Σάββατο, 24 Απριλίου 2010

«Βρισκόμαστε σε κατάσταση ασφυξίας»

Γιώργος Παπαχρυσάνθου, πρόεδρος Εμπορικού Συλλόγου Αμαρουσίου, ιδιοκτήτης καταστήματος με υποδήματα

«Υπάρχει σοβαρή πτώση στην κίνηση και συνεχώς θα μεγαλώνει. Καταστήματα έχουν κλείσει και κατά τα φαινόμενα αυτό θα αυξηθεί το επόμενο διάστημα.

Η πτώση του τζίρου που έχουμε είναι της τάξης του 20-30%. Η αγοραστική δύναμη έχει μειωθεί και δεν υπάρχει καλή ψυχολογία στους καταναλωτές. Δεν θέλω να είμαι μάντης κακών αλλά οι περισσότερες επιχειρήσεις δεν θα αντέξουν. Ηταν λάθος η μείωση των μισθών, γιατί αυτά τα χρήματα θα τροφοδοτούσαν την αγορά. Απολύσεις ήδη γίνονται, όμως σε λίγο δεν θα έχουμε μόνον άνεργους υπαλλήλους αλλά και άνεργους εμπόρους».

Χαρτογράφηση του εγκλήματος στο κέντρο της πρωτεύουσας

Οι «πιάτσες» για κλοπές, ναρκωτικά, πορνεία

Μικροκλοπές από τοξικομανείς, ληστείες σε περαστικούς από συμμορίες, διακίνηση και λήψη ναρκωτικών, πορνεία, μοίρασμα εισπράξεων από εκμετάλλευση ομοεθνών, πώληση κλοπιμαίων, παρεμπόριο λαμβάνουν χώρα καθημερινά σε συγκεκριμένες «πιάτσες» εντός του τριγώνου μεταξύ πλατείας Ομονοίας, πλ. Μεταξουργείου και πλ. Μοναστηρακίου.

Ο χάρτης της παρανομίας στο κέντρο

Γωνία Σοφοκλέους και Μενάνδρου, ένα από τα πλέον επικίνδυνα σημεία

Του Κωστα Oνισενκο

Ωρα 13.00, οδός Αγίου Κωνσταντίνου. Αυτοκίνητο σταματάει λίγα μέτρα από το ανακαινισμένο Εθνικό Θέατρο, ένας έμπορος ναρκωτικών δίνει ένα «φιξάκι» στον συνοδηγό και παίρνει χρήματα. Στο απέναντι πεζοδρόμιο ένας χρήστης ναρκωτικών αγοράζει τη δόση του από τέσσερα άτομα του κυκλώματος διακίνησης. Από αυτούς ο ένας κρατάει στην τσέπη του μια μικρή ποσότητα ναρκωτικών έτσι ώστε αν συλληφθεί να μην κατηγορηθεί για εμπόριο, τα υπόλοιπα ναρκωτικά βρίσκονται σε κοντινές «καβάντζες», σε ζαρτινιέρες, κάδους σκουπιδιών, κάτω από σταθμευμένα οχήματα, σε ρολόγια της ΕΥΔΑΠ κ.α. Οι υπόλοιποι τρεις εκτελούν τον ρόλο του τσιλιαδόρου: οι δύο κοιτάνε σε διαφορετικές κατευθύνσεις και ο τρίτος βρίσκεται σε πιο μακρινή απόσταση με ένα κινητό στο χέρι. Οι δράστες αντιλαμβάνονται την πεζή περιπολία από μακριά και απομακρύνονται, κάνουν τον γύρο του τετραγώνου και επιστρέφουν σε δέκα λεπτά.

Πιλοτικό πρόγραμμα πεζοδρομήσεων από σήμερα για ενίσχυση του εμπορίου

ΣHMANTIKH πτώση της τάξεως του 15% κατέγραψαν οι πωλήσεις των εμπορικών επιχειρήσεων της Θεσσαλονίκης κατά τους πρώτους τέσσερις μήνες του 2010, σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα, δήλωσε ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Κωστής Χαντζαρίδης.
Η πτώση έρχεται σε συνεχεία μιας περσινής κακής χρονιάς και μιας δραματικής περιόδου των εφετινών εκπτώσεων, κατά την οποία σημειώθηκε πτώση 50% –πρόσθεσε ο πρόεδρος του ΕΣΘ– γεγονός που επιβάλλει την ανάληψη πρωτοβουλιών για την ενίσχυση του εμπορίου.

20 δισ. ευρώ τον χρόνο ο τζίρος του παρεμπορίου

Ενα στα τρία ευρώ που δαπανούν οι Ελληνες κατευθύνεται κάθε χρόνο στο παρεμπόριο, ανεβάζοντας τον ετήσιο τζίρο στα 20 δισ. ευρώ και τις απώλειες για το Δημόσιο σε πάνω από 4 δισ. ευρώ. Οπως λένε οι έμποροι, σήμερα το παράνομο εμπόριο προϊόντων σε όλη τη χώρα βρίσκεται σε έξαρση, με τους κεντρικούς εμπορικούς δρόμους της χώρας να θυμίζουν υπαίθρια παζάρια.

Παρασκευή, 23 Απριλίου 2010

Το «ΠΑΡΕΜΠΟΡΙΟ STOP» στηρίζει κατά τόπους κινήσεις

Ο επικεφαλής του «ΠΑΡΕΜΠΟΡΙΟ STOP!», Παναγιώτης Δούμας στην κινητοποίηση στο Παλαιό Εφετείο

Μέλη της ομάδος «ΠΑΡΕΜΠΟΡΙΟ STOP» βρέθηκαν σήμερα στις κινητοποιήσεις εμπόρων και κατοίκων που έλαβαν χώρα στο κέντρο της Αθήνας. Το πρωί, στις 9:00 βρεθήκαμε κοντά στους καταστηματάρχες της περιοχής του Παλαιού Εφετείου, οι οποίοι έκλεισαν την συμβολή των οδών Ερμού & Βερανζέρου, διαμαρτυρόμενοι για την ολοκληρωτική υποβάθμιση της περιοχής τους από την παράνομη πορνεία, το εμπόριο ναρκωτικών και τους περιφερόμενους χρήστες και την αυξημένη εγκληματικότητα.

Τετάρτη, 21 Απριλίου 2010

Δράση του βουλευτή Θάνου Πλεύρη για το παρεμπόριο

Το «ΠΑΡΕΜΠΟΡΙΟ STOP!» δεν είναι πολιτική κίνηση. Τα μέλη του προέρχονται από διάφορες πολιτικές τάσεις και ιδεολογίες. Γιατί όχι, αφού το αίτημά μας είναι απλά η εφαρμογή του νόμου και ο νόμος είναι υποτίθεται σεβαστός απ' όλες τις παρατάξεις πλην ελαχίστων εξαιρέσεων. Ως εκ τούτου, παρακαλούνται όσοι θα ήθελαν να προβάλουν αντίστοιχες πρωτοβουλίες πολιτικών, φορέων ή και απλών πολιτών προς την κατέυθυνση της καταπολέμησης του παρεμπορίου, να τις θέσουν υπ' όψιν μας, ώστε να τις αναρτήσουμε στο ιστολόγιο και την σελίδα της ομάδος μας στο Facebook.

Greek Fire

By Panayotis Doumas

In March, a group of medium and small businessmen plus some Athens residents sued the mayor of Athens, Mr. Kaklamanis, who is responsible for the policing of the city, alleging misconduct for his refusal to tackle the serious problem of street vendors, many of them illegal immigrants, selling counterfeit goods. It is estimated that counterfeit vendors cost the Greek state over five billion Euros annually, and their activities have caused many companies to make redundancies or even close.

