίστωση για την αναγκαιότητα καταγραφής ανά αρμόδιο φορέα όλων των προσκομμάτων που υφίστανται σε νομοθετικό αλλά και εκτελεστικό επίπεδο για την ουσιαστική και συντονισμένη δράση κατά του παρεμπορίου.

Δευτέρα 21 Ιουνίου 2010

Περαιτέρω αστυνόμευση στο κέντρο της Αθήνας

Με την κωδική ονομασία «Ασφαλές Κέντρο», αστυνομία, ΣΔΟΕ και Δήμος Αθηναίων, ξεκινούν από σήμερα Δευτέρα ένα νέο σχέδιο αστυνόμευσης που στόχο έχει να πατάξει την εγκληματικότητα στο κέντρο της Αθήνας, αλλά πιθανόν και ... τους μετανάστες.

Μεικτά κλιμάκια της ΕΛ.ΑΣ. που θα αποτελούνται από άνδρες των ομάδων Ζ και ΔΙΑΣ, καθώς και από άνδρες της Ασφάλειας θα επιχειρήσουν τη χαρτογράφηση των περιοχών στις οποίες διαπιστώνεται αυξημένη εγκληματικότητα. Στην χαρτογράφηση θα περιλαμβάνονται ξενοδοχεία και διαμερίσματα όπου ζουν μετανάστες αλλά και καταστήματα στα οποία συχνάζουν. Σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ. ανάλογα με το είδος εγκληματικότητας που παρατηρείται ανα περιοχή θα αναπτύσσεται και ανάλογη αστυνομική δύναμη, ενώ θα ενισχυθούν οι πεζές και εποχούμενες περιπολίες. Επίσης, για όποια σημεία της πόλης η αστυνομία κρίνει ότι υπάρχει κίνδυνος «πρόσκλησης επεισοδίων» θα αποφασίζει την ανάπτυξη διμοιριών των ΜΑΤ.

Κυριακή 20 Ιουνίου 2010

«Παλινδρομήσεις» από τον Νικήτα Κακλαμάνη για το κέντρο των Αθηνών

Σαν να ξύπνησε ακόμα και ο Κακλαμάνης, αφού βέβαια άκουσε από τους δημότες των Αθηνών και τις επιτροπές κατοίκων τα σχετικά «γαλλικά» και οι καταστηματάρχες του ιστορικού κέντρου πήραν την κατάσταση στα χέρια τους και καταδίωξαν τους παράνομους μικροπωλητές. Έτσι, λίγους μόλις μήνες πριν στηθούν οι δημοτικές κάλπες, ο δήμαρχος, ο οποίος κατά τα άλλα διαρρηγνύει τα ιμάτιά του ότι αρμόδιοι για το χάλι της Αθήνας είναι οι Ραγκούσης και Χρυσοχοΐδης, ξεκινά από αύριο Δευτέρα, τουλάχιστον σύμφωνα με τα όσα ανακοινώθηκαν, σε συνεργασία με την ΕΛΑΣ και τον ΣΔΟΕ (επιτέλους...), «συντεταγμένη επιχείρηση αστυνόμευσης» στο κέντρο της Αθήνας.

Η επιχείρηση θα διεξαχθεί στην περιοχή γύρω από την πλατεία Ομονοίας, την Πλατεία Κουμουνδούρου και την Πλατεία Θεάτρου, όπου κυριαρχούν το παραεμπόριο, το εμπόριο ναρκωτικών και η πορνεία. Ο κύριος Νικήτας κατανοώντας ότι οι Αθηναίοι στρέφονται εναντίον του, έχει δώσει εντολές να καταγραφούν τα εγκαταλελειμμένα κτίρια της προαναφερόμενης περιοχής καθώς θεωρούνται ορμητήρια εγκληματιών, αλλά και στη Δημοτική Αστυνομία να συνεργαστεί με την ΕΛΑΣ και τον ΣΔΟΕ, ώστε να καταπολεμηθεί το παραεμπόριο. Αργά τα θυμήθηκε αυτά...
Την ίδια ώρα, σε συνέντευξη που παραχώρησε σε εβδομαδιαία εφημερίδα, επιβεβαίωσε τις πληροφορίες που δημοσιεύσαμε στον «ΕΚ» για τη δημιουργία ανοικτής αγοράς τύπου Κάμντεν, η οποία δημιουργείται με πρωτοβουλία ιδιωτών (ποιοι και γιατί;) και τη «στήριξη» του Δήμου Αθηναίων. Την ίδια ώρα, στη Δημοτική Αγορά Κυψέλης, η οποία έχει καταληφθεί από τη δημοτική παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ, ο Δήμος προσανατολίζεται στη δημιουργία... Διαπολιτισμικού Κέντρου! Τα ήξεις-αφίξεις του δημάρχου Αθηναίων, προκαλούν ζαλάδες στους Αθηναίους, λίγους μήνες πριν στηθούν οι κάλπες για τους ΟΤΑ...

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΚΟΣΜΟΣ 20/6

Σάββατο 19 Ιουνίου 2010

Συμπλοκές στα Πατήσια μεταξύ κατοίκων και αλλοδαπών λαθρεμπόρων

Ένταση και συμπλοκές σημειώθηκαν χτες στα Πατήσια. Το τριήμερο από Παρασκευή μέχρι Κυριακή σημειώνεται νυχτερινό λαθρεμπόριο-παρεμπόριο κάτω από τα σπίτια των κατοίκων στη περιοχή. Εχτές αγανακτισμένοι οι κάτοικοι αντέδρασαν σε αυτό το έγκλημα που διαδραματίζεται έξω από τα σπίτια τους νυχτιάτικα με λαθρομετανάστες να πουλούν τα γνωστά παράνομα εμπορεύματα της αφρικανοκινέζικης μαφίας, που είναι προϊόντα παράνομης παιδικής εργασίας, καθώς και κλεμμένα, η γειτονιά τους να έχει καταντήσει σε Χάρλεμ με τους νταβατζήδες λίγο πιο κει να "επιβλέπουν" και να επεμβαίνουν φέροντας επικίνδυνα όπλα μαζί τους σε όποιον αντιδρά. Η χουντοχοϊδιος αστυνομία ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΑΡΟΥΣΑ ΠΟΤΕ και εχτές με τα επεισόδια έκανε την εμφάνισή της απλά για να παρατηρεί αμέριμνη να διαδραματίζεται η παρανομία και το έγκλημα έξω από τις πόρτες των κατοίκων ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΕΠΕΜΒΕΙ όπως συνήθως.

Άλλωστε το αφεντικό τους το έχει πει...θα νομιμοποιήσει και το παρεμπόριο και το λαθρεμπόριο. Πάρτε μερικά από τα αίσχη για να διαβάσετε (είναι αδύνατον να τα παραθέσουμε όλα).
ΔΕΝ ΚΑΤΑΣΤΕΛΟΥΝ ΤΟ ΠΑΡΑΕΜΠΟΡΙΟ-ΛΑΘΡΕΜΠΟΡΙΟ! ΤΟ ΝΟΜΙΜΟΠΟΙΟΥΝ! ΚΑΤΑΛΥΣΗ ΚΑΘΕ ΕΝΝΟΙΑΣ ΤΟΥ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ!
ΠΑΖΑΡΙ ΛΑΘΡΑΙΩΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ Η ΠΑΤΗΣΙΩΝ
ΟΡΓΙΟ ΛΑΘΡΕΜΠΟΡΙΟΥ ΣΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ (video)

Πόρνες, τραβεστί, πορνοστάρ, ερωμένες και αδελφές αποφασίζουν για το μέλλον της Αθήνας

Την αποκατάσταση, στεγαστική, οικονομική και επαγγελματική των περί τις 70.000 αλλοδαπών παρανόμων μικροπωλητών προτείνει για το κέντρο της Αθήνας ο υφυπουργός «Προστασίας του Πολίτη», Σπύρος Βούγιας. Μία «λονδρέζικη» λύση τύπου Κάμντεν, βλέπει ως συνταγή εξυγίανσης της θλιβερής εικόνας που παρουσιάζει εμπορικά αλλά και αισθητικά η ελληνική πρωτεύουσα, ο προστάτης απάντων των αλλοδαπών «πολιτών».

Στο διυπουργικό πόρισμα, με το οποίο είχαμε ασχοληθεί και σε παλαιότερο φύλλο της εφημερίδας μας, εξακολουθεί να μην ανακοινώνεται επισήμως, αλλά να μοιράζεται επιλεκτικά σε δημοσιογράφους για να το σχολιάζουν κατά προτίμηση θετικά. Μετά την «Καθημερινή», σειρά πήραν τα «ΝΕΑ» και το «ΒΗΜΑ», το οποία αντιμετωπίζει ωστόσο με σκεπτικισμό τις προθέσεις του Βούγια, ο οποίος μέσω του Χρυσοχοΐδη, έχει θέσει πλέον τα σχέδιά του υπ' όψιν του πρωθυπουργού.

Παρασκευή 18 Ιουνίου 2010

Επιχείρηση «ασφαλές Κέντρο»

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Στέλιος Βραδέλης

Αρχίζει τη Δευτέρα με τη συμμετοχή της Ελληνικής Αστυνομίας, του ΣΔΟΕ και του Δήμου της Αθήνας η επιχείρηση «ασφαλές  Κέντρο». «Στόχος είναι να υπάρξει και πάλι εμπέδωση του αισθήματος ασφάλειας στον κόσμο», επισημαίνει στα «ΝΕΑ» ανώτερο  στέλεχος του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, που θα έχει τη συνολική εποπτεία του σχεδίου.