Πέμπτη 11 Φεβρουαρίου 2010

19% του πληθυσμού που ζει στην Αθήνα είναι μετανάστες

Της Καίτης Θεοδοσοπούλου

Τα σημαντικότερα προβλήματα παραβατικότητας στο δήμο Αθηναίων παρουσίασε χθες, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ο δήμαρχος Νικήτας Κακλαμάνης, διατυπώνοντας παράλληλα προτάσεις για μια καλύτερη και ασφαλέστερη πόλη.

Ο δήμαρχος Αθηναίων αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, σε θέματα παράνομης μετανάστευσης και παρεμπορίου, λειτουργίας οίκων ανοχής, αστέγων, διακίνησης ναρκωτικών, επισημαίνοντας το μεγάλο πρόβλημα της πόλης που είναι η δημόσια υγεία.

Τρίτη 9 Φεβρουαρίου 2010

Η «χαρτογράφηση» της υποβάθμισης

Της Ελενας Kαρανατση

Το σκηνικό της παραβατικότητας που εκτυλίσσεται καθημερινά στο κέντρο της Αθήνας απαρτίζεται από ποικίλες μορφές της, με σημαντικότερες την πορνεία, τη διακίνηση και τη χρήση ναρκωτικών, την παράνομη δράση μεταναστών, τη σωρεία ληστειών, κλοπών και διαρρήξεων. Η εικόνα του ιστορικού κέντρου της πόλης και των πέριξ αυτού συμπληρώνεται από την παρουσία αστέγων, επαιτών και εγκαταλελειμμένων κτιρίων, τα οποία φιλοξενούν συνήθως την πιο εξαθλιωμένη πλευρά της ζωής.

Χθες, ο δήμαρχος Αθηναίων κ. Ν. Κακλαμάνης παρουσίασε τη ζοφερή εικόνα του κέντρου της Αθήνας, όπως αυτή αποτυπώθηκε και χαρτογραφήθηκε από τη Δημοτική Αστυνομία. Παράλληλα, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για τη δημόσια υγεία, τονίζοντας ότι παρατηρείται έξαρση των κρουσμάτων φυματίωσης, ηπατίτιδας και AIDS, που οφείλεται κυρίως σε παράνομους μετανάστες οι οποίοι προέρχονται από χώρες όπου οι υποδομές για τη δημόσια υγεία είναι ανύπαρκτες.