Παρασκευή, 7 Μαΐου 2010

Σε «γιουσουρούμ» μετατρέπεται το εμπορικό κέντρο όταν κλείνουν τα μαγαζιά

Το παρεμπόριο ανθεί και στη Νέα Ιωνία

• Για αθέμιτο ανταγωνισμό κάνουν λόγο οι έμποροί που ζητάνε δυναμική και κεντρική  αντιμετώπιση του ζητήματος
• Η Δημοτική Αστυνομία απλά διώχνει τους αλλοδαπούς, καθώς δεν διαθέτει τα μέσα και το προσωπικό, ώστε να εφαρμόσει την πολύπλοκη διαδικασία κατάσχεσης των εμπορευμάτων


Ένα από τα ζητήματα που απασχολούν έντονα τον εμπορικό κόσμο της Νέας Ιωνίας όπως και άλλων εμπορικών περιοχών, τόσο της Αθήνας, όσο και ολόκληρης της χώρας είναι το φαινόμενο των παράνομων αλλοδαπών (κυρίως) μικροπωλητών.

Τετάρτη, 5 Μαΐου 2010

Πλήγμα για το κύρος του ΕΣΑ

Αγίου Μάρκου, 5/5/2010, ώρα 10:15. Ο δεύτερος πιο εμπορικός δρόμος της χώρας δίνει την απάντησή του στον Εμπορικό Σύλλογο Αθηνών

Η παρά τις έντονες αντιδράσεις του εμπορικού κόσμου των Αθηνών εμμονή του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών, να μην συνταχθεί με το πανελλαδικό κλείσιμο των καταστημάτων σήμερα, Τετάρτη, 5 Μαΐου 2010, οδηγεί τον μεγαλύτερο και αρχαιότερο σύλλογο της χώρας στην ολοκληρωτική απαξίωση.

Η εικόνα των κλειστών καταστημάτων της Αγίου Μάρκου και άλλων κεντρικών εμπορικών δρόμων της Αθήνας, αποδεικνύει ότι η ηγεσία του Εμπορικού Συλλόγου δεν βρίσκεται σε αντιστοίχηση με την μικρομεσαία επιχείρηση, αλλά συμμορφώνεται προς τις ντιρεκτίβες των μεγαλοκαταστημάτων και των αλυσίδων της Ερμού και της Σταδίου, που είναι ουσιαστικά οι μόνοι δρόμοι στην Αθήνα με ανοικτά καταστήματα.

Ο Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών πρέπει να καταλάβει ότι τα περισσότερα μέλη του είναι μικρομεσαίοι και αυτοαπασχολούμενοι και να πάψει να εκπέμπει την εικόνα συναινέσεως προς την απόλυτη εγκατάλειψη της μικρομεσαίας επιχειρήσεως από την κυβέρνηση. Μία συγγνώμη απέναντι στους εμπόρους που με την στάση του πρόδωσε θα ήταν μία καλή αρχή για την ανάκτηση του χαμένου κύρους του.

Παναγιώτης Δούμας
ΠΑΡΕΜΠΟΡΙΟ STOP!

Τρίτη, 4 Μαΐου 2010

Για την στάση του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών

Το ΠΑΡΕΜΠΟΡΙΟ STOP! εκφράζει την δυσαρέσκειά του για την απόφαση του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών, να διαφοροποιηθεί από την θέση της ΕΣΕΕ ως προς το κλείσιμο όλων των εμπορικών καταστημάτων της χώρας, αύριο Τετάρτη, 5 Οκτωβρίου.

Ο Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών υποστηρίζει ότι οι επιχειρήσεις πρέπει να κλείσουν μόνον κατά τις ώρες που θα πραγματοποιηθεί το από κοινού συλλαλητήριο με την ΓΣΒΕΕ και την ΓΣΕΕ. Ωστόσο, υπενθυμίζουμε ότι σύμφωνα με το ωράριο που εισηγείται από τον περασμένο Οκτώβριο ο ΕΣΑ, οι εμπορικές επιχειρήσεις ανοίγουν τις Τετάρτες στις 10 πμ και κλείνουν στις 6μμ. Μ' άλλα λόγια ο ΕΣΑ ζητά από τους εμπόρους να ανοίξουν στις 10 πμ, να κλείσουν στις 11πμ, να ξανανοίξουν στις τρεις και να ξανακλείσουν μετά από ρεις ώρες, την ώρα που πιθανότατα η Αθήνα θα έχει παραδοθεί στον μηδενισμό και την αναρχία.

Κρίνοντας από την γνώμη των περισσοτέρων συναδέλφων, το κύρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών πλήττεται από την ανεύθυνη στάση κάποιων μελών του Δ.Σ., που αν και αιρετά δεν λειτουργούν με γνώμονα την βούληση όσων τα επέλεξαν. Το αποτέλεσμα δε αυτής της ανεύθυνης στάσεως είναι η απόλυτη σύγχυση που παρά την πείρα που θα έπρεπε να διαθέτουν μετά από τόσα χρόνια στον εμπορικό συνδικαλισμό, δεν μπόρεσαν να προβλέψουν.

Το ΠΑΡΕΜΠΟΡΙΟ STOP! θεωρεί ότι η συγκεκριμένη χρονική συγκυρία επιτάσσει την απόλυτη σύμπνοια με τις αποφάσεις του τριτοβαθμίου συνδικαλιστικού οργάνου των εμπόρων και συντάσσεται με την ανακοίνωση του Προέδρου της ΕΣΕΕ, κ. Βασίλη Κορκίδη.

Ελλάδα δεν είναι μόνο το κέντρο της Αθήνας

Δελτίο Τύπου Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ)

Επ’ αφορμή της απόφασης του ΔΣ του ΕΣΑ με την οποία καλεί τους εμπόρους της Αθήνας να μην συμμετάσχουν στην κινητοποίηση της Τετάρτης, ο Πρόεδρος της ΕΣΕΕ, κ. Βασίλης Κορκίδης, προέβη στην ακόλουθη δήλωσή:

«Όσοι αποφάσισαν να μη συμμετάσχουν στην κινητοποίηση της Τετάρτης 5 Μαΐου σημαίνει ότι δεν έχουν διαβάσει, δεν έχουν κατανοήσει και δεν έχουν αφομοιώσει τα μέτρα που ανακοίνωσε προχθές η Κυβέρνηση. Θέλω να δηλώσω σε όλους τους τόνους και προς όλες τις κατευθύνσεις ότι τα συμφέροντα του εμπορικού κόσμου είναι αδιαίρετα και οποιοιδήποτε χρησιμοποιούν το θεσμικό τους ρόλο για την προώθηση προσωπικών τους στρατηγικών θα είναι υπόλογοι στα μάτια όλων των συναδέλφων.
 

Η ΕΣΕΕ είναι αποφασισμένη να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και να εκπληρώσει τον θεσμικό της ρόλο. Θα πρέπει να γίνει κατανοητό σε όλους ότι Ελλάδα δεν είναι μόνο το κέντρο της Αθήνας».

Είτε διαφωνούμε είτε όχι πρέπει να φανούμε ενωμένοι

Στις 2/12/2006 οι έμποροι της οδού Κολοκοτρώνη είχαν διαδηλώσει με έναν πρωτότυπο τρόπο, χωρίς να ενοχλήσουν κανέναν και προσελκύοντας όλα τα ΜΜΕ. Έβγαλαν από ένα-δύο χαρτοκιβώτια μπροστά από τα καταστήματά τους και τοποθέτησαν πλακάτ πάνω σε κάθε κολωνάκι. Διαμαρτύρονταν τότε για την απαξίωση του κέντρου της Αθήνας από τις συνεχείς πορείες και διαδηλώσεις,δείχνοντας ότι μπορεί κανείς να κινητοποιείται χωρίς να ενοχλεί τους άλλους.

Το «ναι μεν αλλά» δεν είναι από τις αγαπημένες μου εκφράσεις. Πιστεύω ότι πρέπει να παίρνει κανείς θέση και όχι με πρόσχημα την «αντικειμενικότητα» να αυτοτοποθετείται υπέρ άνω των πραγμάτων και των εξελίξεων.

Για αύριο, Τετάρτη, 5 Μαΐου, η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου – για τους πολλούς εμπόρους που δεν το ξέρουν – το ύψιστο συνδικαλιστικό όργανο των μικρομεσαίων εμπόρων της χώρας, ιστότιμος κοινωνικός εταίρος της ΓΣΕΕ και του ΣΕΒ, αποφάσισε το κλείσιμο των εμπορικών καταστημάτων για όλη την ημέρα.

Προσωπικά, θεωρώ ότι ΠΡΕΠΕΙ όλοι οι έμποροι να κλείσουν τα καταστήματά τους για να εμφανισθούν συσπειρωμένοι σ’ αυτήν την δύσκολη συγκυρία. Για κανέναν άλλον όμως λόγο. Η επιλογή του κλεισίματος αποτελεί για εμένα μία κατ’ εξοχήν εσφαλμένη λύση διαμαρτυρίας και πολύ φοβούμαι ότι η μη ανταπόκριση μεγάλης μερίδας των εμπόρων στο κάλεσμα της ΕΣΕΕ θα επιβεβαιώσει αυτήν μου την πεποίθηση.

Κλειστά τα καταστήματα την Τετάρτη, 4/5

Η ΕΣΕΕ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΕΙΤΑΙ ΓΙΑΤΙ:

Εκφράζει

Την αγωνία, τον φόβο, τον θυμό και την αναστάτωση του εμπορικού κόσμου.


Διαπιστώνει

Ότι η διαδικασία των διαπραγματεύσεων αποτελεί πλήγμα για την εθνική αξιοπρέπεια και την ελληνική επιχειρηματικότητα.  Ζητείται στο μέλλον πολιτική συνέπεια και πολιτικό φιλότιμο.


Αμφιβάλλει

Για την αποτελεσματικότητα των μέτρων και θεωρεί ότι τα μέτρα αυτά δεν συμπεριλαμβάνουν καμία αναπτυξιακή προοπτική και συνεπώς είναι καταδικασμένα να αποτύχουν.


Δηλώνει

Ότι η μείωση των εισοδημάτων απαιτεί μείωση τιμών αλλά η μείωση τιμών απαιτεί τις παρακάτω προϋποθέσεις:

  • Μείωση ενοικίων – δημοτικών τελών – λογαριασμών ΔΕΚΟ
  • Περαιτέρω ρύθμιση φορολογικών και ασφαλιστικών εισφορών
  • Πραγματική ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών και αντιμετώπιση των  στρεβλώσεων από τις καταχρηστικές χρεώσεις των τραπεζών
  • Αναζήτηση καταναλωτικών αποθεμάτων από το παρεμπόριο – παραοικονομία
  • Άμεση ενεργοποίηση προγραμμάτων ενίσχυσης μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων
  • Μείωση φορολογικών συντελεστών
  • Ουσιαστική ενεργοποίηση της Επιτροπής Ανταγωνισμού

Ζητά

Την δημιουργία ενός πακέτου ενίσχυσης της ρευστότητας προς την πραγματική οικονομία, αντίστοιχη με το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας για την ενίσχυση των Τραπεζών.


ΟΧΙ
στην υποβάθμιση των Ασφαλιστικών Ταμείων

Δίκαιη και Βιώσιμη Αναβάθμιση του ασφαλιστικού συστήματος με βάση την ορθολογική διαχείριση των δαπανών και ενίσχυση του ασφαλιστικού μας φορέα ΟΑΕΕ. Αξιοπρεπείς συντάξεις.


Πιστεύουμε

Στην στήριξη της επιχειρηματικότητας, ως την μόνη αξιόπιστη διέξοδο από την κρίση.

Δεν περισσεύει καμία μικρομεσαία επιχείρηση
Δεν περισσεύει κανένας αυτοαπασχολούμενος

Προσκαλούμε όλες τις κοινωνικές ομάδες σε μια Εθνική Κοινωνική Συμφωνία βασισμένη στην βιώσιμη αξιοποίηση του ανθρωπίνου δυναμικού, της εργασιακής ειρήνης και της κοινωνικής συνοχής.ΑΠΟΦΑΣΙΖΟΥΜΕ

ΤΟ ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΤΩΝ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΩΝ ΜΑΣ

ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 5 ΜΑΪΟΥ