Σάββατο 17 Ιουλίου 2010

Το παρεμπόριο βόμβα στα θεμέλια της οικονομίας

Το παραεμπόριο, ως παράνομη οικονομική δραστηριότητα μη καταγραφόμενη στο ΑΕΠ, συμβάλλει στην απόκτηση αδήλωτου εισοδήματος από μία μεγάλη μερίδα εμπλεκομένων με συνέπεια την απώλεια από το κράτος των απαραίτητων φορολογικών πόρων.

Γιώργος Α. Κορομηλάς
Αντιπρόεδρος Ινστιτούτου Οικονομικών και Φορολογικών Μελετών

Οι εκπτώσεις ξεκίνησαν και οι έμποροι ευελπιστούν ότι θα αυξηθεί λίγο ο τζίρος τους και θα μπορέσουν, αν όχι να κερδίσουν πολλά, τουλάχιστον να αυξήσουν τη ρευστότητά τους με σκοπό να καλύψουν τις τρέχουσες υποχρεώσεις.

Πόρισμα «Δράση για την Αθήνα»

Την κατάθεση του πλήρους φακέλου του πορίσματος «Δράση για την Αθήνα» ζητούν με αίτησή τους από τις 5 Ιουλίου, οι βουλευτές του ΛΑ.Ο.Σ. Άδωνις Γεωργιάδης και Αθανάσιος Πλεύρης. Υπενθυμίζουμε ότι παρά το γεγονός ότι κάποιοι δημοσιογράφοι γνωστών εκδοτικών συγκροτημάτων έχουν στα χέρια τους το εν λόγω 38 σελίδων πόρισμα και παρ' ό,τι γίνονται συχνές αναφορές σε αυτό, το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη δεν το έχει επισήμως δημοσιεύσει.

Δράση σε 7 καυτούς τομείς για μια ασφαλή Αθήνα

Τι αναφέρει πόρισμα ομάδας εργασίας για την εικόνα που παρουσιάζει το κέντρο της πρωτεύουσας και τι προτείνει

Πρωτοποριακές προτάσεις για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής στην Αθήνα και για την ασφάλεια κατοίκων και επισκεπτών περιλαμβάνονται στο σχέδιο της ομάδας εργασίας που συστάθηκε υπό τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη κ. Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και τον υφυπουργό κ. Σπύρο Βούγια. Οπως ανέφεραν στελέχη του υπουργείου, το πόρισμα θα παρουσιαστεί εντός των προσεχών ημερών στο Υπουργικό Συμβούλιο προκειμένου να παρθούν οι οριστικές αποφάσεις. Οι εισηγήσεις των μελών της επιτροπής αφορούν επτά βασικούς τομείς και ειδικότερα το παρεμπόριο, τους μη νόμιμους μετανάστες, τη λειτουργία καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος, τη διακίνηση ναρκωτικών, τα εκδιδόμενα πρόσωπα, τους αστέγους και τα κτίρια (εγκαταλειμμένα, κτίρια που τελούν υπό κατάληψη, κτίρια που ενοικιάζονται σε αλλοδαπούς εν είδει ξενοδοχείου κ.ά.). Όπως επισημαίνεται στο πόρισμα, τα προβλήματα αυτά «οδηγούν στη δημιουργία ενός υποβαθμισμένου και εγκληματογόνου περιβάλλοντος, που έχει ήδη λάβει διαστάσεις ανθρωπιστικής κρίσης, ενώ ευνοεί ξενοφοβικές και ρατσιστικές αντιλήψεις». Ετσι κατατίθενται συγκεκριμένες προτάσεις για «Δράση στην Αθήνα», όπως τιτλοφορείται χαρακτηριστικά το πρόγραμμα.

Αμεση δράση για το ιστορικό κέντρο

Της Ιφιγενειας Διαμαντη

Άμεση δράση για την προστασία της δημόσιας υγείας και τάξης, πρόταση για αναγνώριση ειδικού καθεστώτος διαμονής για τους αλλοδαπούς που αν και δεν διαθέτουν χαρτιά δεν μπορούν να απελαθούν και ορισμό κάποιου υφιστάμενου φορέα ως υπευθύνου συντονισμού, ελέγχου υλοποίησης και λογοδοσίας προτείνει ο Συνήγορος του Πολίτη σε πολυσέλιδο πόρισμά του που αφορά το ιστορικό εμπορικό κέντρο της Αθήνας. Το έγγραφο εστάλη την περασμένη εβδομάδα στον υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη κ. Σπύρο Βούγια, καθώς και σε όλους τους φορείς που εμπλέκονται.

Τετάρτη 14 Ιουλίου 2010

Εφιστά την προσοχή ο Εμπορικός Σύλλογος ενόψει της περιόδου των θερινών εκπτώσεων

Επ’ ευκαιρία της έναρξης των θερινών εκπτώσεων οι οποίες σύμφωνα με το νόμο θα αρχίσουν την Πέμπτη, 15 Ιουλίου και θα λήξουν την Τρίτη, 31 Αυγούστου, ο Εμπορικός Σύλλογος Καβάλας ενημερώνει τα μέλη του ώστε να επιδείξουν ιδιαίτερη προσοχή στα κάτωθι:

Επ’ ευκαιρία της έναρξης των θερινών εκπτώσεων οι οποίες σύμφωνα με το νόμο θα αρχίσουν την Πέμπτη, 15 Ιουλίου και θα λήξουν την Τρίτη, 31 Αυγούστου, ο Εμπορικός Σύλλογος Καβάλας ενημερώνει τα μέλη του ώστε να επιδείξουν ιδιαίτερη προσοχή στα κάτωθι:

Η αναγραφή διπλής τιμής, δηλαδή της παλαιάς (συνήθως διαγραμμένης) και της νέας τιμής όλων των ειδών που πωλούνται με έκπτωση είναι υποχρεωτική σε εμφανή σημεία του καταστήματος και οπωσδήποτε στα σημεία όπου αυτά εκτίθενται.
Η αναγραφή ποσοστού έκπτωσης ανήκει στην διακριτική ευχέρεια της επιχείρησης. Εάν αναγραφεί ποσοστό, πρέπει να προσδιορίζεται ότι πρόκειται για έκπτωση (π.χ. «50% έκπτωση»).

Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί στην ακρίβεια των εκπτωτικών αναγγελιών, διότι τα προβλεπόμενα πρόστιμα είναι βαρύτατα. Η κάθε παροχή πρέπει να ταυτίζεται και να ανταποκρίνεται προς την αναγγελία, οικονομικά, ποσοτικά και ποιοτικά.

Υπενθυμίζουμε ότι, μετά τις τροποποιήσεις του ν. 3769/2009 και παρά την έντονη αντίθεση του Εμπορικού Συλλόγου Καβάλας και της ΕΣΕΕ, επιτρέπονται οι προσφορές μέχρι την παραμονή της έναρξης των επίσημων εκπτώσεων, με αποτέλεσμα το φαινόμενο των γενικευμένων προεκπτώσεων να πλήττει την αξιοπιστία του θεσμού. Η ΕΣΕΕ βρίσκεται ήδη σε τακτική συνεννόηση με την Γενική Γραμματεία Εμπορίου του Υπουργείου Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, για τον επανασχεδιασμό ενός νέου θεσμικού πλαισίου λειτουργίας της αγοράς αναφορικά με τις εκπτώσεις, τις προσφορές και τις προωθητικές ενέργειες, με στόχο την διεύρυνση του παραγωγικού χρόνου, 12 μήνες το χρόνο.

Ο Ε.Σ.Κ. καλεί αφενός μεν τους συναδέλφους εμπόρους να προστατεύσουν τον θεσμό των εκπτώσεων και να αναδείξουν για μία ακόμη φορά τον παραδοσιακό σεβασμό του εμπορίου προς τους καταναλωτές, αφετέρου δε το καταναλωτικό κοινό να προτιμήσει και να στηρίξει τα οργανωμένα εμπορικά καταστήματα για τις αγορές του και όχι το κάθε μορφής παρεμπόριο, το οποίο ούτε ποιότητα προσφέρει, ούτε εγγυήσεις, ούτε αποδείξεις.

Κ-ΤΥΠΟΣ, 14/7

Πεδίο μάχης το εμπορικό κέντρο

Σε πεδίο συγκρούσεων μεταξύ της αστυνομίας και των μεταναστών - μικροπωλητών μετατρέπεται καθημερινά το ιστορικό κέντρο της πόλης. Κυνηγητό στην Ευαγγελιστρίας, κατασχέσεις εμπορευμάτων στην Αγίου Μάρκου, αγώνες δρόμου στην Αιόλου είναι πλέον η καθημερινή εικόνα που βιώνουν οι έμποροι του ιστορικού κέντρου οι οποίοι δίνουν αγώνα επιβίωσης με αντίπαλο την κρίση και το παρεμπόριο. Το πιο ενδιαφέρον από όλα όσα διαδραματίζονται στο κέντρο της πόλης είναι το χειροκρότημα των καταστηματαρχών σε κάθε κατάσχεση παρανόμου εμπορεύματος. Δεν θα μπορούσε  όμως να είναι διαφορετικά αφού το άγχος του κλειστού καταστήματος που κατέβασε τα ρολά πριν μερικές εβδομάδες είναι ο εφιάλτης των καταστηματαρχών. Στην Αγίου Μάρκου σε ένα δρόμο με μήκος λιγότερο από 100 μέτρα 10 καταστήματα κλειστά. Στις παρόδους της η κατάσταση τραγική. Στη Χρυσοσπηλιωτίσσης 2 στα 3 καταστήματα έχουν κατεβάσει τα ρολά και κανείς δεν ξέρει τι θα γίνει αύριο. Αν όμως αληθεύουν οι πληροφορίες των ανθρώπων που έχουν συναλλαγές μαζί τους τότε το κλείσιμο τουλάχιστον 10 επιχειρήσεων είναι θέμα χρόνου. Αλλά και στην αγορά γραφείων τα πράγματα δεν είναι καλύτερα. Σε κάθε κτίριο ενοικιαστήρια και πωλητήρια. Στο γωνιακό κτίριο της Αιόλου με την Νικίου 7 ενοικιαστήρια είναι οι πιο αληθινοί μάρτυρες της κρίσης. Σε μία αγορά που πεθαίνει το πιο βολικό είναι να δημιουργούμε υπεύθυνους.

REALESTATE NEWS, 14/7/2010

Για τους ανθρωπιστές του χαβιαριού



Η ομάδα κοινωνικού ακτιβισμού «ΠΑΡΕΜΠΟΡΙΟ STOP!» εκφράζει την βαθύτατη ανησυχία της ως προς τον ρόλο που επιλέγουν να παίξουν συγκεκριμένα ΜΜΕ και δημοσιογράφοι την δύσκολη και κρίσιμη αυτή περίοδο που βιώνει ο ελληνικός λαός.

Μετά την παραπληροφόρηση που ακολούθησε την δράση που πραγματοποιήσαμε στις 10 Απριλίου, η οποία με κάθε τρόπο προσπάθησε να μας συνδέσει με κόμματα, πρόσωπα και καταστάσεις και η οποία διαψεύσθηκε πανηγυρικά από την πλαισίωση της πρωτοβουλίας μας από θεσμικά όργανα του εμπορικού συνδικαλισμού, ξεκινά τώρα η δεύτερη πράξη εμπαιγμού της κοινής γνώμης.
Δημοσιογράφοι, όπως ο κ. Αναγνωστάκης του MEGA, εντεταλμένοι της κυβερνήσεως, έρχονται να προπαγανδίσουν υπέρ αυτών που, αφού παραβίασαν απρόσκλητοι τα σύνορά μας και εκμεταλλεύθηκαν την ανοχή μας, παραβαίνουν τον νόμο σε κάθε πτυχή της καθημερινότητάς τους, λέγοντας ότι το παρεμπόριο πρέπει να συνεχισθεί, ώστε αυτοί οι άνθρωποι να μην γίνουν κλέφτες. Ποτέ, ωστόσο, δεν ακούσαμε να αναρωτιέται κανείς, τι θα κάνουν όλοι εκείνοι που εξοντωμένοι από κάποιους «ανθρωπιστές» και «σοσιαλιστές» του χαβιαριού με τα «σινιέ» πουκάμισα σαν τον κ. Αναγνωστάκη, καλούνται σήμερα να κλείσουν τις επιχειρήσεις τους και να γίνουν σερβιτόροι και ορντινάντζες των μεγαλοκαρχαριών.

Το ψευδοδίλημμα παρεμπόριο ή έγκλημα ακούστηκε πρώτα από τα χείλη του δημάρχου Αθηναίων και υιοθετήθηκε εν συνεχεία από την κυβέρνηση, η οποία αυτήν την στιγμή στήνει ολόκληρο μηχανισμό νομιμοποίησης του παρεμπορίου, των εμπλεκομένων σ’ αυτό λαθρομεταναστών και των κατασχεμένων εμπορευμάτων του. Μέσα από το πόρισμα της ομάδος «Δράση για την Αθήνα», την οποία συγκρότησε ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Βούγιας, η κυβέρνηση δείχνει την επιθυμία της να συντηρήσει διακαώς τους φορείς του «πολυπολιτισμού», τους οποίους η ίδια και οι προκάτοχοί της εισήγαγαν αφειδώς στην χώρα μας, να επιτύχει το συντομότερο δυνατόν την κατάρρευση του κοινωνικού μας ιστού και να επιταχύνει τον θάνατο του μικρομεσαίου εμπορίου και κατ’ επέκτασιν της μεσαίας τάξεως.

Το γιατί, ας το αναζητήσουν όλοι στα συμφέροντα που εξυπηρετούνται από την παρουσία όσο το δυνατόν περισσοτέρων μεταναστών στην Ελλάδα και από την υποβάθμιση τεραστίων κομματιών της Αθήνας και άλλων μεγάλων ελληνικών πόλεων. Η ομάδα «ΠΑΡΕΜΠΟΡΙΟ STOP!» καλεί όλους τους Έλληνες να αποδοκιμάσουν την φθηνή προπαγάνδα της κυβερνήσεως και των διαπλεκομένων μ’ αυτήν δημοσιογράφων και καναλαρχών και υπενθυμίζει ότι η δράση του συνεχίζεται ακόμη και όσο ο λαός κάνει τα μπάνια του…