Σάββατο, 5 Ιουνίου 2010

Περί «νέων μέτρων» για το παρεμπόριο

Η χθεσινή συζήτηση στην βουλή της επίκαιρης ερωτήσεως που κατέθεσε προς τον πρωθυπουργό ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ. κ. Καρατζαφέρης, μας έδωσε την ευκαιρία να βγάλουμε κάποια συμπεράσματα:
  • Ο πρωθυπουργός της Ελλάδος παραδέχθηκε τόσο την κατάσταση όσο και τις συνέπειες του παρεμπορίου.
  • Ο πρωθυπουργός της Ελλάδος κατανοεί την ανάγκη αμέσου λήψεως μέτρων κατά του παρεμπορίου.
  • Ο πρωθυπουργός της Ελλάδος θεωρεί αιτία του θλιβερού και ζημιογόνου αυτού φαινομένου την γραφειοκρατία και την ανάγκη συνεργασίας πολλαπλών φορέων.
  • Ο πρωθυπουργός της Ελλάδος, όπως και για πολλά άλλα προβλήματα, έτσι και γι’ αυτό, θεωρεί ότι η λύση θα είναι ο «Καλλικράτης».
Απ’ όλα τα παραπάνω ο τύπος, φιλοκυβερνητικός και μη, αντελήφθη ότι… ο πρωθυπουργός εξήγγειλε μέτρα κατά του παρεμπορίου!!! Προκαλούμε οιονδήποτε θέλει να διαβάσει τα πρακτικά της συνεδριάσεως της ολομελείας της βουλής την 4/6/2010 και αν σε όσα ο πρωθυπουργός είπε, διακρίνει έστω και την παραμικρή σαφή πρόθεση του κ. Παπανδρέου για την αντιμετώπιση του παρεμπορίου, πέραν των γενικόλογων δεσμεύσεων περί «Καλλικράτη», τότε πραγματικά δεν είμαστε άξιοι να διεξάγουμε τον αγώνα που ξεκινήσαμε.

Μεταμεσονύκτιο παρεμπόριο στην Μιχ. Βόδα έως το σταθμό του ΗΣΑΠ Αγ. Νικολάου

Κάνω, μια νέα αναφορά, σχετικά με το μεταμεσονύχτιο παζάρι που άρχισε ξαφνικά πριν τρείς Παρασκευές, να ξεκινάει από βράδυ 10μ.μ.(συνεχίζεται και Σάββατο) στην περιοχή του Αγ Νικολάου Αχαρνών Πριν ήταν μόνο Σάββατο σαν προέκταση την Λαϊκής Αγοράς.

Στην υποβαθμισμένη αυτή περιοχή των Κάτω Πατησίων έρχεται να προστεθεί μια νέα μόδα, αλλοδαποί κάθε λογής, να έρχονται με την μεγαλύτερη σαβούρα από διάφορα είδη (παπούτσια-ρούχα κτλ) να τα απλώνουν στους δρόμους Μιχ Βόδα έως το σταθμό του ΗΣΑΠ Αγ Νικολάου και στους κάθετους δρόμους, χωρίς φυσικά να μπορούν να ησυχάσουν οι κάτοικοι, να είναι δύσκολη η διέλευση παντός οχήματος και η ανυπόφορη βρωμιά που αφήνουν τα πεταμένα στον δρόμο αντικείμενα Δυστυχώς η Ελληνική Αστυνομία δεν μπορεί να κάνει κάτι (χρειάζεται εντολή άνωθεν)από τα λεγόμενα τους,η Δημοτική Αστυνομία έρχεται πρωί Σαββάτου με μια μικρή δύναμη ανδρών με φορτηγά, όπου μαζεύει ότι μπορεί και μόλις αποχωρήσει λόγο ωραρίου, συνεχίζουν απλώνοντας εκ νέου το παζάρι.

Ήθελα να ξέρω, δεν δίνουν αναφορά στην υπηρεσία τους για το τι συμβαίνει, για την μεγάλη συνάθροιση κόσμου (περισσότερα από 500άτομα ); Σε άλλη περίπτωση, βλέποντας τόσο κόσμο μαζεμένο, θα ερχόντουσαν διμοιρίες ΜΑΤ...

Εκτός και εάν συμβαίνει κάτι που εμείς οι απλοί κάτοικοι δεν μπορούμε να το αντιληφθούμε.

Μήπως μια ΑΚΟΜΑ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ με συμφέροντα για κάποιους (πτώση τιμής ακινήτων - αποβολή των Ελλήνων κατοίκων!!!!!!).

EGLIMATIKOTITA.BLOGSPOT.COM 5/6

Στοχοποιούν τους μετανάστες μικροπωλητές

Κατασταλτικά μέτρα για το λεγόμενο «παρεμπόριο», ανακοίνωσε χτες ο πρωθυπουργός, απαντώντας σε Ερώτηση του Γ. Καρατζαφέρη

Τους Ελληνες και μετανάστες μικροπωλητές στοχοποίησαν σαν βασικό πρόβλημα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, χθες στη Βουλή, ο πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου, και ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ., Γιώργος Καρατζαφέρης, με αφορμή Επίκαιρη Ερώτηση του τελευταίου.

«Προσπερνώντας» συνειδητά το ληστρικό ανταγωνισμό των πολυεθνικών, που η πολιτική τους υπηρετεί, τη φορομπηχτική πολιτική της κυβέρνησης και τις άδειες τσέπες των εκατομμυρίων εργαζόμενων, λόγω των μικρών μισθών και συντάξεων, αμφότεροι αναθεμάτισαν τους μικροπωλητές για την κατάσταση στην αγορά.

Αστυνομικά μέτρα κατά του παρεμπορίου

Ημίμετρα για το παρεμπόριο ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός χθες στη Βουλή απαντώντας σε ερώτηση του προέδρου του ΛΑΟΣ. Ο Γιώργος Παπανδρέου έδωσε έμφαση στην εντατικοποίηση των ελέγχων λέγοντας ότι από τις 13 Μαρτίου ώς τις 11 Μαΐου, μόνο στον Δήμο της Αθήνας, συγκροτήθηκαν 2.541 κλιμάκια μεικτού ελέγχου, τα οποία πραγματοποίησαν 5.864 κατασχέσεις. Ανακοίνωσε ακόμη ότι θα γίνονται έλεγχοι από τον ΣΔΟΕ και ότι θα ενταχθεί η FRONTEX στην προσπάθεια αντιμετώπισης του λαθρεμπορίου. Σημειώνεται ότι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αναγνώρισε πως "η δημοτική αρχή του Δήμου Αθηναίων, αλλά και η διεύθυνση της Δημοτικής Αστυνομίας, έχουν θέσει ως προτεραιότητα" την αντιμετώπιση του παρεμπορίου.

Παρασκευή, 4 Ιουνίου 2010

Συζήτηση για το παρεμπόριο στη βουλήΣτη βουλή βρέθηκε σήμερα κλιμάκιο εμπόρων της Αθήνας, με την συμμετοχή και του επικεφαλής του ΠΑΡΕΜΠΟΡΙΟ STOP!, Παναγιώτη Δούμα, για να παρακολουθήσουν την συζήτηση στην Ολομέλεια, με αφορμή την επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσε ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ. Γιώργος Καρατζαφέρης σχετικά με το παρεμπόριο.

Πρακτικά

Επόμενη είναι η υπ’ αριθμόν 862/57/1-6-2010 επίκαιρη ερώτηση του Προέδρου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού κ. Γεωργίου Καρατζαφέρη προς τον Πρωθυπουργό, σχετικά με την αύξηση του παραεμπορίου κλπ.

Το κείμενο της επίκαιρης ερώτησης έχει ως εξής:
«Την ώρα που η Κυβέρνηση εμφανίζεται να καταβάλει προσπάθειες για την πάταξη της φοροδιαφυγής ζητώντας από τους πολίτες να συλλέγουν πάντοτε αποδείξεις, το παράνομο, αφορολόγητο εμπόριο ακόμα και σε κεντρικούς δρόμους της πρωτεύουσας έχει λάβει εκρηκτικές διαστάσεις.

Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, ο τζίρος του αποτιμάται σε αρκετά δισεκατομμύρια ευρώ. Οι νόμιμοι έμποροι και καταστηματάρχες βρίσκονται σε απόγνωση εξαιτίας της πίεσης που υφίστανται από τον αθέμιτο ανταγωνισμό, ενώ, παράλληλα, το κράτος χάνει σημαντικού ύψους φορολογικά έσοδα.»

Ερωτάσθε:

Προτίθεστε να πατάξετε το φαινόμενο; Αν ναι, πώς;»

Το λόγο έχει ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας κ. Γεώργιος Παπανδρέου.

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ (Πρόεδρος της Κυβέρνησης & Υπουργός Εξωτερικών): Κύριε Καρατζαφέρη, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, το θέμα που θέτει ο Αρχηγός του ΛΑ.Ο.Σ. είναι πράγματι ένα χρονίζον και μεγάλο θέμα. Όποτε συναντώ εμπορικούς συλλόγους και επιμελητήρια, μου το θέτουν –και παλαιότερα, ως Αντιπολίτευση, αλλά και τώρα- ως ένα πρόβλημα που βλάπτει τις δικές τους οικονομίες, βλάπτει γενικότερα τα έσοδα του Κράτους, επηρεάζει αρνητικά τη νόμιμη ιδιωτική επιχειρηματικότητα, τους εμπόρους, τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, που είναι και η ραχοκοκαλιά της οικονομίας μας. Αφορά τους ίδιους τους καταναλωτές σε ό,τι αφορά την ποιότητα, αλλά ακόμη και την ασφάλεια των προϊόντων που πωλούνται, διότι δεν ελέγχονται από κανέναν αρμόδιο φορέα και πολλές φορές είτε έχουν λήξει είτε έχουν επικίνδυνες για την υγεία ουσίες.

Δημιουργεί, επίσης, πολλά σοβαρά προβλήματα σε πολλούς επαγγελματίες, αφού στο χώρο αυτό αναπτύσσονται και άλλες παράνομες δραστηριότητες, το λεγόμενο «φαινόμενο του πάγκου», που είναι η τελική ενέργεια. Προηγούνται, όμως, άλλες που στις περισσότερες περιπτώσεις είναι ακόμη και σημαντικότερες τόσο από ποινική όσο και από οικονομική άποψη. Μιλάμε για το λαθρεμπόριο, την παραβίαση της νομοθεσίας για την πνευματική ιδιοκτησία και άλλα παρεμφερή.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, παρά τις πολύ μεγάλες δυσκολίες, είναι και αυτό ένα μέρος της μεγάλης μάχης που δίνουμε για τη διαφάνεια και την ευνομία. Ξέρετε ότι η επικρατούσα κατάσταση στην Αθήνα, η δημοτική αρχή του Δήμου, αλλά και η Διεύθυνση της Δημοτικής Αστυνομίας το έχουν θέσει ως προτεραιότητα. Υπάρχει πια αστυνόμευση των σημείων όπου διαπιστώνεται η ύπαρξη παραεμπορίου. Πραγματοποιούνται καθημερινά πεζές και εποχούμενες περιπολίες –θα τις βλέπετε και εσείς- που έχουν ενταθεί στην Αθήνα και σε άλλες πόλεις της χώρας. Έχουν σχεδιαστεί και λαμβάνουν χώρα συντονισμένες ενέργειες της Δημοτικής και της Ελληνικής Αστυνομίας –μεταξύ τους δηλαδή- με την επάνδρωση μεικτών κλιμακίων ελέγχου παράνομων μικροπωλητών, τα οποία έχουν προβεί μέχρι σήμερα σε σημαντικό αριθμό κατασχέσεων και εμπορευμάτων, επιβολής προστίμων και απομάκρυνσης παραβατών.

Ενδεικτικά σημειώνω, κύριε Καρατζαφέρη, ότι μόνο το προηγούμενο δίμηνο -από τις 13 Μαρτίου έως τις 11 Μαΐου- και μόνο στο Δήμο της Αθήνας συγκροτήθηκαν 2.541 κλιμάκια μεικτού ελέγχου, τα οποία πραγματοποίησαν 5.864 κατασχέσεις σε αυτό το παράνομο εμπόριο.

Δεν είναι, βέβαια, δυνατόν να αντιμετωπιστεί μόνο με αστυνομικά κατασταλτικά μέτρα, αλλά απαιτείται και συλλογική δραστηριοποίηση και συντονισμένη συνεργασία σε βάθος χρόνου όλων των εμπλεκόμενων φορέων.

Γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο ενεργούμε προς κάθε κατεύθυνση μέσω θεσμοθέτησης κοινών δράσεων και ενεργειών από όλους τους φορείς, Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης και Υπουργεία.
Οπωσδήποτε και η γραφειοκρατία που συναντάμε, κύριε Καρατζαφέρη, παντού σε όλο το δημόσιο, σε όλες τις υπηρεσίες, οι πολλαπλές αρμοδιότητες που υπάρχουν -κεντρικής αυτοδιοίκησης, τοπικής αυτοδιοίκησης και νομαρχιών- δημιουργούν ένα περίπλοκο κουβάρι που πρέπει να αντιμετωπίσουμε. Ο ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ θεωρούμε ότι θα παίξει σημαντικό ρόλο στο να σπάσει η γραφειοκρατία.

Σας φέρνω απλώς ένα παράδειγμα. Αρμόδια όργανα για την τήρηση των διατάξεων που αφορούν στην εύρυθμη λειτουργία του υπαίθριου εμπορίου και τον έλεγχο των παραβάσεων των σχετικών διατάξεων και με δυνατότητα επιβολής χρηματικών προστίμων είναι τα εξής:
Τα συνιστώμενα από το Υπουργείο Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, καθώς και από τις περιφέρειες κλιμάκια ελέγχου λαϊκών αγορών και υπαίθριου εμπορίου.

Οι υπάλληλοι του ανωτέρω Υπουργείου και των οικείων νομαρχιακών αρχών.
Όργανα της Δημοτικής Αστυνομίας του οικείου Ο.Τ.Α..
Όργανα της Ελληνικής Αστυνομίας, εφόσον δεν υφίσταται ή δεν επαρκεί η Δημοτική Αστυνομία ή αν τούτο κριθεί απαραίτητο από το Νομάρχη ή το Δήμαρχο κατά περίπτωση.

Όπως καταλαβαίνεται εκτός από το παραεμπόριο, πρέπει να καταπολεμήσουμε την αδιαφάνεια και τη γραφειοκρατία που προκαλεί πολλές φορές και τη διαφθορά και την ανομία.

Γι’ αυτό, κύριοι, συνεργάζονται τα συναρμόδια Υπουργεία σε ένα κοινό πιλοτικό χάρτη, για να δημιουργήσουμε την πόλη που θα είναι βιώσιμη, ανθρώπινη, ανθηρή οικονομικά, ελκυστική για τον πολίτη, τον επιχειρηματία, αλλά και τον επισκέπτη του τουρισμού.
Προχωράμε, επίσης, σε συγκεκριμένες ενέργειες που έχουν ως στόχο το μεγαλύτερο δυνατό περιορισμό του παραεμπορίου, όπως μικτά συνεργεία ελέγχου λαϊκών αγορών και υπαίθριων αγορών, σε συνεργασία πάντα με τον οικείο δήμο, απλουστεύουμε τη διαδικασία κατασχέσεων και τη διαφανή διαχείριση των κατασχεθέντων προϊόντων από τους οικείους δήμους.

Εντατικοποιούνται, σε συνεργασία με την ΥΠΕΕ, το πρώην ΣΔΟΕ, οι έλεγχοι σε παράνομα καταστήματα και κέντρα, σε πολλά ξένα καταστήματα στο ιστορικό κέντρο, αλλά και ευρύτερα στην Αττική, για τον εντοπισμό προϊόντων που δεν έχουν ταυτότητα προέλευσης, που μεταπωλούνται στη συνέχεια σε μη νόμιμους μικροπωλητές.
Αξιοποιείται και η δυνατότητα χρήση της FRONTEX, που έχει τα λεγόμενα scanner και κάνει τη σάρωση στην Πάτρα και στην Ηγουμενίτσα, ώστε να ανιχνεύονται τα λάθρα προϊόντα, σε συνεργασία με το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

Όπως καταλαβαίνετε είναι ένα πολύ σύνθετο ζήτημα, το οποίο δεν θα έπρεπε, πολύ σωστά, κύριε Καρατζαφέρη, να είναι σύνθετο. Το έχουμε εμείς κάνει πολύ πιο σύνθετο, λόγω της απίστευτης γραφειοκρατικής και συγκεντρωτικής αντίληψής μας στο χώρο της δημόσιας διοίκησης, αλλά, βεβαίως, πιστεύω ότι και μέσα από το διάλογο με τους φορείς και από τις μεγάλες τομές που κάνουμε με τον «Καλλικράτη», είναι ένα από τα θέματα το οποίο θα μπορέσει να μπει και αυτό σε μια διάσταση ευνομίας και σωστής λειτουργίας.

Σας ευχαριστώ.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Φίλιππος Πετσάλνικος): Το λόγο έχει ο Πρόεδρος του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού, ο κ. Γεώργιος Καρατζαφέρης.

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΡΑΤΖΑΦΕΡΗΣ (Πρόεδρος του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού): Κύριε Πρωθυπουργέ, θα μου επιτρέψετε εις τον πρόλογό μου να κάνω μια αναφορά για το προηγούμενο θέμα.
Εάν κατάλαβα καλά, υπάρχει μια πρόταση μομφής από την Αξιωματική Αντιπολίτευση στο πρόσωπο του Κεντρικού Τραπεζίτη, αλλά και από δέκα δικούς σας Βουλευτές. Έχουμε έναν πόλεμο και σε έναν πόλεμο ο στρατάρχης δεν μπορεί να είναι τραυματισμένος. Τώρα ο πόλεμος είναι οικονομικός και ο στρατάρχης της χώρας, πέρα του Πρωθυπουργού, είναι ο Κεντρικός Τραπεζίτης.

Δεν μπορεί να έχουμε μια μάχη με έναν Κεντρικό Τραπεζίτη τραυματισμένο από το πολιτικό σύστημα. Το πρώτο που πρέπει, παρακαλώ πολύ, είναι να κλιθεί στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, να δώσει εξηγήσεις και να πάρει την επιβεβαίωση του πολιτικού κόσμου ότι μπορεί να προχωρήσει. Τραυματισμένος ο Κεντρικός Τραπεζίτης δεν μπορεί να κάνει τη δουλειά του στην καθημερινή αναμέτρηση στην Ευρώπη, αλλά και στον υπόλοιπο κόσμο. Αυτά δεν πρέπει να μένουν κενά.

Τώρα, βέβαια, είναι προϊόν και της δικής σας εσωτερικής εσωστρέφειας. Δεν πιστεύω ότι είναι σύμφωνο το όλο ΠΑΣΟΚ με αυτή τη μεμονωμένη ενέργεια. Και πιστεύω ότι αυτή η εσωτερική φαγούρα εις τα Κόμματα δεν προάγει, αλλά μάλλον δημιουργεί προβλήματα και προσκόμματα στην ανάγκη αντιμετωπίσεως των μεγάλων και κυρίαρχων θεμάτων που αντιμετωπίζει η χώρα.

Πριν από κάποια χρόνια, κύριε Πρωθυπουργέ, σε ένα συνέδριο στο Μαρακές, στο Μαρόκο, μας είχαν πάει για να μας δείξουν την κεντρική πλατεία, η οποία ήταν γεμάτη μικροπωλητές. Αυτό ήταν και το show. Και τελικά, αυτό το show είναι πλέον εδώ, στην πλατεία Κοτζιά. Έχω μια εικόνα, την οποία την καταθέτω στα Πρακτικά, έτσι για την αξία της. Δηλαδή Μαρακές!

(Στο σημείο αυτό ο Πρόεδρος του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού κ. Γεώργιος Καρατζαφέρης καταθέτει για τα Πρακτικά την προαναφερθείσα εικόνα, η οποία βρίσκεται στο αρχείο του Τμήματος Γραμματείας της Διεύθυνσης Στενογραφίας και Πρακτικών της Βουλής)

Και αυτό το Μαρακές μεν μπορεί να δίδει εις το Μαρόκο πολλά έσοδα, αλλά εδώ εις την Ελλάδα αφαιρεί έσοδα, κύριε Πρωθυπουργέ. Θα σας πει ο παρακείμενος Υπουργός Οικονομικών ότι υπολογίζεται περίπου σε τέσσερα δισεκατομμύρια ευρώ ο χαμένος ΦΠΑ. Τέσσερα δισεκατομμύρια, δηλαδή η μισή δόση του Μαΐου από τα χρήματα τα οποία πήραμε. Τέσσερα δισεκατομμύρια!

Ο ΦΠΑ, όπως σας είχα πει βέβαια, δεν θα αυξανόταν και όπως δεν αυξήθηκε, παρ’ ό,τι από 19% πήγαμε στο 23%. Δεν αυξήθηκε, έμεινε ακριβώς ο ίδιος, ακριβώς γιατί υπάρχει μείωση του τζίρου. Γιατί όσο αυξάνει ο ΦΠΑ, τόσο μειώνεται ο τζίρος, άρα τόσο μειώνεται και το τελικό αποτέλεσμα, με συνέπεια να έχουμε αυτήν την καχεξία στην οικονομία.

Χάσαμε τη βιομηχανία τα τελευταία σαράντα χρόνια από λάθη και των δύο μεγάλων κομμάτων. Πόσο ευτυχής θα ήταν η Ελλάδα αν είχαμε τη βιομηχανία του 1960, δηλαδή αν υπήρχαν οι μεγάλες ανταγωνιστικές της Ευρώπης βιομηχανίες, της «Πειραϊκής Πατραϊκής», του «Αιγαίον», της «IZOΛΑ» κ.λπ.! Θυμάμαι ότι πηγαίναμε επισκέψεις σε συγγενείς μας που είχαν φύγει μετανάστες στη Γερμανία και άνοιγαν τα ψυγεία τους και ήταν ΙΖΟΛΑ.

Σήμερα δεν έχουμε καμία μεγάλη βιομηχανία. Χάσαμε λοιπόν τη βιομηχανία και δυστυχώς κινδυνεύουμε να χάσουμε και το εμπόριο. Κάθε μέρα κλείνουν μαγαζιά. Θυμάμαι ότι πριν από μερικά χρόνια περπατούσαμε στο δρόμο και δεν υπήρχε ούτε ένα ενοικιαστήριο για μαγαζί και ο «αέρας» για να νοικιάσεις μαγαζί έφτανε τότε στα πενήντα εκατομμύρια δραχμές. Σήμερα σε παρακαλάει ο άλλος να νοικιάσεις το μαγαζί του σε εξευτελιστική τιμή. Αυτό σημαίνει μείωση της οικονομικής δράσης. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Ένας από τους λόγους που κλείνουν τα μαγαζιά είναι το παραεμπόριο. Υπάρχουν δεκαεπτά χιλιάδες μικροπωλητές στην Αθήνα. Ξέρετε τι σημαίνει αυτό; Ότι δεκαεπτά χιλιάδες μαγαζιά κινδυνεύουν. Ο ένας πληρώνει ενοίκιο, πληρώνει φως, πληρώνει κοινόχρηστα, πληρώνει το νερό του, πληρώνει το ΤΕΒΕ του, πληρώνει το ΙΚΑ του υπαλλήλου. Ο άλλος στρώνει μία κουρελού απέξω, τον ανταγωνίζεται και του παίρνει τη δουλειά. Όσο πτωχεύει ο ελληνικός λαός –γιατί βεβαίως ο ελληνικός λαός έχει πτωχεύσει τα μάλα, νομίζω, και το αντιλαμβάνεται ο καθένας σε σχέση με το πώς ήταν πριν από δύο ή τρία χρόνια- καταφεύγει σ’ όλο αυτό το παραεμπόριο με συνέπεια και αποτέλεσμα μία τεράστια ζημιά.

Δεν δουλεύουν τα μαγαζιά, κλείνουν. Δώδεκα κλάδοι τείνουν να αφανιστούν. Ο κλάδος της υποδηματοποιίας: Πού είναι τα εργοστάσια υποδηματοποιίας; Κάποτε το ελληνικό παπούτσι έφερνε συνάλλαγμα στην Ελλάδα. Σήμερα είναι ζήτημα αν έχουν μείνει μία ή δύο μονάδες ακριβώς γιατί δεν μπορεί να πουλήσει το ελληνικό παπούτσι -χαίρομαι που συμφωνείτε, κύριε Πρωθυπουργέ- γιατί έρχεται ακριβώς αυτό το «μαϊμού» παπούτσι, όπως και το «μαϊμού» φόρεμα από την Κίνα.

Θα σας θυμίσω τι είχε κάνει παλιά η Ιαπωνία. Πριν από πενήντα χρόνια πήραν ένα μέρος έξω από το Τόκιο και το ονόμασαν περιοχή USA. Πώς λέμε πλατεία Αμερικής εμείς; Έβαλαν εκεί λοιπόν μία βιομηχανική μονάδα και έγραφαν τα προϊόντα τους «made in USA» και αυτά τα προϊόντα έκαναν το γύρο του κόσμου και πίστευε ο κόσμος ότι είναι αμερικάνικα και ήταν από την περιοχή «made in USA» έξω από το Τόκιο. Αυτά τα κόλπα συνεχίζουν σήμερα με τα κινέζικα προϊόντα τα οποία εμφανίζονται να έχουν τη σφραγίδα ποιότητας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά αυτό είναι ένα τέχνασμα. Όλα αυτά μπορούν να τα σώσουν. Ξέρουν στο Υπουργείο Οικονομικών. Ουαί και αλίμονο αν δεν ξέρει ο κύριος Σαχινίδης πού είναι οι μεγάλες αποθήκες του παραεμπορίου. Πρέπει να υπάρξει ένας έλεγχος.

Επειδή λοιπόν δεν έχετε μηχανισμούς αμύνης –το ομολόγησε πριν από τρεις μήνες ο κύριος Σαχινίδης εδώ σε ερώτηση που ετέθη από τον κύριο Κοραντή- να κάνετε αυτό που έκανε ο Τζουλιάνι πολύ απλά. Ο δημοτικός αστυνομικός είχε ένα σπρέι. Όταν λοιπόν πήγαινε σε εμπόρευμα, με το σπρέι το έβαφε και κατέστρεφε το προϊόν και τελείωσε. Ούτε κατασχέσεις, ούτε ιστορίες, αλλά δεν μπορούσε να πουληθεί αυτό το προϊόν. Πολύ απλά μ’ ένα σπρέι καταστρέφεται το παράνομο προϊόν. Απλούστατο. Ο δημοτικός υπάλληλος μπορεί να το πράξει αυτό. Εάν δεν το κάνουμε, πρώτον η πατρίδα χάνει χρήματα. Δεύτερον, εκτός από τα τέσσερα δισεκατομμύρια, κύριε Πρωθυπουργέ, περίπου δώδεκα δισεκατομμύρια είναι η «διαρροή» συναλλάγματος προς τα έξω, τα χρήματα που βγάζουμε. Όταν κάποιος πάει στην τράπεζα για μία δουλειά, πρέπει να είναι φορολογικά και ασφαλιστικά ενήμερος. Κανονίστε λοιπόν και πάρτε μία απόφαση ο οποιοσδήποτε εξάγει χρήματα στο εξωτερικό να είναι ασφαλιστικώς και φορολογικώς ενήμερος, οπότε λοιπόν τουλάχιστον αυτός θα πάει να βάλει τα ένσημά του με τα οποία σήμερα δεν καλύπτεται από το ασφαλιστικό στην τραγική κατάσταση στην οποία οδηγείται. Υπάρχουν τρόποι, αρκεί να υπάρξει βούληση και θέληση.

Αντιλαμβάνεστε βεβαίως ότι οι τιμές βρίσκονται στο ζενίθ. Κύριε Πρωθυπουργέ, το έκανα πριν από πέντε χρόνια και εν συνεχεία το έκαναν και κανάλια. Πήγα στο LIDL της Γαλλίας στο Στρασβούργο και πήρα μία σειρά προϊόντων. Ήταν και ο κύριος Μπεγλίτης εκείνη την εποχή στην Ευρώπη. Εν συνεχεία πήγα στην Φρανκφούρτη όπου πήραμε το αεροπλάνο για να έλθουμε και πήρα από το ίδιο LIDL τα ίδια προϊόντα και από εδώ στο LIDL Καλλιθέας τα ίδια προϊόντα. Τρεις φορές επάνω. Πολύ απλά θα πάει το Υπουργείο Οικονομικών, θα πάει το ΣΔΟΕ και θα πει στο LIDL: «Θα μου πουλάς όσο πουλάς σε Γαλλία και Γερμανία ακριβώς». Δεν μπορεί το μακαρόνι να έχει τρεις φορές επάνω.

Κύριε Σαχινίδη, μπείτε τώρα στο internet. Το ίδιο μακαρόνι, το ίδιο βάρος, η ίδια μάρκα 0,30 - 0,31 ευρώ στη Γαλλία και στη Γερμανία, 1 ευρώ και κάτι στην Ελλάδα, τρείς φορές πάνω. Ο φτωχότερα αμειβόμενος Έλληνας πληρώνει τρεις φορές ακριβότερα. Μπορούμε να πληρώνουμε και εμείς όσο έξω. Εάν το κάνετε αυτό, είναι σαν να δίνετε αύξηση 30% στον Έλληνα πολίτη. Εφόσον δεν μπορούμε να του δώσουμε αύξηση, τουλάχιστον να τον πληρώσουμε μειώνοντας το κόστος.

Σας ευχαριστώ.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Φίλιππος Πετσάλνικος): Το λόγο έχει ο Πρωθυπουργός κ. Γεώργιος Παπανδρέου.

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ (Πρωθυπουργός, Υπουργός Εξωτερικών): Καταρχήν ξέχασα, κύριε Καρατζαφέρη, να σας ευχηθώ σιδερένιος.
Σε ό,τι αφορά το πρώτο σας ζήτημα, σχετικά με την προηγούμενη ερώτηση του κ. Σαμαρά, παρότι δεν άκουσα ούτε πρόταση μομφής από τον κύριο Σαμαρά, ούτε, βεβαίως, υπάρχει από Βουλευτές του ΠΑΣΟΚ για το Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας, είναι σωστή η θέση σας.

Της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας -που ούτως ή άλλως θεωρώ ότι κάνει μια πολύ συστηματική δουλειά- της ζητήσαμε και εμείς ως Κυβέρνηση, αλλά και όλα τα κόμματα, μετά από τη διακομματική συνάντηση που είχαμε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, υπό την προεδρία του κυρίου Παπούλια, να κάνει μια αξιολόγηση της λειτουργίας των θεσμών από τη Βουλή μέχρι το κράτος, ώστε να μας φέρει και συγκεκριμένες προτάσεις για την περαιτέρω διεύρυνση και εμβάθυνση της διαφάνειας, πέραν και από αυτά τα οποία ήδη κάνει η Κυβέρνηση, όπως είναι το θέμα των διαδικτύων, όλων των υπογραφών στα διαδίκτυα, της αξιοκρατίας και ούτω καθ’ εξής.

Θεωρώ, λοιπόν, λογικό ότι αυτή η Επιτροπή θα μπορούσε να εντρυφήσει, αν θέλετε, και στο θέμα της λειτουργίας των αγορών σε ό,τι αφορά στην ελληνική οικονομία και όχι μόνο. Είναι ένα μεγάλο θέμα που πολλές χώρες και πολλά Κοινοβούλια αυτή τη στιγμή παρακολουθούν. Οπωσδήποτε θα είναι στην ευχέρεια της Επιτροπής να καλέσει και το Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας για να συζητήσει και για τα γενικότερα, αλλά και για το ειδικότερο θέμα, το οποίο εσείς και οι Βουλευτές του ΠΑΣΟΚ έχετε θέσει για να μην υπάρχουν οι οποιεσδήποτε απορίες και να διαλευκανθούν τα ζητήματα.

Δεύτερον, σε ό,τι αφορά το παραεμπόριο και εγώ, κύριε Καρατζαφέρη, έχω επισκεφτεί το Μαρακές. Εκεί βέβαια είναι, όπως είπατε, ένα φαινόμενο το οποίο είναι και τουριστικό είδος, αν θέλετε. Είναι συνειδητή πράξη των αρχών εκεί να διαμορφώσουν μια λαϊκή με τους πάγκους αυτούς, με τα χρώματα αυτά, με την ποικιλία αυτή για να μπορούν να έχουν την τουριστική ανάπτυξη.
Αυτό είναι τελείως διαφορετικό, βεβαίως, από το να υπάρχει το παραεμπόριο, να μην ελέγχεται, να είναι αυθαίρετο, να πηγαίνει όπου θέλει και ουσιαστικά να υπονομεύει τη λειτουργία της αγοράς και όλων εκείνων που πραγματικά πουλούν ή επιχειρούν με νόμιμο τρόπο και αποδίδουν βέβαια εισφορές και φόρους. Ακριβώς αυτό το οποίο λέτε είναι ένα πολύ βασικό πρόβλημα. Ουσιαστικά έχουμε την απώλεια σημαντικών εσόδων, αλλά έχουμε, όπως λέτε και το χτύπημα των ελληνικών προϊόντων από τις πρακτικές αυτές, όπως βεβαίως και την πίεση στον παραγωγικό ιστό της χώρας μας.

Μιλήσατε και για το θέμα της ακρίβειας. Είναι ένα πολύ βασικό θέμα. Θα έχω και την ευκαιρία, απαντώντας και στον κύριο Τσίπρα, ο οποίος έχει θέσει το ίδιο θέμα, να μιλήσω για αυτό το ζήτημα. Είναι και αυτό ένα θέμα που μας απασχολεί, κύριε Καρατζαφέρη, και όπως πολύ σωστά είπατε, το να χτυπήσουμε τον πληθωρισμό και ιδιαίτερα στα βασικά είδη, είναι επίσης μια μεγάλη μάχη αυτής της Κυβέρνησης, διότι αυτό είναι που προστατεύει αυτόν το μισθό, αυτό το εισόδημα σε αυτή τη δύσκολη στιγμή και σε αυτή τη δύσκολη κρίση που περνάει η χώρα μας.

Σας ευχαριστώ.

Τετάρτη, 2 Ιουνίου 2010

Επίκαιρη ερώτηση Καρατζαφέρη για την εκρηκτική αύξηση του παρεμπορίου

Όπως είχαμε αναφέρει και σε προηγούμενο ρεπορτάζ της εφημερίδας μας, στην εκδήλωση κατά του παρεμπορίου που διοργανώθηκε από την ομάδα «Παρεμπόριο Stop!» το περασμένο Σάββατο, σε συνεργασία με επίσημα εμπορικά συνδικαλιστικά σωματεία, ενώ είχαν προσκληθεί όλοι οι βουλευτές της Α' Αθηνών, παρέστη μόνον ο βουλευτής του ΛΑ.Ο.Σ. Θάνος Πλεύρης. Το κόμμα του Γιώργου Καρατζαφέρη, επιδεικνύει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τα ζητήματα των μικρομεσαίων εμπόρων και το έχει αποδείξει έμπρακτα, τόσο με συνεχείς παρουσίες των βουλευτών του σε εκδηλώσεις εμπόρων, όσο και με επαναλαμβανόμενες ερωτήσεις των βουλευτών του στα πλαίσια του κοινοβουλευτικού ελέγχου.

Ενισχύοντας αυτή τη διαπίστωση, ο Πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ. έχει εδώ και καιρό ετοιμάσει μία επίκαιρη ερώτηση για το πρόβλημα του παρεμπορίου. Η ερώτηση είχε κατατεθεί αρχικά στις 17/5/2010, όμως η συζήτησή της ανεβλήθη στις 20/5, λόγω της επισκέψεως Ερντογκάν, ανεβλήθη εκ νέου την περασμένη Παρασκευή, λόγω ασθενείας του Καρατζαφέρη και παρ' όλα αυτά, ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ. επανέρχεται με την ερώτησή του, η οποία εν τέλει θα συζητηθεί την Παρασκευή το πρωί στην ολομέλεια της βουλής.

Τρίτη, 1 Ιουνίου 2010

Δραση «ΠΑΡΕΜΠΟΡΙΟ STOP!» στο κέντρο της ΑθήναςΑΝΥΠΟΤΑΧΤΟΣ ΕΛΛΗΝΑΣ 29/5

Ερώτηση Καρατζαφέρη στον πρωθυπουργό για την αύξηση του παραεμπορίου

Επίκαιρη ερώτηση προς τον πρωθυπουργό με θέμα την «εκρηκτική αύξηση του παραεμπορίου» κατέθεσε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης...

Επικαλούμενος παράγοντες της αγοράς, ο κ. Καρατζαφέρης τονίζει ότι ο τζίρος από το παράνομο, αφορολόγητο εμπόριο, ακόμα και σε κεντρικούς δρόμους της Αθήνας αποτιμάται σε αρκετά δισ. ευρώ.

«Οι νόμιμοι έμποροι και καταστηματάρχες βρίσκονται σε απόγνωση εξαιτίας του αθέμιτου ανταγωνισμού, ενώ παράλληλα το κράτος χάνει σημαντικό ύψος φορολογικών εσόδων» επισημαίνει ο και ερωτά τον πρωθυπουργό, αν και με ποιο τρόπο προτίθεται η κυβέρνηση να πατάξει αυτό το φαινόμενο.

Ένταση μεταξύ εμπόρων και ΠΑΜΕ στον Πειραιά

Μέσα σε δύο ημέρες οι έμποροι επανέλαβαν αυτό που δεν τολμούσαν να κάνουν τα τελευταία τριάντα χρόνια: να κατεβούν στο δρόμο και να διεκδικήσουν δυναμικά αυτά που δικαιούνται.

Το περασμένο Σάββατο η ακτιβιστική ομάδα «Παρεμπόριο Stop» οργάνωσε συγκέντρωση και «περίπατο» στο εμπορικό τρίγωνο Αθηνών, με τη συμμετοχή του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών και άλλων δύο μεγάλων σωματείων του κέντρου.

Στην εκδήλωση, που το «Παρεμπόριο Stop» είχε προσκαλέσει τους αρχηγούς των κομμάτων, τους βουλευτές της Α' Αθηνών και τις ηγεσίες του Δήμου Αθηναίων και της ΕΛ.ΑΣ., παρέστη μόνον ο βουλευτής Α' Αθηνών του ΛΑ.Ο.Σ., Θάνος Πλεύρης.

Δευτέρα, 31 Μαΐου 2010

To παραεμπόριο

Εκεί που έφτασε η Ελληνική Οικονομία, το παραεμπόριο αποτελεί καρκίνωμα και πρέπει να θεραπευθεί με βαθειά εγχείρηση, για να γίνει δυνατό να προληφθούν τα χειρότερα.

Το παραεμπόριο κάποτε ήκμαζε σε χώρες καθυστερημένες, κυρίως στα βάθη της Ασίας, γι’ αυτό και πήρε το όνομα Ανατολίτικο Παζάρι.

Σήμερα που η χώρα περνά τις γνωστές δυσκολίες, το παραεμπόριο σκοτώνει τον φορολογούμενο επιχειρηματία, με ότι αυτό συνεπάγεται, όπως π.χ. κλείσιμο επιχειρήσεων, πτωχεύσεις, χρέη στην Αγορά, κατάσχεση περιουσιών κ.ά.

Η Αγορά της Ρόδου, δεν αντέχει σε κακομεταχείριση, και μπορούμε να πούμε ότι το παρεμπόριο θα’ πρεπε να εκλείψει προ πολλού, για να δει η τοπική αγορά καλύτερες μέρες.

Αν όμως κάτι τέτοιο δεν γίνει, τότε πολλά καταστήματα θα βάλουν λουκέτο και πολύς κόσμος θα βρεθεί άνεργος.

Γ.Β.

Η ΡΟΔΙΑΚΗ 31/5

Εξαφάνιση κάθε παράνομης υπαίθριας εμπορικής δραστηριόητας απαιτεί ο εμπορικός κόσμος

Ο Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών ανταποκρίθηκε και συμμετείχε δυναμικά στην πρόσκληση της ομάδας «Παρεμπόριο STOP», το Σάββατο 29 Μαΐου 2010 στην Πλ.Καπνικαρέας. Η πάταξη του παρεμπορίου αποτελεί εδώ και χρόνια, κατά προτεραιότητα, τον βασικό στόχο των προσπαθειών του Διοικητικού Συμβουλίου του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών, κατ’ εντολή και απαίτηση του εμπορικού κόσμου.

Η μεγάλη ανταπόκριση του εμπορικού κόσμου απέδειξε για μια ακόμα φορά την ανάγκη εξαφάνισης κάθε παράνομης υπαίθριας εμπορικής δραστηριότητας που έχει ως αντίκτυπο την συρρίκνωση της υγιούς αγοράς.

Πιστεύουμε ότι η ομαδική περιήγηση των συμμετεχόντων που πραγματοποιήθηκε στις 29/05/2010 στους εμπορικούς δρόμους του κέντρου και της πολυπαθούς αγοράς όπισθεν του Δημαρχείου ήταν μόνο η αρχή.

Πάνω από 5 δισ. ευρώ χάνει το κράτος από το παρεμπόριο!

Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΦΡΑΓΚΟΥ

«Η χώρα είναι σε πόλεμο για την Οικονομία» συνηθίζει να επαναλαμβάνει ο πρωθυπουργός, αναμένοντας να εισακουσθεί από την κρατική εισπρακτική μηχανή. Μόνο που η τελευταία κωφεύει επιδεικτικά, με πιο χαρακτηριστική περίπτωση αυτή της δράσης του παραεμπορίου. Και ας χάνει το Ελληνικό Δημόσιο πάνω από πέντε δισ. ευρώ ετησίως από τα λεγόμενα «μαγαζιά του πεζοδρομίου». Γιατί ούτε ΦΠΑ δεν πληρώνουν οι πλανόδιοι ούτε, φυσικά, δηλώνουν τα κέρδη τους. Αφήστε τους δασμούς, τις ασφαλιστικές εισφορές, τα ενοίκια, τους λογαριασμούς των ΔΕΚΟ που δεν καταβάλλονται, γιατί όλα γίνονται κυριολεκτικά στο πόδι… Δεν εκπλήσσουν επομένως κανέναν τα στοιχεία που αποδεικνύουν ότι ένα στα τέσσερα καταστήματα βάζει λουκέτο εξαιτίας των παράνομων μικροπωλητών.