Πέμπτη, 29 Απριλίου 2010

Επίθεση ρατσιστικής συμμορίας εναντίον αφρικανών μικροπωλητών στην οδό Ερμού

Του Θανάση Κούρκουλα

Τ ο Σάββατο, 10 Απρίλη, ανέλαβαν να φέρουν σε πέρας το «έργο» της εκδίωξης αφρικανών μικροπωλητών από την οδό Ερμού. Αυτή τη φορά δεν ήταν αστυνομικοί της ΕΛ.ΑΣ. ή Δημοτικοί ράμπο. Καμιά 20ριά ρατσιστές «αγανακτισμένοι έμποροι» της ομάδας «Παρεμπόριο ΣΤΟΠ» επιχείρησαν ιδιωτικό πογκρόμ. Περαστικοί και έμποροι της Ερμού διαμαρτυρήθηκαν για το κυνηγητό και την ωμή βία εναντίον των μεταναστών. Όμως οι φασίστες δεν πτοήθηκαν. Στην αρχή με απειλές και βρισιές «Go home, mafia», «Φύγετε, καριόληδες», «Πιάστονε... Αστυνομία», στη συνέχεια με κυνηγητό και άναρθρες κραυγές μέχρι την Καπνικαρέα και στο τέλος με ξύλο (στο οποίο οι αφρικανοί απάντησαν με αποφασιστικότητα). Το πογκρόμ μάλιστα εκτυλίχθηκε μπροστά σε φασιστο-κάμερα και έγινε βίντεο που οι ίδιοι ανάρτησαν στο διαδίκτυο με τα κατορθώματά τους... Και βέβαια το κερασάκι στην τούρτα ήταν ότι οι άνδρες της ΕΛ.ΑΣ. συνέλαβαν τους 13 αφρικανούς χωρίς χαρτιά, αντί για τους επιτιθέμενους φασίστες. Άλλωστε οι δεσμοί αλληλεγγύης είναι δεδομένοι...H oμάδα «Παρεμπόριο ΣΤΟΠ»

Όπως αποκαλύπτει ο ΙΟΣ της Ελευθεροτυπίας, οι «έμποροι» της ομάδας δεν είναι τυχαίοι: «Επικεφαλής της ομάδας των αυτοαποκαλούμενων “ακτιβιστών” είναι ο Παναγιώτης Δούμας, ο οποίος προβάλλει την ιδιότητα του καταστηματάρχη και τη συνδικαλιστική του θέση στο ΔΣ της Ομοσπονδίας Εμπορικών Συλλόγων Αττικής. Το 2005, μαζί με τον Βορίδη και το λεπενικό Ελληνικό Μέτωπο, προσχώρησε στο ΛΑΟΣ και δραστηριοποιείται στην ΟΚΕ Εμπορίου του κόμματος….. Άλλο προβεβλημένο μέλος της ομάδας “Παρεμπόριο Stop” είναι ο εκδότης και βιβλιοπώλης Ιωάννης Γιαννάκενας, πολιτευτής και στέλεχος του ΛΑΟΣ. Ξεκίνησε από το σκληρό φιλοχουντικό και εθνικοσοσιαλιστικό ΕΝΕΚ το 1985. Μετείχε κι αυτός στην ίδρυση του Ελληνικού Μετώπου το 1994 και εκλέχτηκε στην Κεντρική του Επιτροπή, μέχρι που μεταπήδησε μαζί με τους συντρόφους του το 2005 στο κόμμα Καρατζαφέρη… Ο Δημήτρης Ζαφειρόπουλος, εκδότης σήμερα του φιλοχουντικού “Ελεύθερου Κόσμου”, που υπήρξε πρώην υπαρχηγός της Χρυσής Αυγής και τον περασμένο Σεπτέμβριο προκάλεσε αναστάτωση στο ΛΑΟΣ, όταν ο Καρατζαφέρης ανακάλεσε την αρχική του απόφαση να τον χρίσει κομματικό υποψήφιο.


Όπως καταλάβαμε, όλοι αυτοί οι «αγνοί μικρέμποροι» δεν έχουν κίνητρο να ζήσουν την οικογένειά τους, αλλά να ανακαλύψουν νέα πεδία δόξας λαμπρής, καθώς οι φασιστοσυμμορίες τύπου Αγίου Παντελεήμονα και Αμπελοκήπων τελευταία αντιμετωπίζουν δυσκολίες. Άλλωστε πρόκειται για τα ίδια «πολυπράγμονα» πρόσωπα που συμμετέχουν και στηρίζουν κάθε φασιστική δραστηριότητα τα τελευταία χρόνια, από την Παλιά Βουλή ως τον Άγιο Παντελεήμονα και από την Πλατεία Αμερικής ως την Ερμού...


Κρίση και ρατσιστική προπαγάνδα

Ο ακροδεξιός συρφετός απευθύνεται με στοχευμένες κινήσεις σε συγκεκριμένες πληθυσμιακές ομάδες. Οι έμποροι, που αντιμετωπίζουν τις άμεσες συνέπειες της κρίσης, θεωρούνται προνομιακό ακροατήριο. Οι μετανάστες μικροπωλητές είναι οι τελευταίοι που ευθύνονται για την κρίση των εμπόρων, σε στιγμές που ο κόσμος δεν έχει να ψωνίσει ούτε τα στοιχειώδη. Ακόμα κι αν έχουν χαρτιά οι ίδιοι, δεν μπορούν να αποκτήσουν άδεια μικροπωλητή όπως οι ντόπιοι, ούτε έχουν χώρους να πουλούν την πραμάτεια τους, ωστόσο τους παρουσιάζουν ως τη μαφία αυτοπροσώπως. Όμως οι αποθήκες των μεγαλο-εισαγωγέων, από τις οποίες ντόπιοι και μετανάστες μικροπωλητές προμηθεύονται από κοινού τα ατιμολόγητα ή λαθραία εμπορεύματά τους, βρίσκονται στο απυρόβλητο τόσο από τους ρατσιστές, όσο και από τα συνεργεία του ΣΔΟΕ. Και παρά την προπαγάνδα από ΜΜΕ, κυβέρνηση, ΝΔ και ΛΑΟΣ ότι τάχα το «παρεμπόριο» κοστίζει 5 δισ. στην οικονομία, ο κόσμος δεν αντιμετωπίζει επικριτικά τους φτωχούς μετανάστες μικροπωλητές που προσπαθούν να επιβιώσουν με έναν μπόγο στον ώμο. Πέρα από τις αυθόρμητες αντιδράσεις του κόσμου σε ρατσιστικά πογκρόμ, χρειάζονται κινηματικές απαντήσεις κοινής δράσης ντόπιων και αλλοδαπών για να χώσουμε τις φασιστοομάδες πίσω στις τρύπες τους.

ΔΙΕΘΝΙΣΤΙΚΗ ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ 29/4

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου