Από 15-20 οικοδομικά τετράγωνα στο «άβατο» του κέντρου της πρωτεύουσας ξεκινούν οι παρεμβάσεις του υπουργείου Περιβάλλοντος στο λεκανοπέδιο. Πρόκειται για ένα νοητό τρίγωνο μεταξύ των οδών Μενάνδρου, Σοφοκλέους, Σωκράτους και Ευριπίδου, σε μια γωνιά που τα τελευταία χρόνια έχει αποκτήσει χαρακτηριστικά γκέτο. Κυριαρχούν τα ναρκωτικά και η πορνεία, ενώ στα εγκαταλελειμμένα σπίτια βρίσκουν καταφύγιο αλλοδαποί.
Σε μικρότερους δρόμους κυριαρχούν τα εγκαταλελειμμένα νεοκλασικά, που αρκετά βρίσκονται ένα στάδιο πριν από την κατεδάφιση. Σε ισόγειους χώρους ανθεί το παρεμπόριο. Παρά την υποβάθμιση, η γειτονιά διατηρεί κάποιες ξεχωριστές γωνιές με δικά τους αρώματα, κυρίως στα μικρά καταστήματα με τα μπαχαρικά.
Το «λίφτινγκ» προβλέπει τη σύνδεση της περιοχής, μέσω της οδού Μενάνδρου, με το Εθνικό Θέατρο και τη νέα πλατεία που σχεδιάζει ο δήμος με την απαλλοτρίωση και κατεδάφιση του παλιού κτηρίου στην οδό Ξάνθου που ανήκει στο ΝΑΤ. Στόχος είναι η επιστροφή της κατοικίας, που εξασφαλίζει ζωή σε μια περιοχή σχεδόν ολόκληρο το 24ωρο, και σύμφωνα με πληροφορίες μελετώνται κίνητρα και φοροαπαλλαγές για να προσελκυσθούν κυρίως νέα άτομα.
Στη χθεσινή παρουσίαση η Τίνα Μπιρμπίλη εξέφρασε εμμέσως επφυλάξεις για την πρόταση που προωθείται κυρίως από τη δημοτική αρχή της Αθήνας για την πεζοδρόμηση της Αθηνάς. «Οι πεζοδρομήσεις δεν είναι πάντα το σωστό μέτρο», τόνισε η υπουργός Περιβάλλοντος, που διευκρίνισε ότι στη συγκεκριμένη περίπτωση η καλύτερη λύση είναι η διαπλάτυνση των πεζοδρομίων και η διατήρηση της κυκλοφορίας των μέσων μαζικής μεταφοράς και των οχημάτων που εξυπηρετούν τις μικρές επιχειρήσεις. «Δίνουν χρώμα στην περιοχή και πρέπει να διατηρηθούν», επισήμανε.
Τα επόμενα βήματα, όπως τα περιέγραψε η γενική γραμματέας του υπουργείου Μαρία Καλτσά, προβλέπουν:
* Την προκήρυξη αρχιτεκτονικού διαγωνισμού για την ανάπλαση του δημόσιου χώρου, με έμφαση την πλατεία Θεάτρου.
* Την καταγραφή της υπάρχουσας κατάστασης, που θα είναι διαθέσιμη σε κάθε ενδιαφερόμενο.
Με βάση τα δύο αυτά στοιχεία θα ξεκινήσει μέσα στον Νοέμβριο το πρόγραμμα των παρεμβάσεων, που θα στηριχθεί στον διάλογο με όλους τους ενδιαφερόμενους. «Η καταστολή από μόνη δεν αποτελεί επαρκή λύση για τα προβλήματα της περιοχής», τόνισε η Μαρία Καλτσά, που παραδέχτηκε ότι υπάρχουν προβλήματα προσέγγισης ατόμων που κινούνται στον χώρο. Γι' αυτόν τον λόγο, από τον Ιούλιο θα λειτουργήσει μόνιμος χώρος συνάντησης στην πλατεία Θεάτρου. Διερευνώνται επίσης λύσεις σε συνεργασία με ιδιώτες ώστε να δημιουργήσουν επιχειρήσεις που θα αλλάξουν την εικόνα της περιοχής.
Το υπουργείο Περιβάλλοντος προωθεί επίσης προγράμματα παρεμβάσεων σε τρεις πλατείες της πρωτεύουσας, στον Αγιο Παντελεήμονα, την Αττική και τον Αγιο Νικόλαο Αχαρνών. Η τελευταία περίπτωση βρίσκεται σε πιο προχωρημένο στάδιο μελέτης. Εξετάζονται επίσης διάφορες προτάσεις για τον Πειραιά, με επικρατέστερο τον γραμμικό χώρο δίπλα στο τρένο.
Χ.ΤΖ.
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ 13/5
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου