Κυριακή 18 Απριλίου 2010

Εμποροι ή «εθνικοακτιβιστές»;



Τα πρόσωπα που δίνουν τον τόνο στην ομάδα «Παρεμπόριο Stop» έχουν μια πολύ σαφή τοποθέτηση στο πολιτικό φάσμα, όσο κι αν οι ίδιοι σε δημόσιες δηλώσεις τους αποκρούουν τη συσχέτισή τους με κομματικούς σχηματισμούς.

Επικεφαλής της ομάδας των αυτοαποκαλούμενων «ακτιβιστών» είναι ο Παναγιώτης Δούμας, ο οποίος προβάλλει την ιδιότητα του καταστηματάρχη και τη συνδικαλιστική του θέση στο δ.σ. της Ομοσπονδίας Εμπορικών Συλλόγων Αττικής.
Ομως, ο κ. Δούμας έχει σαφή πολιτική ταυτότητα και συνεχή δράση τα τελευταία χρόνια στα κόμματα και τα έντυπα της ακροδεξιάς. Από το 2005 προσχώρησε μαζί με τα άλλα στελέχη του λεπενικού Ελληνικού Μετώπου στο ΛΑΟΣ του Γιώργου Καρατζαφέρη και δραστηριοποιείται στην ΟΚΕ Εμπορίου του κόμματος. Αλλά η δράση του ξεκινά πολύ νωρίτερα. Το 1985 τον βρίσκουμε στη νεολαία της ΕΠΕΝ, το κόμμα δηλαδή που ίδρυσε ο δικτάτορας Παπαδόπουλος. Με πρόεδρο τον Μάκη Βορίδη, ο Δούμας ορίζεται μέλος της Κεντρικής Συντονιστικής Επιτροπής της οργάνωσης αυτής από το 1987 μέχρι το 1989. Το 1994 μετέχει με τον Βορίδη στην ίδρυση του Ελληνικού Μετώπου και εκλέγεται μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του, θέση που κρατά μέχρι την αυτοδιάλυση του αποτυχημένου αυτού εγχειρήματος. Στο διάστημα αυτό μετέχει ως εκπρόσωπος του Ελληνικού Μετώπου σε τοπικές και εθνικές εκλογές, ενώ το 2000 μετέχει στην κοινή εκλογική κάθοδο Ελληνικού Μετώπου - Πρώτης Γραμμής, με επικεφαλής τον Κώστα Πλεύρη.
Θυμίζουμε ότι το Ελληνικό Μέτωπο, αντιγράφοντας την πορεία του Λεπέν, επικέντρωνε την πολιτική του θεματολογία σχεδόν αποκλειστικά στο ζήτημα της μετανάστευσης. Σήμερα ο Δούμας είναι μέλος του «Δικτύου 21» και συνεργάζεται ως αρθρογράφος (ή γελοιογράφος) με τα έντυπα του «χώρου» Ελεύθερος Κόσμος, Ελεύθερη Ωρα, Patria και τις διαδικτυακές Ελληνικές Γραμμές, κεντρικό όργανο του εν υπνώσει Ελληνικού Μετώπου.
Παράλληλη πορεία ακολουθούν και άλλα προβεβλημένα μέλη της ομάδας «Παρεμπόριο Stop». Ο εκδότης και βιβλιοπώλης Ιωάννης Γιαννάκενας είναι κι αυτός πολιτευτής και στέλεχος του ΛΑΟΣ. Την πολιτική του καριέρα την ξεκίνησε από το σκληρό φιλοχουντικό και εθνικοσοσιαλιστικό ΕΝΕΚ το 1985. Μετείχε κι αυτός στην ίδρυση του Ελληνικού Μετώπου το 1994 και εκλέχτηκε στην Κεντρική του Επιτροπή, μέχρι που μεταπήδησε μαζί με τους συντρόφους του το 2005 στο κόμμα Καρατζαφέρη. Δοκίμασε κι αυτός την τύχη του σε διάφορες εκλογικές αναμετρήσεις με τα σχήματα στα οποία μετείχε. Πολιτεύθηκε και το 2000 με την κοινή κάθοδο υπό τον Πλεύρη. Είναι γραμματέας του Πανελλήνιου Συνδέσμου Μαχητών και Φίλων της Εθνικής Αντιστασιακής Οργανώσεως «Χ», ενώ μεταξύ άλλων εκδίδει τα βιβλία στελεχών και νοσταλγών της χούντας.
Ο Δημήτρης Ζαφειρόπουλος, εκδότης σήμερα του φιλοχουντικού «Ελεύθερου Κόσμου», υπήρξε πρώην υπαρχηγός της «Χρυσής Αυγής» και τον περασμένο Σεπτέμβριο προκάλεσε αναστάτωση στο ΛΑΟΣ, όταν ο Καρατζαφέρης ανακάλεσε την αρχική του απόφαση να τον χρίσει κομματικό υποψήφιο. Μόλις έγινε γνωστή η πολιτική ταυτότητα του Ζαφειρόπουλου, ο αρχηγός του ΛΑΟΣ τον έβγαλε από τις κομματικές λίστες παρά το γεγονός ότι είχε ο ίδιος ανακοινώσει επισήμως και μάλιστα από την κομματική εφημερίδα την υποψηφιότητά του στο νομό Αχαΐας. Από τη στιγμή αυτή ξεκίνησε και μια ανοιχτή διαφοροποίηση της σκληρής ομάδας των ακροδεξιών γύρω από την εφημερίδα αυτή, με σχόλια κι επικρίσεις για το ΛΑΟΣ.
Στους μήνες που μεσολάβησαν έχει συγκροτηθεί ένα ρεύμα κριτικής από τα (ακόμα πιο) δεξιά στον Καρατζαφέρη με πολλές διακυμάνσεις. Μια από τις τελευταίες σημειώθηκε με την παρασπονδία Κουριαννίδη (βλ. Ιός, «Μεταξύ εθνικοσοσιαλισμού και εθνικοσουρεαλισμού», 10.4.2010). Φαίνεται ότι το νέο επεισόδιο σ' αυτή τη διελκυστίνδα διεκδίκησης της ηγεμονίας στο χώρο της ακροδεξιάς έχει σχέση με την πρωτοβουλία που παρουσιάζουμε.
Και οι τρεις προαναφερόμενοι συνυπογράφουν μαζί με άλλους έξι τη μηνυτήρια αναφορά κατά του Κακλαμάνη.
Στην ιστοσελίδα που έχει ανοίξει στο Facebook η ομάδα «Παρεμπόριο Stop» προβάλλεται ως «υπεύθυνος επιχειρήσεων» ο Παναγιώτης Δούμας, ενώ έχουν ενδιαφέρον και οι ιδιότητες με τις οποίες εμφανίζονται οι συνεργάτες του. Βλέπουμε πολλούς «υπεύθυνους ακτιβισμού», έναν «υπεύθυνο περιφρούρησης», έναν «υπεύθυνο κινητοποίησης», έναν «υπεύθυνο οργάνωσης». Παράξενες αρμοδιότητες για μια παρέα του Facebook. Περίεργο είναι και το γεγονός ότι αυτές οι αρμοδιότητες (και τα πρόσωπα) άλλαξαν μετά την εκδήλωση του «ακτιβιστικού» χάπενινγκ του προηγούμενου Σαββάτου.
Στην ίδια σελίδα συναντάμε ως «νομικό σύμβουλο» της ομάδας τον Γιάννη Ζωγράφο που αρθρογραφεί στον «Ελεύθερο Κόσμο» και ως «υπεύθυνο Τύπου» τον Βαγγέλη Χανιώτη, αρθρογράφο της ίδια εφημερίδας και συγγραφέα βιβλίων του χώρου. Σ' ένα απ' αυτά τον πρόλογο έχει γράψει ο Ζαφειρόπουλος και τον επίλογο ο Πλεύρης. Ενα πραγματικό εθνικιστικό σάντουιτς. Οπως άλλωστε είπε ο Ζαφειρόπουλος στην παρουσίασή του, «το βιβλίο αυτό είναι εθνικιστικό και απευθύνεται σε εθνικιστές. Σ' όποιον αρέσει».

ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ 18/4

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου