Τετάρτη 19 Μαΐου 2010

Φοροδιαφυγή 40% του ΑΕΠ κυνηγά το Yπ. Οικονομικών

Η EKTAΣH της φοροδιαφυγής φτάνει στο 40% του ΑΕΠ ή 97 δισ. ευρώ με τιμές 2010 τόνισε, μεταξύ άλλων, ο γενικός γραμματέας του Yπουργείου Οικονομικών Δ. Γεωργακόπουλος, κατά την ομιλία του στην κοινή συνεδρίαση των δ.σ. των Βιοτεχνικών Επιμελητηρίων της Αθήνας και του Πειραιά.

Ο κ. Γεωργακόπουλος επεσήμανε την ανάγκη αναμόρφωσης των ελεγκτικών μηχανισμών, αναδιάρθρωσης των υπηρεσιών του Yπουργείου Οικονομικών, ηλεκτρονικής διασύνδεσης, ηλεκτρονικής διασταύρωσης στοιχείων, εκπαίδευσης των υπαλλήλων στις νέες μεθόδους και στα ηλεκτρονικά μέσα και ανασύστασης του ΣΔΟΕ.


Επίσης προανήγγειλε σαρωτικούς περιοδικούς ελέγχους με κεντρική επιλογή το point system και προληπτικούς κυκλικούς ελέγχους με ποινές που φθάνουν μέχρι κατάσχεση για όσους φοροδιαφεύγουν και διαθέτουν ακριβά περιουσιακά στοιχεία.

Σύμφωνα με κοινή ανακοίνωση των δύο επιμελητηρίων σκοπός του συμβουλίου ήταν η παρουσίαση του νέου φορολογικού πλαισίου, οι αλλαγές που επιφέρει, αλλά και η διατύπωση των προβληματισμών και των προτάσεων από τους ενδιαφερόμενους φορείς.

Ειδικότερα, ο πρόεδρος του ΒΕΑ Π. Ραβάνης αναφέρθηκε στις πρακτικές της αγοράς που σε κάθε έκφανση λειτουργίας της οδηγεί σε εκδηλώσεις φοροδιαφυγής και παραοικονομίας, οι οποίες θα πρέπει να καταπολεμηθούν ώστε «το κράτος να είναι σε θέση να σταθεί και να στηρίξει τον Eλληνα επιχειρηματία».

Ο πρόεδρος του ΒΕΠ Ευάγγελος Τσιτούρας κατέστησε σαφές ότι τα μεγάλα προβλήματα σήμερα εντοπίζονται στην περιορισμένη ζήτηση και στην έλλειψη ρευστότητας που αντιμετωπίζει η αγορά.

Ως βασική επιδίωξη του Yπουργείου Οικονομικών, όπως είπε ο κ. Γεωργακόπουλος, καταγράφεται ένα απλό, δίκαιο φορολογικό σύστημα με ενιαίους κανόνες, δίχως αδικαιολόγητες εξαιρέσεις, με ισότιμη μεταχείριση των φορολογούμενων, με ύψιστη προτεραιότητα την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, η οποία, όπως επισήμανε, ενισχύει τη διαφθορά και εντείνει την αδικία.

Το σύστημα δεν θα δημιουργήσει πρόσθετα βάρη στα χαμηλά εισοδήματα, ενώ τα φορολογικά έσοδα θα κατευθυνθούν για την ενίσχυση του κοινωνικού κράτους και μια δικαιότερη αναδιανομή εισοδήματος, πρόσθεσε ο γενικός γραμματέας και σημείωσε ότι στόχος του υπουργείου είναι οι αποτελεσματικότερες υπηρεσίες μέσα από την αναδιάρθρωση της δομής του.

Σημεία στα οποία εστίασαν τους προβληματισμούς και τις τοποθετήσεις τους τα μέλη των διοικητικών συμβουλίων που μετείχαν ήταν:

 Η ανάγκη παράλληλης δημιουργίας αναπτυξιακής προοπτικής.

 Ο συνεχής εντοπισμός οικονομικών πράξεων που δεν καταγράφονται και ενισχύουν τη μεγάλη φοροδιαφυγή.

 Η «ομηρία» των επιχειρήσεων με την τήρηση βιβλίων πέραν της 15ετίας, που «πρέπει πλέον να λάβει ένα τέλος» και η καθυστέρηση στις επιστροφές ΦΠΑ.

 Η ανάγκη ελέγχου «πόθεν έσχες» κρίσιμων επαγγελμάτων της δημόσιας διοίκησης (πολεοδομίες, τελωνεία κ.λπ.) και κατάργησης αδικαιολόγητων επιβαρύνσεων, όπως για παράδειγμα το αγγελιόσημο.

 Η ανάρτηση ισολογισμών Α.Ε. στο διαδικτυακό τόπο του Yπουργείου Οικονομικών ή των Επιμελητηρίων.

 Η ανάγκη άμεσων μέτρων καταπολέμησης της μάστιγας του παρεμπορίου που πλήττει ιδιαίτερα την ελληνική βιοτεχνία.

ΕΞΠΡΕΣ 19/5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου