Κυριακή 14 Νοεμβρίου 2010

Η Αθηναϊκή Τριλογία κατέστη ρυπαρό παζάρι...



Σε καθεστώς απολύτου ευτελισμού βρίσκονται κορυφαία εμβληματικά κτίρια των Αθηνών, όπως το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο στην οδό Πατησίων και τα τρία κτίρια της Αθηναϊκής Τριλογίας (Βαλλιάνειος Βιβλιοθήκη, Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο και Σιναία Ακαδημία) στην Πανεπιστημίου (φωτογραφία). Το υπαίθριο παρεμπόριο ανθεί, στο Μουσείο μάλιστα παράλληλα με το εμπόριο ναρκωτικών. Κανένα σημάδι ότι η κατάσταση μπορεί να αλλάξει σύντομα.


Η Αθήνα χάνει τα σύμβολά της

Το Αρχαιολογικό Μουσείο συγκατοικεί με τοξικομανείς και η Αθηναϊκή Τριλογία αποτελεί φόντο υπαίθριου παζαριού

Του Δημητρη Pηγοπουλου

Είναι η απόλυτη αυτοκαταστροφή για μια ιστορική πρωτεύουσα. Το πρώτο της μουσείο, το μουσείο με τη μεγαλύτερη συλλογή κλασικών αρχαιοτήτων σε ολόκληρο τον κόσμο, περικυκλωμένο από εικόνες αποτρόπαιες, αδιανόητες για χιλιάδες Αθηναίους και τουρίστες, που δεν μπορούν να πιστέψουν όσα βλέπουν μέρα μεσημέρι στην οδό Πατησίων.

Ο πεζόδρομος της οδού Τοσίτσα, λίγα μέτρα από την είσοδο του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, έχει μετατραπεί εδώ και μήνες σε στέκι τοξικομανών. Δεκάδες απελπισμένοι άνθρωποι περιμένουν τη δόση τους, προσπαθούν να σταθούν στα πόδια τους, κάνουν την ανάγκη τους ανάμεσα στους θάμνους, κοιμούνται στα παγκάκια.

Η οδός Τοσίτσα καταλήγει στην οδό Μπουμπουλίνας, εκεί όπου βρίσκεται η έδρα του υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού. Θα περίμενε κανείς ότι η ακραία υποβάθμιση της οδού Τοσίτσα, σε σημείο τεράστιας τουριστικής σημασίας, θα κινητοποιούσε άμεσα το αρμόδιο υπουργείο και, φυσικά, την κυβέρνηση.

Αν η κλειστή Ακρόπολη για μία ή δύο ημέρες συνιστά (δικαίως) μείζον ζήτημα, γιατί δεν είναι ζήτημα η εγκατάλειψη του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου σε ένα περιβάλλον ανθρώπινης εξαθλίωσης;

Ζητήσαμε από τον υπουργό Πολιτισμού και Τουρισμού Παύλο Γερουλάνο τις απόψεις του. Χωρίς αποτέλεσμα. Επομένως, δεν θα μάθουμε ούτε αν σκοπεύει να δράσει ο ίδιος ή κάποιος συνάδελφός του υπουργός και στην περίπτωση μιας ακόμα αθηναϊκής τραγωδίας, εδώ ευτυχώς μόνον αισθητικού περιεχομένου: στη μετατροπή της Αθηναϊκής Τριλογίας, του κορυφαίου συνόλου της νεοκλασικής Αθήνας, επί της Πανεπιστημίου, σε υπαίθριο παζάρι.

Tο άγος της οδού Τοσίτσα

Ποτέ η διαδρομή μέχρι το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο δεν ήταν ειδυλλιακός περίπατος. Η οδός Πατησίων είναι εδώ και πολλά χρόνια βουλιαγμένη σε περιβάλλον αστικής παρακμής. Αλλά μέσα στο 2010 προστέθηκε το άγος της οδού Τοσίτσα.

Είναι γνωστό πως τους τελευταίους μήνες, αμέσως μετά την πρωτοβουλία των κατοίκων των Εξαρχείων να ανακτήσουν την πλατεία τους, ο πεζόδρομος ανάμεσα στο Εθνικό Mετσόβιο Πολυτεχνείο και το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο έχει μετατραπεί σε υπαίθριο στέκι χρήσης και εμπορίας ναρκωτικών ουσιών. Οποια ώρα και να περάσεις, μέρα και νύχτα, πρέπει να οπλιστείς με πολύ κουράγιο, όχι για να διασχίσεις την περιοχή, αλλά απλώς για να κρατήσεις το βλέμμα σου περισσότερο από μερικά δευτερόλεπτα.

Κι αν εμείς είμαστε στοιχειωδώς προετοιμασμένοι (από τα μέσα ενημέρωσης, τους φίλους και τους γνωστούς μας), φανταστείτε το σοκ των χιλιάδων ξένων τουριστών που βαδίζουν αμέριμνοι στην οδό Πατησιών λίγα μέτρα πριν να φτάσουν στο Αρχαιολογικό Μουσείο.

Και όμως. Μήνες μετά τη σταθερή κατάληψη της Τοσίτσα από δεκάδες απελπισμένους ανθρώπους, τίποτα δεν φαίνεται να αλλάζει. Μέσα σε αυτό το διάστημα υπήρξε μόνο μία συντονισμένη επιχείρηση της Ελληνικής Αστυνομίας (στις 12 Σεπτεμβρίου). Συνελήφθησαν 55 άτομα για εμπορία ναρκωτικών και οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα. Σήμερα 30 εξ αυτών βρίσκονται προφυλακισμένοι.

Αλλά η επιχείρηση δεν άλλαξε την κατάσταση. Λογικά ο διευθυντής του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, Νίκος Καλτσάς, ακούγεται απελπισμένος. Κι επισημαίνει πως το πρόβλημα δεν είναι μόνο η χρήση ναρκωτικών: «Η πολύωρη παραμονή των ανθρώπων αυτών στον πεζόδρομο τον έχει μετατρέψει σε υπαίθριο αποχωρητήριο, με ό,τι μπορεί να σημαίνει αυτό. Τα βράδια κοιμούνται άστεγοι». Η πολλαπλώς προβληματική κατάσταση ενθαρρύνει επιπλέον υποβάθμιση, υποστηρίζει ο διευθυντής του ΕΑΜ. «Στη συμβολή της Τοσίτσα με την οδό Μπουμπουλίνας βλέπεις συχνά ξεχειλισμένους κάδους απορριμμάτων, διότι η αποκομιδή τους είναι πλημμελής».

Και η λίστα των προβλημάτων δεν σταματάει εδώ. Πριν από δύο εβδομάδες παρατηρήσαμε αμάζευτα σκουπίδια ακόμα και στον κήπο του Μουσείου. «Αυτό συνέβη γιατί έληξε η σύμβαση με την εταιρεία καθαρισμού», εξηγεί ο κ. Καλτσάς. «Σήμερα παρακάλεσα τις καθαρίστριες και τους εργατοτεχνίτες να βγουν στον κήπο και να καθαρίσουν. Ερχεται Σαββατοκύριακο και δεν μπορούσαμε να υποδεχθούμε κόσμο σε αυτήν την κατάσταση»...

Τριλογία ευτελισμού

Την εβδομάδα πριν από τις εκλογές ο χώρος των Προπυλαίων του Πανεπιστημίου Αθηνών και της Ακαδημίας έπιασε σχεδόν πάτο. Το υπαίθριο παζάρι κατά μήκος της Πανεπιστημίου και της Ρήγα Φεραίου συμπληρώθηκε από την παρουσία Ιρανών πολιτικών προσφύγων και τα εκλογικά περίπτερα δημοτικών συνδυασμών.

Ο συγγραφέας και ακαδημαϊκός Θανάσης Βαλτινός πιστεύει ότι, για να μην αλλάζει κάτι, η κατάσταση ανταποκρίνεται στο γούστο των αρχόντων μας. «Είναι προφανές πως κάθε άνθρωπος αισθάνεται συμπάθεια για τους πρόσφυγες του Ιράν, αλλά για όνομα του Θεού!» Ο συνάδελφός του στην Ακαδημία Αθηνών, καθηγητής Γενετικής Κώστας Κριμπάς, ακούγεται περισσότερο απογοητευμένος παρά εξοργισμένος. «Η Ακαδημία Αθηνών έχει απευθύνει συνεχείς ενοχλήσεις στις Αρχές, αλλά αυτές αδιαφορούν».

Η κατάσταση στην Αθηναϊκή Τριλογία γίνεται πολύ δύσκολη τα απογεύματα της Παρασκευής και τα Σαββατοκύριακα. Από την αστυνομία ακούμε για άλλη μια φορά όσα ήδη γνωρίζουμε. «Ανδρες της ΕΛ.ΑΣ. πραγματοποιούν καθημερινούς ελέγχους σε μεικτά συνεργεία με συναδέλφους της Δημοτικής Αστυνομίας. Γίνονται κατασχέσεις, εντοπίζονται αποθήκες με προϊόντα παρεμπορίου». Είναι προφανές πως οι πεζές περιπολίες δεν φέρνουν μόνιμα αποτελέσματα.

Η αλήθεια είναι ότι μέσα στο 2010 όχημα της Δημοτικής Αστυνομίας στάθμευε για ορισμένες ώρες στην Πανεπιστημίου, απέναντι από την Ακαδημία. Αποχώρησε όμως, γιατί, σύμφωνα με πηγές του δήμου, οι αστυνομικοί δέχθηκαν λεκτικές επιθέσεις από άτομα που εκμεταλλεύονται το πανεπιστημιακό άσυλο ή βρίσκονταν στα εκλογικά περίπτερα και αντιδρούσαν στην απομάκρυνση των μεταναστών με τους μπόγους. «Τις τελευταίες εβδομάδες, δεν μπορούμε καν να καθαρίζουμε», μας λέει η κ. Τασία Λαγουδάκη, πολεοδόμος και σύμβουλος του δημάρχου.

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, 14/11/2010

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου