Σε... λαϊκή αγορά σκληρών ναρκωτικών έχει μετατραπεί η Αγίου Κωνσταντίνου, κάτω από την πλατεία Ομονοίας, όπου η «κόκα» και η «πρέζα» πουλιούνται μέρα μεσημέρι μπροστά από το Εθνικό Θέατρο. Το «Εθνος» χωρίς καμία δυσκολία κουβέντιασε και «παζάρεψε» με εμπόρους στις 2 το μεσημέρι της περασμένης Τετάρτης, μπροστά από τα σκαλιά του κτιρίου που σχεδίασε ο Ερνέστος Τσίλερ, λίγα μέτρα από το κτίριο της δημοτικής αστυνομίας Αθηνών και αρκετά κοντά στο Α.Τ. Ομόνοιας...
Στην ίδια περιοχή, στις οδούς Σωκράτους και Ξούθου, οι πόρνες πιάνουν δουλειά από νωρίς το μεσημέρι, ενώ το παζάρι των ναρκωτικών συνεχίζεται.
Πίσω από το Εθνικό Τυπογραφείο, δεκάδες ηρωινομανείς κάνουν χρήση
μόλις αρχίσει και σουρουπώνει, σύριγγες και πρέζα πωλούνται ελεύθερα,
ενώ οι πόρνες συνωστίζονται στην οδό 3ης Σεπτεμβρίου
μόλις αρχίσει και σουρουπώνει, σύριγγες και πρέζα πωλούνται ελεύθερα,
ενώ οι πόρνες συνωστίζονται στην οδό 3ης Σεπτεμβρίου
Λίγα μέτρα παρακάτω, στη Σολωμού και στην 3ης Σεπτεμβρίου, πίσω από το Εθνικό Τυπογραφείο, δεκάδες ηρωινομανείς κάνουν χρήση μόλις αρχίσει και σουρουπώνει, σύριγγες και πρέζα πουλιούνται ελεύθερα στον δρόμο, μπροστά από τις βιτρίνες των μαγαζιών, ενώ οι παράνομες πόρνες συνωστίζονται στην κεντρική λεωφόρο.
Στο «τρίγωνο του διαβόλου» -Αγίου Κωνσταντίνου, Μάρνη, Πατησίων- όπως άλλωστε και στην απέναντι πλευρά της Ομόνοιας, η Αθήνα αναστενάζει...
Ελέω και της διογκούμενης κρίσης, επιχειρήσεις κλείνουν, μαγαζιά και γραφεία μένουν ξενοίκιαστα για χρόνια, ενώ οι εμπορικές αξίες των ακινήτων καταγράφουν ελεύθερη πτώση.
Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, τα γραφεία στην ευρύτερη περιοχή κάτω από την Ομόνοια έχουν φτάσει να νοικιάζονται 4-8 ευρώ το τ.μ. ενώ τα καταστήματα 15-20 ευρώ το τ.μ. καθώς η «βουτιά» συνεχίζεται αδιάκοπη από το 2006.
Η περιοχή είναι καζάνι που βράζει. Κάτοικοι, καταστηματάρχες και ξενοδόχοι οργανώνονται και βγαίνουν στους δρόμους διαδηλώνοντας.
Στη Σωκράτους έκλεισαν τον δρόμο δύο συνεχόμενες Παρασκευές, ενώ σε κινητοποιήσεις προχώρησαν και οι επαγγελματίες της Σολωμού και της 3ης Σεπτεμβρίου, αποκλείοντας την κεντρική λεωφόρο.
Σύσσωμοι κατακεραυνώνουν την αστυνομία και τον δήμο για την προκλητική απουσία τους. Στηλιτεύουν την αδυναμία της πολιτείας να διαχειριστεί με σοβαρότητα την ανοιχτή πληγή, την οποία απλώς «σκουπίζει» από τη μια γειτονιά στην άλλη.
Ενδεικτικό είναι πως κάποιοι έχουν φτάσει στο σημείο να πληρώνουν πρώην χρήστες για να διώχνουν τα «πρεζάκια» μπροστά από το μαγαζί τους...
Στην Αγ. Κωνσταντίνου το εμπόριο ναρκωτικών έχει λάβει ανεξέλεγκτες διαστάσεις εδώ κι έναν χρόνο -λένε κάτοικοι της περιοχής- από τότε που η αστυνομία «σκούπισε» την πλατεία Θεάτρου.
Στον πάλαι ποτέ αρχοντικό δρόμο της Αθήνας, μπροστά από το ανακαινισμένο κτίριο του Εθνικού Θεάτρου, δεκάδες Αφρικανοί - βαποράκια πωλούν «κόκα, πρέζα» στο φως του ήλιου, ενώ στα γύρω στενά οι μικροκλοπές είναι στην ημερήσια διάταξη. Κάτοικοι της περιοχής καλούν συχνά την αστυνομία, όταν διάφορες «φατρίες» συγκρούονται άγρια για τον έλεγχο της περιοχής, χωρίς ουσιαστικό αποτέλεσμα.
Λίγα μέτρα παρακάτω, στη Σωκράτους και την Ξούθου επιτροπή καταστηματαρχών και κατοίκων έχει αναρτήσει πανό που γράφει: «τέλος ανοχής».
Η υποβάθμιση της περιοχής τους -λένε- είναι εκτός ορίων, ενώ αναζητούν νομικό παράθυρο για να διακόψουν την καταβολή των δημοτικών τελών.
Επαγγελματίες
Το ίδιο αγανακτισμένοι είναι και οι επαγγελματίες στη Δ. Σολωμού και την 3ης Σεπτεμβρίου, καθώς βλέπουν τα ναρκωτικά να πωλούνται και να καταναλώνονται αφειδώς έξω από τα μαγαζιά τους.
«Πρέζα, εδώ πρέζα», φώναζε το απόγευμα της περασμένης Τρίτης ένας από τους «κολασμένους» στη γωνία της Δ. Σολωμού με την 3ης Σεπτεμβρίου. Γύρω του, οι συσκευασίες με τη δόση αλλάζουν χέρια σε δευτερόλεπτα και δεκάδες... άψυχα κορμιά χτυπούν ενέσεις όπου βρίσκουν φλέβα, στην παλάμη, στο μπούτι, στο μπράτσο, στα γεννητικά όργανα. Ο ένας μετά τον άλλο πέφτουν στα πεζοδρόμια, στην άσφαλτο. Κάποιος κουβαλάει σε ένα καροτσάκι θερμός με ζεστό ρόφημα και πουλάει στους ναρκομανείς...
«Οι ναρκομανείς είναι παντού και χτυπούν ενέσεις», λένε οι καταστηματάρχες
«Δεν πατάει άνθρωπος στα μαγαζιά μας»
«Επικρατεί χάος ειδικά τον τελευταίο ενάμιση χρόνο. Ναρκομανείς και πόρνες μαζεύονται από το πρωί. Μετά το μεσημέρι, όταν κλείνουν τα υπουργεία, δεν πατάει άνθρωπος στο μαγαζί», λέει η Βενέτα Κάρτοβα από τη Βουλγαρία, που πουλάει την επιχείρησή της στην οδό Σωκράτους.
Στον ίδιο δρόμο, λίγα μέτρα παραπάνω, διάφορα καταστήματα μένουν ξενοίκιαστα. Το κύμα φυγής, λένε αυτοί που μένουν, είναι εντονότατο. Το ίδιο και η μείωση του τζίρου τους.
«Η αστυνομία αδιαφορεί με δικαιολογίες του τύπου δεν έχουμε προσωπικό, ενώ ο δήμος κωφεύει συστηματικά με αποτέλεσμα να έχουμε γίνει χαβούζα βρωμιάς», σχολιάζει ο Δημήτρης Κρητικός, οπτικός στον ίδιο δρόμο. «Αν δεν ήταν δικό μου το μαγαζί, θα είχα φύγει. Η κατάσταση είναι απελπιστική τον τελευταίο ενάμιση χρόνο», σημειώνει και ο Παναγιώτης Παναγιωτόπουλος, που διατηρεί εμπορικό κατάστημα στη Σωκράτους από το 1975.
Αντίστοιχες και χειρότερες εικόνες μεταφέρουν επαγγελματίες της Σολωμού και της 3ης Σεπτεμβρίου, που σκέφτονται να εισβάλουν σε συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου για να παραδώσουν τα κλειδιά των καταστημάτων τους.
«Αυτό που συμβαίνει τους τελευταίους μήνες είναι απίστευτο. Μετά τις επτά το απόγευμα, δεν μπορεί να πατήσει άνθρωπος εδώ, οι ναρκομανείς είναι παντού και χτυπούν ενέσεις. Μπροστά στις βιτρίνες μας αγοράζουν πρέζα... Ζητάμε σταθερές περιπολίες από την αστυνομία, μόνιμη και τακτική καθαριότητα καθώς και επαρκή φωτισμό από τον δήμο και απομάκρυνση του ΟΚΑΝΑ», λένε εστιάτορες, γιατροί, δικηγόροι και καταστηματάρχες της περιοχής.
Ολοι απορρίπτουν κάθε προσπάθεια ακροδεξιών κύκλων να καπελώσουν την αγανάκτησή τους, ενώ διατυμπανίζουν πως «δεν κάνουμε πολιτική, δεν είμαστε ρατσιστές, δεν έχουμε τίποτα με τους μετανάστες. Την παρανομία δεν θέλουμε και τη βρωμιά».
Δυστυχώς, όμως, εκεί που η οργανωμένη πολιτεία λάμπει δια της απουσίας της, βρίσκουν πρόσφορο έδαφος εξωθεσμικοί παράγοντες. Οπως παραδέχονται ορισμένοι επαγγελματίες, μέλη γνωστής ομάδας του ακροδεξιού χώρου τούς έχουν προσεγγίσει προτείνοντας τους να αναλάβουν την... εκκαθάριση της Σολωμού, στο μοντέλο του Αγίου Παντελεήμονα. Οπως λένε οι ίδιοι, η πρόταση απορρίφθηκε από το 75% των συμμετεχόντων στην Επιτροπή Κατοίκων και Επαγγελματιών της συγκεκριμένης περιοχής...
ΓΙΑΝΝΗΣ ΦΩΣΚΟΛΟΣ
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗΣ
ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ
Πρ. Δούκας
Η πόλη υποφέρει
Σε μια πόλη, της οποίας η «καρδιά» υποφέρει εδώ και έξι χρόνια από την εγκατάλειψη και την γκετοποίηση, η πολιτεία ακόμη μελετάει πώς θα αντιδράσει κατά των κυκλωμάτων που τη λυμαίνονται. Οι επαγγελματίες και οι κάτοικοι φεύγουν, ενώ οι επιχειρήσεις και τα ξενοδοχεία ασφυκτιούν. Η πρέζα, οι ανήλικες πόρνες, το παρεμπόριο και η εκμετάλλευση μεταναστών είναι πάντα εδώ, ενώ ο δήμαρχος ξαναζητάει την ψήφο μας, οργανώνοντας «φιέστες» για το έργο του στο Μέγαρο Μουσικής και υποστηρίζοντας ότι η πόλη είναι περισσότερο από ποτέ «καθαρή και ασφαλής».
* O Προκόπης Δούκας είναι δημοσιογράφος - κάτοικος πλ. Κουμουνδούρου
ΕΘΝΟΣ 17/5
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου