Τετάρτη, 15 Σεπτεμβρίου 2010

Ο «Λεπέν του πολυπολιτισμού»

Το φως της δημοσιότητος είδαν προ μερικών ημερών τα κείμενα της αλληλογραφίας Καρατζαφέρη - Κακλαμάνη, με αντικείμενο την επίτευξη προγραμματικής (;) συμφωνίας μεταξύ των δύο ανδρών για στήριξη του Νικήτα Κακλαμάνη στην υποψηφιότητά του για ανανέωση της θητείας του ως δήμαρχος Αθηναίων.

Η ατζέντα Καρατζαφέρη
Στην πρώτη επιστολή (30/6), ο Γιώργος Καρατζαφέρης με πολύ φιλικό ύφος αναγνωρίζει «τον αγώνα που δίδει για την Αθήνα αυτό το χρονικό διάστημα» ο νυν δήμαρχος και ονοματίζει ως τα σημαντικότερα προβλήματα της πόλεως την μετανάστευση, την γκετοποίηση, το παρεμπόριο, τις πορείες και διαδηλώσεις και την αύξηση της παραβατικότητας και εγκληματικότητας. Δίνοντας δε το στίγμα του εξ' αρχής, επισημαίνει ότι «η τυχόν επί πλέον ανοχή θα εκληφθεί ως συνενοχή». Πιο συγκεκριμένα, ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ. ζήτησε από τον δήμαρχο την δέσμευσή του για δέκα σημεία, τα οποία είναι:

Κυριακή, 12 Σεπτεμβρίου 2010

Απαντήσεις στην καθημερινότητά μας


Οι υποψήφιοι δήμαρχοι σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη μιλούν για κυκλοφοριακό, παρεμπόριο, καθαριότητα, ζητιάνους, αδέσποτα

Του Παναγη Γαλιατσατου

Κυκλοφοριακό και πάρκινγκ, δημοτικές επιχειρήσεις, ζητιάνοι και αδέσποτα, παρεμπόριο και καθαριότητα. Το πλέγμα των προβλημάτων είναι κοινό στις μεγάλες ελληνικές πόλεις και ιδιαίτερα στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη.

Η «Κ» απευθύνθηκε στους υποψήφιους δημάρχους που στηρίζουν τα κόμματα εξουσίας στις δύο μεγαλουπόλεις, θέτoντάς τους το συγκεκριμένο πλαίσιο προβλημάτων με τις ίδιες ερωτήσεις. Η αφετηρία ήταν ευθύς εξαρχής άνιση. Ο Ν. Κακλαμάνης είναι ο δήμαρχος που διεκδικεί την επανεκλογή του, ενώ οι άλλοι τρεις διεκδικούν το θώκο.

Σε ό,τι αφορά το κυκλοφοριακό και το πρόβλημα του πάρκινγκ, είναι σαφές ότι οι κ. Καμίνης και Μπουτάρης προσανατολίζονται σε περιορισμό της αυτοκίνησης. Τόσο ο κ. Κακλαμάνης, όσο και ο κ. Γκιουλέκας τάσσονται εναντίον του περιορισμού των υπαλλήλων στις δημοτικές επιχειρήσεις. Ο κ. Γκιουλέκας διαβεβαιώνει ότι «δεν θα απολυθεί προσωπικό», ενώ ο κ. Κακλαμάνης τονίζει «πως δεν είναι στο πνεύμα της “ουσιαστικής κυβέρνησης” της Ελλάδας, δηλαδή της τρόικας». Ο δήμαρχος τονίζει ότι υπάρχει φτώχεια και ανεργία και ζητεί με έμφαση στο σημείο αυτό τις θέσεις του κ. Καμίνη. Εκείνος πάλι από την πείρα του ως Συνήγορος του Πολίτη, προτείνει προσέγγιση του ζητήματος με βάση τις ανάγκες που πρέπει να καλύψει μια δημοτική επιχείρηση.

Σε ό,τι αφορά την επαιτεία και τα αδέσποτα, ο δήμαρχος δηλώνει περήφανος και για το κοινωνικό δίχτυ προστασίας και για τα προγράμματα του δήμου για τα αδέσποτα. Ο κ. Καμίνης προαναγγέλλει άσκηση αρμοδιοτήτων και εφαρμογή του νόμου, γιατί «ο νόμος υπάρχει για να εφαρμόζεται», ενώ σε ό,τι αφορά τα αδέσποτα, θα υπάρξει συνεργασία με τις φιλοζωικές οργανώσεις. Το ίδιο θέλει και ο κ. Γκιουλέκας, ο οποίος προαναγγέλλει εντατικούς ελέγχους και ενεργοποίηση των κοινωνικών υπηρεσιών σε ό,τι αφορά την επαιτεία. Να ξεκαθαρίσουμε ότι «οι άνθρωποι που εξωθούνται στην αθλιότητα αλλά και τα αδέσποτα, δεν αποτελούν ρύπους προς απορρύπανση», τονίζει ο κ. Μπουτάρης.

Σε ό,τι αφορά το παρεμπόριο, ο κ. Κακλαμάνης επισημαίνει πως με δική του πρωτοβουλία λειτουργούν μεικτά κλιμάκια ελέγχου. Για τον κ. Καμίνη, το πρόβλημα δεν λύνεται με επιχειρήσεις «σκούπα». Απαράδεκτο φαινόμενο που δεν μπορεί να συνεχιστεί το χαρακτηρίζει ο κ. Γκιουλέκας, όμως ο κ. Μπουτάρης επισημαίνει πως καλύπτει ανάγκες στη δεδομένη οικονομική συγκυρία και ότι προσανατολίζεται στη δημιουργία νόμιμων φθηνών αγορών.

Σε ό,τι αφορά την καθαριότητα, ο κ. Κακλαμάνης υποστηρίζει ότι επί των ημερών του η κατάσταση έγινε καλύτερη, ενώ ο κ. Καμίνης επισημαίνει πως η καθαριότητα αποτελεί προϋπόθεση για την αισθητική αναβάθμιση της πόλης.

Οι ερωτήσεις
  1. Το κυκλοφοριακό, οι ώρες που χάνονται στην κίνηση, είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα της καθημερινότητας του πολίτη. Η έλλειψη πάρκινγκ είναι ένα άλλο μεγάλο πρόβλημα. Μπορείτε, αν εκλεγείτε, να κάνετε κάτι για το κυκλοφοριακό και τι; Τι σχεδιάζετε για το πρόβλημα του πάρκινγκ;
  2. Οι δημοτικές επιχειρήσεις έχουν πλεόνασμα προσωπικού και δεν έχουν διακριθεί για τις υπηρεσίες που προσφέρουν. Συνήθως είναι υπέρογκα ελλειμματικές. Πώς θα τις κάνετε πιο αποτελεσματικές και πιο προσοδοφόρες; Θα κλείσετε κάποιες ή θα μειώσετε το προσωπικό αν δεν γίνεται αλλιώς;
  3. Ανήκουν και τα δύο στην εικόνα των μεγαλουπόλεων στη χώρα μας: Ζητιάνοι και μικροπωλητές στα φανάρια, αδέσποτα σκυλιά στους δρόμους και στις πλατείες. Μπορείτε να ελέγξετε τις διασταυρώσεις, ώστε να μην παρενοχλούνται οι πολίτες; Τι σχέδιο έχετε για τα αδέσποτα σκυλιά;
  4. Οι εμπορικές επιχειρήσεις πληρώνουν δημοτικά τέλη, το παρεμπόριο όχι. Το παρεμπόριο ανθεί όμως στους δρόμους, ακόμα και τους πιο εμπορικούς, στα όρια της δημοτικής σας επικράτειας. Δεν είναι άδικο αυτό; Και τι σκοπεύετε να κάνετε;
  5. Παρά το μεσογειακό φώς, οι ελληνικές πόλεις εμφανίζουν μια γκρίζα εικόνα, που ώς ένα βαθμό οφείλεται στην ελλιπή καθαριότητα. Οι πολίτες δεν είναι ικανοποιημένοι με την κατάσταση. Τι δυνατότητες έχετε να τη βελτιώσετε; Και τι σχεδιάζετε;

Εξαφανίστηκε και το παρεμπόριο λόγω ΔΕΘ;

Περνώντας σήμερα το μεσημέρι από την οδό Τσιμισκή στο κέντρο της Θεσσαλονίκης (και συγκεκριμένα στο ύψος της Αριστοτέλους) πρόσεξα ότι...  όλοι οι παράνομοι πλανόδιοι πωλητές, που κάθε μέρα καταλαμβάνουν το μισό πεζοδρόμιο με τα σεντόνια τους και με τα προϊόντα τους επάνω σε αυτά, έλειπαν!!! Υποψιάζομαι ότι τους απομάκρυναν λόγω ΔΕΘ. Για να μην αντικρίσει η... πολιτική ηγεσία (λέμε τώρα) της χώρας που κουβαλήθηκε στην πόλη μας για τη ΔΕΘ αυτή τη! ν κατάντια! Υποθέτω βέβαια ότι από την ερχόμενη εβδομάδα το παρεμπόριο θα βρίσκεται πάλι εκεί!

Έτσι έχουν λοιπόν τα πράγματα: Η Εταιρία Προστασίας των Πολιτικών (Ελληνική Αστυνομία για τον κόσμο) φρόντισε μέσα σε 24 ώρες και εξαφάνισε το... Παρεμπόριο από το κέντρο της Θεσσαλονίκης! Το κατάφερε! Τοοοόσο καιρό που φωνάζουν οι επαγγελματίες της περιοχής (αλλά και κάθε περιοχής και πόλης σε αυτή τη χώρα) η Ελληνική Αστυνομία απλώς αδιαφόρησε...