A few days before the merchants went to court, the mayor had stated that

"I prefer to let these people earn 40-50 Euros instead of hunting them and leading them to becoming thieves."

After the suit had been lodged, we created a Paremporio! (Stop!) group on Facebook and a Greek-language blog so that people concerned about this issue could make contact and initiate activities to support our legal action and increase publicity.

«Μετανάστες και πορείες ρυπαίνουν την Αθήνα»

«Το μεγάλο πρόβλημα της καθαριότητας στην Αθήνα οφείλεται στην υπαίθρια διαβίωση μεγάλου αριθμού μεταναστών, στις παράνομες αγορές μικροπωλητών, στις καθημερινές πορείες στο κέντρο της πόλης και στην ανεξέλεγκτη αφισοκόλληση των κομμάτων»

Νικ. 
Κακλαμάνης  
Νικ. Κακλαμάνης 

Αυτό ισχυρίστηκε σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου ο δήμαρχος Αθηναίων Νικ. Κακλαμάνης.
Και παρά το γεγονός ότι έχει δεχθεί κατ' επανάληψη τα πυρά σύσσωμης της δημοτικής αντιπολίτευσης, περί του ότι η πρωτεύουσα παραμένει μία από τις πιο βρώμικες πρωτεύουσες της Ευρώπης, ο κ. Κακλαμάνης υποστήριξε πως «για πρώτη φορά στην ιστορία της η Αθήνα αξιολογήθηκε ως η καθαρότερη πρωτεύουσα της Ευρώπης από το Παρίσι, το Λονδίνο και τη Ρώμη»!!


Τρίτη, 20 Απριλίου 2010

Μπορείτε αλλά δεν θέλετε!

Η Ερμού μιλά μόνη της και φωνάζει ότι οι αρμόδιοι μπορούν αλλά δεν θέλουν.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ «ΠΑΡΕΜΠΟΡΙΟ STOP!»

Στην εφημερίδα «Ελευθεροτυπία» της 19/04, ο δήμαρχος Αθηναίων φέρεται να είπε: «Προτιμώ, αντί να στρέψουμε τους μικροπωλητές στην εγκληματικότητα, να κάνουμε λίγο τα στραβά μάτια.», δηλώνοντας ότι αναζητά «ένα κομμάτι στην Αθήνα που να γίνει, ας το πούμε, ένα έθνικ παζάρι και να μαζευτούν οι περισσότεροι εκεί.» Στο ίδιο δημοσίευμα, ο αντιδήμαρχος κ. Παπαδάκης, αναφερόμενος στα επεισόδια της 10/4 δηλώνει: «Δεν είναι δουλειά κανενός να βγαίνει στον δρόμο βιντεοσκοπώντας και φωτογραφίζοντας κόσμο. Το σκεπτικό κάποιων που διοργάνωσαν αυτή την επιχείρηση δεν ταυτίζεται με την άποψη του εμπορικού κόσμου. Υπέβαλαν μάλιστα και μηνύσεις για το ζήτημα των Αφρικανών μικροπωλητών, αλλά χωρίς ουσιαστικό περιεχόμενο. Στρέφονται εναντίον του Μιχ. Χρυσοχοΐδη και του Νικ. Κακλαμάνη».

Ως «ΠΑΡΕΜΠΟΡΙΟ STOP!» ερωτούμε την ηγεσία του δήμου: Σε ποια περιοχή και σε τι έκταση επιδιώκει να εγκαταστήσει το «έθνικ» παζάρι του, ποιος τον έχει εξουσιοδοτήσει για να παίρνει τέτοιου είδους πρωτοβουλίες και προ παντός, τι προϊόντα θα διατίθενται στο παζάρι αυτό; Ρώτησε την γνώμη του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών; Σκοπεύει ο κ. δήμαρχος να διαθέσει χώρο σε αυτό το παζάρι και στους λαθρομετανάστες μικροπωλητές, οι οποίοι, αν κρίνουμε και από τις συλλήψεις της 10ης Απριλίου αντιστοιχούν στο ήμισυ όσων απασχολούνται σε αυτήν την παράνομη δραστηριότητα;

Στον κύριο Παπαδάκη, υπενθυμίζουμε ότι ταύτιση ή όχι του εμπορικού κόσμου με την δράση μας διαφαίνεται από την κάλυψη που μας παρέχουν τα συνδικαλιστικά του όργανα, αλλά και η συμμετοχή και εκλογή πολλών από εμάς σε αυτά. Για την ιστορία, την περασμένη Κυριακή, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εμπορικών Συλλόγων Αττικής, Ομόρων Νομών και Νήσων Αιγαίου, κ. Δημήτρης Αρμενάκης, τη παρουσία των αντιπροσώπων, καθώς και του προέδρου της ΕΣΕΕ, κ. Βασίλη Κορκίδη, εξουσιοδότησε το μέλος του Δ.Σ. της Ομοσπονδίας και επικεφαλής μας, Παναγιώτη Δούμα, να ενημερώσει τους φορείς της δικαιοδοσίας της για την ανάπτυξη αντιστοίχων κατά τόπους δράσεων υπό την ονομασία «ΠΑΡΕΜΠΟΡΙΟ STOP!». Του απαντούμε τέλος τα εξής:

  1. Πριν μας υποδείξει ποια είναι η δουλειά μας και ποια όχι, ας φροντίσει να κάνει εκείνος την δουλειά του και όχι τα «στραβά μάτια» που του υποδεικνύει ο δήμαρχος.
  2. Η δική μας «επιχείρηση» προφανώς έπιασε τόπο, αν κρίνει κανείς από τον δραστικό περιορισμό χρονικά και γεωγραφικά του καταντήματος της πόλεώς μας, αμέσως μετά τα γεγονότα της 10/4. Η Ερμού μιλά μόνη της και φωνάζει ότι οι αρμόδιοι μπορούν αλλά δεν θέλουν.
  3. Ας κάνει μία στροφή στην πολυθρόνα που έχει στρογγυλοκαθίσει μέσα στο δημαρχείο και ας δει τι γίνεται στους δρόμους που βρίσκονται πίσω από αυτό. Σύντομα, άλλωστε, θα λάβει το μήνυμα και από εκεί.
  4. Ας μην ξεχνά ότι ΚΑΙ εκείνος έχει μηνυθεί.

Οι ετικέτες που συντονισμένα ο τύπος προσπαθεί να μας προσάψει δεν καταπίπτουν μόνο από την θεσμοθετημένη αναγνώριση της δράσεώς μας αλλά και από την αποδοχή που αυτή εισπράττει μέσα στην ίδια την ελληνική κοινωνία, από την οποία όλοι αυτοί έχουν κατά πολύ απομακρυνθεί.

Μακριά από εμάς οι «ετικέτες»

Αντιλαμβανόμαστε τον πανικό κάποιων συστημικών μέσων και δημοσιογράφων να μας συνδέσουν με κόμματα, οργανώσεις και ιδεολογίες, ώστε να απαξιωθεί η δράση μας. Πέραν του ότι καθένας από εμάς έχει τις πολιτικές του δεσμεύσεις - και πολύ καλά κάνει - το «ΠΑΡΕΜΠΟΡΙΟ STOP!» δεν αποτελεί μαγαζάκι κανενός πολιτικού ή κόμματος. Τα άτομα που το απαρτίζουν προέρχονται από όλο το πολιτικό φάσμα, ενώ δεν είναι λίγοι εκείνοι που κατέχουν δεσπόζουσες θέσεις σε θεσμικά όργανα του εμπορικού συνδικαλισμού.

Εις απογοήτευσιν αυτών που θέλουν να μας τυλίξουν σ' ένα χαρτί με μία ετικετούλα ή ακόμη και να μας φιμώσουν, θέλουμε απλά να υπενθυμίσουμε ότι η προσπάθειά μας χαίρει της εκτιμήσεως του εμπορικού κόσμου, ενώ και οι σχετικές ανακοινώσεις που εκδόθηκαν από συνδικαλιστικούς φορείς το μαρτυρούν περίτρανα. Αποθέωση αυτής της αναγνωρίσεως είναι και η εξουσιοδότηση που έλαβε ο επικεφαλής της ομάδος μας την περασμένη Κυριακή από τον Πρόεδρο της «Ομοσπονδίας Εμπορικών Συλλόγων Αττικής, Ομόρων Νομών και Νήσων Αιγαίου», κ. Δημήτρη Αρμενάκη, να προβεί σε ενημέρωση όλων των Συλλόγων που εκπροσωπούνται στην ομοσπονδία, για το πώς θα οργανωθούν ανάλογες δράσεις σε όλες τις περιοχές της δικαιοδοσίας της και με τον τίτλο «ΠΑΡΕΜΠΟΡΙΟ STOP!».

Τα ψέμματα τελείωσαν, έχουμε θεσμική κάλυψη και εκπροσώπηση και όποιος συνεχίσει να μας διαβάλλει και να μας υπονομεύει θα λογοδοτήσει στην δικαιοσύνη, όπως και όσοι το έκαναν μέχρι τώρα.

Αθήνα : Τζίρος δις από το παραεμπόριο

Η Αθήνα έχει μετατραπεί σ’ ένα μεγάλο γκέτο που στο βασικό θύλακα του, δρα και γιγαντώνεται πιασμένα χέρι - χέρι η εγκληματικότητα και το παραεμπόριο. Στη βιτρίνα της πόλης οι εμπορικές αλυσίδες ενισχύουν τη θέση τους εκτοπίζοντας παραδοσιακές εμπορικές επιχειρήσεις σε δρόμους μικρότερης προβολής. Στην ιστορική πλευρά της πόλης οι μικρές επιχειρήσεις παλεύουν με την κρίση, το παραεμπόριο και την εγκληματικότητα ενώ σε πολλές συνοικιακές αγορές ο τριπλός αυτός συνδυασμός οδηγεί στην εξορία επιχειρηματίες με ιστορική παρουσία αλλά και νεότερους «συναδέλφους» τους.

Όλα αυτά για τα οποία προειδοποιήσαμε όλες τις πολιτικές ηγεσίες της τελευταίας δεκαετίας είναι πλέον μια πραγματικότητα. Το χειρότερο απ’ όλα είναι όμως, ότι ενώ ακόμα και πριν λίγα χρόνια η επίλυση του προβλήματος θα ήταν μια σχετικά βατή υπόθεση η σημερινή πραγματικότητα έχει αλλάξει. Μέσω υπόγειων διαδρομών τα μεμονωμένα προβλήματα συναντήθηκαν και «παντρεύτηκαν» και το προϊόν αυτής της συνεύρεσης έχει οδηγήσει στη τερατογέννηση. Το παραεμπόριο συμμάχησε με τους παράνομους μετανάστες.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών

Επικοινωνία

Αν επιθυμείτε να κάνετε κάποια καταγγελία ή κάποια ερώτηση επικοινωνήσετε με το «ΠΑΡΕΜΠΟΡΙΟ STOP!» μέσω της τηλεφωνικής του γραμμής, αφήνοντας ένα μήνυμα στον τηλεφωνητή, μέσω email ή μέσω του ιστολογίου μας, συμπληρώνοντας την παρακάτω φόρμα σχολίου και περιλαμβάνοντας τα στοιχεία σας για να έρθουμε σε επαφή.Δευτέρα, 19 Απριλίου 2010

Πεδίο μάχης η οδός Ερμού

Των Celine Rivault, Βασίλη Δαλιάνη
Σε πεδίο μάχης μετατράπηκε η οδός Ερμού μπροστά στα έκπληκτα μάτια εκατοντάδων περαστικών, όταν μέλη της ομάδας «ΠΑΡΕΜΠΟΡΙΟ STOP» ήρθαν σε σύγκρουση με παράνομους μικροπωλητές, σε ώρα αιχμής το Σάββατο 10 Απριλίου.
Τα μέλη της ομάδας μοίραζαν έντυπο υλικό εναντίον του φαινομένου του παράνομου εμπορίου ενώ φωτογράφιζαν και βιντεοσκοπούσαν τους παράνομους μικροπωλητές, καθώς όπως υποστηρίζουν ο τζίρος από το παρεμπόριο αγγίζει τα 60 δις. ευρώ τον χρόνο.

Η πρώτη αντίδραση των μικροπωλητών να φύγουν από το σημείο δεν μείωσε την ένταση και η αντιπαράθεση άρχισε να λαμβάνει ανησυχητικές διαστάσεις. Τραπεζοκαθίσματα από παρακείμενες καφετέριες χρησιμοποιήθηκαν ως πολεμοφόδια, ενώ η πλήρης απουσία της αστυνομίας είχε σαν αποτέλεσμα τα πράγματα να ξεφύγουν γρήγορα από κάθε έλεγχο και η αντιπαράθεση να εξελιχθεί σε ανοιχτή σύγκρουση, με τραυματισμούς και από τις δύο πλευρές και με εκτεταμένες υλικές ζημιές.

Η ομάδα «ΠΑΡΕΜΠΟΡΙΟ STOP» είναι μια πρωτοβουλία ιδιοκτητών καταστημάτων του κέντρου της Αθήνας, οι οποίοι προέρχονται από ετερόκλητους πολιτικούς χώρους, που σκοπεύουν να λάβουν δραστικά μέτρα για την πάταξη του φαινομένου. Έχουν ήδη καταθέσει μηνυτήρια αναφορά εναντίον του Δημάρχου Αθηναίων κ. Νικήτα Κακλαμάνη και κατά παντός υπευθύνου, για το φαινομένου που όπως υποστηρίζουν πλήττει ανεπανόρθωτα τις επιχειρήσεις τους, αλλά και την εικόνα της πρωτεύουσας. Η μήνυση μάλιστα έγινε δεκτή πριν από λίγες μέρες και έχει διαταχθεί έρευνα. «Κάνουμε νόμιμο ακτιβισμό» υποστηρίζει μιλώντας στο «ΘΕΜΑ» ο κύριος Παναγιώτης Δούμας, επικεφαλής της ομάδας «ΠΑΡΕΜΠΟΡΙΟ STOP»  «Ανεξάρτητα από τα πολιτικά μου πιστεύω, που άλλωστε ο καθένας πιστεύει ότι θέλει, ζητάω να εφαρμοστεί απλώς ο νόμος.»

Η απίστευτης ωμότητας σκηνές βίας που μαγνητοσκοπήθηκαν και βγήκαν στη δημοσιότητα, προκάλεσαν όπως ήταν αναμενόμενο πολλές αντιδράσεις. Αρκετοί κάνουν λόγο για οργανωμένο πογκρόμ κατά συγκεκριμένων ανθρώπων, ενώ ο Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών με επίσημη ανακοίνωσή του καλύπτει πλήρως τις ενέργειες της ομάδας «ΠΑΡΕΜΠΟΡΙΟ STOP» 
«Εμείς δεν προκαλέσαμε κανέναν. Κατεβήκαμε για να μοιράσουμε αλλά και να συγκεντρώσουμε υλικό που να αποδεικνύει όσα αναφέρουμε στην μηνυτήρια αναφορά μας εναντίον του Δημάρχου Αθηναίων και κάθε άλλης αρμόδιας αρχής. Πρώτοι οι μικροπωλητές ξεκίνησαν τα ρατσιστικά σχόλια εναντίον μας.» αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Δούμας και συνεχίζει «Κατέβηκα με τη γυναίκα μου, είναι δυνατόν  να την έπαιρνα μαζί μου, αν είχα σκοπό να πάω να χτυπηθώ;»

Αντίθετη άποψη εκφράζουν οι ιδιοκτήτες των καφέ της περιοχής που είδαν τις επιχειρήσεις τους να καταστρέφονται κατά τη διάρκεια των πρωτοφανών αυτών επεισοδίων. «Έχει παραγίνει το φαινόμενο με τους μικροπωλητές, αλλά το μαγαζί μου το σπάσανε και οι δύο πλευρές» δήλωσε στο «ΘΕΜΑ» ιδιοκτήτης καφετέριας της οδού Ερμού. «Σπάσανε τα πάντα. Καρέκλες, τραπέζια, τασάκια, ζαχαριέρες. Μάλιστα όταν ζήτησα από κάποιον να αφήσει κάτω την καρέκλα και να μην μου σπάει το μαγαζί μου απάντησε πως θα μου αγοράσει δέκα καρέκλες.» 

Την αντίθεσή τους πάντως στα επεισόδια που έλαβαν χώρα στον πιο εμπορικό δρόμο της πόλης εκφράζουν και άλλα μέλη της ομάδας  «ΠΑΡΕΜΠΟΡΙΟ STOP» τα οποία δεν ήταν παρόντα το μεσημέρι του Σαββάτου. Όπως δηλώνει χαρακτηριστικά η κυρία Μαριάννα Σαμούχου – Παγώνη «Δεν συμφωνώ σε καμία περίπτωση με τα επεισόδια. Είναι ντροπή αυτές οι εικόνες. Η αυτοδικία δεν βοηθά κανέναν. Εγώ έχω στη δουλειά μου αλλοδαπούς και είμαι εντάξει μαζί τους. Μισθούς, ασφάλεια τα πάντα. Έχω πρόβλημα με το παρεμπόριο. Οι απώλειες είναι τεράστιες για όλους. Τα στοιχεία του εμπορικού συλλόγου κάνουν λόγο για πάνω από 60 δις ευρώ. Από τον Φ.Π.Α μόνο χάνονται 12 δις ευρώ, αν σκεφτούμε πως τα μέτρα της κυβέρνησης πάρθηκαν για να εξοικονομηθούν μόλις 4,8 δις. Υπεύθυνος δεν είναι μόνο ο μικροπωλητής, αλλά και ο αγοραστής, καθώς στην ουσία είναι κλεπταποδόχος. Αγοράζει ένα προϊόν «μαϊμού» χωρίς καμία ασφάλεια, μόνο και μόνο για να ικανοποιήσει τη ματαιοδοξία του»

Την ευθύνη στις αρμόδιες αρχές ρίχνει και ο κύριος Ιπποκράτης Χατζηαγγελίδης, μέλος της ομάδας «ΠΑΡΕΜΠΟΡΙΟ STOP» και πολιτευτής με το κόμμα των Δημοκρατικών, ενώ δηλώνει πως τάσσεται κατά του νομοσχεδίου για την μετανάστευση που προωθεί η κυβέρνηση και ζητά την πλήρη καταγραφή όλων των μεταναστών που ζουν στην Ελλάδα.«Δεν ήμουν παρών στα επεισόδια και το δηλώνω κατηγορηματικά. Θέλω όμως να πω πως ο σκοπός της ομάδας «ΠΑΡΕΜΠΟΡΙΟ STOP» μας βρίσκει σύμφωνους και μας καλύπτει απολύτως Πλήττεται και ο τουρισμός μας ανεπανόρθωτα. Όταν βλέπει ο τουρίστας αυτήν την κατάσταση στο πιο εμπορικό δρόμο της πόλης δεν πρόκειται να ξανάρθει ποτέ στην Αθήνα.» δήλωσε στο «ΘΕΜΑ» ο κ. Χατζηαγγελίδης. Την ευθύνη για την κατάσταση την φέρουν οι αρχές. ΕΛ.ΑΣ και Δημοτική αστυνομία. Δεν είναι δυνατόν 200 μέτρα από τη Βουλή να μην υπάρχει αστυνομία.»

Οι δημοτικές αρχές από την πλευρά τους υποστηρίζουν πως κάνουν κάθε απαραίτητη ενέργεια για την καταπολέμηση του φαινομένου του παράνομου εμπορίου, θεωρώντας όμως τους μικροπωλητές ως τον ακρογωνιαίο λίθο και καταδικάζουν τα επεισόδια που έλαβαν χώρα το μεσημέρι του Σαββάτου. Ο αντιδήμαρχος Αθηναίων κύριος Ανδρέας Παπαδάκης, υπεύθυνος για την δημοτική αστυνομία υποστηρίζει πως η δύναμη που προσφέρει η ΕΛ.ΑΣ είναι ασήμαντη. «Η αστυνομία έχει δώσει μόλις 50 άτομα, ενώ πριν από ένα μήνα ήταν 35. Τα επεισόδια δεν δικαιολογούνται. Δεν μπορεί κανείς να αντικαθιστά τον εισαγγελέα. Εμείς σαν Δήμος εργαζόμαστε σκληρά για την πάταξη του φαινομένου, αλλά θεωρούμε πως οι μικροπωλητές δεν είναι παρά ο ακρογωνιαίος λίθος. Ψάχνουμε να βρούμε αυτούς που τα φέρνουν εδώ τα προϊόντα και που τα διακινούν. Μόλις την Τρίτη εντοπίσαμε δύο αποθήκες με χιλιάδες αντικείμενα που θα έβγαιναν στους δρόμους, πλαστά, χωρίς τιμολόγια χωρίς τίποτα. 

Τα επεισόδια που έλαβαν χώρα το Σάββατο ανάμεσα σε μικροπωλητές και σε μέλη της ομάδας «ΠΑΡΕΜΠΟΡΙΟ STOP» έληξαν με την επέμβαση της αστυνομίας που προέβη σε μαζικές προσαγωγές υπόπτων. Το «ΘΕΜΑ» μίλησε με τρεις μικροπωλητές από την Σενεγάλη, που βρίσκονταν στην καρδιά των επεισοδίων και δίνουν την δική τους ματιά στο φαινόμενο του παρεμπορίου. Οι μικροπωλητές κατανοούν πλήρως την κατάσταση αλλά αρνούνται πως ξεκίνησαν οποιαδήποτε επεισόδιο. 
«Δεν είναι κάτι που κάνουμε επειδή το θέλουμε.» εξηγεί ο 23χρονος B.N. «Τι να κάνουμε όμως. Ζητιάνοι δεν θέλουμε να καταντήσουμε και φυσικά ληστές δεν είμαστε. Πρέπει απλώς να επιβιώσουμε. Θέλω να φύγω αλλά δεν ξέρω πώς. Το έχω πει και σε αστυνομικό. Μπορείς να με βοηθήσεις να φύγω από την Ελλάδα; Να βρω μια δουλειά να μαζέψω λίγα λεφτά για να φύγω; Μου απάντησε πως αν ήξερε δουλειά θα την έκανε ο ίδιος για λίγα περισσότερα χρήματα.»

Ο 23χρονος Μ Ν. ο οποίος βρίσκεται στην Ελλάδα περίπου εννιά μήνες δηλώνει από την πλευρά του πως ότι κάνουν το κάνουν μόνο για να επιβιώσουν. «Δεν είμαστε μαφία. Αυτά είναι αστεία πράγματα. Είναι ζήτημα αν βγάζουμε πέντε ευρώ την καλύτερη μέρα. Μένουμε έξι άτομα μαζί και σχεδόν όλα όσα βγάζουμε τα δίνουμε στο νοίκι, σε λογαριασμούς και ότι μένει στο φαγητό μας. Τις πιο πολλές φορές τρώμε μόνο δύο φορές της βδομάδα.» 

Αρνητικά απαντά και ο 37χρονος A.M.D που ζει στην Ελλάδα εδώ και τρία περίπου χρόνια, στο ζήτημα της μεταφοράς χρήματος εκτός της χώρας.
«Τι λεφτά να στείλουμε στις χώρες μας; Εδώ δεν έχω λεφτά να αγοράσω μια κάρτα να μιλήσω με τη γυναίκα μου και τα παιδιά μου στη Σενεγάλη. Το μικρότερο που είναι τριών ετών έχω να το δω από τη γέννα του. Όλος ο σάκος που έχουμε ζήτημα να κοστίζει 150 ευρώ. Για μας όμως είναι σχεδόν ότι βγάζουμε σε έναν ολόκληρο μήνα.»
ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ ONLINE 19/4

Παναγής Καρέλας (πρόεδρος ΕΣΑ): «Θα κινδυνεύσει το πολιτικό σύστημα»


«Οι Αφρικανοί μικροπωλητές αποτελούν την τελευταία έκφραση του παράνομου μικροεμπορίου. Ζητήσαμε έλεγχο στην εισαγωγή και τη διακίνηση των παράνομων προϊόντων. Καθώς επίσης και έλεγχο των σημείων συγκέντρωσης των εμπορευμάτων, δηλαδή τις μεγάλες αποθήκες». Αυτό εκτιμά ο Παναγής Καρέλας, πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών.

Στην ερώτηση πώς εισάγονται και διακινούνται παράνομα τόσες χιλιάδες τόνοι εμπορευμάτων, είναι σαφής: «Φορτώνονται σε κοντέινερ και μπαίνουν με ευρωπαϊκά πιστοποιητικά από τα λιμάνια της Πάτρας και του Αστακού. Το οικονομικό όφελος από την εμπορία τους είναι τεράστιο, με αποτέλεσμα να έχουν διαβρωθεί όλοι οι μηχανισμοί ελέγχου. Βεβαίως, η νομοθεσία που αφορά τις ενδοευρωπαϊκές συναλλαγές επιτρέπει μόνο δειγματοληπτικό έλεγχο. Προτείναμε τη χρήση μηχανημάτων αναγνώρισης, ώστε να γίνεται ορατό το περιεχόμενο του κοντέινερ, ώστε να μη δηλώνουν άλλα προϊόντα και να εισάγονται διαφορετικά».

Ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου επισημαίνει τους κινδύνους από το περιστατικό αυτοδικίας μεταξύ εμπόρων και έγχρωμων μικροπωλητών: «οι έμποροι δεν έχουμε να χωρίσουμε τίποτα με τους έγχρωμους μικροπωλητές. Κανένα πρόβλημα δεν έχουμε μαζί τους», λέει, υποστηρίζοντας πως: «Οι δουλέμποροι τους φέρνουν και τους "ρίχνουν" στη συγκεκριμένη δουλειά. Στη Σενεγάλη και τη Σομαλία που ζούσαν αποκλείεται να γνώριζαν πού βρίσκεται η οδός Ερμού». Και επισημαίνει: «Ασφαλώς, η αντίδραση ορισμένων εμπόρων στην Ερμού το περασμένο Σάββατο με φοβίζει πολύ. Γνωρίζουμε ότι ορισμένοι Αφρικανοί μικροπωλητές απείλησαν ή χειροδίκησαν σε βάρος εμπόρων, καθοδηγούμενοι από προστάτες. Αλλά ευθύνεται η αδυναμία του κράτους που δεν ξέρει τι να τους κάνει. Διαμαρτυρόμαστε και μας απαντούν: "Να τους βάλουμε όλους φυλακή;"».

Μιλάει για «την αγανάκτηση που δημιούργησε στον εμπορικό κόσμο το παράνομο εμπόριο. Σ' εμάς απευθύνεται συνήθως το υπουργείο Οικονομικών, για να καλύψει τα ελλείμματα του προϋπολογισμού, μέσω έκτακτης φορολογίας. Κι από την άλλη, ο έμπορος βλέπει μπροστά του κάποιον να μην πληρώνει φόρους, τέλη και να μένει ατιμώρητος», υποστηρίζοντας ότι «στην ουσία, το έλλειμμα που παρουσιάζεται από το παραεμπόριο στον προϋπολογισμό καλείται να το πληρώσει ο έμπορος και ο κάθε φορολογούμενος πολίτης».

Η πρόταση του Εμπορικού Συλλόγου ποια είναι;

«Να δοθεί συγκεκριμένος χώρος στους νόμιμους μικροπωλητές να έχουν φορολογικό μητρώο και ταμειακή μηχανή. Επιπλέον, στο κέντρο της Αθήνας υπάρχουν 500 άδεια ακίνητα. Το κράτος μπορεί να πριμοδοτήσει τη στέγασή τους», προτείνει ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου, εκφράζοντας την ανησυχία του: «Αν το ακραίο περιστατικό του περασμένου Σαββάτου δεν το αντιμετωπίσουμε σοβαρά και παρεισφρήσουν κι άλλα στοιχεία ανάμεσα στους εμπόρους, θα φθάσουμε στο σημείο να κινδυνεύσει το πολιτικό σύστημα. Γι' αυτό πρέπει να κάνουμε τα πάντα, ώστε να λυθεί σύντομα το ζήτημα».

«Μόνη λύση, να χτυπηθεί το πρόβλημα της διακίνησης στη ρίζα του. Τα κοντέινερ δεν ελέγχονται»

«Προτιμώ, αντί να στρέψουμε τους μικροπωλητές στην εγκληματικότητα, να κάνουμε λίγο τα στραβά μάτια. Αλλά μπροστά στη Βιβλιοθήκη, μπροστά στην Ακαδημία, σε μέρη που έχουν μια πολιτιστική και ιστορική αξία να είμαστε αυστηρότεροι.
Εχουμε έρθει σε επαφή με επικεφαλής εκπροσώπων μεταναστών για να κάνουμε μια κουβέντα μαζί τους, μήπως βρούμε ένα κομμάτι στην Αθήνα που να γίνει, ας το πούμε, ένα έθνικ παζάρι και να μαζευτούν οι περισσότεροι εκεί. Δεν έχουμε βρει τον χώρο ακόμα», δήλωνε ο δήμαρχος Αθηναίων Νικήτας Κακλαμάνης στις 16/5/2008, όπως μαρτυρούν τα πρακτικά δημοτικού συμβουλίου. Αλλά, από τότε μέχρι σήμερα, δεν άλλαξε απολύτως τίποτα


«Κυκλώματα»

Ο αντιδήμαρχος, υπεύθυνος για τη Δημοτική Αστυνομία, Ανδρέας Παπαδάκης, υποστηρίζει ότι, πριν από το περιστατικό αυτοδικίας του περασμένου Σαββάτου, προηγήθηκε υποβολή μηνύσεων: «Η συμπλοκή του περασμένου Σαββάτου βόλευε ορισμένους. Δεν είναι δουλειά κανενός να βγαίνει στον δρόμο βιντεοσκοπώντας και φωτογραφίζοντας κόσμο. Το σκεπτικό κάποιων που διοργάνωσαν αυτή την επιχείρηση δεν ταυτίζεται με την άποψη του εμπορικού κόσμου. Υπέβαλαν μάλιστα και μηνύσεις για το ζήτημα των Αφρικανών μικροπωλητών, αλλά χωρίς ουσιαστικό περιεχόμενο. Στρέφονται εναντίον του Μιχ. Χρυσοχοΐδη και του Νικ. Κακλαμάνη».


Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία των κατασχέσεων «το 2009 πραγματοποιήθηκαν 16.169 κατασχέσεις με 781.886 τεμάχια και το πρώτο τρίμηνο του 2010 3.786 κατασχέσεις με 141.502 τεμάχια. Τα κατασχεθέντα οδηγούνται σε αποθήκες του δήμου στη Βαρβάκειο Αγορά. Υστερα από απόφαση του δημάρχου, ένα μέρος από αυτά καταστρέφεται και τα υπόλοιπα παραδίδονται σε εκκλησίες και ιδρύματα».

Ο αντιδήμαρχος εκτιμά ότι το πρόβλημα δεν λύνεται, ακόμα κι αν η Δημοτική Αστυνομία εξαντλήσει τις αρμοδιότητές της: «Η Δημοτική Αστυνομία έχει υποχρέωση να πραγματοποιεί κατασχέσεις. Και η πολιτεία να διερευνήσει τα τελωνεία, τις αποθήκες, ελέγχοντας το πρόβλημα στην πηγή του», λέει.

Τι προτείνουν

«Η πρότασή μας είναι να βρεθεί ένας χώρος στον οποίο να μεταφερθούν οι μικροπωλητές. Προηγήθηκαν συναντήσεις με σωματεία νόμιμων μεταναστών, αλλά δεν καταλήξαμε σε κάποια απόφαση. Προφανώς, γιατί οι επιτήδειοι που κερδίζουν εκμεταλλευόμενοι τους μικροπωλητές, τους υποχρεώνουν να περιφέρονται στα πιο πολυσύχναστα σημεία της πόλης. Τίθεται το ζήτημα της δημιουργίας αγοράς για μικροπωλητές αλλά τα κυκλώματα τους εμποδίζουν. Ασφαλώς, σε μια αγορά δεν μπορούν να χωρέσουν τόσες χιλιάδες μικροπωλητές», επισημαίνει ο υπεύθυνος της Δημοτικής Αστυνομίας.


«Η μόνη λύση είναι να χτυπηθεί το πρόβλημα της διακίνησης στη ρίζα του. Διότι χώρες εισόδου των εμπορευμάτων είναι η Ισπανία και η Ιταλία, τα κοντέινερ δεν ελέγχονται. Να ελεγχθούν τα κοντέινερ τη στιγμή που ξεφορτώνουν και το ΣΔΟΕ να ελέγχει τις αποθήκες».


ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ 19/4

Κυριακή, 18 Απριλίου 2010

«Εγώ ο (παράνομος) μικροπωλητής της οδού Ερμού»


ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ ΜΠΙΤΣΙΚΑ

Το μυθικό Ντακάρ για τους λάτρεις του μηχανοκίνητου αθλητισμού και του περίφημου ράλι είναι τερματισμός- στη Σενεγάλη φρέναρε μέχρι πρότινος η off road περιπέτεια. Για τον 27χρονο Γκεΐ Μπανταρά, τον μικρέμπορο της πρωτεύουσας της Σενεγάλης, ήταν η αρχή μιας περιπέτειας επιβίωσης από τη φτώχεια που τον έδερνε στη χώρα του. Με κατάληξη την Αθήνα, την Ερμού, όπου έγινε ο μικροπωλητής μετανάστης, ο οποίος απλώνει την παράνομη πραμάτεια του στον πεζόδρομο και τον δέρνουν (αυτοπροσδιοριζόμενοι σαν) αγανακτισμένοι έμποροι, οι οποίοι κυνηγούν τον ξένο που τους κόβει τις δουλειές.

Κατάγεται από τη Λουγκά, ένα χωριό 90 χιλιόμετρα μακριά από το Ντακάρ, όπου ζούσε ως πριν από δυόμισι χρόνια με τα άλλα τρία αδέλφια του και τους γονείς τουασχολούνται με τα χωράφια και την κτηνοτροφία. Οι πολεμικές συγκρούσεις στη σενεγαλέζικη επαρχία Καζαμάνς, περιοχή όπου δρουν αυτονομιστές, στα σύνορα με τη Γουινέα, δημιούργησαν προσφυγικό κύμα. Η ανέχεια εντάθηκε και τα αγόρια της οικογένειας Μπαραντά, ο Γκεΐ και ο αδελφός του, έφυγαν αναζητώντας καλύτερες συνθήκες ζωής.

Εναν μήνα έκανε να φτάσει στην Ελλάδα, ακολουθώντας την off road διαδρομή πολλών προσφύγων. Ας φαίνεται παράταιρο το δρομολόγιο: από τη Σενεγάλη στο Μαρόκο, από το Μαρόκο στη Λιβύη, από εκεί στο Ιράν, μετά στην Τουρκία, στην Ελλάδα, στην οδό Ερμού και ενίοτε έξω από την ΑΣΟΕΕ.

Διαθέτει την κόκκινη κάρτα που του δίνει, για περιορισμένο χρόνο, άδεια παραμονής στην Ελλάδα. Ζει μαζί με άλλα πέντε άτομα σε ένα διαμέρισμα δύο δωματίων, κοντά στην πλατεία Βικτωρίας. Εξι μοιράζονται το νοίκι των 350 ευρώ. Αγοράζει την πραμάτειά του από την ελληνική αγορά, από Κινέζους στην Ομόνοια και από αποθήκες Ελλήνων στην περιοχή, όπως λέει. Δεν στέλνει λεφτά στους γονείς του στη Σενεγάλη, οι οποίοι είναι πίσω μαζί με τις δύο αδελφές του. Γιατί; «Βγάζω ίσα ίσα για να ζω εδώ. Είναι δύσκολα τα πράγματα και ιδίως όταν η Αστυνομία μάς παίρνει τα πράγματα που πουλάμε και μετά δεν μπορούμε να δουλέψουμε, δεν έχουμε χρήματα για να αγοράσουμε καινούργια. Σιγά σιγά, πάλι από την αρχή...».

Περιγράφει μια τυπική ημέρα της ζωής του στην Αθήνα: «Σηκώνομαι το πρωί, πίνω έναν καφέ και τρώω ένα κομμάτι ψωμί. Καμιά φορά, για να πάει καλά η ημέρα, τραγουδάω ένα τραγούδι που λέει “αγαπώ τη Σενεγάλη” και βγαίνω έξω. Πηγαίνω στην Ερμού. Μένω ως τις 8 το βράδυ εκεί πουλώντας τσάντες και μικροπράγματα. Από κάθε τσάντα που πουλάω βγάζω 2-3 ευρώ. Εδώ κι έναν χρόνο όμως υπάρχει πρόβλημα, βγάζω μόνο 25-35 ευρώ την εβδομάδα. Μετά ξανά στο σπίτι. Γύρω στις 10 το βράδυ βράζουμε ρύζι, τρώμε και κοιμόμαστε. Ομως, αν τα πράγματα είναι άγρια στην Ερμού το πρωί και έχει πολλή Αστυνομία, γυρνάω πίσω στο σπίτι. Οταν έχω λεφτά, παίρνω κρέας αρνίσιο, καμιά φορά ψάρι και ΚόκαΚόλα. Πηγαίνω και σε άλλα σημεία για να πουλήσω μικροπράγματα, αλλά στην Ερμού έχει πιο πολλή κίνηση και είναι καλύτερα».

Τι του δίνει χαρά; «Οταν βλέπω έναν Ελληνα που έρχεται να μας υποστηρίξει και μας δίνει κουράγιο. Μια μέρα μπήκα σε ένα λεωφορείο και κουβαλούσα τα πράγματά μου σε μπόγο. Κάποιος με έβρισε. Μια Ελληνίδα αντέδρασε. Τον είπε ρατσιστή. Με ικανοποίησε αυτό». Το όνειρό του είναι μια ήρεμη ζωή και «αν είναι δυνατόν να μπορέσω να βοηθήσω την οικογένειά μου». Του λείπει η εικόνα από τις πολύχρωμες βάρκες των ψαράδων στη Σενεγάλη, οι άνθρωποι που δουλεύουν στα χωράφια της χώρας του, άλλοι που βόσκουν αγελάδες και πρόβατα, η «Ροζ λίμνη» (Lake Retba), η φημισμένη λίμνη με την υψηλή περιεκτικότητα σε άλατα και ορυκτά, η μουσική «mbalakh», όπως ονομάζεται η σενεγαλέζικη χορευτική μουσική στη διάλεκτο των Βολόφ- η πλειονότητα του πληθυσμού στη Σενεγάλη ανήκει σε αυτή την εθνοτική ομάδα.

Ως τη χειρότερη στιγμή στην Αθήνα περιγράφει την επίθεση που δέχθηκε στην οδό Ερμού το Σάββατο 10 Απριλίου, κατά τη διάρκεια της κινητοποίησης της ομάδας «Παρεμπόριο Stop». Υπήρξαν επεισόδια που κατέληξαν σε τραυματισμούς από την πλευρά των αφρικανών μικροπωλητών αλλά και από την πλευρά εκείνων που εναντιώνονται στο παρεμπόριο. «Είχαν έρθει κάποιοι στην Ερμού που μας φωτογράφιζαν, μας καλούσαν να φύγουμε, μας έβριζαν. Οταν μάζεψα τα πράγματά μου και γύρισα να φύγω, ένιωσα κάτι να με χτυπά στο πίσω μέρος του κεφαλιού. Είχαν πετάξει ένα μπουκάλι. Μετά πήγα στο νοσοκομείο. Θα ήθελα να μείνω στην Ελλάδα να δουλέψω. Θέλω να έχω μια ήρεμη ζωή. Αυτή τη στιγμή φοβάμαι. Με χτύπησαν γιατί έχω μαύρο χρώμα στο πετσί μου. Λένε ότι τους παίρνουμε τις δουλειές από τα μαγαζιά. Ομως πιστεύω ότι για τις απολύσεις, για το ότι πέφτει η δουλειά τους, φταίει η οικονομική κρίση. Ισως γι΄ αυτό έχουν κόψει οι δουλειές. Νιώθω θυμωμένος που με χτύπησαν». Ο Γκεΐ χαίρεται που του συμπαραστάθηκε η Κίνηση «Ενωμένοι ενάντια στον ρατσισμό και τη φασιστική απειλή» και λέει ότι είναι σίγουρος πως χρειάζονται συλλογικότητα και αλληλεγγύη για να ξεριζωθεί ο ρατσισμός. Ρατσισμός, η λέξη που επαναλαμβάνει συνεχώς...

ΚΟΣΤΟΣ ΚΑΘΟΛΟΥ «ΜΑΪΜΟΥ»
ΣΥΜΦΩΝΑ με εκτιμήσεις εμπορικών συλλόγων αλλά και επαγγελματοβιοτεχνικών επιμελητηρίων, το παρεμπόριο αντιπροσωπεύει το 30% του εμπορίου στην Ελλάδα, ξεπερνώντας κατά πολύ τα 5 δισ. ευρώ. Οι εμπορικοί σύλλογοι στις μεγάλες πόλεις της χώρας μας το χαρακτηρίζουν μάστιγα για την ελληνική οικονομία, καθώς οι τζίροι του ισοδυναμούν με φοροδιαφυγή μεγάλης τάξεως και με απώλειες εσόδων από το κράτος- συνδυασμός απωλειών από ΦΠΑ και φόρο εισοδήματος.

Κοινωνικά ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, όπως οι οικονομικοί μετανάστες, βρίσκουν πεδίο επιβίωσης σε αυτό, την ίδια ώρα που γίνονται και οι ίδιοι θύματα εκμετάλλευσης. Οπως επεσήμανε ο Εμπορικός Σύλλογος Αθήνας σχετικά με τα πρόσφατα επεισόδια στην οδό Ερμού (10.4.2010),«αν δεν υπάρξει άμεση και αποτελεσματική παρέμβαση της πολιτείας στη ρίζα του προβλήματος, δηλαδή σε όλους εκείνους που εισάγουν και τροφοδοτούν με προϊόντα τούς παράνομους μετανάστες, θα πυκνώσουν. Πολύ φοβόμαστε ότι σύντομα οι αψιμαχίες θα μετατραπούν σε ωμή βία με ανεξέλεγκτες επιπτώσεις».

ΤΟ ΒΗΜΑ 18/4

Τώρα επιτέθηκαν και εναντίον δημοτικών αστυνομικών με πέτρες, ξύλα και μπουκάλια οι αλλοδαποί μικροπωλητές--Επίσημη ανακοίνωση του Δήμου Πειραιά...

Το επεισόδιο, όπως αναφέρει η ανακοίνωση, σημειώθηκε στο παζάρι της Αλιπέδου. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, είχαν προηγηθεί συμπλοκές μεταξύ αλλοδαπών με αποτέλεσμα να τραυματιστεί σοβαρά ένας απο αυτούς, ο οποίος μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο.  Από την επίθεση υπέστησαν υλικές ζημιές οχήματα της Δημοτικής Αστυνομίας.

Στην ανακοίνωση επίσης επισημαίνεται: "Κανένας δεν μπορεί να ανεχθεί τέτοιες ενέργειες που καταλύουν κάθε έννοια νομιμότητας και θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή των πολιτών. Καλούμε το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα, για την αντιμετώπιση τέτοιων επικίνδυνων φαινομένων".

http://eglimatikotita.blogspot.com

Η «επανάσταση» των εμπόρων

Εμποροι ή «εθνικοακτιβιστές»;Τα πρόσωπα που δίνουν τον τόνο στην ομάδα «Παρεμπόριο Stop» έχουν μια πολύ σαφή τοποθέτηση στο πολιτικό φάσμα, όσο κι αν οι ίδιοι σε δημόσιες δηλώσεις τους αποκρούουν τη συσχέτισή τους με κομματικούς σχηματισμούς.

Επικεφαλής της ομάδας των αυτοαποκαλούμενων «ακτιβιστών» είναι ο Παναγιώτης Δούμας, ο οποίος προβάλλει την ιδιότητα του καταστηματάρχη και τη συνδικαλιστική του θέση στο δ.σ. της Ομοσπονδίας Εμπορικών Συλλόγων Αττικής.
Ομως, ο κ. Δούμας έχει σαφή πολιτική ταυτότητα και συνεχή δράση τα τελευταία χρόνια στα κόμματα και τα έντυπα της ακροδεξιάς. Από το 2005 προσχώρησε μαζί με τα άλλα στελέχη του λεπενικού Ελληνικού Μετώπου στο ΛΑΟΣ του Γιώργου Καρατζαφέρη και δραστηριοποιείται στην ΟΚΕ Εμπορίου του κόμματος. Αλλά η δράση του ξεκινά πολύ νωρίτερα. Το 1985 τον βρίσκουμε στη νεολαία της ΕΠΕΝ, το κόμμα δηλαδή που ίδρυσε ο δικτάτορας Παπαδόπουλος. Με πρόεδρο τον Μάκη Βορίδη, ο Δούμας ορίζεται μέλος της Κεντρικής Συντονιστικής Επιτροπής της οργάνωσης αυτής από το 1987 μέχρι το 1989. Το 1994 μετέχει με τον Βορίδη στην ίδρυση του Ελληνικού Μετώπου και εκλέγεται μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του, θέση που κρατά μέχρι την αυτοδιάλυση του αποτυχημένου αυτού εγχειρήματος. Στο διάστημα αυτό μετέχει ως εκπρόσωπος του Ελληνικού Μετώπου σε τοπικές και εθνικές εκλογές, ενώ το 2000 μετέχει στην κοινή εκλογική κάθοδο Ελληνικού Μετώπου - Πρώτης Γραμμής, με επικεφαλής τον Κώστα Πλεύρη.
Θυμίζουμε ότι το Ελληνικό Μέτωπο, αντιγράφοντας την πορεία του Λεπέν, επικέντρωνε την πολιτική του θεματολογία σχεδόν αποκλειστικά στο ζήτημα της μετανάστευσης. Σήμερα ο Δούμας είναι μέλος του «Δικτύου 21» και συνεργάζεται ως αρθρογράφος (ή γελοιογράφος) με τα έντυπα του «χώρου» Ελεύθερος Κόσμος, Ελεύθερη Ωρα, Patria και τις διαδικτυακές Ελληνικές Γραμμές, κεντρικό όργανο του εν υπνώσει Ελληνικού Μετώπου.
Παράλληλη πορεία ακολουθούν και άλλα προβεβλημένα μέλη της ομάδας «Παρεμπόριο Stop». Ο εκδότης και βιβλιοπώλης Ιωάννης Γιαννάκενας είναι κι αυτός πολιτευτής και στέλεχος του ΛΑΟΣ. Την πολιτική του καριέρα την ξεκίνησε από το σκληρό φιλοχουντικό και εθνικοσοσιαλιστικό ΕΝΕΚ το 1985. Μετείχε κι αυτός στην ίδρυση του Ελληνικού Μετώπου το 1994 και εκλέχτηκε στην Κεντρική του Επιτροπή, μέχρι που μεταπήδησε μαζί με τους συντρόφους του το 2005 στο κόμμα Καρατζαφέρη. Δοκίμασε κι αυτός την τύχη του σε διάφορες εκλογικές αναμετρήσεις με τα σχήματα στα οποία μετείχε. Πολιτεύθηκε και το 2000 με την κοινή κάθοδο υπό τον Πλεύρη. Είναι γραμματέας του Πανελλήνιου Συνδέσμου Μαχητών και Φίλων της Εθνικής Αντιστασιακής Οργανώσεως «Χ», ενώ μεταξύ άλλων εκδίδει τα βιβλία στελεχών και νοσταλγών της χούντας.
Ο Δημήτρης Ζαφειρόπουλος, εκδότης σήμερα του φιλοχουντικού «Ελεύθερου Κόσμου», υπήρξε πρώην υπαρχηγός της «Χρυσής Αυγής» και τον περασμένο Σεπτέμβριο προκάλεσε αναστάτωση στο ΛΑΟΣ, όταν ο Καρατζαφέρης ανακάλεσε την αρχική του απόφαση να τον χρίσει κομματικό υποψήφιο. Μόλις έγινε γνωστή η πολιτική ταυτότητα του Ζαφειρόπουλου, ο αρχηγός του ΛΑΟΣ τον έβγαλε από τις κομματικές λίστες παρά το γεγονός ότι είχε ο ίδιος ανακοινώσει επισήμως και μάλιστα από την κομματική εφημερίδα την υποψηφιότητά του στο νομό Αχαΐας. Από τη στιγμή αυτή ξεκίνησε και μια ανοιχτή διαφοροποίηση της σκληρής ομάδας των ακροδεξιών γύρω από την εφημερίδα αυτή, με σχόλια κι επικρίσεις για το ΛΑΟΣ.
Στους μήνες που μεσολάβησαν έχει συγκροτηθεί ένα ρεύμα κριτικής από τα (ακόμα πιο) δεξιά στον Καρατζαφέρη με πολλές διακυμάνσεις. Μια από τις τελευταίες σημειώθηκε με την παρασπονδία Κουριαννίδη (βλ. Ιός, «Μεταξύ εθνικοσοσιαλισμού και εθνικοσουρεαλισμού», 10.4.2010). Φαίνεται ότι το νέο επεισόδιο σ' αυτή τη διελκυστίνδα διεκδίκησης της ηγεμονίας στο χώρο της ακροδεξιάς έχει σχέση με την πρωτοβουλία που παρουσιάζουμε.
Και οι τρεις προαναφερόμενοι συνυπογράφουν μαζί με άλλους έξι τη μηνυτήρια αναφορά κατά του Κακλαμάνη.
Στην ιστοσελίδα που έχει ανοίξει στο Facebook η ομάδα «Παρεμπόριο Stop» προβάλλεται ως «υπεύθυνος επιχειρήσεων» ο Παναγιώτης Δούμας, ενώ έχουν ενδιαφέρον και οι ιδιότητες με τις οποίες εμφανίζονται οι συνεργάτες του. Βλέπουμε πολλούς «υπεύθυνους ακτιβισμού», έναν «υπεύθυνο περιφρούρησης», έναν «υπεύθυνο κινητοποίησης», έναν «υπεύθυνο οργάνωσης». Παράξενες αρμοδιότητες για μια παρέα του Facebook. Περίεργο είναι και το γεγονός ότι αυτές οι αρμοδιότητες (και τα πρόσωπα) άλλαξαν μετά την εκδήλωση του «ακτιβιστικού» χάπενινγκ του προηγούμενου Σαββάτου.
Στην ίδια σελίδα συναντάμε ως «νομικό σύμβουλο» της ομάδας τον Γιάννη Ζωγράφο που αρθρογραφεί στον «Ελεύθερο Κόσμο» και ως «υπεύθυνο Τύπου» τον Βαγγέλη Χανιώτη, αρθρογράφο της ίδια εφημερίδας και συγγραφέα βιβλίων του χώρου. Σ' ένα απ' αυτά τον πρόλογο έχει γράψει ο Ζαφειρόπουλος και τον επίλογο ο Πλεύρης. Ενα πραγματικό εθνικιστικό σάντουιτς. Οπως άλλωστε είπε ο Ζαφειρόπουλος στην παρουσίασή του, «το βιβλίο αυτό είναι εθνικιστικό και απευθύνεται σε εθνικιστές. Σ' όποιον αρέσει».

ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ 18/4