Σάββατο 7 Αυγούστου 2010

Κύκλωμα πλανόδιων παρεμπορίου,επιτίθεται σε καταστηματάρχες στα Χανιά

Φαίνεται πως το θράσος των κυκλωμάτων που δραστηριοποιούνται στο παραεμπόριο δεν έχει όρια.

Αυτήν τη φορά πάντως κάποιοι πλανόδιοι μικροπωλητές που κάνουν «χρυσές» δουλειές στην Αγία Μαρίνα και στον Πλατανιά προκάλεσαν την αντίδραση καταστηματαρχών της περιοχής.
Αγανακτισμένοι από τα όσα συμβαίνουν κάθε καλοκαίρι, πληροφορίες κάνουν λόγο πως, μετά από διαπληκτισμούς, συγκέντρωσαν ότι οι μικροπωλητές πωλούσαν είδη και τα παρέδωσαν στο Αστυνομικό Τμήμα Νέας Κυδωνίας, όπου και υπεβλήθησαν οι σχετικές μηνύσεις.

Τετάρτη 4 Αυγούστου 2010

«Πόλεμος», σε εξέλιξη, στο κέντρο

Η αποσπασματικότητα των παρεμβάσεων και η εμπλοκή πολλών φορέων οδηγούν στη γεωγραφική μετατόπιση των εστιών παραβατικότητας

Του Κωστα Oνισενκο

Τα ναρκωτικά, η πορνεία, το παρεμπόριο και η παρουσία παράνομων μεταναστών δημιουργούν μεγάλα προβλήματα στο κέντρο της Αθήνας, που σε πολλές περιοχές παρουσιάζει αυξημένη παραβατικότητα. Μάλιστα, οι προσπάθειες αντιμετώπισης του προβλήματος, καθώς συχνά είναι αποσπασματικές, οδηγούν σε μετατόπιση των «κέντρων» όπου συγκεντρώνονται παράνομοι μετανάστες, τοξικομανείς και εκδιδόμενες γυναίκες σε άλλες περιοχές.

Κυριακή 1 Αυγούστου 2010

Η μάχη για αποκατάσταση του Κέντρου

Μετά τους συνεχείς ελέγχους και τη μόνιμη παρουσία της αστυνομίας φαίνεται κάτι να αλλάζει στην ιστορική περιοχή

Του Κωστα Ονισενκο

Η μόνιμη παρουσία της αστυνομίας και οι συνεχείς έλεγχοι στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας τις τελευταίες εβδομάδες, δίνουν την αίσθηση ότι «κάτι αλλάζει» στην αντιμετώπιση εκ μέρους της πολιτείας του μεγάλου, οφθαλμοφανούς, προβλήματος γκετοποίησης της περιοχής. Παράλληλα, ένα συνεχές «κρυφτούλι» μεταξύ ένστολων και ατόμων με παραβατική συμπεριφορά βρίσκεται σε εξέλιξη, τα «στέκια» μεταφέρονται αλλού, δεκάδες συλλήψεις και προσαγωγές αποτελούν καθημερινό φαινόμενο. Προηγήθηκαν χρόνια συνεχούς και κλιμακούμενης υποβάθμισης (από τη λήξη των Ολυμπιακών Αγώνων και έπειτα ) κατά τα οποία πολλά καταστήματα έκλεισαν και η καρδιά της Αθήνας, η Ομόνοια, έγινε συνώνυμο της εγκληματικότητας και της παρακμής με βασικά στοιχεία τα ναρκωτικά, την πορνεία και το παρεμπόριο. Η εγκατάλειψη του Κέντρου καταγγέλθηκε επανειλημμένα μέσω κινητοποιήσεων κατοίκων, επαγγελματιών και φορέων, αλλά και με παρέμβαση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου κ. Ιωάννη Τέντε. Μάλιστα, μελέτη του Ινστιτούτου Ερευνών του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου της Ελλάδας κατέδειξε ότι τα ξενοδοχεία του Κέντρου υστερούν κατά 48% σε έσοδα σε σχέση με τα εκτός Κέντρου, εξαιτίας αυτών των προβλημάτων αν και οι τιμές τους είναι χαμηλότερες περί το 20% (Μάιος 2009 - 2010). Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ» τα συμπεράσματα ανάλογης μελέτης που θα δημοσιοποιηθεί τις προσεχείς ημέρες και αφορά την κίνηση των εμπορικών καταστημάτων στο τμήμα που εμπερικλείεται ανάμεσα στις πλατείες Καραϊσκάκη - Μοναστηρακίου - Κουμουνδούρου - Βάθης - Ομονοίας είναι εξίσου απογοητευτικά. Εκτός από τις τεράστιες οικονομικές ζημίες των επαγγελματιών και το αίσθημα ανασφάλειας των πολιτών, ο Συνήγορος του Πολίτη, σε πρόσφατη έκθεσή του, κατέγραψε για πρώτη φορά μια άλλη πτυχή του ζητήματος: αυτή αφορά τον τρόπο που η αναποτελεσματικότητα της πολιτείας στην αντιμετώπιση καθημερινών προβλημάτων οδηγεί στην ξενοφοβία και τον ρατσισμό. «Ιδιαίτερα από το 2008, η δυσφορία και η ανασφάλεια κυρίως των Eλλήνων πολιτών (αλλά και των παλαιότερων μεταναστών) διογκώνεται και μετατρέπεται σε εγκληματοφοβία, κοινωνική ένταση, έντονη ξενοφοβία και επιθετικές διαθέσεις αυτοδικίας», αναφέρεται μεταξύ άλλων. «Πάντα τέτοιες διαδικασίες επηρεάζουν τη συλλογική συνείδηση ακόμα και όταν έχει εκλείψει η αντικειμενική διάσταση που το έχει προκαλέσει», σχολιάζει στην «Κ» ο συντάκτης της έκθεσης, Βοηθός Συνήγορος του Πολίτη κ. Βασίλης Καρύδης. Οπως εξηγεί, το αίσθημα ξενοφοβίας των πολιτών που έζησαν τον φόβο από την εγκληματικότητα θα αμβλυνθεί πολύ καιρό μετά την επίλυση των προβλημάτων στο κέντρο της Αθήνας.