Ο τζίρος αναιμικός, η κίνηση υποτονική και το ένα λουκέτο διαδέχεται το άλλο στους πιο εμπορικούς δρόμους της Αθήνας
Tης Ελενας Kαρανατση
«ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ». Το αυτοκόλλητο έξω από το κλειστό κατάστημα της Αγίου Μάρκου, στο εμπορικό τρίγωνο της Αθήνας, βρίσκεται εδώ και επτά μήνες. Το μαγαζί έκλεισε, καθώς τα 5.000 ευρώ ενοίκιο τον μήνα (για 80 τ. μ.) ήταν πια ποσό δυσβάσταχτο για τον καταστηματάρχη.
Υπάρχουν και χειρότερα. Οδός Σκουφά, Κολωνάκι. Υποκατάστημα γνωστής επωνυμίας καπέλων παραμένει κλειστό σχεδόν δύο χρόνια τώρα. Τα 6.500 ευρώ για ένα μικρό χώρο 33 τετραγωνικών οδήγησαν τον έμπορο στην έξοδο υπό το βάρος ενός «ασθμαίνοντος» τζίρου και μιας πρωτοφανούς υποτονικής κίνησης.
Ως δραματική, στα όρια της απελπισίας περιγράφουν την κατάσταση οι άνθρωποι της αγοράς στο κέντρο της Αθήνας, βλέποντας το ένα λουκέτο να διαδέχεται το άλλο, ακόμα και στους πλέον παραδοσιακά εμπορικούς δρόμους. Σύμφωνα μάλιστα με το παρατηρητήριο Αγοράς του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών, ενώ κατά το πρώτο εξάμηνο του 2007 τα κενά καταστήματα του κέντρου αναλογούσαν στο 13,4%, του συνόλου, στο τέλος του 2009 έφτασαν το 16,7%, ενώ οι προβλέψεις για το καλοκαίρι του 2010 είναι ακόμα πιο δυσοίωνες, καθώς το ποσοστό διαθεσιμότητας (δηλαδή κενών μαγαζιών) αναμένεται να αγγίξει το 18%. Δηλαδή, σχεδόν ένα στα πέντε θα είναι κλειστά.
Οι βασικότερες αιτίες
Οι λόγοι της συνεχιζόμενης ύφεσης, που ξεκίνησε πάντως πριν από 3 - 4 χρόνια και δείχνει να κορυφώνεται την περίοδο που διανύουμε, είναι πολλοί, άλλοι περισσότεροι και άλλοι λιγότερο προφανείς. Τα εξωφρενικά υψηλά μισθώματα στα οποία αδυνατούν να αντεπεξέλθουν οι καταστηματάρχες - ενοικιαστές είναι συνήθως ο καταλύτης που συντελεί στο οριστικό κλείσιμο, πόσω μάλλον όταν συνδυάζονται μ’ έναν συρρικνωμένο τζίρο.
«Στα καλά εμπορικά σημεία, κενό κατάστημα σημαίνει συνήθως ότι οι ιδιοκτήτες ζητούν πολλά χρήματα, συχνά εκτός λογικής», λέει στην «Κ» ο πρόεδρος μεσιτών Αθήνας - Αττικής, Γιάννης Ρεβύθης, και προσθέτει ότι «αποτέλεσμα είναι να βλέπουμε ξενοίκιαστα καταστήματα από ένα μήνα μέχρι ένα χρόνο ή και ακόμα περισσότερο. Για παράδειγμα, στην Κανάρη και στην Τσακάλωφ το τετραγωνικό νοικιάζεται 100 - 120 ευρώ, αν και το τελευταίο διάστημα διαπιστώνουμε ότι μένουν αδιάθετα καταστήματα ακόμα και σε μεγάλες λεωφόρους όπως η Συγγρού ή η Μεσογείων. Οσοι ιδιοκτήτες μείωσαν τις τιμές των ενοικίων κατάφεραν να κρατήσουν τους καταστηματάρχες. Οι άλλοι δεν πέτυχαν τη συνέχιση της μίσθωσης». Ρεκόρ ακριβού ενοικίου έχει καταγραφεί στο Κολωνάκι με πάνω από 200 ευρώ το τ. μ.
Η εικόνα είναι αποκαρδιωτική. Κάποτε ο πεζόδρομος της Αγίου Μάρκου ήταν ο εμπορικότερος δρόμος της Αθήνας. Σήμερα βρίσκεται σε απόλυτη παρακμή. Ηδη μετρά έξι καταστήματα κλειστά εδώ και αρκετούς μήνες, τα οποία -όπως λένε οι γνώστες της περιοχής- σύντομα θα γίνουν δέκα. «Δεν θα μείνει τίποτα εδώ. Η ποιότητα έχει υποβαθμιστεί. Το παρεμπόριο μάς έχει πλήξει και τα λειτουργικά έξοδα δεν καλύπτονται. Αν δεν εισπράττεις, δεν βγαίνει»...
Κι αν στη Σταδίου, οι μεγάλες επώνυμες αλυσίδες και τα πολυκαταστήματα δείχνουν να αντέχουν, στη Σόλωνος και τη Σκουφά πληθαίνουν τα εμπορικά καταστήματα που κλείνουν. Τουλάχιστον επτά λουκέτα επί της Σόλωνος και τέσσερα στη Σκουφά. Αρκετά ανοίγουν για δυο - τρεις μήνες, αλλά επειδή δεν μπορούν να συντηρηθούν, κλείνουν. Και ο κύκλος δεν φαίνεται να κλείνει.
Στο «κόκκινο»
«Οι καλές εποχές τελείωσαν. Κάποτε δεν προλάβαινε να κλείσει ένα μαγαζί και άνοιγε άλλο. Τώρα τίποτα. Πολλές επιχειρήσεις είναι στα όρια του κόκκινου, ενώ συγκεκριμένες αγορές έχουν υποβαθμιστεί κατά την τελευταία τριετία, όπως της Πατησίων και της Βουλιαγμένης», αναφέρει στην «Κ» ο αντιπρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών κ. Νικ. Γιαννέτος, συμπληρώνοντας «ιδιαίτερα, κατά το τελευταίο τετράμηνο, τα κλεισίματα αυξήθηκαν διότι το μάζεμα των εξόδων δεν απέδωσε. Με τη συρρίκνωση του τζίρου και τη δυσκολία των εμπόρων να λάβουν αλλά και να αποπληρώσουν τα δάνεια, δεν έχουν άλλη επιλογή».
Επιπροσθέτως, στην κρίση των μικρομεσαίων διαμόρφωσε δραστικό ρόλο η μεγάλη διαφοροποίηση στη γεωγραφία της αγοράς, καθώς σύμφωνα με τον Εμπορικό Σύλλογο Αθηνών προστέθηκαν περί τα 800.000 τ. μ. καινούργιων εμπορικών χώρων με τη μορφή πολυκαταστημάτων (όπου τα ενοίκια είναι φθηνότερα), ένα μοντέλο που δείχνει να προσελκύει περισσότερο τους καταναλωτές. Ωστόσο, ακόμα και σε γνωστά μεγαθήρια τύπου Mall θα συναντήσει κανείς κενά καταστήματα.
Από τον κίνδυνο του λουκέτου δείχνουν προς το παρόν να «ξεγλιστρούν» καταστήματα οικογενειακού τύπου, τα οποία έχουν περιορισμένα λειτουργικά έξοδα.
Αν στο ήδη υπάρχον ζοφερό σκηνικό προσμετρηθεί και η αρνητική ψυχολογία του καταναλωτικού κοινού, ιδιαίτερα δε μετά την ανακοίνωση των νέων μέτρων, τότε ο δρόμος προς την ανάκαμψη διαγράφεται μακρύς και δύσβατος.
Τώρα που σφίγγουν τα πράγματα θα αναγκαστούν επιτέλους να «μαζευτούν»
«Ολοι οι έμποροι εδώ στην Αγίου Μάρκου ψάχνουν να πουλήσουν τα μαγαζιά τους. Η κατάσταση έχει πάρει την κατηφόρα και πουθενά δεν βλέπουμε φως», λέει σε δραματικό τόνο στην «Κ» ο κ. Αναστάσιος Χάρος, ιδιοκτήτης καταστήματος ένδυσης στο κέντρο της Αθήνας, και «τα δάνεια για τους εμπόρους είναι πλέον θηλιά στον λαιμό. Είμαι 38 χρόνια στη δουλειά και αυτό που βλέπω τον τελευταίο καιρό δεν το έχω ξαναζήσει. Η εμπορική κίνηση είναι σχεδόν νεκρή. Η ψυχολογία του κόσμου πολύ βαριά και η αγοραστική του δύναμη μικρή για να μπει στη διαδικασία της κατανάλωσης. Ο ένας μετά τον άλλον τα κλείνουν τα καταστήματα. Το μέλλον μας είναι εντελώς αβέβαιο»...
Απέναντι ένα μικρό υποδηματοπωλείο, και ο κ. Νίκος Καλομοίρης κοιτάζει απογοητευμένος τα κλειστά και ξενοίκιαστα μαγαζιά. «Στα 33 χρόνια που εργάζομαι εδώ ως υπάλληλος πρώτη φορά βλέπω τέτοιο χάλι στην αγορά. Το διπλανό κατάστημα παραμένει ξενοίκιαστο από τον περασμένο Σεπτέμβριο, ενώ άλλα τρία στον ίδιο δρόμο θα έχουν κλείσει μέχρι τέλος Μαρτίου. Αλλά τι να περιμένει κανείς με τα ενοίκια που ζητάνε. Υπάρχουν και χειρότερα. Ενας έμπορος αναγκάστηκε να κλείσει απέναντι γιατί ο ιδιοκτήτης τού ζητούσε 10.000 ευρώ τον μήνα κι εκείνος ζητούσε να του το κατεβάσει στα 8.000. Μάταια. Τώρα ο ίδιος δεν βρίσκει ενοικιαστή, οπότε θα αναγκαστεί ούτως ή άλλως να ρίξει την τιμή»...
Σε υποκατάστημα γνωστής αλυσίδας ρούχων στο Κολωνάκι, η υπεύθυνη του καταστήματος λέει στην «Κ»: «Τα ενοίκια είναι τρελά, αλλά δεν μας επιτρέπεται από την εταιρεία να σας πούμε το ύψος. Πάντως, ένα είναι το σίγουρο. Η δουλειά δεν τραβάει καθόλου»...
Αλλοι εμφανίζονται εξοργισμένοι. «Εγώ είμαι τυχερή που είμαι παλιά εδώ, πάνω από 25 χρόνια στη Σκουφά, και πληρώνω 1.000 ευρώ τον μήνα. Τι να πουν οι νεότεροι επιχειρηματίες που τους παίρνουν το κεφάλι με τα εξωφρενικά ενοίκια. Να δούμε τώρα που σφίγγουν τα πράγματα πού θα βρουν τα επόμενα θύματα. Δεν θα βρουν, γιατί ποιος αντέχει σήμερα να πληρώσει αυτά που ζητούν, οπότε θα αναγκαστούν να “μαζευτούν”. Επιτέλους»!
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ 14/3
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου